İyi Bir Akvaryumcu Nasıl Anlaşılır Bir Gözatalım


istanbul34Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 27
istanbul34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 17:25

•   Akvaryumlar bakımlı ve balıklar sağlıklı gözüküyor mu?

Eğer gittiğiniz akvaryumcuda tanklar gözünüze güzel gözükmediler ise iki ihtimal vardır.Birincisi çalışanın /çalışanların yetersiz kalması; diğer olasılık da dükkan sahibinin ilgisiz olmasıdır.Her iki durumda da alışveriş etmeden önce iki kez düşünmek gerekir.Bazı akvaryumcular son derece hoş dekore edilmiş akvaryumlar hazırlayarak göz boyarlar ve içersindeki balıkların da albenilerini arttırırlar.Bu duruma aldanmamak lazım.Yüzgeçleri gergin ve dik olanları arayıp bulmak gerekir.Pek çok akvaryumun içersindeki balığın gözlemlenmesi gerekir.Dik bir şekilde yüzebiliyorlar mı? Akvaryumun üst köşelerinde saklanan balıklar var mı? Akvaryumun camına mümkünse üst taraflara ufak darbelerle tıklatın.Bu hareketiniz sonucunda balıkların yem yemek için hareketlenmeleri ya da sağa sola saklanmaları gerekmektedir.Balıkların vücutlarına herhangi bir iz, form bozukluğu, leke ya da benek var mı diye mutlaka bakılmalıdır.Ağır soluk alıp verenler kontrol edilmelidir.Ağır solungaç hareketleri balıktaki parazit ya da su koşullarının kötülüğünün habercisi olabilir.Bir iki balığın durumunda görülen bu tip sorunlar normal karşılanabilir ama pek çok tank’ta bu durum var ise cidii bir problem olduğu göz ardı edilmemelidr.

•   Pek çok Akvaryumcu’nun karantina bölümleri yoktur.

Eğer bir akvaryumcuda yeşil ya da mavi su rengine sahip bi tank görür ve üzerinde “Satılık Değildir” yazısı görürseniz bu kötü değil aksine iyi bir durumdur.Karantinadaki balıkların durumları hakkında bilgi alın.Ne koşullar altında bu balıkların bakıldığına,beslenme durumlarına dikkat edin. Akvaryumlardaki suların ne sıklıkta değiştirildiğini öğrenin.Ve özel bir nokta.Tek bir kepçe ile mi yoksa çift kepçe ile mi balıkların yakalndığına bakın.Özellikle yakalanmak istemeyen kırılgan ve korkan balıkların strese sokularak mı yakalandığına dikkat edin.

•   3 ölü balık kuralı.

Bu konu ile hepimiz pek çok yazı okumuş ve deneyim sahibi olmuşuzdur .Akvaryum dünyasında balıkların ölümü kaçınılmaz bir süreçtir.Fakat ölmüş olan balık mağaza açılmadan önce akvaryumdan mutlaka çıkartılmış olması gerekmektedir.Günde bir balık kaybı akvaryumculuk işinde normal bir süreçtir.Ancak akvaryumda üç taneden fazla balığı ölmüş olarak görüyorsanız akvaryumlara ya da canlılara gereken önem gösterilmiyordur demektir.Eğer çalışanlar akvaryum içersinde ölü bir balık farkettiklerinde derhal bunu sudan çıkartıyorlarsa o zaman ilgi gösterdiklerini düşünebilirz.Ancak önemsemiyorlarsa ve durumu görmezden geliyorlarsa ilgisiz kaldıklarını belirtmek gerekir.

•   Koku:

Eğer gittiğiniz akvaryumcuda ağır bir koku var ise imajlarına özen göstermiyorlar demektir.Temizliğe önem gösteren bir akvaryumcu sadece hafif bir rutubet kokusuna sahip olur.Ancak kesinlikle bir hayvanat bahçesi ya da deniz canlısı yemi kokmamalıdır.Eğer çok rahatsız edici bir koku ortamda varsa canlılara gereken özenin gösterilmediğinden emin olabilirsiniz.Eğer akvaryum canlılarından başka canlılar da satılıyorsa bunların bulunduğu yerlerden ya da kafeslerden koku gelmesi normaldir.Ancak mekanın tamamına bu koku hakim olmamalıdır.İdrar ya da daha kötü kokular tüm mekanda olmaması gerekir.Temiz bir pet shop sağlıklı balıkların da habercisi olacaktır.

•   Tavır:

En bildiğimiz konulardan bir tanesidir bu.Satış personeli mutlaka daikkatli ve her duruma hazırlıklı olmalıdır.Satış personlei akvaryumları temizliyor ya da rafları düzenliyoır olabilir ama yardıma ihtiyacınız olduğunda da mutlaka sizinle ilgilenebiliyor durumda olmalıdır.Balıklarla gerçek anlamda ilgilenen insanlar diğer insanlara oranlara biraz daha garip olmakla ün salmışlardır.Burada önemli olan konuştuğunuz kişinin ne kadar bilgili olduğu değil sizin o kişi ile konuşarak bu bilgileri almak isteyip istemediğinizdir.Size karşı tavrı bu noktada çok önemlidir.Kendinizi rahat hissetmezseniz anlatacaklarının çoğunu dinlemez ve pek bir şey öğrenmezsiniz.Sanki bir an önce işimi bitirsem gibi bir tavır sergiler ve sizin yanınızdan hemen ayrılacakmış gibi bir tutum içersine girer ise siz de pek vakit geçirmeden oradan ayrılır ve başka bir akvaryumcuya gitmek istersiniz.Kötü davranışlar iş dünyasında hoş karşılanmazlar.Akvaryumcunuzdan neden memnun olmadığınızı mutlaka mağaza sahibine blirtin ve ayrılma nedeninizi bilmesini sağlayın.

•   Önce kendinizi daha sonra onların bilgilerini test edin:

Bu konularda yeni iseniz birkaç kitap alın ve okuyun. Başlangıçta herkesi sizden daha fazla bilgiye sahip gibi hisstemeniz son derece normal.Ancak bu demek değil ki herkes bir akvaryumcuda çalışmaktadır.Bu sadece onlar bu konuda daha tecrübelidirler ve sizinle bilgi birikimleri arasında bir miktar farklılık bulunmaktadır.Yeteri kadar okuyup doğru bilgiler edindikten sonra başkalarına bazı basit sorular sorun, bu soruların cevaplarını not edin ve eve gidip kitaplardaki sonuçlar ile karşılaştırın.Kitaba ihtiyaç duymayacak deneyime sahipseniz sorularınız ile akvaryumcuları şaşırtın.Örneğin 15 cm’lik aslan balığımın yanına bir damsel koyabilir miyim? Ya da bitki akvaryumum var ve Afrika cikletlerimi bu akvaryuma alabilir miyim? Bunlar son derece komik sorular ama alacağınız cevaplar daha da komik olabilir.

•   Güdüleme hangi yönde?

Akvaryumcunuz satış yapmaya mı çalışıyor, bilgi vermeye mi yoksa her iksini de yapmaya mı? Eğer kendinizi ikinci el araba satışının yapıldığı bir pazarda gibi hissediyorsanız bilin ki size bilgi vermekten çok satış yapmayı hedefliyorlar.Soru sorarak bunu anlayabilirsiniz.Her sorunun cevabında bir ürün almaya yönlendiriliyorsanız dikkat edin! Pek çok akvaryum problemi sadece su değişimi ile düzeltilebilir.Ya da su değerlerinin ölçülmesi ve ufak kimyasallar eklenerek büyük sorunlar çözülebilir.Ama eğer sizi bir kitap alıp bilgilenmeye yönlendiriyor ise bunu göz ardı etmeyin ve o kitabı mutaka alın.Çünkü pek çok sorunun çözümünü orada bulacaksınız.

•   Umduklarınız ve Bulduklarınız.

Bir akvaryum ile ne yapmak istiyorsunuz? Hobi için mi bu işle ilgileniyorsunuz yoksa yaşayan bir anıt mı yapmak istiyorsunuz? Ellerinizi suya sokmak sizin için bir zevk mi yoksa tüm işler ile bir başkasının mı ilgilenmesini istiyorsunuz.? Balıklarla gerçekten ilgili misiniz yoksa sadece salonunuzun bir köşesinimi güzelleştirmek niyetindesiniz.

Bunlar alışverişe çıkmadan önce kendi kendinize cevaplamanız gereken sorulardır.Pek çok akvaryumcu bakımı üstlenmez ve üstlenenlerin bir kısmı da bu işi başarıyla yapamaz. Bazı büyük pet shop’lar harika dekoratif akvaryumlar yaratabilirken balık bakımı ile ilgili bilgi birikimine sahip olamayabilirler.Bu nedenle doğru yerde olduğunuzu anlamak adına bazı sorular sormalı ve cevapları değerlendirmelisiniz.

•   Fiyatlar: 

Fiyatlar bence kalite kadar önemli bir nokta değildir.Hiç bir akvaryumcudaki fiyat internetten yapacağınız siparişlerde olduğu kadar ucuz değildir.Ancak her ihityacınız olduğunda konuşabileceğiniz birisi mutlaka vardır.Bu nedenle kaliteli balık ve danışabilecek birilerini bulmak adına biraz daha fazla ödemekten kaçmamak gerekir.

Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com

istanbul342012-08-27 17:09:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir