Japon Balığında Kararma


VisnelikekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2014
İl: Bolu
Mesaj: 8
VisnelikekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2015 17:47
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Leke Şeklinde Yer Yer Karalıklar 

Akvaryum Kapasitesi (litre): 105 Brüt, 95 Net

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 2 adet Japon Balığı (Hasta balığım dışında)

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Sıcaklık 23 C, ısıtıcı kullanmıyorum.

Filtrasyon: İç Filtre (Aqua-Flow 400 İç Filtre)

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Su değişimlerinde litreye uygun Sera Aquatan, ve Quik-Salt Tuz Tablet

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 10 günde bir %50 değişim.

      İyi günler arkadaşlar, öncelikle forumda açtığım ilk konu olduğunu belirtir ve yapabileceğim hatalar için şimdiden özür dilerim, lütfen bir hatam olursa beni uyarın ve doğrusunu iletin ki kendimi düzeltebileyim.
     
       1 hafta önce akvaryumuma 2 adet japon ekledim, bir tülküyruk ve bir düz comet. Aldığım akvaryumcuya çok güvenip, hiçbir hastalıkları olmadığına güvenerek alıştırma sürecini de uzun uzun tıutarak sağlıklı bir şekilde balıklarımı akvaryumuma ekledim.

      Ve fakat 2 gün içinde gördüm ki tülkuyruğum ince beyaz iplik halinde dışkılıyor, daha öncesinde de iç parazitle karşılaşıp hastalığı tanıdığım için Flagyl tedavisine başladım.Yeme karşı  iştah kaybolmadığı için 4 sabah boyunca yeme Flagyl emdirip verdim ve dışkı normale döndü. Yalnız dün fark ettim ki balığımın sağ yanında alt kısmı ve sol gözünün üstünde bariz şekilde kararmalar oluştu. Daha çok leke leke şeklinde.
  

     Hareketlerinde bir durgunluk halsizlik yok, ayrı kalma durumu yok, arkadaşlarıyla beraber seri bir şekilde yüzebiliyor ve iştahı yerinde.

     Ne yapmalıyım bilmiyorum, Flagyl’e devam etmeli miyim, kararma için başka ne gerekli ne yapmalıyım. Yardımlarınızı bekliyorum.

      Aysun.








Visnelikek2015-06-08 21:20:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2015 09:35
Balıklar üreticiden, toptancıya, ordan akvaryumcuya gelene kadar baya bir hırpalanıyorlar mukoza yıpranıyor amonyağa maruz kalıyorlar, sonra du değerleri bu yıpranan yerlerden yakabiliyor siyahlanmala rolabiliyor amonyak etkisiyle dışkıda beyazlıklar olabilir, şimdi size geldi iyi ortama onlar hızla düzelir inşaallah normale gelir diye düşünüyorum. Bir link ekleyeceğim ayrıca okursunuz.

Kararmaya sebep olan bazı şeyler.
mesutok2015-06-08 09:37:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VisnelikekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2014
İl: Bolu
Mesaj: 8
VisnelikekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2015 19:51
      Öncelikle ilgi için çok teşekkür ederim, bir cevap alacağıma dair ümidi kesmek üzereydim ki yetiştiniz.

      Linkteki yazıyı okudum çok faydalı bilgiler. Yalnız şöyle birşey farkettim, çok yüksek ihtimal vermesem de akvaryumumun ışığı balığımın kararmasında ana etken olabilir. Geçen hafta cumartesi balıklarımı akvaryuma ekledim ve daha rahat alışabilmeleri için 6 gün boyunca akvaryum ışığını kullanmadım ta ki geçtiğimiz Cuma gününe kadar. Artık yeterince zaman geçtiğini düşünüp akşam üzeri 6 civarı ışığını açtım ve gece 12 civarı kararmalar peydah oldu. Cumartesi akşam evde değildim ve ışıklar kapalıydı, Pazar sabahı kararmaların aynen devam ettiğini -çoğalma olmadan-gördüm. İlk etapta alaka kuramadığımdan Pazar akşam üzeri yine 6 civarı ışığı yakıp gece yarısı dikkatle inceleyince kararmaların çoğaldığını farkettim. Bu akşam korkuyorum ve ışıkları da açmadım, bilemiyorum ışık ve yarattığı stres vs sebebiyle alakası olabilir mi.
  
      Düşünüyorum ama başka sebep bulamıyorum, mutlaka gözden kaçırılanlar vardır fakat bulamıyorum, bugün benimle 10.günleri balıklarımın ve bu akşam geldiklerinden bu yana 3. kez bezelyelerini yediler,herhangi bir sindirim sorunu olduğunu düşünmüyorum, dışkıları normal. Mümkün olduğu kadar temiz tutmaya çalışıyorum sularını. Bir dip sifonum var yüzeydeki pisliklerini temizleyip suyu boşaltmaya kullandığım, bir de dip süpürgesi (suyu çekmeden, kum altındaki pislikleri toplayanlardan) alacağım en yakın zamanda.
     
      Dediğiniz gibi bekleyeceğim, inşallah düzelecek, normale dönecek.

      Birçok yorumda, sayfada yazılarınızı okuyorum, çok teşekkür ediyorum size hem cevabınız yardımınız hem de paylaştıklarınız için.

      Burda mı sormalıyım bilmiyorum, iç filtremle ilgili acaba akvaryumuma fazla mı geliyor diye bir endişem var, balıklar yoruluyor mu acaba diye. Modelini yazmıştım girişte, debisi 800 L/H , onunla  ilgili de bir yorumunuz varsa çok sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2015 09:08
Su kirlendikçe balıkta kararma olabilir du değişimiyle düzelebilir onun için 5 günde bir su değişimi yapın 1/3 suyu çekin yerine taze su ekleyin klorsuz su olsun, kapaksız bir kapta çeşme suyunu 3 gün kadar bekletince su klorsuz hale gelir. Ve filtreler dışkı biriktirme yeri değil İç filtre kullanıyorsanız su değişimi yaptığınız gün akvrayumdan aldığınız suyun içinde sokun süngerini temizleyin yerine takın. İç filtrenizi uzunlamasına akıntısını vermeyin balıklar rahatsız olmasın aşağıdaki resimdeki gibi yapın arka cama yapıştırın en sağa akıntısı ön cama vursun dağılsın böylece balıklar rahatsız olmaz diğer yerlerde gezniriler, fazla akıntı japonlara iyi gelmez. İdare eder iç filtrenizin debisi biraz fazla ama normalde 150 litrenin 4-6 katı olmalı en fazla debisi. dediğim gibi kullanın sorun olmaz. Ben 15 senelik hobi hayatımda hiç kapakta ışık kullanmadım balıklar ışığı sevmez rahatsız olurlar odanız aydınlıkta gündüz gece hiç ışık kullanmanıza gerek yok, canlı bitki besliyorsanız ışık onlara gerekli. Gece özellikle mutlaka karanlıkta uyusun balıklarınız hiç bir ışık yakmaşın odada ve akvaryumda.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-Parliamo-Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 440
-Parliamo-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2015 19:45
3 ay önce aldığımız japon balığımızda kararma sorunu vardı, 2 hafta sonra üst yüzgecinde ki kararma yavaş yavaş fazlalaştı, agız kısmından sırtına ve kuyruğuna doğru siyah şerit oluştu, hiçbir hastalık belirtisi olmadı, durgunlaşma yem yememe gibi. Akvaryum suyunu hep temiz tuttuk şuanda sadece ağız kısmında siyah leke kaldı hitler gibi bıyığı var sanki :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VisnelikekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2014
İl: Bolu
Mesaj: 8
VisnelikekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2015 22:25
[QUOTE=mesutok]Su kirlendikçe balıkta kararma olabilir du değişimiyle düzelebilir onun için 5 günde bir su değişimi yapın 1/3 suyu çekin yerine taze su ekleyin klorsuz su olsun, kapaksız bir kapta çeşme suyunu 3 gün kadar bekletince su klorsuz hale gelir. Ve filtreler dışkı biriktirme yeri değil İç filtre kullanıyorsanız su değişimi yaptığınız gün akvrayumdan aldığınız suyun içinde sokun süngerini temizleyin yerine takın. İç filtrenizi uzunlamasına akıntısını vermeyin balıklar rahatsız olmasın aşağıdaki resimdeki gibi yapın arka cama yapıştırın en sağa akıntısı ön cama vursun dağılsın böylece balıklar rahatsız olmaz diğer yerlerde gezniriler, fazla akıntı japonlara iyi gelmez. İdare eder iç filtrenizin debisi biraz fazla ama normalde 150 litrenin 4-6 katı olmalı en fazla debisi. dediğim gibi kullanın sorun olmaz. Ben 15 senelik hobi hayatımda hiç kapakta ışık kullanmadım balıklar ışığı sevmez rahatsız olurlar odanız aydınlıkta gündüz gece hiç ışık kullanmanıza gerek yok, canlı bitki besliyorsanız ışık onlara gerekli. Gece özellikle mutlaka karanlıkta uyusun balıklarınız hiç bir ışık yakmaşın odada ve akvaryumda.
[/QUOTE] 

         Su değiştirme sıklığı dışında düzenim tamamen bu şekilde. Su kalitem, iç filtre temizliğim vs. Su sıklığını da bu günden sonra dediğiniz gibi sıklaştırıyorum.  
     
      Bunun dışında ışık olarak bir tek akvaryum ışığı farkımız vardı ama artık akşamları -gece tabii ki sıfır ışık- böyleyiz;
      
      

     

      Ve kararmalarda büyük oranda azalmalar var, özellikle sağ alt karın kısmında.  Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, iyi akşamlar.
 
[QUOTE=-Parliamo-]3 ay önce aldığımız japon balığımızda kararma sorunu vardı, 2 hafta sonra üst yüzgecinde ki kararma yavaş yavaş fazlalaştı, agız kısmından sırtına ve kuyruğuna doğru siyah şerit oluştu, hiçbir hastalık belirtisi olmadı, durgunlaşma yem yememe gibi. Akvaryum suyunu hep temiz tuttuk şuanda sadece ağız kısmında siyah leke kaldı hitler gibi bıyığı var sanki :)[/QUOTE]

      Pek cici bir adama benzemese de balığınızın iyileştiğine çok sevindim :) Ben maalesef balığımı alırken artık cehalet mi diyelim tecrübesizlik mi balığın tüm kuyruk uçlarındaki kararmayı balığın kendi deseni sanmıştım, sormadım bile. Ama internette görselde 'japon balığında kararma' diye aratınca anladım ki bu olmaması gereken bir durum.İnşallah biz de atlatacağız ve zamanla normale döneceğiz, teşekkür ederim.
    

     
      
      

      
 



Visnelikek2015-06-09 22:33:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2015 09:24
Balıklarınızın birde kuyruk uçlarına dikkat edin yahut kuyruğun herhangi yerine süt renginde erimeler çürümeler kanlı yerimeler kuyrukta kısalmalar başlarsa mikofish tedavisi uygularsınız, çünkü üreticiden akvaryumcuya gelene kadar kötü su şartlarına tabi olunca kuyruk amonyaktan zarar görebiliyor ve yanabiliyor oralardan açık yaralara et yiyen bakteriler yerlebilir bunlarda kuyrukta erimeye sebep olabilir resimdeki gibi kuyruk kısalır. Zaten bunu kolaylıkla görürsünüz.


Mikofish gerekirse kullanma tekniği:
mesutok2015-06-10 09:26:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir