Japon Balıkları Nasıl Uzun Yıllar Yaşatılabilir.


PloutosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 277
PloutosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 01:50
İster inanın ister inanmayın ama iyi bir bakım ve gerekn koşullarla japon balıkları 10 ila 25 yıl arasında yaşabilmektedir. Guinness rekorlar kitabına göre en uzun yaşayan japon balığı 43 yıl ile Tish isimli bir balıktır. İşte size japon balığınızı yıllar boyunca hayatta tutacak yardımlar:

Akvaryum Kurulum Adımları
1-Japon balığınız için olabildiğince büyük bir tank edinin. Her ne kadar yeterli olmasada bir fanusa göre 2,5 galon bi tank(yaklaşık 10 lt)balığın yaşama süresini artırır. Aslında japon balığının yaşama kalitesi için balık başına 10 galon(35-40 lt arası) veya daha fazlası gereklidir. Su yüzeyiyle oksijen temasını artırmak için geniş bi alana sahip bir tank seçin.
2- Balığınız için fiziksel ve ruhsal simülayonu sağlayın. Tankınızı çakıl(kum), bitki, köprüler vb. Şeylerle dekore edin. Çümkü çakıl(kum) bakteriler için iyi bi yaşama yeridir, ve japon balıkları saklanmaktan ve binların köprülerin arasında yüzmekten hoşlanırlar, ayrıca köprü gibi dekorasyonları ayda bi düzenlemek balığına keşfedecek yeni yerler sunmanızı sağlayacaktır.
3-Bir filtre edinin. Hem iyi bi iç filtreye hemde bir dış filtreye sahip olmak en iyisidir. Japon balıkları oldukça kirli yaratıklarıdır(akvaryumu çok kirleten). Filtresiz küçük bi tank hemen kirlenecek ve bir iki günde ölümcül bi tank olacaktır. Ayrıca her zaman aklınızda bulunsuz filtrenizin olması demek tankınızın tertemiz olacaktır demek değildir. Filtreniz olduğunda dahi haftada bir suyun %20 ile %30 unu değiştirin.
4- Oksijen yayılımını artırmak için bazı ekpmanlar ekleyin. Bunun için dalga motoru en iyisidir. Fakat dalga motoru sizin için bir sorunsa hava motoru veya hava taşıda yeterlidir.
5-Suyun ısısına dikkat edin. Japon balıkları 75 °F (24°C) yukarı su ısısını sevmezler ve 50-55 °F'tan (10-14°C) az su ısısında yiyemezler. Bu yüzden bu sıcaklık aralıklarına göre mevsimlere göre su ısısı değişimine izin verebilirsiniz ancak sabit bir su ısısı daha iyi olacaktır.
6-Balıklarınızı almadan tankınızı hazırlayın. Tankınızı hazırlamak belki 2 veya daha hafta fazla süre alabilir. Balık ölümünü bitirmek için yeterli sayıda yaralı bakterileri hazırlamak gereklidir. Yararlı bakterileri hazırlamak içinde balıksız döngü yapmanız gerekmektedir. Balıksız döngü akvaryuma balık eklemeden tankınızı hazırlamaktır. Biraz profesyonellik gerektiren bu adımda tankınıza beelli seviye amonyak eklemeli ve yaralı bakterile oluşana her gün sudaki amonyak miktarını ölçmelisiniz. Ama bunu yerine hazır olan başka bi akvaryumdan akvaryumuzun hacminin %30 ile %10 arasında su da yaralı bakterilerin tankızda hazır olmasını sağlayacaktır.
7-Japon balıklarını günde bir veya iki kere onlar için özel yapılmış yemlerle besleyin. Eğer günde iki kere besleme yapıyoryasız yem büyüklüğünü azaltın. Balıklarınıza artık bırakmıyacakları ve Birkaç dakika içinde bitirebilecvekleri kadar yem verin.
8-Ayda bir tankınızı temizleyin. Aslında daha sık yapılması daha tercih edilir çünkü japon balıkları normalden daha fazla kirlilik üretir.Bu kesinlikle gereklidir ve bunu ne kadar sıklıkla yapmanız gerektiği tankınızın ölçülerine, balık sayınıza, ve filtrenizin etkisine bağlıdır. Suyunuzu değiştirirken klor ve ağır metalleri çökertmek için su hazırlayıcı kullanın.


İpuçları
1- Dipteki kiri ve artık yemleri temizlemek için di temizliği yapın.
2- Hava pompanız tankınız için çok güçlü olmamasına dikkat edin fazla akıntı iyi olmayacaktır.
3- Eğer geçici değilse(en fazla bir hafta) asla 10 galondan(35-38 lt) küçük tank kullanmayın. Bu boyuttan küçük tanklar japon balıklarının büyümesini engeller ve bir çook hastalığa davetiye çıkarır.
4- Filtrenizde aylık değiştirmek kaydıysa karbon bileşen (aktif karbon) bulundurmak yararlıdır.
5- Japon balıkları yeterince büyük bir tankta 12 inç(30-32 cm) boya ulaşabilir. O yüzden tankınızı alırken balığınızın büyüme ihtimalini göz önünde bulundurun.
6- Imkanınız varsa su değerlerini test edin özellikle de sudaki amonyak ve nitrit miktarını ve gerektiğinde müdahale edin bu durum balığınızın yaşama kalitesini artıracaktır. 
8-Eğer bitki kullanacaksanız Java moss ve Anubias gibi sert bitkiler seçin.Japon balıkları bitkilerin yapraklarını kemirmeye eğilimlilerdir ve bitki için ışık kullanmaya özen gösterin.
9- Balığınızı tanka aktarmadan önce balığınızı poşetiyle beraber akvaryumda bekletin. Böylece ısı dengelenecektir.

Uyarılar
1- Keskin çakıl kullanmaktan kaçının. Çünkü japon balıkları çakılları ağızşarına alıp ve geri bırakmaktan çok hoşlanırlar.
2- Farklı çeşit japon balığı beslemek istiyorsanız hastalıklar konusunda daha dikkatli olun.
3- Bir karantina akvaryumu edinin. Balığınızı alırken veya balığınız hastalığında bu akvaryuma aktarın böylece hastalıkların yayılmasına engel olabilirsiniz.
4- Akvaryumunuzu temizlerken sabun veya detarjan kullanmaktan kaçının. Eğer kullandıysanız iyice durulayın.
5- Balğınızı aktarırken dikkatli olun balığınızda strese neden olmamaya çalışın.
6- Düzensiz ısı değişimi balığınızda strese ve bazı hastalıklara neden olur buna dikkat edin.
7- Balığınızı aşırı beslemekten kaçının. Bir çok japon balğı açlıktan değil aşırı yemlemeden kaybedilir.
8- Bazı japon balıkları türleri başka tür japon balıklarıyla bir arada bulundurulmamalıdır.


NOT:http://www.wikihow.com adresindeki yazının ALİ KAYABAŞI arkadaşımızın türkçeye çevirisinin alıntısıdır.
grkn_2009-05-19 11:10:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_mortal_Çevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 58
_mortal_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 09:25
Kusura bakmayın Gürkan bey ama bu çeviri bana ait olup başka bir forumda yayınlamış bulunmaktayım lütfen kaynak gösteriniz. Kopyala Yapıştırdan kaçınalım. İsterseniz kendi yazıma http://www.akvaryumforum.com/forum/japon-bal-klar-nas-l-onlarca-y-l-ya-at-labilir-t26097.html?t=26097&highlight=japon+bal%FDk adresinden bakabilirsiniz. _mortal_2009-05-19 09:27:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 10:49
Beğendim çok güzel bir başlık açmış arkadaş tebrik ederim, bunu yeniden arkadaşların okuması çok faydalı olur,
İpuçları bölümündeki 9. maddeye birşey eklemek istiyorum.

9- Balığınızı tanka aktarmadan önce balığınızı poşetiyle beraber akvaryumdaki suyun üzerine bırakın en az 15 dakika kadar bekletin. Böylece akvaryumdaki su ile, balığın içinde bulunduğu poşetteki su dengelenecektir, sonra balığın içinde bulunduğu poşetin ağzını açın, akvaryumun içindeki sudan, bir tasla alın, balığın içindeki bulunduğu poşetin suyuna yarısı kadar dökün, bir 10 dakikada böyle dursun, balık sizin akvaryumun suyunu solumaya başlamış oluyor böylece, sonra balığı kepçe ile poşetten alıp tankınıza salın, yalnız poşeti patlatmayın, kendi tankınıza satın aldığınız poşetteki suyu salmayın, çünkü akvaryumcularda sürekli balık sirkülasyonu olduğu için, akvaryumcuların tanklarında parazitler, virüsler sık sık gözükmektedir, akvaryumcularında bunun önüne geçmeleri hayli zordur.

Benim japonum şu anda 7 yaşında
mesutok2009-07-08 10:52:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

durakliÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2008
İl: Aksaray
Mesaj: 276
durakliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2009 12:51
Çok teşekkur ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir