Japon Balıklarım ve sorularım


melihksnÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 2
melihksnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 10:36
Arkadaşlar merhaba öncelikle böyle hoş bir site ile bizlere yardımcı olan site yönetimine ve bilgilerini burada paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Benim ilk akvaryum deneyimim olacağı için biraz acemiyim açıkcası bu yüzden sorularımı mazur görün :) 

Aralık ayında dedemi kaybetmem üzerine onun akvaryumuna ve balıklarına bakacak kimse kalmayışından bizim ufaklığında balıklar ilgisi çektiğinden 65*35*25 büyüklüğündeki akvaryumu haftasonu eve getirdim içerisinde 8 adet japon balığı bulunmkada boylar 6-12 cm arasında değişmekte özellikle 10-12 cm olanlarda araştırdığıma göre pullarda beyaz parlaklıklar mevcut buda birleşmeye hazır oldukları anlamına geliyormuş erkek balıkların :) 

neyse sorularıma başlıyorum :)

-akvaryumun suyu şu an yarım (taşıma konusunda kolay olsun dıye) bırde yaklasık bır aydır bakım yapılmadıgı için içerisinde biraz koku mevcut suyunu değiştiriyim diyorum ve değiştirirken kumu da beyaz yapmak istiyorum açıkcası camları fılan güzelce yıkamak için tam su değişimi daha mantıklı geliyor bi damacanada bekletiyorum 3 gündür suyu balıklara etkisi nasıl olur japonlarda sıkıntı olmaz diyende var ölme ihtimali var diyende var.

-kumu koymadan önce kaynar sirkeli suda bekletmeyi düşünüyorum bi kaç kez daha sağlam önerileriniz varmıdır kum temizliği için ? 

-japon balıkları için filtre çokda önemli değil sonuçta fanusda yaşayan balıklar diyorlar ancak bir adet iç filtre mevcut ne yapmalıyım devam edeyim mi bu şekilde 

-birde doğurganlık çağına gelmiş 2 dişi alıyım diyorum ancak ayrı fanusta bı kac gun erkeklerı degıstırerek denıyım sansımı dıyorum yavru elde etmem ıcın ne yapmam gerekır sımdılık bukadar arkadaşlar :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 10:57
Balıkları kendi suyuyla genişçe bir kaba alın, sonra akvaryumun camlarını bir süngerle yumuşak yüzüyle yıkayın kirler çıkıyorsa deterjan kullanmayın çıkmıyorsa, doğal sabun beyaz banyo sabunu hacı şakir gibi kullanınsade olanı kokulu meyvalı zencvilli şulu bulu değil :), sıvı deterjan kullanmayın artık bırakır bu balıkları ölümcül bile etkileyebilir, kalıp sabunla sabunladıktan sonra duru suyla iyice durulayın doğal beyaz kalıp banyo sabunu artık bırakmaz iyi durularsanız şöyle bir ses çıkar temiz durularsanız camdan gacurrrr gucurrrrr temizliğin sesi bu sabun kalmamışta demektir köşeleri iyi durulayın :). Sonra beyaz kumu tavsiye etmem balıkları stres edici özellikleri olduğu bilinir ille beyaz kumsa arasına koyun renk kum karıştırın birazda. Mümkünse dere kumu olabilir quvart kum olabilir boyasız bunlar satılır kilosu 2 TL, orta tonlarda bir renk olabilir yada hiç ellemeyin eski kumunu kullanın kum iriliği balıkların ağzılarına alıp tüküreceği irilikte olursa iyi olur örneğin toplu iğne başı tanesi gibi. Tüm suyu değiştirmeyin akvrayumdaki suyun yarısı balıkların kendi suyu olsun yarısı taze su olabilir bir sakınca olmaz aksi sorun oluşturabilir oluştururda, iç filtreyi kullanın iç filtresiz olmaz. iç filrenin içindeki süngeri şimdilik yıkamayın onda faydalı bakteriler kolonileşmiştir. Öyle koyun yeni suda çalıştırın. Yeni kum alacaksanız sirkeye falan gerek yok duru suyla 7-8 kez geniş bir kovada yakıyan dozlarından arındırın kullanabilirsiniz. Akvaryumun zeminine serersiniz sonra üzerine bir tabak koyun yeni suyu bu tabağın üzerine akıtın kumu dağıtmasın diye sonra, bakıların suyunu bu suya ekleyin balıkları salın kalan balıkların suyun ekleyin iç filtreyi takın çalıştırın oldu bitti. Birde akvrayuma ekleyeceğiniz taze su balıkların suyuyla aynı ısıda olsun. Birde bölünüz sitede sazansıgiller bölümü ve Japon balığı akvrayumları bölümüdür, aklıma gelenleri hızlıca yazdım sonrasını hallederiz atlamış olduğum yerleri arkadaşlarda tamamlar bizde konuşuruz. mesutok2014-02-06 11:01:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratcem55Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/12/2012
İl: Samsun
Mesaj: 880
muratcem55Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 11:02
Öncelikle başınız sağolsun Allah sabırlık versin ve aramıza hoşgeldiniz.Mevcut akvaryumunuzda balık miktarı akvaryum hacmine ve balıkların boyutuna göre ufak kalmış.Kum değişikliği düşünüyorsanız eğer kaynar sirkeli suda bekletme gibi bir işleme gerek yok,bir leğen veya kovanın içinde bolca sudan geçirdikten sonra kullanabilirsiniz yeni kumunuzu.Balık sayınızın fazla olmasından dolayı iç filtre mutlaka kullanmalısınız oksijen ve temizlik amaçlı.Erkek balıkların üreme zamanı yanaklarında beyaz beyaz lekeler oluşur.Yavru elde etmeniz için daha çok erken olduğunu düşünüyorum.Sizin bakımınız ve balıklarınızın yarattığınız ortamı sevmeleri lazım üremeleri için.Balık sayınız oldukça fazla bence hiç 2 dişi balık alayım demeyin.Konunuzu sazansıgiller veya japon balığı akvaryumları kısmında açarsanız arkadaşlar daha çok yardımcı olacaklardır.  Sağlıklı hobiler diliyorum


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melihksnÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 2
melihksnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 11:02
Çok teşekkür ederim mesut bey ilginize sayenizde su değiştirme olayını çözdük :) kum tavsiye etmiyorsanız eskı kumu kalsın :) 

Konuyu yanlış açmışız özür dilerim herkezden yetkililer tasırsa sevınırım sımdı tek sorumuz kaldı bu balıklardan yavru alabılırmıyız yavrı ıcın ayrı tankta dıbe mısket koyun fılan gıbı yazılar okudum ınternette bu konuda da yardımcı olursanız süper olcak şimdiden teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MblackÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 113
MblackÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 11:06
Öncelikle başınız sağolsun.

Akvaryumunuz yaklaşık 57 litre su alıyor ki bu kum ve dekordan sonra 50 litre civarına düşer. Söylediğiniz boylarda 8 Japon için çok ama çok küçük bir akvaryumunuz var. Bu akvaryumda en fazla 2, çok zorlasanız 3 Japon balığına sağlıklı şekilde bakabilirsiniz. 

Sorularınıza gelince,
- Kesinlikle tüm suyu bir defa da değiştirmeyin. Akvaryumdaki suyu balıklarla birlikte başka bir yere koyun ve akvaryumunuzu temizledikten sonra yine aynı suyu geri koyun. Su değişimini azar azar ve zaman içinde yapmalısınız. Mesela 3 günde bir %30 gibi. Bu yöntemle koku gitmez ise bir takım ilaçlar kullanabilirsiniz ama bu son çare olsun derim.

- Bence kumu güzelce duru suyla yıkamanız yeterli. Kaynar sirkeyle uğraşmanıza gerek yok.

- Filtre her balık ve her akvaryum için çok önemlidir. Özellikle Japonlar için olmazsa olmazdır. Hatta imkanınız varsa bir de dış filtre alın, suyunuz tertemiz olur. Zira Japonlar suyu çok hızlı kirletir.

- Faunusta üretme şansınız çok düşük. Çiftleşseler bile yavruları sağlıklı büyütmeniz için filtreli ısıtıcılı akvaryum lazım. Japon üretimi baya bir emek ister, balıklara kondüsyon kazandırmak için canlı yem vermelisiniz ancak yemin temizliği kalitesi ve miktarını iyi ayarlayamazsanız balıklarınız iç parazitten ölebilir. Forumda bu konu ile ilgili çok detaylı bilgi ve makaleler bulabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zerkolÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2013
İl: Usak
Mesaj: 181
zerkolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 11:08
Öncelikle başınız sağolsun bende neredeyse aynı ölçülere sahip 50 litrelik bir akvaryum mevcut yaklaşık ortalama boy 8 cm civarı ve 8 tanede balık besliyorum diyorsunuz nasıl akvaryuma sığıyorlar anlayamadım eğer imkanınız varsa bence 200 litrelik bir akvaryum alın eskisini yavrular için kullanırsınız 8 adet balık helede japon akvaryumu çok çabuk kirletiyor diye düşünüyorum bence alabilirseniz 200 litre bir akvaryum alın başka bir akvaryuma saklama kabına (30 litre) gibi isterseniz sağma işlemi uygulayın ister kendileri çiftleşsin japon balıklarını sağma - çiftleştirme ile ilgili birçok makale mevcut yanlız çiftleşmenin ana tankta olmasına izin vermeyin yavruları yeme gibi bir olay olabilir. zerkol2014-02-06 11:17:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir