Japon Balıklarım Yukarı Çıkıyor


emirhanozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 4
emirhanozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2022 11:53
Arkadaşlar herkese merhabalar. 2 Tane japon balığı sahiplendim ve ilk olarak fanusa koydum ve balıklar sürekli yukarı çıkıyorlardı. Nedenini arastirdigimda ise oksijen yetersizligi diyordu ve fanusta balık beslenilmeyecegini ogrendim. Bunlari onceden ogrenmek lazimdi ama. Hemen 10 litrelik bir kap buldum ve balıkları oraya koydum eskisi gibi çok sık olmasa da yukarı çıkıyorlar ne yapmamı onerirsiniz bu balıklara. Ve ek olarak 2 balığa bir yemi ortadan kırıp atiyorum günlük olarak gözlemlediğime göre hiç doymuyorlar gibi duruyor. ideal besleme nasıl olmalıdır 2 küçük balığa. bunun yaninda yaptiğim besleme şekli dogru mu tesekkurler simdiden
[EDIT]emirhanozturk,2022-05-22 11:56:24[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aqua DiscoveryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/03/2019
İl: Bursa
Mesaj: 2179
Aqua DiscoveryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2022 12:05
Mümkünse acil olarak daha yüksek hacimli kova veya 40 50 litrelik saklama kabı gibi bisey e koyun akvaryum yoksa ve japon balığı bakımı konusunda hacim, filtrasyon,beslenme ,azot döngüsü vs gibi temel bilgileri öğrenip gerekli şartları sağlamanız lazım, japon balığı çok ilgi alanım değil ama ilk hobiye başladığım da araştırarak 40 litre den 125 litreye çevirmiştim hemen yeni akvaryum almıştim sadece 4 japon balığı için, ama hızlı büyüdüler hiç sıkıntı hastalık kayıp yaşamadan 2.5 yıl kadar bakmıştım,japon balığı konusunda tecrübeli kişiler daha net bilgi verir ama yüksek hacim bol oksijen ve çok çok iyi filtrasyon gerekiyor bence

Beğenenler: [T]235307,emirhanozturk[/T]
+1: [T]235307,emirhanozturk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhanozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 4
emirhanozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2022 13:37
Hocam bilgilendirmeniz için teşekkur ederim en yakın zamanda bir seyler yapacağim

+1: [T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2022 16:01
Balıklar vücudundaki amonyağı solungaç yardımı ile suya bırakır. Amonyak onlar için son derece zehirli bir maddedir. Ölçüm yapıldığı vakit sudaki seviyesi 1 ppm ya da daha yüksek olursa bu balıkları zehirler.

Zehirlenme belirtilerinden birisi de balıkların su yüzeyinde dolaşmasıdır. Eğer suda amonyak varsa balığın karnındaki oksijen taşıyan hemoglobin hücrelerinin bozulmasına ve daha az oksijen taşımayan methemoglobine dönüşmesine sebep olur. Balığın organlarına yeterince oksijen ulaşamaz.

Su yüzeyinde çözünmüş oksijen seviyesi daha fazladır. Eğer balıkların karakterinde su yüzeyinde gezmesi yoksa su yüzeyinde gezinme sebebi daha fazla oksijen alma ihtiyacıdır.

Eğer balıklarınız sık sık su yüzeyine çıkıyorsa, ağızlarını açıp kapatıyorsa, solungaçlarını hızlı bir şekilde oynatıyorsa ve solungaçlarında kızarıklık varsa %90 amonyak zehirlenmesi yaşıyorlar.

Akvaryum hobisinde bu amonyağı sudan uzaklaştırmamız gerekir. Yoksa sizde olduğu gibi kısa zamanda ölüme giden bir süreç başlar. Doğada olan ekosistemin akvaryumda taklit edilmesinin bir önemi daha.

"Azot döngüsü" denen bir olay vardır. Bu yerküremizde de olur, sularımızda da olur. Kısaca amonyak-nitrit-nitrat döngüsüdür. Sularda olan azot döngüsü hakkında konuşacak olursam, bu döngünün yapı taşları "nitrifikasyon bakterileri"dir. Yani birden fazla yaralı bakteri türü. Bu bakteriler akvaryumun her tarafında üreyebilir. Ama en çok, bol oksijen ve sürkilasyon olan filtrenin içinde oluşurlar. Bazısı amonyak ile, bazısı nitrit ile beslenir. Azot döngüsü: Önce amonyak ile beslenen bakterilerin üreyip amonyağı nitrite dönüştürmesi ile başlar. Ardından nitrit ile beslenen bakteriler çoğalmaya başlar ve onlar da nitritin nitrata dönüşmesini sağlar. Nitrit de amonyak gibi zehirli bir maddedir. Ama nitrat zararsız ve haftalık su değişimleri ile dengede tutulabilen bir maddedir. Böylelikle amonyak ve nitrit balıkları zehirlemeden nitrata dönüşüp akvaryumdan uzaklaşır.

Akvaryumda azot döngüsünün oluşmamasının birkaç sebebi olabilir. Bir filtre olmadığı için bakterilerin oluşmaması, ya da filtre küçük olduğu için oluşan bakterilerin akvaryuma yetmemesi. Normalde döngüyü sağlıklı bir şekilde döndürecek bir filtre olsa dahi bunun temizlenmesi sonucu bakterilerin ölmesi. Akvaryumun henüz yeni kurulmuş olması; bu sebeple suya amonyak yeni girmiş ve henüz bakteriler ürememiş olur. Akvaryum hacmine göre balık sayısının fazla olması, bu sebeple sudaki amonyak seviyesinin çok yüksek olması. Bakteriler bu amonyak seviyesine yeterli gelmeyip bir süre sonra azot döngüsünün çökmesi.

Sudaki amonyağı uzaklaştırmayı bu süreçte sizin üstlenmeniz lazım. Sudaki oksijen seviyesini arttırın, bunun için ek bir hava motoru kullanabilirsiniz. Şu anda acil olarak %50'nin üzerinde bir su değişimi yapın. Şartlar düzelene kadar da her gün veya iki günde bir %20-25 su değişimi yapın.


Aşağıdaki yazıya göz atmanıza fayda var.
[URL]https://aquariumdunyasi.blogspot.com/2022/03/japon-balg-goldfish-carassius-auratus.html[/URL]

Beğenenler: [T]225332,Blackcode[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirhanozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 4
emirhanozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2022 19:47
Hocam çok saolun çok tesekkür ederim. Baya yardimci oldunuz

Beğenenler: [T]208569,BeyzPl[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir