Japon balıklarında "Yumurta Gömülmesi" Hastalığı


YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2013 18:26
Merhaba,

Türkçe'si var mı bilemediğim için "Goldfish Impacted with Eggs","Goldfish Eggs Impactation" "Egg Bound" olarak adlandırılan bir hastalığı "Yumurta Gömülmesi" olarak çevirip İncelemeye çalışacağım. Makale "düzenleme" yöntemiyle bilgi birikimim arttıkça güncellenecek.


Hastalığın Belirtileri : Akvaryumun orta düzeyinde 45 derece açıyla yüzme/sürüklenme, Keyifsiz hal, Misket yutmuş gibi Şişkin Karın, Diğer koşullar doğru olsa bile yumurtlama süresinde yumurtlayamamak.
Not : Sadece erişkin dişi balıklarda görülür.

Hastalığın SebepleriBilindiği gibi Japon balıkları en geç 2 ve ya 3 yaşında yumurtlama sürecine girer ve verimli dönemi  7 ila 10 yaşına kadar sürebilir. Sıcaklık arttığında yetişkin dişi japon balığı akvaryumda erkek olup olmamasına bakmaksızın yumurta üretimine başlar. Yumurtalar olgunlaştığında dişi balık hormon salgılar ve erkek balığı kendine çeker. Erkek balık dişi hormon salgıladığında dişiyi takibe/karın bölgesine vurarak yumurtlama sürecini başlatmaya çalışır. Dişi yumurtaları bırakırken Erkek spermlerini salarak yumurtaları döller.

Bu süreçte dişi yumurtaları atamaz ise "yumurta etkisi" başlar. Bunun birçok bilinen ve bilinmeyen sebebi olabilir. Dişi yaşlanmış olabilir, Erkekleri çekebilmek için yeterli hormon salgılayamıyorsa ve ya ortada bir erkek balık yoksa bu durum oluşabilir. Ayrıca sıcaklık sürekli değişirse dişiyi sürekli üremeye teşvik edeceğinden yine böyle bir rahatsızlık ortaya çıkabilir. 

Menopoz döneminde olan balık (artık yumurtadan kesilen balık) Son dönemlerde yumurta yapabilir fakat erkekleri çağırmak için yeterli hormon salgılayamaz.

Yumurtalar ne kadar uzun süre kalırsa bakteri Enfeksiyonu ihtimali o kadar artar.

Tedavi :  Tedavi için piyasada belirli bir ilaç yok. Yalnız hastalığın tedavisinde Kabız ve iç parazit tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir.

0- Balığı Karantina tankına alın.

1- Isı  3-4 derece arttırılarak dişi balığı tekrar üremeye teşvik etmek denenir. başarılı olunursa diğer aşamalara gerek kalmaz.

2- Su seviyesi azaltılır. Basıncın azalması dipte/orta seviyede duran balığı kısmen rahatlatır. yumurtlamayı teşvik eder.

3- Sarımsak ve Sıvı (Jel) yem diyeti ve Haftada 3-4 defa Östorejen içeren kabuksuz canlı yem diyeti uygulanır. 

4- 20 litreye 1 Çay kaşığı Epsom tuzu'da müshil olarak kullanılır. (Oran 20litreye 3 çay kaşığına kadar arttırılabilir.)

5- Tedavi süresince 4-5 günde bir dişi balığı nazikçe sağmak/Masaj yapmak balığı rahatlatır.

6- Rahatsız olan balığın yanına sağlıklı erişkinler koyun, Diğer balıkların Östorejeninden faydalanabilir.

7- Düzenli olarak 10 günde bir Tuz banyosu ile tekrar ısı azaltılır.

8- 10cm lik bir balığa ağız yoluyla  3 gün ard arda  2-3 damla Hint yağı (müshil olarak)vermekte  fayda sağlayabilir.

9- Yumurtaların balığın karnına bakteri üretmesini engellemek için antibiyotik ilaç da kullanabilirsiniz. 


15 gün ara verip, tekrar tedavi süresi başlatılır.

Kendi Black ranchu balığımdan gözlemlediğim kadarıyla En etkili yöntem, sarımsak diyeti ve epsom tuzu ile oldu. 

Bir ay gibi bir süredir  balığım dipte kafası kuyruğuna oranla biraz daha yukarıda (45C) kalacak şekilde Karnı ceviz büyüklüğünde şişkin bir şekilde  duruyordu.   Balığın bildiğim bir hastalık tanımına uymadığından emindim. Hastalığın teşhisini bilmesem de 15 gün önce tedavi amacıyla yoğun sarımsak/spiriluna karışımı ile jel kıvamında beslemiştim. Ertesi gün dışkılaması artmış ve eskisine oranla daha rahat yüzdüğünü görmüştüm.

Haftasonu Epsom tuzu ile tedaviye başladım. bugün 3. gün. Balık artık eskisinden çok daha rahat yüzüyor.
YunusEmreYUCE2013-12-31 09:45:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2014 09:06
Su sıcaklığını arttırmak, Epsom Tuzu kullanmak, Su seviyesini azaltmak, Balığın karın bölgesine yapılan mesaj Balıktaki rahatsızlığı tamamen geçirdi. Çok şükür şu anda karın bölgesinde şişlikten eser kalmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir