Kaplumbağa akvaryumu - Melekondu


druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:01

Sevgili arkadaşlar,

Uzunca bir süredir buralarda değildim, önümüzdeki zamanlarda da forumlarda olacağımı sanmıyorum, öncelikle herkese selamlar. Ayrılmadan önce mayıs ayında yeniden düzenlediğim kaplumbağa akvaryumumu burada da paylaşmak istedim.
Bu çalışmanın kaplumbağa akvaryumlarında çeşitli kullanım avantajları getiren akvaryum dışında kuru bölge düzenlemesi yapmak isteyen arkadaşlara yeni fikirler verebileceğine inanıyorum. Zira akvaryumun dışında bulunan kuru bölgeler akvaryumu tam kapasite kullanmaya olanak verirken, türlü yapım zorlukları, düşünülmesi gereken detayları bulunduğu için pek yaygın değil.
 

80x35x50 ölçülerinde 140 litre bir akvaryumumuz vardı kaplumbağamız Melek'in yaşadığı. Kuru bölge tam akvaryumun yarı hizasında bulunan üstü taş döşenmiş merdivenli bir cam platformdu ve tabi akvaryumu yarı yarıya suyla doldurabiliyorduk. Kaplumbağa akvaryumumuzun önceki düzenlemesi şu şekildeydi:

 
 
 
 
Ama minik Melek hızla büyümeye devam etti, kabuk boyu 10 cm'e ulaştı, hem akvaryumun küçük gelmeye başladığını hissedebiliyordum, hem de akvaryum çok çabuk kirleniyordu; bize daha çok su, daha geniş kuru bölge ve de bir dış filtre lazımdı, ve de “Melekondu projesi” böyle ortaya çıktı Tebessüm.

Akvaryumu büyütmek için de bize akvaryumun dışında bir kuru bölge gerekliydi, yani akvaryuma bi nevi "kat çıkma"lıydım Tebessüm, hem böylece çok daha geniş bir kuru bölge de yaratabilirdim. Ama suyu yükseltirken kuduruk Melek'in kendini akvaryumdan aşağı atmasını da engellemek gerekiyordu, tüm kenarları yükseltmek lazımdı, ama bunu nasıl yapmalıydı.. Böylece uzun bi düşünme ve araştırma sürecine girdim, sonunda gerekli malzemeler, planlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı:

 
 
 
 
Öncelikle kuru bölge olarak iki yanı açık cam bir kutu yaptırdım bir camcıda (ölçüleri 40boy x 35en x 25yükseklik). Bu kutunun eni tam da bizim akvaryumun eniyle aynı ölçüde olmalıydı, yüksekliği de lambaların konumuna uygun olmalıydı, ölçüler buna göre belirlendi.

Yükseklikler ve kuru bölgeye çıkacak rampa için plexiglass kullanmaya karar verdim, bir tabelacıdan belirlediğim ölçülerde levhaları kestirdim. Rampa için tabelacı istediğim ölçülerde düz olarak kesilmiş bir plexiglassa basit bir işlemle ortasından eğim verdi. Toplam bir arkaya, bir öne, bir yan tarafa ve de bir rampa için olmak üzere uygun ölçülerde 4 tane levha kestirdim.

Böylece ana malzemeler hazırlanmış oldu. Rampa ve kuru bölgeyi düzgün taşlarla kaplamak için Kemerburgaz'daki taş marketlerden 1-2 torba geniş, yassı taş aldım. Eve gelince öğrendim ki kuru bölge için aldığım koyu yeşil-beyaz çizgili taşlara "melek taşı" deniyormuş, o da hoş bir tesadüf oldu Tebessüm. Rampa için ise bir miktar yassı dere çakılı aldım. Hepsini sıcak suda bekletip yıkadıktan sonra kullanıma hazırdı:

 
 
 
 
Öncelikle rampaya taşları nasıl bir düzende yapıştıracağımı belirmek gerekiyordu. Silikon kullanacağım için iyi bir plan yapmak lazımdı. Ardından akvaryum silikonu kullanarak yapıştırma işlemine geçtim ve kurumaya bıraktım. Silikon eğer taşar, damlarsa anında aseton ile çıkarılabiliyor. (not: fotoğraflarda taşlarla döşenen yüzey, rampanın suya doğru inecek olan kısmı):
 
 
 
 
 
 
Daha sonra platformu cam kutuya yapıştırma aşamasına geçtim. Rampayı tam olarak cam kutunun içine yerleştirilebilecek şekilde kestirmiştim. Rampanın taşsız olan kısmını silikonlayıp kutunun içine yerleştirdim, üzerine ağırlık koyarak yine kurumaya bıraktım:
 
 
 
 
 
 
 
Ardından sıra cam kutunun içini taşlarla döşemeye geldi. İşin en zor kısmı buydu, arada riskli boşluklar kalmayacak, mümkün olduğunca düz bir zemin olarak şekilde taşları nasıl düzenleyebileceğimi planladım ve yine yapıştırma-kurutma işlemine geçtim, toplam 2,5-3 gün kurumasını bekledim:
 
 
 
 
 
 
Daha sonra görüntü bütünlüğünü oluşturacak şekilde yükseklikleri hazırladım. Arka tarafa yapıştırılacak olan plexiglass yükseklikte, daha önceden ölçerek belirlediğim boru ve kabloların geçmesine uygun boşluklar da bıraktırmıştım. Hoş görünmesi için akvaryumun içinde de kullanacağım arka plan resmini uygun şekilde kesip çift taraflı şeffaf bantla arka yüksekliğe de yapıştırıp hazırladım. Bu L şeklindeki yükseklik, kuru bölge olarak kullanılacak cam kutu ile birleşeceği için cam kutunun arka camına da görüntü bütünlüğünü sağlayacak şekilde arka planlardan yapıştırdım:
 
 
 
 
 
 
 
Akvaryum içinde kullandığımız ekipmanlar;
Tetra Tec ex700 dış filtre,
200 watt Sera ısıtıcı,
Eheim pick-up 2010 iç filtre,
Sera Terra UV special 15 watt ve 60 watt normal ampul.
 
Dış filtrenin malzeme seçimi ve sıralanışını çok fazla miktarda katı atık, bitki kalıntıları olduğunu ve Melek'in müthiş dışkı potansiyelini düşünerek ayarlamaya çalıştım Tebessüm.
 
En alt sepette Ehfi fix, onun üstündeki sepette önce seramik borular ardından normal sünger, bir üstteki sepette normal sünger ve onun üstüne substrat, ve en son sepette 300 g. kadar zeolit torbası, normal sünger ve son olarak ince bir tabaka elyaf var. Akvaryuma çok bol miktarda yeşillik girdiği ve bu artıkların filtreyi kısa sürede tıkaması riskine karşı dış filtrenin giriş borusuna küçük bir parça geniş gözenekli sünger ekledim.
 
Geçen süre içinde filtrenin performansından gerçekten çok memnun kaldığımı söyleyebilirim, bu malzemeleri, dizilimlerini ve ön filtrasyonu kaplumbağa akvaryumunda dış filtre kullanan arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim.
 
İç filtrenin içinde de çok ince bir tabaka elyafa sarılmış geniş gözenekli sünger kullanıyorum, çeşitli denemeler sonucunda iç filtreyle en verimli ve rahat kullanımı böyle sağladım, bu şekilde her hafta yaptığım iç filtre temizliğinde sadece elyaf tabakasını yenisiyle değiştiriyorum, hiç katı atık bulaşmamış süngere ise dokunmuyorum.
 
 
 
 
 
Cam kutu şeklindeki kuru bölge çok ağır olduğundan akvaryumun kenarına monte etmek olmazdı. Bu yüzden tam akvaryum+sehpa yüksekliğinde küçük bir kitaplık yaptırdım bir mobilyacıda ve cam kutuyu bunun üzerine yerleştirdim. Akvaryumun arka kısmına da yine aynı hazır arka plan resimlerinden yapıştırdım ve filtre borularını yerleştirdim.
Önceden kullanmıyordum ama artık akvaryum tam kapasiteye çıkacağı ve ağırlık artacağı için akvaryum forumlarında hep vurgulandığı üzere akvaryumun alt camı ve tepsi arasına 2 cm.lik yumuşak straforlardan koydum. Bu önceden hesabedemediğim yükseklik sebebiyle aynı şekilde cam kutunun da altına uygun bir kalıp strafor yerleştirmem gerekti:
 
 
 
 
 
Alttaki ilk fotoğrafta arka yükseklik, ikinci fotoğrafta da ön ve yan yükseklikler yerleştiriliyor (ön yüksekliği nasıl yerleştirdiğimi netleştirmek için çerçevesini fotoğrafta morla belirginleştirdim Tebessüm). Daha sağlam olması ve bütünlüğü oluşturmak için arka ve ön yükseklikler L şeklinde ve cam kutu ile yanlardan birleşiyor, bu kısımda da yapıştırılıyor.
Ve suyu dolduruyoruz Tebessüm, akvaryum içindeki malzemeler ve kuru bölge lambaları yavaş yavaş yerleştiriliyor:
 
 
 
 
 
 
Plexiglass yükseklikleri önce 4 sıra olacak şekilde şeffaf, çift taraflı bantla, daha sonra süngerli, yumuşak, beyaz bantlarla yapıştırmıştım. Zaman geçip bantlar nemden etkilenince beyaz sünger bantların arkasına gelecek şekilde ince tabakalar halinde silikon sürerek yapıştırmak bana en kesin ve güvenli çözüm gibi göründü, şu an bu şekilde kullanıyorum. 
 
Küçük ayrıntılar da düzenlendikten sonra değişik açılardan Melek'in kaplumbağa akvaryumu "Melekondu" ve kendisinin komik pozları Tebessüm;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
druzhok2008-09-20 15:45:15

Beğenenler: [T]59883,UtanmazAdam[/T]
+1: [T]59883,UtanmazAdam[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emoricatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1034
emoricatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:08
Tebrikler! Gerçekten çok güzel düşünülmüş. Sizi canı-ı gönülden tebrik ediyorum. Çünkü canlısına bu derece önem verip, onun için ayrıntılar hazırlayanları görünce çok mutlu oluyorum.
 
Tekrar tekrar tebrikler. Kerata bayram etmiş gibi görünüyor zaten. Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:14
Merhabalar.
Pınar Hanım, başlığınızı ilgi ve hayretle okudum.
Uzun zamandır bu kadar bilimsel, işlevsel ve güzel bir tan dizaynı görmemiştim. Sizi canı gönülden tebrik ederim. İnsanın tankınızda kaplumbağa olası geliyor. Utangaç
"Canlıyı sevmek, aileden biri kabul etmek" tam olarak böyle birşey işte.

Saygılarımla.
rastlantisal2008-09-09 00:22:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:16
Pınar Hanım, takdir ve tebriklerimi anlatacak söz bulamıyorum, işte örnek bir tank gerçekten söylenecek söz yok bravo, elinize sağlık. Kaplumbağanız gerçekten çok şanslı tekrar tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:44
Tebrikler! Mükemmel. Hobiye 3 yıl önce kaplumbağayla başlamıştım ben de ve türlü türlü fantazi akvaryumlar planlayıp uygulayamamıştım. Siz bunu başarmışsınız anlaşılan. Peki ana tankı biraz daha malzemeyle doldursanız nasıl olur mesela? Kum, kaya vs. ile?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cesaret87Çevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
cesaret87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 00:56
Pınar Hanım tebrikler.Planlı programlı güzel bir çalışma olmuş.
 
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PoetisaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 163
PoetisaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 01:30
Gerçekten çok güzel olmuş. Ve güzle olduğu kadar da faydalı ve kullanışlı. Hem kaplumbağa hem de sahibi, yani sizin için.
Eminim, benim gibi kısa zaman içinde yer sorunu yaşamaya başlayacak kaplumbağa severler için büyük bir ilham kaynağı olacaktır bu çalışmanız. Tebrik ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuucushhÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2008
Mesaj: 74
tuucushhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 14:45
Tebrik ederim.Canım kaplumbağama akvaryum almayı düşündüğüm şu günlerde bana gerçekten örnek oldunuz.
Melek için mükemmel bir ortam olmuş :) onun da çok mutlu olduğuna eminim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PoetisaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 163
PoetisaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 14:51
Bu arada zeytin desenli şeffaf masa örtünüze de bayıldım. Keşke benzer bir şey bulabilsem de sağa sola su sıçramasın, akmasın diye yaptığım çirkinlikten kurtulabilsem.Kahkaha

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 172
erkanzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 15:06
MÜKEMMEL...................Lerkanzdemir2008-09-09 15:07:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balikseverÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 80
balikseverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 15:17
Pınar' cım sen gördüğüm ve görebileceğim en bilinçli, en harika kaplumbağa sahibisin. Harikalar yaratmışsın tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ezgixxxxxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2005
İl: Ankara
Mesaj: 936
ezgixxxxxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 17:11
Bir canlıya bu derece değer verdiğiniz ve onun için emek harcadığınız için sizi taktir ettim. Güle güle kullanın, çok güzel düşünülmüş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 17:23
Hayretler icerisinde baktım helal olsun çok güzel yapmışsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2008 22:12
Emre Bey, Ümit Bey, Murat Bey, Ferhat Bey, Barış Bey, Elif Hanım, Aycan Bey, Erkan Bey, sevgili Seylan, Ezgi Hanım, Ahmet Bey, Mustafa Bey ve İlker Bey hepinize tebrik ve güzel sözleriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim, bunları duymak çok güzel Tebessüm.
 
Ümit Bey, gerçekten tam olarak öyle, aileden biri gibi, bence ekstradan birşey yapmıyorum, bu zaten olması gerekendi, onun minik canı da her canlı gibi ve tabi ki bizler dahil her canlı kadar değerli, onu rahat görmek bana da huzur veriyor Tebessüm.
 
Ferhat Bey, ana tanka bir de epey kocaman bir yapay bitki daha ekledim, arasında tam kamuflaj durumunda Tebessüm. Kum, taban filtrasyonu olmadan kaplumbağa akvaryumlarında pek tavsiye edilmiyor temizlik açısından, ama güzel yekpare bir kaya arıyorum, yada bir red moore kütük daha. Küçük ebatta her malzeme bir süre sonra temizlik açısından zorluk oluyor, bu açıdan biraz cimri oluyoruz kaplumbağa akvaryumlarında Utangaç.
 
Elif Hanım, öncelikli amacım benzer çalışmalara ilham vermek, ben de yapımdan önce bu tipteki tüm kaplumbağa akvaryumlarını incelemiştim. Malesef kaynaklar tamamen yabancı, bu yüzden yapıp aşamalarını görüntülemek benim için önemliydi, bu çalışma başka kaplumbağa sahiplerine fikir, malzeme vs. açısından küçücük bir ışık verse benim için büyük mutluluk Tebessüm. Bu arada örtü 1 milyonculardan, pek biçimsiz birşeye benziyordu kocaman sepetin içinde ama tahta masadaki duruşunu ben de çok seviyorum Tebessüm.
 
Güzel sözleriniz için herkese tekrar çok teşekkür ederim Tebessüm.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir