Kaplumbağa Akvaryumu Oluşturulması Bakımı İpuçları


ermoÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
Mesaj: 3
ermoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 00:41
Öncelikle kendimi tanıtarak başlayayım Adım Erman 8 senedir kaplumbağa bakıyorum. Şu ana kadar 2 kaplumbağam öldü. İkisinde de çok büyük ihmalkarlığım vardı ve hala ikisi içinde vicdan azabı çekerim. Çok kaplumbağa baktım çoğunuda büyütüp dağıtıyorum. Malum aile evde büyük akvaryum işine pek sıcak bakmıyorlar. Neyse efem zaten işimiz uzun hemen konumuza geçelim.
Bir Kaplumbağa Nasıl Bakılır
Evet efendim geldik asıl konumuza bir kaplumbağa nasıl bakılır. Öncelikle kaplumbağalara sevgiyle yaklaşmamız gerektiğine inanıyorum evcil hayvan satıcılarının vahşidirler lafına kesinlikle katılmıyorum. Aksine kaplumbağalar eğer düzenli bakıyorsanız çok sadık havyanlardır. Hatta benimkiler ben akvaryum önüne geldiğimde benimle oynarlar. Hatta bi ara sadece elimden yediriyodum kapluşların ama arada yemi pas geçip elimi yemeye çalışmaları üzerine vazgeçtim. Ayrıca bu iş çoğu zaman normal akvaryum balıklarından daha pahalı olur daha sonra örneklerini vereceğim gibi. yani işin özeti şudur ki kaplumbağa bakmaktan hoşlanmıyorsanız hiç girmeyin boşa bir canı kurban etmeyin.
Sizin bu kadar gözünüzü korkuttuktan sonra ilk ihtiyacımız olan akvaryum konusunda sizleri bilgilendirelim
Kaplumbağanın yaşayacağı yerin kurulumu ,hazırlanması
Bu Forumda kime sorsanız söyleyeceği ilk şey plastik kaplardan uzak durun olur bende bir kez daha belirteyim dedim naaparsanız yapın plastik kaplardan uzak durun. Olayı şöyle açıklayayım siz hiç ömrünüzü kendi odanızın yarısı büyüklüğünde bir yerde geçirmek istermisiniz. Ben şahsen istemem ayrıca bu kaplar çok az su aldığından çok çabuk kirlenecek ve temel kurallardan biri olan ne kadar az kurcalarsan o kadar az stres olur kuralını ihlal etmiş olacaksınız. yeri gelmişken kuralı açıklayalım bir kaplumbağa yada balık gibi evcil hayvanlar bulundukları ortamın özelliğini ne kadar sık değiştirirseniz o kadar olumsuz etkilenir yani neymiş su mümkün olduğunca az kirlenecemiş plastik kaplardaki suyu 4 bilemedin 5 günde bir değiştirmezseniz o su içinde yaşanmaz bir hal alacaktır. sık değiştirdiğiniz içinde kaplumbağanız alışmakta zorlanacak sonunda hasta olacaktır ayrıca o kaplara ısıtıcı ilave edemeyeceğiniz için ortam ısısını sabit tutamayacaksınız ve yine eninde sonunda kapluşunuz hasta olacaktır. O yüzden aman ha diyorum.
Bir kaplumbağayı bakmak için en az 30 litrelik bir akvaryum gereklidir ki kaplumbağa yaşayabilsin.kesin bir ölçü vermeyeceğim zira herkesin imkanı ve zevki çeşitlidir ama derinliği en azından kaplumbağanın boyunun 3 katı kadar olsun ki kaplumbağanız rahatça yüzebilecek derinlik bulsun. En ve boy için birşey söylemeyeceğim fakat ne kadar geniş olursa kaplumbağanız o kadar mutlu olacaktır. Kaplumbağanızın mutluluğu sizin mutluluğunuz olduğuna göre bu konuda eli açık davranmanız bakacağınız hayvanın sağlığı açısından iyi olur. Ayrıca bu hayvanlar kendini ortamın genişliğine ve derinliğine göre büyütür. İri ve sağlıklı bir kaplumbağa istiyorsanız büyük akvaryum şart. Burada size 2 şey önerebilirim. Eğer parasal yönden bir sıkıntınız yok ve akvaryum için fazla uğraşmak istemiyorsanız bir çok evcil havyan dükkanında akvaryum satılıyor ama daha pahalı olduğunu söylemeliyim. Diğer bi yolsa camcıya gidip belirlediğimiz ölçülerde cam kestirip akvaryum silikonuyla silikonlatmak olacaktır ikinci tercihin favorim olmasının bir diğer nedeni ise camcıya gittiğinizde istediğiniz ölçülerde akvaryum yaptırabilme olanağınızdır. Böylece eni boyuna yakın akvaryum arama derdinden kurtulmuş olursunuz.
Kuru güneşlenme yeri
ikinci düşünmemiz gereken konu akvarym içinde kuru bir yer oluşturmaktır. Bildiğiniz gibi kaplumbağalar hem karaya hem suya bağımlı hayvanlardır bu ikiside elzemdir ve olmassa olmaz. Yapacağımız şeylerden biri irice bir taş bularak akvaryuma koymak olabilir. burada dikkat akvaryuma koyacağınız kayanın bir süre su içinde beklemiş olduğundan emin olunuz aksi halde akvaryum pH'ını fazlaca değiştirerek kaplumbağalar için olumsuz durumlar yaratabilirsiniz. Ayrıca bu kayada kapluşunuza zarar verecek girinti ve çıkıntılar olmadığından emin olmalısınız kaplumbağalar mükemmel tırmanırlar fakat tırmanırken biryerlerini yaralamalarını istemeyiz. Benim bulduğum çözüm ise şöyle akvaryumun eni boyunda kare ve kalın bir tahta kestirilir bunun bir kenarı kaplumbağanın çıkacağı şekilde oyularak eğikleştirilir. annenizin kullğındığı üzerine bişeyler asılan vakumlu küçük şeylerden birkaç adet alınır akvaryuma yapştırılır tahta bunların üzerine oturtulur böylece kaya gibi hacmi daraltmayız hemde altında kapluşların saklanabileceği bir gölge oluşturmuş oluruz. tabi başka yöntemlerde kullanabiliriz örneğin tahta yerine direk basamak şeklinde cam silikonlamak yada aklınıza gelecek başka yöntemler...
Filtrasyon
Üçüncü asıl derdimiz akvaryum suyunun filtrasyonudur. Bildiğiniz gibi su canlılarının boşaltımı bizler gibi değildir. karaya uyum sağlamış canlılar idrarlarını önce üreye sonra ürik aside dönüştürürler su kaybını önlemek için fakat deniz canlılarının su problemi olmadığı için atıklarını amonyak gibi son derece zehirli bir madde olarak atarlar.Doğada bunun dönüşümü öncelikle amonyum tuzlarına daha sonra bakteriler tarafından nitrite ve nitrata dönüştürmek şeklinde berteraf edilir.
Akvaryumda ise 2 derdimiz vardır birincisi mekanik filtrasyon ikincisi kimyasal filtrasyon. mekanik filtrasyon dediğimiz olay akvaryum içindeki katı parçacıkların süzülmesi olayıdır. Burada unutmamamız gereken en önemli şey kaplumbağaların akvaryumu çok fazla kirlettikleri ve filtrenin sürekli temizlenmesi gereğidir. İkinci sorunumuz ise kimyasal filtrasyondur bu kimyasal filtrasyonu filtre içinde kolonileşmiş bakteriler yapar burada ufak bir handikap var biz filtreyi sık sık temizledikçe bu kolonileri bozuyoruz hem iç filtreler bakteri kolonisi kurulması için tek başına pekte yeterli değildirler. Ben her durumda dış filtre öneririm hem pekçok konuda iç filtreden daha üstünlerdir hemde akvaryum içinde yer kaplamazlar ayrıca su dağıtıcısı akvaryum içinde çok hoş görülür. Atman marka modeller şahsen tercihimdir. Yinede hangi tür filtre olacağı konusunda tercih sizin çünkü iç filtreler dış filtrelere göre çok daha ucuzdur. Aslında zengin değilseniz dış filtrenin pek bir manası yok fakat daha ileride anlatacağım bir kuralı uygulamak şartıyla tabii
Isıtma
Diğer bir sorunumuz akvaryumun ısıtılmasıdır. Yine bildiğiniz gibi kaplumbağalar tropik iklimde yaşarlar ve ve sürüngenlerin karakteristik özelliği olarak soğuk kanlıdırlar yani vücut sıcaklıkları ortamın sıcaklığındadır. akvaryum doğal bir ortam olmadığı için sürekli olarak ısıtılmalıdır. Isıtma konusu da bir elzemdir ve kaplumbağanızın akciğer iltihabına yakalanmaması için gereklidir. Burada önrmli bir nokta var bazı kaplumbağa sahipleri kaplumbağalarının hasta olmamasına rağmen halsiz göründüğünü ve kış uykusuna yatmaya hazırlandığını söylerler. Burası önemlidir; Kırmızı yanaklı kaplumbağaların kış uykusuna yatması normal bir durum değildir ve yetersiz ısıtılma sonucu sürüngenlikten kalan bir durumdur Sizdede böyle bir durum varsa acilen akvaryum ısısını yükseltin. Bu arada ideal sıcaklık değerlerini verelim: 26 ile 29 arası fena değildir 28 derece mükemmeldir. tabi bunu su için söylüyorum kara için farklı bir durum söz konusu birazdan değineceğiz.
Işıklandırma
Kaplumbağaların bir diğer gereksinim duyduğu şey ışıklandırmadır. Bu ışıklandırma çoğumuzun bildiği gibi 2 çeşittir. birincisi ampulle ışıklandırma diğeri ise UVB lamba. Birincisiyle açıklamaya başlayalım.
Kaplumbağalar güneşlenmeyi çok severler. Bu güneşlenme kuru bölgede olur ışıklandırma için kullanacağımız ampul kuru yere bakarsa kapluşlarımız bunu çok sevecektir zira bu normal ampullerin özelliği aynı anda ısıtmasıdır. Böylece kaplumbağalarımızın kuruması için çok güzel bir ortam oluşmuş olur. Dikkat enerji tasarruflu ampul kullanmayın. Enerji tasarruflu ampuller ısı yaymadığı için sadece ışıklandırmış olur biz ikisini birden istiyoruz. 40lık yada 60lık bir lamba ideal olur. ben masa lambası şeklinde kullanıyorum. tabi yukarıdan spot ışık sarkıtan arkadaşlarda vardır. Beğeni meselesidir saygı duyarım.
Diğer ışıklandırma ise daylight lambalarla yapılan ışıklandırmadır. Bildiğiniz gibi Kaplumbağaların en hassas kısımlarından biride kabuklarıdır böyle olmasının sebebi yeterli ışık almamalarıdır. Kastettiğim ışık güneş ışığıdır. D vitamini vücuda almak yetmez güneşten gelen ultraviyole ışığı sayesinde deri altında provitamin gerçek D vitaminine dönüşerek emilir. Bu yüzden güneş ışığı çok gereklidir. Bu UVB lambalarından oranlarıyla UVA UVB ve normal ışık üretilir.UVA kaplumbağanızın canlı görünmesini ve hareketlenmesini, UVB asıl lazım olan işlemi yani kalsiyum sentezini, normal ışıkta aydınlatmayı sağlar. Bazıları madem bu lamba ışık veriyo neden spota yada normal ampule ihtiyaç var diyebilir. Normal alpuller ısıtma özelliğine sahip olduğu için gerekliler. Tabi benim kaplumbağam cam kenarında sürekli güneş görüyo diyenler çıkabilir saygı duyarım.Yine ufak bi not; su bu ışıkların etkinliğini bir mikar azalttığı için lambayı kuru bölgeye koyarsanız verimliği arttırmış olursunuz. Şimdi sıkı durun en sinir bozucu durum şimdi geliyor. Bu lambaların en ucuzu 30küsür liradan başlar ki bunlar en zayıf ışık verenleridir en iyileri 60 - 70 liraya kadar gider. Şimdi 10 yada 20 lira verdiğim kaplumbağaya 40 liralık ampulmü alacağım diyebilirsiniz gayet haklısınızdır da fakat bu işler böyle naapalım size en başında balık beslemekten pahalı olduğunu söylemiştim.
Yine de UVB lamba kullanmadan da büyütebilirsiniz ama ben bütçenizi zorlayıp almanızı öneririm. Ha unutmada bu lambalar 2 çeşittir birincisi florasan lambası şeklinde olanlardır piyasada bu şekilde bulunur, birde duya takılan ampul şeklinde olanlar vardır. Onları Türkiye de bulmak çok zordur. Yurtdışında yaşayan akrabanız varsa ısmarlatabilirsiniz.
dekorlar ve taşlar
Tüm bul malzemeleri aldık akvaryumu kurduk. şimdi sıra geldi süslere... Bu bölümde sadece akvaryum dibine konan taşlar üzerinde duracağım. Akvaryumun içine koyacağınız diğer malzemeler hakkında ; suyun içinde erimemeleri, yapılarının bozulmaması, yada suyun pH'ını değiştirmemeleri yeterlidir. Yine bir süre su içinde beklettip dezenfekte ettikten sonra kullanabilirsiniz. Suyun bibinin dekoru hakkında:
ben şahsen kaplumbağalar için kum önermiyorum. Bu hayvanlar çok dışkı ürettiği için kumu çok çabuk kirletiyorlar ve malum kumun temizlemesi taşlara göre çok daha zor,ayrıca iyi temizleyemezseniz suyun bulanmasına sebebiyet verir ve su değişim süresini kısaltır,onun yerine çakıl taşı benzeri fazla sivri yüzeyi olmayan taşlar kullanabilirsiniz. Fakat taş kullanılması şöyle bir hadikap doğurur. Taşlar arasında su sirkülasyonu azalacağından filtrsyon çok zor sağlanır. Ama bu sorun meraklı kaplumbağanızın taşların arasnda kısa bir gezinmesi ve filtre ile çekilemeyen bu artıkların havaya kalkmasıyla kolayca çözülür. Yine dikkat akvaryuma konan taşlar arasında iyot varsa kaplumbağanız için hoş olmayan sonuçlar doğurabilir dikkatli olun.
Kaplumbağanın Alınması Ve Akvaryuma Konması
Farkettiyseniz buraya kadar kaplumbağaların akvaryuma konması ile ilgili birşey geçmedi. Eğer bu aşamaya kadar geldiyseniz ve hala azimliyseniz(Ben şahsen o kadar masraf yaptıktan sonra büyük bir azimle dolardım)
birlikte gidip bir kaplumbağa seçmeye gidebiliriz. Öncelikle gittiğiniz evcil hayvan satıcısından satılması nuhtemel kaplumbağaları o ana kadar nasıl ve neyle beslediğini öğrenin bu daha sonra kaplumbağanın adaptasyonunu kolaylaştıracak. Kaplumbağa seçerken dişimi olsun erkekmi olsun mevzusuna hiç girmeyin çünkü 1 yaşından önce cinsiyet tahmini çok çok zordur neredeyse imkansızdır. Zaten satıcınında birkaç haftalık kaplumbağa sattığını düşünürseniz cinsiyet tayini mümkün değildir. Alırken acele etmeyin Akvaryumun önüne geçip içinize sindirene kadar inceleyin zira bu hayvan 30 sene size arkadaş olacak. Aradığımız kriterler öncelikle girişken olmasıdır. akvaryum içinde aktif olan kapluşlara bakın. sakın ha kenarda inzivaya çekilmiş olanlardan almayın büyük ihtimal hastadır yada hemcinslerine göre daha dayanıksızdır. Bir nevi girişken kaplumbağa arıyoruz ki akvaryuma bakarken eğlenelim değilmi:) . Hareketli birkaç kaplumbağa seçtik şimdi ikinci kriterimiz irilikleridir aynı akvaryumda tutulduklarına göre aynı yerden aynı zamanda gelmişlerdir. Aynı süre içinde hemcinslerine göre büyüyen kaplumbağa daha sağlıklıdır. Üçüncü bakacağımız şey kabuğunun yumuşaklığı sertliğidir. Kabuğu sert olan kaplumbağayı seçin. Satıcının sizin yerinize seçmesine izin vermeyin. Neyse efem kaplumbağanızı seçtiniz yanında almanız gereken şeyler kaplumbağa vitamini (bunların içinde kalsiyum bulunur.) Bir adet sanyu pond yem(ileride açıklayacağım mükemmel bir özellikleri vardır bu yemlerin) Kaplumbağa için karides yemi(spesyalleridir, yılanı deliğinden çıkarır o derece) ve son olarakta muhabbet kuşları için satılan gagataşı(yanlış duymadınız gagataşı) alın yalnız gagataşını seçerken içinde kaplumbağanızın ağzına batacak teller olmadığından emin olun.Tüm bunları aldıktan sonra eve gidebilirsiniz.ilk gün bize yem lazım değil zaten kaplumbağanız ilk bir hafta iştahsız görünecektir bu çok normal bir durumdur. Kaplumbağa yeni yerine ayak uydururken birkaç gün iştahsızdır. kaplumbağayı alın ve fazla strese sokmadan akvaryumda kuru bölgeye bırakın daha sonra akvaryumun fazla yakınında durmayın sizi tanımak için yeterli zamanı olacak bırakın önce yaşayacağı çevreyi tanısın. İlk 1 gün yem vermeyin versenizde çok büyük bi kısmı yenmeden çürüyecektir ve suyun çabuk değişmesine yol açacaktır. Bir günün sonunda kendinizi onu korkutmadan gösterebilir ve ilk yemini verebilirsiniz. İlk yemini verirken satıcının söylediği yemleri verirseniz sıkıntı çekmessiniz. Daha sonra alışkanlığını değiştirebilirsiniz.
Kaplumbağaların Beslenmesi
Evet efem akvaryumu kurduk kaplumbağayı aldık yuvasına koyduk. Şimdi biz bunu nasıl besleyeceğiz.
Öncelikle bu kapluşları insan gibide düşünebilirsiniz. asla tek tip beslemeyin. Tek tip beslenme hastalıklara davetiye çıkarır. Siz hiç ömrünüz boyunca tek tip beslenmek mesela makarna (pond yemleri makarnaya benzetebiliriz) ile beslendiğinizi düşündünüzmü noolurdu. Aynı şey.  Pond yemlerin mükemmel özelliği her türlü vitamini yada sıvı antibiyotiği çok güzel bir ekilde emmeleridir. vitamini yada antibiyotiği sularına damlatmak hiçbir zaman işe yaramaz.(tabi mavi su yada bazı özel antibiyotikler dışında) Çünkü suya dalatacağınız 5 damla vitamini kaplumbağanın alması imkansızdır o yüzden ne mi yapıyoruz akvaryumun kenarında plastik bir kaşık bulunduruyoruz evde sıvı vitamin bulunabilir onları yada kaplumbğa vitaminini alıyoruz pond yeme emdiriyoruz akvaryuma öyle veriyoruz.Ben şahsen arada pond yemlere süt emdirip öyle veriyordum nede olsa kalsiyum değil mi :):):)
Ben genelde kaplumbağalarımı şöyle beslerim.pond yemler%30, protein ağırlıklı yiyecekler%30(ne olur salam olur sosis olur yumurta olur), %30 yeşillik bunu şöyle ayarlayalım. Günümüzün üç öğünü olsun sabah öğle akşam. Sabah pond yem öğle et akşam yeşillik yada tam tersi ancak belirli bir düzen içinde olmalıdır. Düzenle kastım aynı saatte olmasıdır. Böylece sizde bu yem verme işine alışırsınız.Bir işte çalışıyorsanız İşe gitmeden, işten dönünce ve yatmadan şeklinde ayırabilirsiniz. Yada öğrenciyseniz Kalkınca, okuldan gelince, yatınca şeklinde düzene sokabilirsiniz. Bazı arkadaşlarımız hani günde 1 defa kafası büyüklüğünde veriyorduk diyebilirler. Ben ona katılmıyorum. Siz yemeği tek öğündemi yiyorsunuz kapluşların da bir günde yedikleri miktarı 3'e bölüp öyle vermek çok daha mantıklı ve sağlıklı ne kadar sık ve az yemlerseniz daha çok faydalı olur. Yukarıda geçen gagataşı olayına da kısaca değinelim. Bu gagataşları mianeral bakımından çok zenginlerdir. kalsyuma bolca ihtiyacı olan kaplumbağalarımız için çok iyi birer besindir. suyun içine atın onlar kemirir. benimkiler Ayda bir 1 tane tüketiyor. Yalnız dikkat içinde iyot varsa kaplumbağanıza zarar verebilirsiniz sorarak almakta fayda var.
 
Hastalıklarıda bu mesajda yazacaktım ama yazmaktan ellerime ağrılar girdi başka bir mesaja umarım. Yazdıklarımın acemi kaplumbağa severlere faydalı olması dileğiyle... Kaplumbağalı günler dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

termodronÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 66
termodronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 01:21
Gerçekten yararlı bilgiler elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

.bengi.55Çevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2007
Mesaj: 333
.bengi.55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 08:14
Ben şu filtrasyon işini anlayamadım doğrusu. Doğru dürüst bir şey çekmiyor...Thumbs%20Down

Bilgiler için teşekkürler bu arada.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 08:37
[QUOTE=ermo]. Aslında zengin değilseniz dış filtrenin pek bir manası yok fakat daha ileride anlatacağım bir kuralı uygulamak şartıyla tabii
 
[/QUOTE]
 
 
Ben bunu anlamadım . Yanlış bir bilgi olduğunu düşünüyorum ,eğer tankınız büyükse ihtiyaçlarıda büyük olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 10:10
Karides,sanyu pond yemin yanına en önemlilerden biri olan kurutulmuş tubifexide ekleyebiliriz bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelphieÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 221
SelphieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 14:28
Benim kapluşum küçük, sosis versem yer mi? yada yumurta v.s.
Ve hepsini okudum gerçekten çok güzel yazmışınız ellerinize sağlık :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bestenurÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 715
bestenurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:30
Yağlı şeyler kaplumbağalara zarar verir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelphieÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 221
SelphieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 10:14
Fakat konuyu açan kişi kapluşuna sosis, salam gibi şeyler vermiş.Bazıları da kıyma verin diyor.Ama bunların ikiside yağlı.Anlamadım
:S
Selphie2007-09-16 10:15:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 11:30
Kesinlikle salam sosis yumurta sarısı vermeyin kıyma bile zararlıdır .
Ben ancak hiçbir şey yemeyen kaplumbağalara son çare olarak belki yermi diye azıcık tavuk eti yada yağsız kıyma verilmesini tavsiye ederim. Hiç birşey yememesinden daha iyi.

Tabiki bu saydığım besinler zehirli değil yani yer yemez kaplumbağa hemen zarar görmez ama bu besinlerin kaplumbağa sağlığı açısından risk yarattığı kabul edilmiş bir gerçektir. İlerde kaplumbağada çeşitli iç sorunların oluşmasına yol açacaklardır. Örneğin böbreklerde çok ciddi sorunlar oluşabilir.

Çok sayıda kaplumbağa ölüyor ve kimse aslında neden rahatsızlandıklarını bilmiyor sadece tahmin etmeye bir neden bulmaya çalışıyoruz . Bakamadık olmadı öldü diyoruz.  Aslında ölümlerin büyük çoğunluğu yetersiz yada yanlış beslenmenin bünyede yarattığı zafiyet yada tahribattan dolayı dır. Ham proteine dayalı beslenme kaplumbağada ki kalsiyum protein ve fosfor dengesini bozar. Kabuk yapısı ve vücut dengeli bir biçimde büyümeli bu açıdan hızlı büyümek te çok sakıncalı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelphieÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 221
SelphieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 12:11
[QUOTE=oracle]Kesinlikle salam sosis yumurta sarısı vermeyin kıyma bile zararlıdır .
Ben ancak hiçbir şey yemeyen kaplumbağalara son çare olarak belki yermi diye azıcık tavuk eti yada yağsız kıyma verilmesini tavsiye ederim. Hiç birşey yememesinden daha iyi.

Tabiki bu saydığım besinler zehirli değil yani yer yemez kaplumbağa hemen zarar görmez ama bu besinlerin kaplumbağa sağlığı açısından risk yarattığı kabul edilmiş bir gerçektir. İlerde kaplumbağada çeşitli iç sorunların oluşmasına yol açacaklardır. Örneğin böbreklerde çok ciddi sorunlar oluşabilir.

Çok sayıda kaplumbağa ölüyor ve kimse aslında neden rahatsızlandıklarını bilmiyor sadece tahmin etmeye bir neden bulmaya çalışıyoruz . Bakamadık olmadı öldü diyoruz.  Aslında ölümlerin büyük çoğunluğu yetersiz yada yanlış beslenmenin bünyede yarattığı zafiyet yada tahribattan dolayı dır. Ham proteine dayalı beslenme kaplumbağada ki kalsiyum protein ve fosfor dengesini bozar. Kabuk yapısı ve vücut dengeli bir biçimde büyümeli bu açıdan hızlı büyümek te çok sakıncalı.

[/QUOTE]

Hımm. Tamam saol. Bende diyorum sosis verdim neden yemiyo diyorum.İyikide yememişBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Piri_reisÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2007
İl: Sivas
Mesaj: 106
Piri_reisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 12:20
 Ben tosbalarıma tosba yemi ve kuru karedes veriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bestenurÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 715
bestenurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 12:39
Ne kadar çok çeşit o kadar sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ermoÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
Mesaj: 3
ermoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 18:20
Yağlı yiyecekler derken benim kastettiğim de sürekli bu tür yiyecekler vermek değil fakat bence arada sırada bunları vermek kaplumbağaya zarar vermez. Aslında dikkat çekmek istediğim sürekli pond yem vermekten kaçınmak gerektiğidir. İşe sıfırdan başlayan çoğu insan yalnızca pond yemin yeterli olacağını düşünüyor. Buna dikkat çekmek istedim. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bestenurÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 715
bestenurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2007 20:40
Tabiki de sürekli pond yemden kaçınmalıyız. Arada bir doğal besinlerde vermeliyiz kaplumbağalarımıza.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir