kaplumbağa ve balık


Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2010 15:01
Mert aslında sazansıgiller ve corydoraslar ile bakılması o canlıların nitrata dayanıklılıkları ile doğru orantılı. Bana kalırsa tetralarla bakılabiliyorsa bakılmalı ve de arguslarla. Tetralar hem çok atik balıklar hem de inanılmaz güzel sürü psikolojisi ile yüzüyorlar. Arguslar ise dipte yem bırakmazlar ve de yüzgeçleri zehirli olduğundan kaplumbağa şoka uğrar bir zarar vermeye kalksa.(Genelde tam tersi oluyor, kaplumbağanın ağzındaki yemi kapıyor argus. :) ) Eğer uzun yaşayacaklarını bilsem tatlı suda argus ile kaplumbağa beslemeye devam ederdim, fakat elinde sonunda ecelinden önce ölecekler tatlı suda o güzelim arguslar. Ben onlar kadar hızlı ve güçlü canlılar görmedim. 

Ayrıca kaplumbağalar avcı diyen arkadaşa da bir şey söylemek istiyorum. Doğadan yakalayıp kış uykusu için geri bıraktığım Emys Orbicularis türü kaplumbağalar var, orbicularisler neredeyse tamamen etçiller. Sadece arada sindirimlerini kolaylaştırması için ot yedikleri görülür çok çok nadiren. Bu canlılar bile avlanmadılar doğadan gelmelerine rağmen. Arguslara bir kez olsun saldırmadılar. Zamanla arguslarla çok iyi geçindiklerini gözlemleyebiliyorum. Sonra RES ler geldi. Tabi akvaryumda doğan, yetişen canlılar daha şımarık oluyorlar. Önce iki zorladılar argusları, sonra dikeni yeyince kendilerine geldiler. Bir daha da bulaşmadılar. Doğru türler ve doğru dekor seçimi yaparsanız, yeterli hacimlerde birçok balık besleyebilirsiniz yem olmadan. Dekorlarınız kaplumbağanın oynatamayacağı kadar ağır ve de bol gözenekli olursa çok güzel dip balıkları da besleyebilirsiniz. Dibe konulan, ortadan kesilmiş bir kütük dekoru ile müthiş corydoras beslenir mesela.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ANILÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 359
ANILÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2010 11:17
[QUOTE=Dj_ReX]Yani , niye yanlışları vurguluyorsunuz anlamış değilim. Forumda birkaç kişi daha aynı hatayı yapmıştı geçmişte." Ben yaptım, böyle .." mantığını geçin artık.

Ortada çok bariz iki bilimsel gerçek var.

1.si,  kaplumbağalar avcı değildirler
2.si,  hiçbir soğukkanlı hayvan gece avlanmaz.

Uygun koşullar sağlanmaz ise bu canlılar muhakkak ki yem olacaklardır. Kaplumbağa; gece kalkayım, iki lepistes avlayayım, sonra da çerez niyetine neon atayım gibi bir mantık içinde değildir. Siz ışıkları söndürürsünüz, denk gelirse o karanlıkta , balıklar ister istemez av olur. 

Balıklar kadar hızlı yüzemeyebilirler ,fakat bu onları yiyemeyeceği anlamına gelmez. Yine avlanmıyorlar bizim keratalar, balık zorla yem oluyor o daracık alanda. Ben de sayısız türle birlikte besledim kaplumbağalarımı. Hiç biri de yem olmadılar. 

Yanlış dekor vardır, avcı kaplumbağa yoktur. 

p.s: Bahsettiklerim RES türü kaplumbağalar içindir. Herkesin bu türü beslediğini varsayarak yazıyorum. Kaplumbağalar diye bahsettiğim her şey aslında RES lerdir.


[/QUOTE]


Kaan Bey öncelikle merhaba;
Şimdi yazımı eleştirmişsiniz ancak bir noktada hatanız var. Bahsettiğim yazımda kaplumbağaların benim akvaryumumda nasıl avlandıklarını yazdım. Av fikrine katılırsınız katılmazsınız sayğı duyarım. Ancak ben yaptım oldu mantığıyla yazdıklarımın uzaktan yakından alakası yoktur ve hobicilikde en nefret ettiğim huydur bu "ben yaptım oldu" Sadece eleştirmişsiniz keşke bana Anıl bey bu şekilde olmaması lazım doğru olanı şu şudur diye telkin verip akvaryumum hakkında bilgi alsaydınız ezbere konuşmasaydınız. Ben gerekli bilgilendirmeyi yapayım size yanlışım nerdeyse lütfen düzeltin.

100-30-45 akvaryum ölçülerim.
İçinde 6-7  adet orta büyüklükte mango mevcut ve kayalarda var.
Bitkili bir akvaryum zeminde glossotigma, subulata mevcut.
Orta alanda ismini bilmediğim ama kıvırcığa bemzeyen bir bitkim var 2 yerde bu bitki yanal anlamda büyüyor ve içine 10-15 neon girse göremezsiniz baktığınızda. Arkaplanda da rotala red mevcut. Balıklar günde 3 kere azar azar yemleniyor kaplumbağam ise günde 2 kez sabah ve akşam yemleniyor. pond yeme benzer bir yem veriyorum seranın ürünü adı ezberimde değil. 3-4 er adet veriyorum her öğününde. Yem dışında bitkileride ısırıp koparıp yediği oluyodu zaten akvaryumdan çıkartmamın en büyük sebebi bu.


Bu şartlar altında kaplumbağa ışıkların kapanmasıyla bir süre sonra daların arasına girip hareketsiz  duran neonumu yanına yavaş yavaş sokulup ani bir hareketle yakaladı. Bu olayı görünce acaba bu kaplumbağa bunu her fırsatta tekrarlıyormu diye içime kuşku düşünce balık sayısını sürekli sayar oldum ve azalmaların farkına vardım.

Son olarak akvaryumumun filtreleme sistemi tetratec ex700 tarafından yapılmakta. Dış filtremin sepetlerindeki materyaller geliştirilmiştir. Tetranın seramik halkası yerine sera siporax koydum bilen bilir müthiş bir üründür siporax. Biyolojik fitre malzemeleri içinde en iyilerden diyebilirim. Su değerlerim stabildir. Gübrelemelerim haftalık değil günlük yapılır. Haftada 1 kez en az %10 su değişimi yapılır.


Kaplumbağa kırmızı yanaklı su kaplumbağasıdır.

Yazımın üstündeki yazınızı yeni farkettim bu yazıda sizde doğandan yakaladığınız kaplumbağaları eve getiridm birşey olmadıya getirmişsiniz. Bu mantık ben yaptım oldu mantığı değilmidir. Bende aynı şeyi yapsam aynı sonucu alacağıma %100 eminmisiniz.


Biraz öfkeyle yazılmış bir yazı oldu kusuruma bakmayın. Kızdığım tek şey yaklaşımınızdır. Yoksa yazdıklarınız yanlıştır ben doğrusunu yazdım gibi bir yaklaşımım inanın söz konusu bile değil.
ANIL2010-01-18 11:37:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 00:22
Anıl Bey,

Yine tekrar ediyorum söylediğimi, forumda daha önce tartışıldı bu konular. 2006 dan beri foruma üyeliğiniz var, yenisiniz deseniz denk gelmemiştir normal derim, görüyorum ki öyle değil ! Ne zamandan beri kaplumbağa beslediğiniz hakkında bir fikrim yok, benim tek bildiğim foruma düzenli girip okuyan, araştıran hobicilerin özel üye diye adlandırılması. Siz canlı edinmeden önce onun hakkında detaylıca araştırma yapmamışsınız ki ; yanlış tank yanlış dekor ilişkisi ile yine dediğim sonuca geliyoruz. 

En az bir kaplumbağanız dahi olsa, tankın minimum hacmi 400 L civarı olmalı, bu mümkünse 60-70 cm enli ve de 1.10-1.20 uzunluğunda olursa dekore etmesi çok güzel olur. En - boy ilişkisi çok önemli balık bakacaksanız, bu ikili ne kadar iyiyse dekorasyon o kadar rahat yapılabilir. Hiç balık yenmez demiyorum, ama tetralar av olmaz %90-95 bu gibi akvaryuma konulan 3-4 büyük boy ve ağır(kaplumbağanın oynatamayacağı) mangrove köküyle. Hatta ortadan kesilmiş bir ağaç kökünü de dibe yerleştirirseniz, çöpçü varyeteleri de güzel olur. İçine girdiklerinde av olma durumları söz konusu olmayacaktır. Kilit noktalardan biri de , balık eklerken kaplubmağayı 1-2 gün suya sokmamaktır. Gelen balıklar ortama ve dekora alışır, strese bağlı zayıflamalar azalacaktır, tabi yem olma riskleri de. Kaplumbağa akvaryumunda taban bitkisine hiç mi hiç gerek yoktur ki ; glosso gibi çerez bir yem tadına bakıldığında vazgeçilmez bir besin kaynağı olacaktır, yesin sorun değil de emeğinize yazık ! Aynı şekilde neredeyse bütün su bitkileri bu şekilde mideye inebilir. Kaplumbağa akvaryumunda bitki beslemek pek mantıklı değil yani. Sadece bazı sazlar yaşıyor akvaryumda, onlar da meraklı zamanlara denk gelirse yenmeyip koparılıyor ve sökülüyor. diplerine kaya koymak zorunda kalıyorum sazların ancak o şekilde oluyor anlayacağınız. Bu ve benzeri püf noktalar var kaplumbağa - balık ilişkisinde , tabi yazmakla bitmez; sonuçta hepsi ayrı bir tecrübe...

Filtrenizi de yetersiz buldum akvaryumunuz için. İstediğiniz biyolojik malzemeyi koyun, kaplumbağa büyüdüğünde çok fazla kirletiyor akvaryumu. Ben en az 4 kat daha fazla filtreler öneriyorum akvaryumun debisinden. Ancak öyle iyi temizlenebiliyor ya da imkan varsa sump en iyisi tabi ki ... Bir de bu biyolojik malzeme olaylarına ben pek para dökülmesi taraftarı değilim. Eskiden evet çok iyi derdim fakat, hepsinin ucuza karşılığını öğrenip tecrübe ettikçe boşa para verdiğimizi anladım. Şu an sadece geniş gözenekli sünger kullanıyorum biyolojik filtremin içinde. Performansta bir düşüş gözlemlemedim. Sadece ilk kurulumda daha geç oturuyor akvaryum diğerlerine göre.Akvaryum bir kez oturduktan sonra her şey aynı. Şu an için değerler stabil olabilir doğrudur, fakat daha fazla su çevirebilen bir filtre almak ilerisi için iyi olacaktır, kaplumbağa beslemeyi düşünüyorsanız tabii ki...

Son olarak benim doğadan alıp getirdiğim canlılar iyileştirme ve kondüsyon kazandırma amaçlıdır, ben tüccar ya da kaplumbağa avcısı değilim, sadece canlılara yardım etmek hoşuma gidiyor. Aynı koşullarda bakarsanız, beraber yaşatacağınıza %100 olmasa da eminim; Her zaman istisnalar olacaktır, bu kul işi değil ki bilelim ? Onların da kendi canı, kanı , davranışları var. Ama araştırmalar sonucu genelleme yapılabilir. Siz doğayı ne kadar taklit ederseniz, onlar da o kadar doğal davranışlar sergiler. Tetralar ve RES lerin beraber yaşadığı sular mevcut, misal vermek gerekirse Florida bölgesinde. Kaplumbağa zaten geniş akvaryumda o enerjiyi harcamaya gerek duymaz tetrayı yakalamak için, anca denk gelecek de yiyeceki tıpkı doğada ölü ya da yaralılara olduğu gibi. Hatta ben şunu gördüm, alıştıktan sonra ağzının önünden geçseler bakmıyorlar çoğu zaman. Tabi, ben anlam veremiyorum, tanıdıkların kaplumbağaları hep çok azgın oluyor, elimi uzatınca koparacak gibi saldırıyor hepsi, onlar artık kaplumbağalıktan çıkmışlar bana göre, timsah olmuşlar. Onları mümkün olduğunca bu konunun dışında tuttuğumu bilmenizi isterim, es kaza ben düşsem beni yiyecekler suya.

Umarım açıklayıcı olmuştur yazım. Öfke ile yazılmış gibi bulmadım yazınızı, eleştiri içeren her yazı benim için değerlidir, hobiyi bu tür yazılar ileri götürür.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ANILÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 359
ANILÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 17:37
Kaan Bey açıklama için teşekkür ederim. Akvaryuma kaplumbağa koyma fikri bana çok uzak artık sadece bitkili tanklarla uğraşıyorum açıkçası akvaryuma koymaktan korkar oldum bitkilerin hepsini olmasada çogunu köküyle yerinden sökebiliyor. O söküyor ben dikiyorum dengeyi pek oturtamadık yıldızımız akvaryumda barışmadı 4 yıldır besliyorum kaplumbağamı onun artık ayrı bir akvaryumu var tek başına kayalık dekorlu yüksekliği düşük bir tankta. Kardeşim ilgileniyor tamamen bu yüzden imzamda o akvaryum yer almıyor. Benim kaplumbağamda çok saldırgandı ama artık değil alıştı sanırım elimle yemliyebiliyorum çekinmeden gelip alıyor ilk zamanlar elimi ısırırdı ve bırakmazdı sevimliler ama insanın canını fazlasıyla yakabiliyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orcristÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8507,1[/B] [B]6660,3[/B]
Kayıt: 16/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 582
orcristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2010 13:50





Ben de birlikte beslemeye çalıştım, ilk 1 hafta denildiği üzere kaplumbağalar balıkları kovalasa da yakalayamadılar.. kötü birer avcı olduklarına kanaat getirmiştim.

Sonra ne olduysa avlanmayı öğrendiler, peşlerinden yüzmek, kovalamak yerine bekleyip, yanlarından geçerken pençe atmaya başladılar, ya da kayaların üzerinden avlanmayı denediler, 4 kaplumbağa, bu şekilde 1 gün içinde balıklarımın tamamını yediler.

benim izlenimlerim; kaplumbağalar oldukça vahşi hayvanlardır ve ne bulurlarsa yerler.
orcrist2010-03-18 13:54:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sait9627Çevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2009
İl: Gaziantep
Mesaj: 146
sait9627Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 19:54
Ben 7 ay boyunca 6 cm boyundaki kablumbağamla beraber toplam 8 adet malawi cikleti besledim hiç bişi olmadı.ama bazen kablumbağa onları yemek için kovalıyordu ama balıklar hızlı olduğundan yakalayamazdı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 15:36
[QUOTE=sait9627]Ben 7 ay boyunca 6 cm boyundaki kablumbağamla beraber toplam 8 adet malawi cikleti besledim hiç bişi olmadı.ama bazen kablumbağa onları yemek için kovalıyordu ama balıklar hızlı olduğundan yakalayamazdı [/QUOTE]
Yaptım oldu mantığıyla hobide ilerleme kaydedilemez Göz%20Kirpma. Eninde sonunda yakalayıp yerler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.Can AkgüllerÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 499
B.Can AkgüllerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 16:29

Ben bu konuda uzman değilim ama şunu biliyorum bir aslan kafesde doğup yaşamı boyunca kafeste kaldıktan sonra kafese atılan koyunu yemekten ziyade kormayı tercih ediyor ama aslanla kaplumbağa bir mi tabi kide hayır ancak bana bir kaplumba ile balık bir ortamda olabilir gibi geliyor,  elbette uygun şartlar da ... 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 20:43
[QUOTE=bekrjn16]

Ben bu konuda uzman değilim ama şunu biliyorum bir aslan kafesde doğup yaşamı boyunca kafeste kaldıktan sonra kafese atılan koyunu yemekten ziyade kormayı tercih ediyor ama aslanla kaplumbağa bir mi tabi kide hayır ancak bana bir kaplumba ile balık bir ortamda olabilir gibi geliyor,  elbette uygun şartlar da ... 

[/QUOTE]

O aslanı görmek isterim Tebessüm. Hayvanların hepsi farklıdır bu şekilde kıyaslamak garip olur. Katılmıyorum Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.Can AkgüllerÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 499
B.Can AkgüllerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2010 09:07

Tabi ki canım ben zaten yazımda bunu belirttim elbette farklılıklar olacak ama neden olmasın, imkansız değil gibi geliyor bana ...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mitjanÇevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2010
Mesaj: 2
mitjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2010 14:33
Ya arkadaşlar ben çikletlerin yanına koydum iki ay besledin bi kaplumbağa ançak balıklar kaplumbağaya rahat vermiyordu kimi kuyruğunu kimi ayağını isırmaya çalışıyodu yemlerken hele kaplumbağanın etrafında fırıl fırıl dönüyolar sanki kablumbağayı yiyecekmiş gibi saldırıyorlardı
baksettiği balıklar sarı prenses ve mavi imparator yaklaşık 5 cm boyulatların 10-15 tane kadar vardı 250lt lik akvaryomda besliyordum ve bir sabah kalktım baktımki kaplumbağa ölmüş. ..
istemeyerekte olsa bitane daha aldım onuda akvaryuma koydum ilk başlarda önceki kaplumbağama yaptıklarını yaptılar ancak bir iki ay geçtikten sonra bir bir balıklar ölmeye başladı takip ettiğimde kaplumbağanın onları öldürdüğünü gördüm bu sebeple ayırdım
yavaş olabilir ama sabırlı dayanıklı ve balıklara göre çok sertler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akn555Çevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 151
akn555Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 20:03
Balıın büyüklüğü önemli değil kaplumbağa pençeleriyle öldüremeyeceği akvaryum balığı yoktur:)Balığı bekler pusar biryere yanından geçerken bir pençe darbesiyle balığı yaralar sonrada yer:)
(Denendi)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

derroÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1
derroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2011 00:47
Herkes su kaplumbağası ile 'xxx'balığı aynı akvaryum içinde bir arada tutmak için bazı çözümler önermiş.Bir kaç okuduğum yorumda genellikle kaplumbağalar üstünde durulmuş.Bu normal , çünkü su kaplumbağaları 'xxx'balığı avlarlar.Buyüzden su kaplumbağasının üzerinde bazı etkinlikler yaparak 'xxx'balıkla birlikte aynı akvaryum içinde birlikte yaşatılabileceği yazılmış , yorumlarda.Ancak hiç 'xxx'balık üzerinde durulmamış.Kaplumbağanın avlama iç güdüsünü yok etseniz bile ki bu zor bir iş , 
'xxx'balık bunu hiç bir zaman anlayamaz.Kısacası 'xxx'balık sürekli bir tedirginlik ve hayatta kalma iç güdüsüyle sürekli bir kaçış halinde olacaktır.Ama bunun deneyimsiz ve bilgisiz(bu konu hakkında) kişiler tarafından anlaşılması zordur.Yani birazda balık tarafından olaya bakmalıyız.


Bu tür bakılan , akvaryum hayvanlarına bilgili , sorumlu bakan-büyüten her abime-ablama teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MRspockÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 85
MRspockÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2011 15:19
Sercan arkadaşımızın yazdıklarını okuyunca ilk olarak aklıma Osman Hamdi Bey' in meşhur kaplumbağa terbiyecisi tablosu geldi, önde kaplumbağalar arkada terbiyeci :) demekki aynı şekilde terapi ile halletmiş kendiside kaplumbağaları, sercan beye bu mesajları ve terapi yöntemleri için teşekkür ederim ,ayrıca kendisinden  kaplumbağa ve balık yetiştiriciliği konusundaki bilimsel terapi şeklindeki çalışmasını, birlikte olmak kaydı ile kafeste piton ve yavru tavşan yetiştiriciliği, aynı şekilde yumurtasından yeni çıkmış artemialar ile el ele kol kola kardeşçe gezen akvaryum balıkları, hatta 30 lt'de 20 erkek aynı akvaryumda halaylar çekerek dolaşan terapi uygulanmış beta balıkları konusundada beklediğimi belitmek isterim, saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir