Kaplumbağa Yetiştiriciliği


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 20:02

Kaplumbağa Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler

Dünyada çeşitli kaplumbağa türlerinin gerek yemeklik gerekse süs amacıyla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunlardan yumuşak kabuklu kaplumbağa (Trionyx sinensis japanicus) Japonya’da; Kırmızı kulaklı kaplumbağa (Pseudemys scripta elegans) ve Terapin (Malaclemmys terrapin) türleri ABD’lerinde; Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas,) Cayman adaları, Surinam, Reunion ve Avusturalya’da yetiştirildiği bildirilmektedir. Bu türlerden kırmızı kulaklı kaplumbağa daha çok bir pet hayvanı olarak yetiştirilmekte ise de eti bazı ülkelerde çok değerli bir gıda olarak kabul edilmektedir. Yeşil deniz kaplumbağasının derisi de ticari açıdan önemli olduğundan yetiştiricilik hedeflerinden birisi de et yanında deri üretimi olmaktadır.

A-DENİZ KAPLUMBAĞASI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Denizlerde yaşayan pek çok kaplumbağa türü bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı da insan gıdası olarak çeşitli ülkelerde avcılığı yapılan canlılardır. Özellikle uzak doğu Asya ülkelerinde kaplumbağa etine karşı olan talep çok yüksektir. Diğer et ürünlerine oranla çok daha pahalıya pazarlanır. Asya denizlerinde 90 tür kaplumbağa olduğu ve dünya denizlerinde var olan deniz kaplumbağa türlerinin %25’nin Asya kıyılarında yaşadığı kaydedilmektedir. Asya’da bulunan kaplumbağa türlerinden %67 si ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bunun sonucudur ki doğal kaynaklardan sağlanan kaplumbağa etinin azalması üzerine yetiştirme çalışmalarına gidilmiştir.

Resim : Bir çok uzak doğu ülkesinde kaplumbağa eti aranılan lüks bir gıda durumundadır. Resimde pazarlanmaya hazır kaplumbağaları göstermektedir.

Asya ülkelerinde genel olarak kaplumbağa pazarlanması canlı olarak yapılır. Pazarlayıcılar kaplumbağaları müşterilerine canlı olarak sunarlar. Böylece alıcılar satın aldıkları etin tazeliği konusunda emin olurlar. Kaplumbağa eti yanında, kabuklarının afrodizyak etkisi olduğu inancıyla da talep görmektedir. Etinin ise insan hayatını uzattığı inancı vardır. Hatta altın renkli kaplumbağa etinin kanser’e iyi geldiği inancı ile 15-20 cm çapında ve yarım kg gelen bir kaplumbağanın 1000 $ fiyatla pazarlanabildiği bildirilmektedir. Ayrıca Çin’li atletlerin başarılı olabilmek için kaplumbağadan üretilen bir jel yedikleri ve kaplumbağa kanı içtikleri bildirilmektedir.

Asya’daki bu talep sonucudur ki ABD’lerinde insan eli altında yetiştirilen kırmızı kulaklı kaplumbağa (Trachemys scripta) Asya ülkelerine ihraç edilmeye başlanılmıştır. Halbuki bu kaplumbağa ABD lerinde daha çok evlerde akvaryumlarda tutulma amacıyla yetiştirilmekte ise de her yıl milyonlarca yetiştirilmiş kaplumbağanın Çin’e et amacıyla ihraç edildiği kaydedilmektedir.

Asya ülkelerinde yumuşak kabuklu deniz kaplumbağası (Trionyx sinensis japanicus) yetiştiriciliğinin kaplumbağa eti talebini karşılamada yararlı olabileceği fakat yetiştiricilik konusunda halen bazı problemler olduğu bildirilmektedir. Yumuşak kabuklu kaplumbağa yetiştiriciliği uygulamada yer bulmuş olmakla beraber, sert kabuklu kaplumbağa yetiştiriciliği üzerinde uygulama bulunmamaktadır. Çünkü sert kabuk yapımı uzun süre aldığından bu tür kaplumbağalarda gelişme az olmaktadır.

Resim: Kırmızı kulaklı kaplumbağa (Trachemys scripta)

Kırmızı kulaklı kaplumbağa yetiştiriciliği

Resim: Malezya Bornea da Selingan adasında deniz kaplumbağalarının deniz kıyısında bırakmış oldukları yumurtalar toplanarak bu konuda kurulmuş olan özel yerlere alınır. Kontrollü koşullarda yavru çıkarılarak yumurtalardan emniyetle yavru elde edilmesini sağlamaktadırlar. Görülen her bir kafeste 200 yumurta bulunduğu kaydedilmektedir.

Resim: ABD’de Kaplumbağa çiftlikleri

Cayman Adasında Kaplumbağa Yetiştiriciliği:

Orta Amerika’nın doğu kısımlarında ve Atlas Okyanusundaki Cayman adalarında kaplumbağa yetiştiriciliği konusunda başarılı uygulamalar olduğu kaydedilmektedir. Bu adada yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas ) yetiştiriciliği yapılmakta ve küçük yavruları bir pet hayvanı olarak pazarlanır iken büyükleri et için kullanılmaktadır.

Resim : Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve Cayman adasında kaplumbağa çiftliği

Bu kaplumbağaların orta çağlarda çok önemli olduğu ve uzun seyahatlara çıkan gemilerin uzun süre su dışında yaşayabilen bu kaplumbağaları teknelere alarak taze et olarak değerlendirdikleri hikaye edilmektedir. Eti çok lezzetli olan bu kaplumbağaların doğada avcılıkları azalınca yetiştirme çalışmalarına girişilmiş ve başarılı uygulamalara ulaşılmıştır. Bu işletme ada için bir turist merkezi haline gelmiş ve yılda 300 bin dolayında turist ziyareti olduğu kaydedilmektedir. Önce bir özel kuruluş tarafından işletilen üretimhane daha sonra ada idaresince işletilmeye başlanmış ve yılda  50 ton dolayında et üretimi yanında 30 bin dolayında yavrunun üretilerek doğal kaynakları zenginleştirme amacı ile denizlere bırakıldığı bildirilmiştir

Resim: İnsan eli altında üretilmiş yavru kaplumbağa Bir yavru 3-4 yılda 24-30 kg canlı ağırlığa ulaştırılabilmektedir. İkinci resim 1300 litre kapasiteli bir tank olup Cayman adalarındaki uygulamalarda bu tankta 100 adet bir yaşında kaplumbağa barındırıldığı bildirilmektedir

B-TATLI SU KAPLUMBAĞASI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Deniz kaplumbağası yetiştiriciliği yanında bazı tatlı su kaplumbağaları üzerinde de yetiştiricilik çalışmaları yapılmaktadır.

Bu çalışmaların ABD’lerinde 1904, Japonya’da ise 1929 yılında başladığı kaydedilmektedir. Hatta 1875 yılında Japonya’da bir yetiştiricinin tatlı su kaplumbağası yetiştirdiği ve başarılı olduğu kaydı vardır.

SONUÇ:Kaplumbağa yetiştiriciliği diğer su ürünleri yetiştiriciliği arasında nispeten yeni bir konudur. Hele ülkemiz açısından bilinmeyen bir konudur. Yakın yıllarda da bu konuda bir yetiştiriciliğin ele alınmaması da doğaldır. Fakat ulaşım ve iletişimin çok geliştiği yeni dünya ortamında başka bir ülkede de olsa para getirecek her hangi bir çalışmanın ele alınması da olasıdır. Örneğin sadece hobi için bile yapılacak bir yetiştiriciliğin kolayca pazar bulabileceği anlaşılmaktadır. Deniz kaplumbağası yetiştiriciliğinde gelişmenin ağır olması yetiştiricilik açısından önemli bir engel olarak görülmektedir. Fakat Türkiye sahillerine bırakılan kaplumbağa yumurtalarının toplanarak insan eli altında kuluçkaya alınması ve emniyetli bir şekilde yavru elde edildikten sonra denize bırakma çalışmalarının ele alınması umarım ileride ele alınabilecek çalışmalardandır Diğer tatlı su kaplumbağa yetiştiriciliğinde ise elde bulunan bilgiler daha iyi durumdadır.

Kaynak: www.aalpbaz.com
Ekleyen: Furkan CAN Radinant2008-09-26 17:20:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir