Kaplumbağamın yarası


ulashÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2008
İl: Antalya
Mesaj: 9
ulashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 00:15
Arkadaşlar yaklaşık iki hafta önce kaplumbağam nasıl başarmışsa kafasının üst kısmını yakmış. Yara bi süre sonra kabuk bağladı ancak akvaryumdaki diğer kaplumbağalar bu yaranın kabuğunu sürekli ısırıp söküyorlar. dün yine kabuk bağlamıştı ama demin bir baktım kabuğu öyle bir sökmüşlerki içteki et komple gözüküyor. Diğer kaplumbağalar iyileşmesine izin vermiyorlar. fazladan ısıtıcım olmadığından başka bir akvaryuma alamadım , malum öğrenciyim, kriz di falan derken haftalığımı bile düzgün alamıyorum. benim istediğim iyileşme sürecini nasıl güvenli bir hale getirebilirim. ısıtıcım olmadığı için sadece bir kaba koysam ve spot lambası altında bekletsem günde 1 saat filan gözetim altında akvaryıma yüzmesi için koysam birşey olurmu yada sizlerin önerebileceği birşey varmı? fırsat bulursam resim koyacağım durumun ciddiyetini daha iyi anlamanız için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 01:13
 Selam, öncelikle kaplumbağa akvaryumunda kullanılan ısıtıcının üzerine ısıtıcı koruyucusu konur, akvaryumculardan yada internet sitelerinden edinebilirsiniz, eğer bunu kullanmıyorsanız kaplumbağanın kendini yakması için özel bir çaba sarfetmesine gerek kalmaz.
 Bir şekilde hasta kaplumbağayı diğerlerinden ayırmak zorundasınız, ayrı bir akvaryum kuramıyorsanız, akvaryumun içine büyük tül yavruluklardan monte edin hasta kaplumbağa onun içinde dursun, yada akvaryumu su sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde 2'ye bölün.
 İyileşme sırasında su temizliği çok önemli, günlük %50 civarında dinlenmiş su ile su değişimleri yapın aşırı yemlemeden kaçının.
 Hayvanı 23 saat spot lamba altında bekletip, 1 saat yüzdürürseniz, 1-2 gün içinde ölür, ölmezse de yara kuruyup iyileşemeyecek bir hale gelir.
 Tedavi olarak hayvanı sudan çıkarıp sıcak nemli bir ortamda, örneğin yavruluk kullanacaksanız bunu su seviyesinin ütüne çekerek sağlayabileceğiniz bir ortamda, yaraya yanık tedavisinde kullanılan silverdin krem sürerek 1 saat bekletin, ilacı yarayı kapatacak kadar az miktarda sürün fazla sürmeyin, 1 saat sonra hayvanı suya geri sokun, su dışında olduğu sürede üzerinde spot lamba yakmayın, yaranın ve derisinin kurumaması gerekli.
 Yarayı dezenfekte etmek amacıyla baticon, betadin gibi maddelerle temizlemeyin, bunlar açık yaraya sürülmez, sürülürse canlı hücreleri öldürüp iyileşmeyi yavaşlatırlar.

 Geçmiş olsun..
kabaltah2009-03-01 01:14:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meriç82Çevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
meriç82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 01:17
Kaplumbağanı başka yere ayırmaktan başka çaren yok .Şu yoluda deneyebilirsin şu anda yaşadıkları akvaryumu 2 ye böl yaralı olanı diğer tarafa ayır bence bu metod daha uygun.Böyle giderse  kaplumbağan iyileşmiyecek. meriç822009-03-01 01:18:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ulashÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2008
İl: Antalya
Mesaj: 9
ulashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 19:31
Teşekkür ederim  arkadaşlar. Bugün sorunu çok pratik bir yolla çözdüm. Pazardan 20 ye 10 cm civarında en ve boya sahip çamaşır ipine asılan mandallıklardan aldım iyice temizledikten sonra akvaryumun içine sağlam ve iyi bir şekilde yerleştirdim, üzerinde delikleri olduğu için suyun sıcaklığı akvaryumunkiyle aynı kalıyor. umarım kısa süre içinde kaplumbağam iyileşir. yara cok büyüdü çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir