Karartmanın Diatom Problemine Ters Etkisi


CiyusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 672
CiyusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2016 20:15
[QUOTE=mrah]

Yusuf bey bitkilerin algle mucadelesi kavrami cok yanlis anlasilan birsey. Bitkilerin algle olan mucadelesi aslinda amonyak/amonyum ile olan mucadele sadece. Iyi bitki gelisimi=daha fazla o2 uretimi=aerobik bakterilerin yasamini surdurmesi ve uremesi. Ayrica bitkilerin tuketimi. Bitkiler biz sudan azot kaynagi olarak NO3 dozlasakta onlar turlerine ve kosullara gore secimleri kendi yaparlar. Amacimiz amonyak/amonyumu nitrifikasyona ugratmak ve bitkilere kullandirtmak. Bitkilerin algle olan mucadelesi dedigimiz sey aslinda bu. Ama biz de anlasilan `bitkiler sudaki fazla besini tuketerek alg olusumunu engeller`. Cok buyuk bir yanlis. Bunda sizin sucunuz yok, firmalar bile kelime oyunlariyla bunlari destekleyip urun satiyorlar, alg olmasa bir cok firma sanirim kepenk indirmek zorunda kalirdi. Siz herhangi bir besini limitleyerek bunun tam aksini yapmis oluyorsunuz aslinda. Sorununuz amonyak/amonyum degilse bile bu saatten sonra olmasi muhtemel. Bitkiler sudaki en az besin kadar gelisebilir. Siz bir besinde limitlendirme yaparsaniz bu donguye bastan zarar vermis oluyorsunuz. Iyi bitki gelisimi bu kadar faydaliysa o halde bitki icin gerekenleri yeterli sekilde saglamak problemlerin asil cozum kaynagi ki en buyuk problem gubreleme (ki forumda korkulmamasi gereken birsey oldugunu elimden geldigince aktarmaya calisiyorum) konusundaki celiskiler ve korkular. Asil en buyuk problem yetersiz CO2 ve sirkulasyon. Siz yeterince CO2 ve besin versenizde bir tanka, kuvvetli bir akintiniz olmadigi taktirde kullanilan bolgelerdeki besini yerine koyma sansiniz yok. Avrupada 10x onerilen filtrasyon biz de 3x.. Bunun gibi daha cok ornek var..

Bakin assagidaki ornek Tom Barr`in kurdugu 450gallonluk (1703LT) bir tank, kullanilan filtrelere ve sayisina dikkat edin. Forumda bu tankin yarisi boyutunda 900lt tank kuruldu ve sadece Fluval FX6 ileydi ve iki adet 50mm diffuser ile... Sonuc sorunlar sorunlar sorunlar.. Keske ph/kh/gh in aslinda parmaklarimizi gecmeyecek sayidaki bitki kadar onemli oldugunu bilsek ve bundan daha onemli seylere para ve zamanimizi harcasak.. Uzerine dustugumuz konular ve bu konulardan tecrube adinda yaptigimiz cikarimlar o kadar yanlis ki... Gormek yada gostermek icin ne gerek bilmiyorum..

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/201220161438361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/201220161438371.jpg[/IMG]


Diatom icinde bogulabilecegimiz bir dunya. Ben bu konuda birsey aktaramam, aslinda aktaririmda beni linc ederler. Ben kalkip simdi yeni bir tank degilde eski bir tankta diatom olustuysa yetersiz sirkulasyon ve fazla isiktan kaynaklaniyor dersem hade len der kovalar beni buradan.. Cunku kafaya bir kere silikat yerlesmis. Silikat kumda kayada her yerde var.. Nasil oluyorda bu silikat yok ediliyor pek kafam almiyor. Silikat bu kadar problemse ve kayada yada ivir zivir her yerde bulunuyorsa o halde nasil oluyorda poshguard ivir zivir urunler kullanmayan bizlerin tanklari ayni problemi yasamiyor? Binlerce diatom turu var bu konuda kesin konusmak cok kolay degil. Bakin inandigim kaynaklara bile tedirgin yaklasiyorum. Sirf forumda o kadar fazla silikat uzerine dusulmus, silikati kestim sorun cozuldu diyen var diye. Bi ihtimal olabilitesine halen inanmaya calisiyorum. Umarim bir gun basima su silikat denen sey gelir de bana da gormek nasip olur. Her nasil oluyorsa tanki ilk kurdugumda cok az miktarda olusup gitmisti. Sanirim bu da silikattan :)..

Assagida ceg4048 rumuzlu kisinin diatomla ilgili bir cok yanitini bulabilirsiniz. Ben sadece 2 konu ornek attim... Adamin kim oldugunu merak ediyorsaniz yani bu kim yahu sozune mi guvencez diyorsaniz sadece kim oldugunu arastirin ayni forumda..
[URL]https://www.ukaps.org/forum/threads/high-amount-of-silicate-in-tap-water.18067/[/URL]
[URL]https://www.ukaps.org/forum/threads/diatom-dilemma.27208/[/URL]

Alttada bu adama ait tank ve tanktaki bitkilerin resimleri mevcut. Cok ufak bir dipnot duseyim, alg yiyicilere tamamen karsi. Yani alg problemlerinin alg yiyiciler ile cozulmesine yada dengede tutulmasina tumden karsi ve tankinda alg yiyici bulundurmamayi secen bir insan. Hic soruna silikat diyen insanlarin bu kadar temiz ve iyi bitki yetistirdigini gordunuz mu? Simdi boyle bi insanin (tom barr kadar katkisi var bu hobiye sadece ukapsteki mesajlarini profilinden acip okuyun yeterli gelecek yazdigi bilimsel aciklamalar) dedigine mi itibar edelim? Yoksa nitrat, fosfat yosun yapar diyip ayni zamanda silikatla diatomu cozdum sorun silikat diyene mi? Siz secim yapin ve o yolu izleyin. Ben bu konuda yol gostermeye calissamda cogu zaman cok zorlaniyorum.

[URL]https://www.flickr.com/photos/92345261@N05/albums/72157632596188263[/URL]

[/QUOTE]

Emrah Bey,

Vermiş olduğunuz detaylı ve faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

Ancak Diatom ile ilgili olarak ortada bizzat tecrübe ettiğim bir durum var. 5 gün boyunca akvaryum folyo ile sarılı olarak, yani içi zifiri karanlık olarak kaldı. Açıp baktığımda diatomlar bırakın azalmayı, tersine ciddi anlamda yayılmıştı. Gerçekten hayret ettim.

Bahsi geçen kullanıcının diatom yüksek ışıkla artar iddiasını çürüten bir durum değil mi bu? Üstelik kendisi de karartma yapılmasını önermiş.

Ya da sizin de bahsettiğiniz gibi farklı türde diatomlar, farklı türde tepkiler verebiliyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2016 20:38
Rica ederim. Tam olarak sayilmaz, GSA da fotosentetik bi canli isik ile direk bagi var ama karartma ile gecmiyor malesef. Meydana nasil geliyorsa oyle gececek demek cok mantikli degil. Cynobacteria gibi dusunun, azot eksikligi yada kirli filtre + yetersiz sirkulasyon sebebi. Ama filtre temizleyip yada nitrat dozlayip yok edemiyorsunuz gibi gibi.

Bu konuyu bi inceleyin isterseniz.
[URL]https://www.ukaps.org/forum/threads/am-i-loosing-the-battle-against-brown-algae.30998/[/URL]

[QUOTE=doctorec]
Söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Özellikle bu sirkilasyon ve filtrasyon kısmında zamanında şu başlığı açmışım.
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/65_lt_iki_dis_filtre_k874561.asp[/URL]
65 litrede jbl900+ eheim2324 kullanılmış.
Bizdeki olay bu filtre fazla gelir bitkileri uçurur v.s den ileri geçemediği için, elimde imkan olmasına rağmen zamanında iki dış filtre kullanmamıştım tanklarıma, şimdi de imkanım yok.
Dış filtre önerilerine dikkat edilirse [K]bu filtre fazla gelir[/K] cümlesinin çok geçtiği görülür. hele iki dış filtre tamamen gereksiz görülür.
Emrah Özellikle bitkili tanklarda filtrasyonun önemini oldukça güzel açıklamışsın umarım yazdıklarından yararlanan kişiler çoğalır[/QUOTE]

Malesef buna yapabilecek birsey pek yok umarim bu konuda gec olmadan yeni tank kuranlar bilinclenir. Sahsen ben ilk basladigim zamanlar ayni bilgilerden yararlanip 2213 aldim. Sanirim en buyuk avantajim karbon sunger, seramikleri kullanmamak cok az miktarda sadece eheim substrate pro kullanmak oldu akinti yuksek olsun diye.. Gec bilinclenince haliyle 50lt brut 30lt civari net olan tankimda ayni filtreyi aldim. Ortalama X12 tekabul ediyor. Bazi seylerin geri donusu daha masrafli oluyor, uzerine kafa motoru, yuzey filtresi iviri ziviri derken astari yuzunden pahaliya geliyor. Yasanmasi `olasi` sorunlar cabasi. [EDIT]mrah,2016-12-20 20:43:07[/EDIT]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]184992,Ciyus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MsasaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2016
İl: Ankara
Mesaj: 323
MsasaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2017 00:50
Merhaba phosguard diatom a cozum oldu mu. Diatomu yiyen bir canlı buldunuz mu. Phosguard kullanımıyla birlikte mekanik temizlik de yapmanız gerekti mı. Su anda benim akvaryumda giderek artıyor ve çok fazla bitki olduğu için mekanik temizlik çok zor olacak. Phosguard sipariş ettim ama işe yarar mı emin olamıyorum. Tecrübelerinizi aktarirsaniz sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CiyusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 672
CiyusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2017 23:08
[QUOTE=Msasa]Merhaba phosguard diatom a cozum oldu mu. Diatomu yiyen bir canlı buldunuz mu. Phosguard kullanımıyla birlikte mekanik temizlik de yapmanız gerekti mı. Su anda benim akvaryumda giderek artıyor ve çok fazla bitki olduğu için mekanik temizlik çok zor olacak. Phosguard sipariş ettim ama işe yarar mı emin olamıyorum. Tecrübelerinizi aktarirsaniz sevinirim[/QUOTE]

Merhaba. Phosguard diatom konusunda faydalı oldu diyebilirim ancak sadece silikatı değil fosfatı da yokettiği için bu sefer camlarda yeşil nokta yosunu patlamasına neden oldu. Akvaryumun dengesini bozabilir, dikkatli olun derim.

Beğenenler: [T]183034,Msasa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183034,Msasa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir