Karides Dünyasına Adım


MillerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 214
MillerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2014 23:38
Arkadaşlar Merhaba ;

Karides merakımı ve ilgimi artık engelleyemerek küçük bir nano tank kurmaya karar verdim.
Fakat tür konusunda ve birden fazla türün birarada yaşaması konusunda peki bilgi sahibi değilim.
Türlerin bir kısmında aynı tankta beslenmeleri durumunda kırılmalar olabileceğini duydum.

Benim isteğim iki türü aynı tankta besleyebilmek.İlgimi çeken türleri Sakura , Red Rilli , Karbon Rilli ,CRS , Kaplan ve Sarı ateş neon karides türleridir.

Besleyen ve tecrübe etmiş arkadaşlardan öneriler bekliyorum.

Hangi iki türü kayıp yaşamadan ,kırılmasına imkan olmadan ve rahatça besleyebilirim ?
Miller2014-02-12 11:18:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2014 23:59
http://www.karidesforum.com/caprazlama-tablosu.htm

Bence öncelikle tek tür başlayın. Karidesler de her canlı gibi özel ilgi istiyor. Öğrenmek hem keyifli hem de uzun zaman alıyor.
Biraz akvaryum tecrübeniz varsa ben riliyi başlangıç türü olarak tavsiye ederim. Önce bakmayı öğreniyorsunuz. Sonra renklerini mükemmelştirmeyi arkasından da sevdiğiniz desende seçerek üretmeyi. Seçme konusunda başarı pek mümkün olmuyor fakat bilgi olarak katma değeri yüksek.

Yemleme, su değerleri, balıklarda farklı problem ve gereksinimleri ( o kadar da abartmamak gerekli ) öğrenmek zaman alıyor.

Tabi amaç yan tür olarak beslemekse bu bahsettiğim gereksinimler çok da önemli değil ( crs/cbs hariç)

eğer amaç karides odaklı beslemekse en ufak bir renk kalitesi artışı benim bütün günümü güzelleştiriyor:))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2014 10:11
Benim önerim siyah taban kumu yeşil bitkilerle mavi kaplan ve sarı ateş olabilir yada kırmızı sakura ile düz kaplan olabilir.acemibalık2014-02-12 10:13:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkiSHrimpÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 235
turkiSHrimpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2014 19:34
Öncelikle aramıza yeni bir dostumuzun daha katılması bizi çok mutlu etti. Karides bakımıyla ilgili bir çok bilgiyi hem forumdan hem de forum dışı kaynaklardan bulabilirsiniz. İlk önce şu linki http://karidesevi.com/karidesAkvaryumu.php  incelemenizi tavsiye ederim,bunlar kurulum ile ilgili bilgiler. Neocaridina tür olan karidesleri(kiraz,sakura,kırmızı rili,sarı ateş n.,karbon rili,turuncu sakura, vs.  ve ayrıca kaplan türleri) yaşatmak ve üretebilmek aslında çok kolay,çünkü dinlenmiş şebeke suyuna alışkındırlar. Ancak arı ve taiwan arı türleri için pek öyle kolay değil. Çünkü burda öncelikle suyun pH seviyesi çok önem kazanıyor.Onlar düşük pH seviyesinde yaşayıp ürüyorlar(istisnalar kaideyi bozmaz tabi). Bazı arkadaşlarımız arı türlerini şebeke suyuna adapte etmiş ve kaplan türleri ile kırılma yaşamadan üretmeyi başarmışlardır bile,ancak yavruların çoğu hayatta kalmayı başaramamışlardır. Siz de eğer kırılma olmadan farklı türler beslemek istiyosanız arı-kaplan ikilisini kullanabilirsiniz.Tabi yaşadıkları su değerleri çok farklı olduğu için işiniz çok zor. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MillerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 214
MillerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2014 10:36
[QUOTE=acemibalık]Benim önerim siyah taban kumu yeşil bitkilerle mavi kaplan ve sarı ateş olabilir yada kırmızı sakura ile düz kaplan olabilir.[/QUOTE]

Kırılma olmaz mı ?


[QUOTE=bluemirror84]Öncelikle aramıza yeni bir dostumuzun daha katılması bizi çok mutlu etti. Karides bakımıyla ilgili bir çok bilgiyi hem forumdan hem de forum dışı kaynaklardan bulabilirsiniz. İlk önce şu linki http://karidesevi.com/karidesAkvaryumu.php  incelemenizi tavsiye ederim,bunlar kurulum ile ilgili bilgiler. Neocaridina tür olan karidesleri(kiraz,sakura,kırmızı rili,sarı ateş n.,karbon rili,turuncu sakura, vs.  ve ayrıca kaplan türleri) yaşatmak ve üretebilmek aslında çok kolay,çünkü dinlenmiş şebeke suyuna alışkındırlar. Ancak arı ve taiwan arı türleri için pek öyle kolay değil. Çünkü burda öncelikle suyun pH seviyesi çok önem kazanıyor.Onlar düşük pH seviyesinde yaşayıp ürüyorlar(istisnalar kaideyi bozmaz tabi). Bazı arkadaşlarımız arı türlerini şebeke suyuna adapte etmiş ve kaplan türleri ile kırılma yaşamadan üretmeyi başarmışlardır bile,ancak yavruların çoğu hayatta kalmayı başaramamışlardır. Siz de eğer kırılma olmadan farklı türler beslemek istiyosanız arı-kaplan ikilisini kullanabilirsiniz.Tabi yaşadıkları su değerleri çok farklı olduğu için işiniz çok zor. Saygılar.
[/QUOTE]

Linki inceledim.Teşekkür ederim.Açıkçası bende kolay türler ile başlamak istiyorum. Tecrübesizim çünkü bilgi topluyorum yavaş yavaş bir yandan da tür seçimini doğru yapmak istiyorum.

Tank boyutu 40x35x30 cm

Flitre olarak ne kullanmamı önerirsiniz ?

Elimde küçük bir iç flitre var . Siyah Hagen kum arıyorum henüz bulamadım.

Miller2014-02-13 10:50:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkiSHrimpÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 235
turkiSHrimpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2014 17:13
http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/mini-kose-uretim-filtresi-xy-2890-3-80tl-81398235
Ben bundan kullanıyorum aynı ölçüdeki tankım için. Tavsiye de ederim. Arasıra,yani 1-2 ayda bir çıkarıp süngerini temizliyorum. Şu sırada karides tankları için revaçta olan ise taban filtreler. Karides tankları için kullanılan kumlar genellikle  iri taneli olduğu için,atıklar en dibe yani cama kadar iniyor,bu yüzden  taban filtreler daha kullanışlı oluyor.


Bu arada yemleme için petri kabı veya cam çay tabağı gibi birşey kullanırsanız,yemlerin %100'üne yakını karidesler tarafından kullanılmış olur, tankta atık yem durumu minimuma iner,dolayısı ile zararlı canlıların çoğalması önlenmiş olur.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 07:17
   Bu tür köçe filtreleri karİdesler için tehlikeli olabiliyor. Köşe filtrelerin arasına yetişkin karides sıkışıp telef olma ihtimali yüksek( ben her tür filtreyi bana soru soran arkadaşlar için, bu filreyeyi edindim ve karides akvaryumlarına uygun olmadığını düşündüm tabiki bu benim fikrim. ) mümkünse kullanılacak filtre ikili veya tekli pipo filtre olmalıdır cam ile sünger arası karidesin geçeceği gibidir.
   Taban filtreleri nano akvaryumlar için gerekmez ancak taban ölçüsü büyük akvaryumlarda tabanın uzunlamasına 1/3 kısmında kullanmakta fayda vardır.
   Kum salınım yapmayan quartz kumun incesi en makbul olanıdır renk fark etmez (hagen kumda quartz kumdur.) Karides akvaryumlarında köklü bitkiden ziyade MOSS-JAVAFERM-TİLKİKUYRUĞU tercih edilir vede bu yüzden tabanın bir kısmına ince sereceğiniz kum yeterli olcaktır diğer kısmına ise salınım yapmayan küçük taşlara sarılı bitkileri koyunuz. BU NANO AKVARYUMA KONULAN KÜTÜKLER KESİNLİKLE PLANARİAya davet çıkaracaktır. BU yüzden akvaryum güzel görünecek diye kök koymada canlıların sağlığı açısından zararı vardır.
     Nano akvaryumlar göze hitap ettiğinde kırılma olayı ikinci planda kalmalıdır zaten bu kırılma olayı uzun bir süre almaktadır. Sizler üretim yapacaksanızki buda genellikle taban ölçüsü büyük akvaryumlarda olur ve her akvaryuma tek tür konmalıdır. Kırılmasa bile muhakkak Neocaridina türler her zaman diğer türlere baskı yapabilir, ama nano akvaryumlarında renk çümbüşü bakımından.değişik türlerden azar azar almada fayda vardır.  BU NANO AKVARYUMLAR İÇİN GEÇERLİDİR:
     Beslenme kuru yaprak ve bol moss ve tilki kuyruğu olan akvaryumlarda 2-3 günde bir karides adedine göre çeyrek sera sprulina tablet yeterlidir fazla yemleme planariaya davet çıkarır bu yüzden petri kabına küçük akvaryumlarda gerek görmüyorum. Zaten nano akvaryumun tabanı avuç içi kadar birde petri kabı!!!!!!!!!!
     Bu omurgasızlar hobisinin en büyük özelliği SABIRdır nano veya daha büyük akvaryumlarda sağlıklı ve fire vermeden karides yetiştirmek istiyorsan 3-4 hafta bu akvaryumları kimyasal katmadan (diğer akvaryumlarda su almadan) biolajik dende va yararlı bakterileri oluşmasını sağlanmalıdır.
     Isı ve ışık bitkiler için gereklidir.
     Bu tip akvaryumların canlı filtreleri ise kontrol altındaki ramshornlar olup dışkıları karides yavruları için her türlü kaynaktır.
     BU YAZDIKLARIM BENİM GÖRÜŞLERİM OLUP UZUN ZAMANIMIN BİRİKİNTİLERİDİR.

bycan2014-02-15 07:18:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir