Karides ölümü


AlienshowÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 99
AlienshowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 00:07
Merhaba arkadaşlar;
Kısa süre önce kurduğum 44 litrelik bir akvaryumum var. İçerisinde 1e 2d lepistes, 2 elma salyangoz, 3 kiraz karides (1e 2d), üç yeşil karides (1e 2d) ve iki adet kristal karides (1e 1d) var(yeşil karidesleri ve kristal karidesleri yeni ekledim). Ayrıca içerisinde gül ve Bacopa caroliniana benzeri bitkilerim ve bir adet mango köküm var. Akvaryum filtrasyonunu şelale filtre ile sağlıyorum. Isıtıcı kullanıyorum ve ısı yaklaşık olarak 25.5 derece civarlarında. Yem olarak tetra bits, tropical supervit ve tetra vegetable kullanıyorum. Arada bir su değişimlerinde nutrafin plant gro ve nutrafin cycle katıyorum suya. Karideslerim bu akvaryumumdan önce daha küçük bir akvaryumdalardı ve oldukça sağlıklı görünüyorlardı. Fakat bu akvaryuma geçirdiğimde (suya alıştırarak geçirdim) karideslerin davranışlarında biraz farklılık görmeye başladım. Daha önce ortalıkta gezen karidesler artık günün çoğunda akvaryumun en solunda bir bitkinin dibinde toplanmış halde üstüste duruyorlar (Filtre ve ısıtıcı akvaryumun diğer yanında). İlk önce beş adet kiraz karidesim vardı. Bir erkek ortadan kayboldu ama ben akvaryuma bitki eklerken yanlışlıkla öldürmüş olabileceğimi düşündüm. Fakat dün gece hamile olan dişi kiraz karidesim akvaryumun ortasında hareketsiz durmaya başladı. Sabah ise kendisini akvaryumun bir köşesinde ölmüş olarak buldum. Karides ölümleri ile forumda iyice bir araştırma yaptım. Ölüm nedenleri hakkında fikirlerim var ama akvaryum yeni kurulu olduğu için olası nedenler çok fazla. Benim burada sizlere bu mesajı yazmamın nedeni ise beni yönlendirmenizi istemem. Eğer karideslerin akvaryumun bir tarafında küçücük bir alanda toplanma nedenlerini ve oradan ayrılmak konusunda isteksiz oluşlarının nedenini anlarsam sorunu daha rahat çözebileceğimi düşünüyorum. Fikirlerinizi biraz zaman ayırarak esirgemezseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler. 

Not: Daha fazla bilgi isterseniz veya resim seve seve eklerim mesajıma  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

an1lÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2011
İl: Mugla
Mesaj: 359
an1lÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 00:20
Anıl bey sanıyorum bazı ölçümler ve yakın gözlem yapmadan ne olup bittiğini bilmek zor; ancak suya koyar koymaz bu kadar sıkıntılı davranmaya başlamaları su değerlerinden memnun olmadıklarını gösteriyor. 44 litre demişsiniz ama yemleme sıklığınız, akvaryumun biyolojik yükü nasıl acaba; suya kattığınız ekstra şeyler de var...Bildiğiniz gibi karidesler su kalitesi konusunda çok hassas canlılardır. Akvaryumu yeni kurmuş olmanız da biyolojik döngünün henüz oturmadığını, yemleme ve balık dışkılarıyla kirlenen suyun da onlara fazla gelmiş olabileceğini düşündürüyor.
Yönlendirme demişsiniz; bana kalırsa onları evvelki küçük akvaryuma geri koyun. Eski suyu attıysanız istediğiniz değerlerde bir içme su markası kullanabilirsiniz şimdilik. Bol bitki ve sadece karidesler olacak şekilde düzenlerseniz kayıplarınızın duracağını düşünüyorum. Zaten balıklı bir akvaryum onlara uygun değil.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 19:27
Akvaryumunuzun yeni kurulum olup henüz oturmamış olması kayıplarınıza neden olmuş. Daha önce çeşme suyunuzda karides beslemiş ve sorun yaşamamışsınız çünkü.
Güçlü aydınlatma ile birlikte arsız yüzen bitkiler ve moss dahil edin. Katkıları en azından şimdilik kullanmayın ve yemleme konusunda çok ölçülü gidin. Canlılar yemi çok kısa sürede tüketmeli. Karideslerin davranışlarını gözlem altında tutun ve dinlenmiş çeşme suyu ile günlük %10 su değişimleri yapın. Bunu yaparken taze suyu tanka akvaryum hortumu ile katın ki yavaş karışsın. Karideslerinizin artık kendilerini iyi hissetiklerini düşündüğünüz zaman, su değişim rutininizi haftada bir kez ve %30-40 gibi ayarlarsınız. Isıtıcıyı çıkartın, suyunuz oda sıcaklığında
seyretsin. Bu gibi durumlarda soğuk sıcaktan iyidir. Zehirli toksinler omurgasız canlıların kabuklarında depolandıklarından, yaşadığınız sorunu gidermiş olsanız bile, ölümler bir süre devam edebilir. Kafanız karışmasın ve moralinizi bozmayın.
Ben kolay bakılır karides türlerinde en az 4 hafta, zor türlerde en az 8 hafta akvaryumu boş çalıştırıyorum.     

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlienshowÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 99
AlienshowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 13:12
Sayın Saldıran, önerinizi uygulamaktan çekindim çünkü eğer karidesleri tekrar eski akvaryuma aktarsam 1 ay içerisinde yaşayacakları üçüncü akvaryum değişimi olacaktı. Ama tabi ki ölümler aynı şekilde devam etseydi kaçınılmaz olarak bu değişikliği yapmam gerekecekti. Timur beyinde önerdiği gibi günlük yaklaşık %15lik su değişimi yapıyorum ve ısıyı 24 dereceye düşürdüm. Şimdilik harekelenmeler oldu, akvaryum içerisinde gezinmeye başladılar, umarım daha fazla ölüm olmayacak her ikinize de yardımlarınız için teşekürler ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir