Karides üretimi ve bakımı


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 01:13
Mutlu Bey mesajınızı henüz okumayı dahi bitirmedim. Üstün körü göz attım ama olması gerektiğini düşündüğüm, sizden istediğim tecrübe paylaşımı budur, çok teşekkür ederim.
Mineral, kum ve özel yemler olmazsa karidesler kiremit rengi olur söylemine kadar gelmişti konu, bunları kullanmayan üreticiden karides alınmaz yazılacak diye korktum bir ara...

Siz, Ben, Timur Bey, diğer besleyenler ve beslemeyi düşünenler bu şekilde konuya katılsalar konu bir yere varmasa dahi barındırdığı bilgiler sayesinde beslemeyi düşünenlere "olayı şartlarına göre yorumlayarak aksiyon alma" imkanını sunabilir
Örneğin X kişisinin ozmozu vardır, gh mineral alır ya da der ki "benim suyum kireçli değil çeşme suyu aşılayabilirim" hatta sonrasında sizin mesajınızı görür "ha Mutlu Bey ağır metallerden bahsetmiş, bari karbon veya su hazırlayıcısı kullanıp öyle aşılayayım" diyebilir. 

Y kişisinin de elinde toprağı vardır, ucuza temin edebiliyordur "ozmoz cihazı alayım içme suyu olarak ta kullanırım" diyebilir, yine bu başlıkta okuduklarından su değişimlerinde toprak mevcut tanktaki değerleri değiştireceğinden değişim suyunu aynı ph değerlerine getirmesi gerektiğini görebilir, en azından para verip aldığı ürünün ne yaptığını ve neyi yapamadığını bu pahalı ürünlere rağmen dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunu anlayabilir. Tecrübesine güveniyorsa bu işe başlar / başlamaz ama en azından önünde duran kitap kapalı değil de biraz aralanmış bir kitap olur.

Bilmem demek istediğimi anlatabiliyor muyum? Paylaşım ve insanlara faydalı olabilecek konular böyle ele alınıp işlenmeli.
Çünkü karides konusunda kayda değer ve farklı bilgiler o kadar az ki, 10-20 sayfalık tanıtım konularını bile arada 1-2 bilgi içerikli mesaj vardır diye okur haldeyim.

Konu insanlara faydalı olacaksa ve dediğiniz gibi tecrübeli kişilerden 2-3 yeni şey öğrenebileceksek "bilmeyen, tecrübesiz, sinekten yağ çıkarmaya çalışan" vb rolleri seve seve üstlenirim, gocunmam.
Kimse kimsenin yaptığıyla ya da mantıksız dahi olsa fikriyle dalga geçmediği sürece konu genişleyerek faydalı olmaya başlayacaktır diye düşünüyorum...
Konuya tecrübenizle katılımınız için tekrar teşekkür ederim.
Ulvi Özuğur2014-01-25 01:47:21

Teşekkür Edenler: [T]104739,Ciddi[/T][T]210712,tkahramaner[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 01:23
Değerli Arkadaşlar,
kimseye kızmadım, kırılmadım. Nasıl böyle bir kanı uyandırdım bilemedim, hepinizden bunun için özür dilerim. Alpay beyin fikirleri, her ne kadar benimle aynı düzlemde olmasa da, benim için çok değerlidir. Bilgi ve tecrübelerinden hiç şüphem yoktur ve emeklerinden dolayı da kendisine çok saygı duyarım. Aynı şekilde Ulvi bey de her ne kadar karides hobisinde yeni olsa da, sorduğu sorularla ve yaklaşımlarıyla bu işin kimyası ve biyolojisine ne kadar hakim olduğunu ortaya koymuştur. Mutlu bey de hobiye harcadığı emek ve merakı ile zaten hepimizin malumu değerli bir hobici dostumuzdur.
Hepimiz aynı fikirde olsak, forum ortamında paylaşacak neyimiz olurdu? Farklı düşüncelerimizi böyle ortamlarda paylaşabilmeliyiz ki bir sentezleme yaparak her birimiz kendi dersini çıkartıp hobisine bunu taşıyabilsin.
Karides hobisinin gelişimi  konusuna yazdığınız yorumlar kadar kötü bir durum görmüyorum. Karides hobisi çok ciddi anlamda gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Sanal alemde eksiklikler var evet, ama bu hangi hobi dalında yok ki? Hobici olup da internette aktif paylaşımlarda bulunanlar %5 bile değildir. %95 ya pasif takipçidir ya da internetle hiç işi olmayan hobicidir.
İnternet ortamında çok güzel başarı öyküleri takip edebiliyoruz ama başarısızlığa uğradığımız zaman bunu pek paylaşmak istemiyoruz. Eksikliklerimizin bir noktası burada. Bunu onur meselesi, gurur meselesi olmaktan çıkartıp, açık yüreklilikle paylaşsak, hep birlikte doğruyu bulup, hepimiz adına çıkarımlarda bulunabiliriz. Aktif soil meselesi evet, eminim hayatımızı inanılmaz kolaylaştıracaktır. Ama bu iş maddi durumu el veren cesur birkaç hobicinin Hamburg limanından AB'li temsilcilikler yoluyla ülkemize getirerek bunu piyasaya dağıtmaları yoluyla bu iş olmaz. Bunun getirdiği maddi yük insandan hobi zevkini de alır, hevesini de alır, hatta bu işten nefret ettirir bile. Bu malzemenin 27 tonluk konteynerlerle doğrudan kaynağından çıkıp İstanbul'a inmesi gerekiyor. Bunu her fırsatta bu konuda yetkin kişilere dile getiriyorum, siz de dillendirin arkadaşlar. Aktif soil hayatımıza mantıklı fiyatlara girdi. Sorunlarımız çözülecek mi? Hayır. Malzeme olayı kolaylaştırıyor, ama mucize de beklememek gerekiyor. Malzeme bizim için ulaşır olduktan sonra ve herkes bunu kullanabilir olduktan sonra forumlarda oluşacak tartışmalar şekil değiştirecektir. Ama onu da o zaman konuşuruz :)
Mutlu Bey,
EM' yi tanktaki mikroorganizmalarla bir tutmak yanlıştır. İlişkilidir evet, ama bir tutamazsınız. EM anorbdur her şeyden önce. EM tank koşullarında uzun süre yaşamaz. EM ile mevcut tanktaki mikroorganizmalara besin kaynağı sağlar, bunların çoğalmasını sağlarsınız. Bunun yanısıra EM nin karideslerimizin bağırsak sistemine yerleşmesi bizim için önemlidir. Sindirim sorunları yavru kayıplarında önemli nedenlerden biridir. Bu anlamda da EM önemlidir. Her türlü denedim, doz aşımı karideslere zarar vermiyor, ancak suyu bulandırıyor. Korkmanıza gerek yoktur. Aklın yolu bir, vereceğiniz yemi EM sıvının içine yatırıp, yemin sıvıyı emmesini bekleyin 5-10 dakika, ondan sonra atın tanka, pardon çay tabağına
Selamlar
timur eker2014-01-26 01:32:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 10:25
Timur Bey çok güzel bir konuya deginmiş.İthalat konusunda  güzel bir yazı kaleme alınıp gerekli yerlere iletilmesi gerekir. Bireysel olarak da herkesin yazması gerekir. Bakanlara mail ve twitter atalım bu konuda... Ben yazdım akvaryum ilaçları yok...Akvaryum Balıkları ve İlaçlarında İthalat Vergileri kaldırılsın, İthalat kolaylaştırılsın gibisinden..Piyasaya kaliteli balık ve ilaç girsin ki biz de kalite üretip dışarıya satalım gibisinden.
Güney Amerika balıkları
Amerika İlaçları
Çin,Singapur,Tayland balıkları
 
mehmetmehdi.eker@tbmm.gov.tr

nihat.zeybekci@tbmm.gov.tr
@ZeybekciNihat 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 15:05
Tamamen legal, kayıtlı, sertifikalı, usulüne uygun kurbağa getirtmek istedim Almanya'dan. Profesyonel hayvan nakliyesi yapan bir şirkete başvurdum, sadece merakımdan. Bana: '' Afrika'dan Avustralya'ya fil nakliyesi isteyin bizden, Türkiye' ye kurbağa nakliyesi istemeyin.'' dediler Dediklerine göre Türk gümrüğü dünyanın en karmaşık ve zor gümrüğüymüş.
Mutlu beyin yorumuna ek bir not:
Geçen yıl mayıs ayında arı tanklarındaki bitkileri budadım, 20 tank. Çıkan bitkileri havuz bölümümüzdeki sakura havuzuna attım. Eylül ayı geldiğinde parmak gibi arı karidesler çıktı havuzdan. Havuz suyu 750 ms iletkenlik ve ph 8.4. Bu değerlerde üremiyorlar, ama sorunsuz yaşıyorlar. 2009 yılında evimdeki çeşme suyunda GH 16, KH 12, Ph 7.8, 550 ms. arı karides ürettim.
Bu karideslerin ölmesini suyun sertlik değerleriyle veya ph değeriyle ilişkilendirilmesi bana akla yatkın bir neden gibi gelmiyor.
Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GCan Çevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 102
GCan Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2014 03:05
Ulvi bey kuzuların durumları nasıl :) ben de bu kum konusuna takılmış durumdayım. O yüzden paylaşımlarınızı ve tecrübelerinizi merakla bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2014 23:29
Mutlu Bey karidesler kabuk değiştiremiyordu demişsiniz ve bunu sanırım gh ile ilişkilendirmişsiniz.
Ph'ı sabit 7-7.5, gh'ı yüksek (normal) ve ms düşük bir su elde etmek ozmoz dışında bir şey kullanmadan mümkün, bu sudaki temel sorun sizin için Ph'mı? Ph ise neden? Bildiğim ve görünen bu türün üremesi ve yaşaması Ph ile açıkça bağlantılı görünmüyor.
Kötü bir tecrübenizden bahsetmişsiniz ama değerler net değil. Aklınızda kaldıysa üzerinden konuşalım ama gh'ın da o suda pek düşük olmaması gerek aslında.

Toprak ph'ı hallediyor sabitliyor, peki su değişiminde nasıl bir yol izliyorsunuz? Akvaryumda örn toprak ph'ı 6-6.5 seviyesine çekip dengeliyorsa, değiştireceğiniz suyun ph'ı 7-7.5'sa bu suyu akvaryum için nasıl dengeliyorsunuz? (RO suyu düşük ph'lı çıkabilir ama zamanla yükselebilir, toprak anında dengeliyor mu?)
Bir de acaba aktif toprağın (salt olarak) ms üzerine bir etkisi var mı? Ms kaç çıkıyor, ölçme şansınız oldu mu?
Gh yani toplam sertlik ölçme imkanınız olduysa 33 ile çarpıp yaklaşık bir iletkenlik söyleyebilirsiniz.
Örn: gh 10 ise ms yaklaşık 330 çıkar

Asit konusu aslında basit fakat dinlendirme tankı ve ölçüm aletleri olmalı + kh düşük olmalı. Kh yüksekse asit uyguladığınızda ölçtüğünüz değerler ile bir kaç gün sonra ölçtüğünüz değerler arasındaki fark kafa karıştırıcı olabilir. Bunu tank içinde yaparsanız canlıların da kafası karışır :) (ölürler)
Kh tabiri caizse aside karşı koyar zamanla ph yükselişe geçer. Fosforik asit veya humik asit kullanılması daha iyi olur (daha kararlıdırlar) Eklemeye devam ettikçe ph belli bir değerde sabitlenebilir ama bunun için dediğim gibi dinlendirme tankı şart çünkü bir anda hazırlanmıyor bu sular. Teoride zor gözükse de pratikte kolay aslında.
Hidroklorik asit (tuz ruhu) ise geçici bir etki yapacaktır, iyi izlenmesi gerekir sağlıklı bir yol olduğunu düşünmüyorum.
Dinlendirme tankı dışında asit kullanmak içinse önce tankta asiti damlatacak yeri bulmalısınız :) (Oranı bilseniz, maşrapayla falan karıştırsanız o iş zor, mazallah filtre girişine ekleyeyim tanka kolay dağılsın deseniz bakteri kolonisini kaybeder çok daha beter sonuçlarla yüzleşirsiniz)
Peat'de pek konuşulmayan bir alternatif aslında ama benim için en güzeli hiç ph ile uğraşmamak

Em konusunda bir fikir belirtemiyorum çünkü bu su kimyasının dışında türe özel ve tecrübe edemediğim bir konu... Timur Bey yanıtlamış

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilmeyenler için bu ms konusunu biraz sadeleştirerek açıklamaya çalışayım. Yumurtalar yarı geçirgen zar ile korunur, erkeğin dölü yumurta içerisine nüfus ederek döllenme gerçekleşir. Yüksek ms'de osmotik basınç ile yumurtalar hızlıca su kaybederek sertleşir döllenme ya hiç gerçekleşmez ya da verimsiz gerçekleşir. (anaçlara bağlı) 

Üretim suyunun ms değerlerinin bu nedenle düşük olması tercih edilir. Bunu sağlamak için ozmoz kullanılır. Mineral yönünden fakirleşen su çeşme suyu ile (veya mineraller ile) karıştırılarak bir miktar zenginleştirilir. Çünkü canlılar sudaki eser elementleri de kullanırlar. Karidesler gibi kabuk değiştiren canlılar içinse sanırım bu konu çok daha önemli (discus içinde çok önemlidir. Bknz. hole in head)

Bu bağlamda halen görüşü"m" ph ile (aktif toprak vs dahi olsa) oynanması riskli. 
Düzenli MS ölçülmesi ve kirlilik oranında devamlı düşürülmesi kontrol altında tutulması "benim açımdan" ph mücadelesinden daha kolay, risksiz ve daha mantıklı.

Toprak ve ph konusunda kendi açımdan imkanlarıma göre yapacağımı belirledim.
Tek kestiremediğim Timur Bey'in bahsettiği fauna, buna bağlı ölüm, verimlilik vb konularda sıkıntı yaşar mıyım? Bu konuda maalesef gerekli olan; tecrübe, sabır, iyi gözlem...

Su değişimlerine, su kalitesi ve iletkenliğe dikkat ederek yine mümkün olduğunca planaria / hydra vb zararlıları elemine ederek deneyeceğim, nasip...
[QUOTE=timur eker]Geçen yıl mayıs ayında arı tanklarındaki bitkileri budadım, 20 tank. Çıkan bitkileri havuz bölümümüzdeki sakura havuzuna attım. Eylül ayı geldiğinde parmak gibi arı karidesler çıktı havuzdan. Havuz suyu 750 ms iletkenlik ve ph 8.4. Bu değerlerde üremiyorlar, ama sorunsuz yaşıyorlar. 2009 yılında evimdeki çeşme suyunda GH 16, KH 12, Ph 7.8, 550 ms. arı karides ürettim.[/QUOTE]
Tecrübe paylaşımı için teşekkürler :) Parmak gibi derken büyüklüklerine vurgu yaptınız sanırım? Yüksek değerlerde daha sık kabuk değiştirebildikleri için daha fazla büyüdüklerinden bahsetmek mümkün mü acaba? Bu sabit değerlerde üreme verimliliği nasıldı peki?
[QUOTE=timur eker]Bu karideslerin ölmesini suyun sertlik değerleriyle veya ph değeriyle ilişkilendirilmesi bana akla yatkın bir neden gibi gelmiyor.[/QUOTE]O zaman net bir soru sorayım.
Peki size göre ölümleri ne ile ilişkilendirmek akla daha yatkın geliyor?
[QUOTE=afa_0566]Ulvi bey kuzuların durumları nasıl :) ben de bu kum konusuna takılmış durumdayım. O yüzden paylaşımlarınızı ve tecrübelerinizi merakla bekliyorum.[/QUOTE]Gürkan Bey sizin için faydalı olabilir umuduyla biraz detay vereyim.

Kuzular Ankara'dan fevkalade soğuk bir havada üstelik aktif topraklı, mineralli bir akvaryumdan düşük ph'lı suda geldiler... (Fatih Bey titizlikle ve masraftan kaçınmadan bakıyor bu canlılara)

12-14 saat arası bir alıştırma sonrası ekledim (damla damla) İlk 2-3 saat hepsi bir arada yarı baygın öylece durdular, sonrasında 3-5 tanesi keşfe çıktı. Aynı gece tahmini 3-5 saat içinde ikisi kabuk değiştirdi (sanırım iyiye işaret), belki diğerlerinden de değiştiren olmuştur ama sadece 2 kabuk gördüm.
İlk gün sonunda ve şu an hepsi bir yerlerde ekmek peşinde koşuyorlar :) Keyifleri yerinde gibi.

Tank sıfır, su 1 haftalık %60-70 ozmoz - %30-40 çeşme suyu. Ph 7-7.4 ms 200 civarı gh 200/33 = 6-7 aralığında diye tahmin ediyorum. Kh kitim yok muhtemel 1 belki üzeridir. (Yani akvaryum Ph dışında karidesler için istenilen değerlere yakın)
Filtrasyon sump (Mavi sünger, elyaf, 60-70 ml kadar purigen)
Kum hagen siyah 1-2 cm kalınlığında, hatta bazı yerler çıplak kaldı çınar, ceviz ve meşe yapraklarıyla kapattım :) 

Şu an Maşallah bir kayıp, olumsuz bir durum yaşamadım, İnşallah yaşamam...

Bitkilerin sponsoru Serkan Çetinkol, bir teşekkür etmeden geçmeyeyim :)
Willow moss - Golden bee


Snow white


Tarçın

Bu da carbon rili akvaryumunun genel görünümü...

Şimdiki tecrübem olsa bu kadar yoğun bitki kesinlikle kullanmazdım, Karınları uzun süredir dolu, anaçlar yavrularla bir türlü vedalaşmadılar :)
İlk fırsatta yeni bir tankı aktif edip bu yavruları cama camda deneyeceğim, yapmazsam aklım kalacak çünkü...
Ulvi Özuğur2014-02-05 02:27:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2014 00:03
Peat uygulamasını anlatabilir misiniz rica etsem? Yabancı sitelerde görüyorum da.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2014 03:19
Tolga Bey peat deneyimim yok ama litre = gram olarak kullanılması tavsiye edilmekle birlikte bence olması gereken; değerleri ölçerek istenilen değere gelinceye kadar azar azar peat eklemek.
Çünkü Timur Bey'le benim çeşme suyu değerlerimiz aynı değil, kullandığımız filtrasyon da aynı değil + kullanacağımız peat kaliteleri de farklılık gösterebilir. Ona 50 gram yeterli olurken bana 60-70 gram yetmeyebilir

Örnek uygulama şöyle olabilir; 50 litre için filtreye 20-30 gram peat eklenip 1 gün sonra değerler kontrol edilir, değişim üzerinden (azar azar) ekleme veya çıkartma yapılır.
Aslında bakıldığında peat ile yapılan aktif toprağın tanklarda yaptığına çok fazla benzerlik gösteriyor. Aktif toprağın tankta sağlıklı dolaşımını sağlayarak etkisini arttırmak için kullanılan ekstra bir taban filtresi ihtiyacı da yok. O da ömürlü bir malzeme ve 4-5 ayda bir değiştiriliyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GCan Çevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 102
GCan Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2014 03:21
Maşallah Ulvi bey çok güzel gidiyor her şey.

Benimde yakın zamanda beslemek istediğim tür carbon rili. Akvaryumu tamamen kök ve dallardan kurmak istiyorum. Tabi ne zaman vakit bulur da kurabilirim orası bayağı karanlık. Benden önce siz yapın da bizlere de fikir ve tecrübe olsun :)

Her şey gönlünüzce olsun.  



 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2014 04:01
Teşekkürler Gürkan Bey beslemek istediğiniz tür carbon rili ise bu başlıkta konuşulan kum, osmos vs hiç takılmanıza gerek yok. Siyah hagen kum veya suya salınım yapmayan 2-3 mm quartz kum + çeşme suyu en iyisi. 
Bir de nacizane tavsiyem ortalığı fazla doldurmayın, sonra gözlemlemek zor oluyor. Yana yana arıyorsunuz keretaları :) Çıkartacak yerim olsa hiç düşünmem bitkileri bayağı bir azaltırdım. CO2'siz parvulalar bile sürgün verdi, özellikle low tech bitkileri koyacak yer bulamıyorum.

Bu carbon rili akvaryumunun ilk kurulumu

Bu da şu anki hali, ara ki yumurtalı dişileri bulasın

Şimdiden yeni akvaryumunuz hayırlı olsun diyeyim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2014 19:49

Bu arada ph konusunda ek bir bilgi = Amonyağın ph'ı 11.5!!! En ufak hatada yaşanabilecek amonyak patlaması ciddi ph dalgalanmalarına ve osmotik şoklara neden olabilir. Bahsedilen toplu ölümlerin açıklaması bu dahi olabilir. (Düşük ph'ta risk daha fazla)

Bu bağlamda halen görüşü"m" ph ile (aktif toprak vs dahi olsa) oynanması riskli. 
Düzenli MS ölçülmesi ve kirlilik oranında devamlı düşürülmesi kontrol altında tutulması "benim açımdan" ph mücadelesinden daha kolay, risksiz ve daha mantıklı.

Toprak ve ph konusunda kendi açımdan imkanlarıma göre yapacağımı belirledim.
Tek kestiremediğim Timur Bey'in bahsettiği fauna, buna bağlı ölüm, verimlilik vb konularda sıkıntı yaşar mıyım? Bu konuda maalesef gerekli olan; tecrübe, sabır, iyi gözlem...

Su değişimlerine, su kalitesi ve iletkenliğe dikkat ederek yine mümkün olduğunca planaria / hydra vb zararlıları elemine ederek deneyeceğim, nasip...
Orjinalini yazan: timur eker
Geçen yıl mayıs ayında arı tanklarındaki bitkileri budadım, 20 tank. Çıkan bitkileri havuz bölümümüzdeki sakura havuzuna attım. Eylül ayı geldiğinde parmak gibi arı karidesler çıktı havuzdan. Havuz suyu 750 ms iletkenlik ve ph 8.4. Bu değerlerde üremiyorlar, ama sorunsuz yaşıyorlar. 2009 yılında evimdeki çeşme suyunda GH 16, KH 12, Ph 7.8, 550 ms. arı karides ürettim.
Tecrübe paylaşımı için teşekkürler :) Parmak gibi derken büyüklüklerine vurgu yaptınız sanırım? Yüksek değerlerde daha sık kabuk değiştirebildikleri için daha fazla büyüdüklerinden bahsetmek mümkün mü acaba? Bu sabit değerlerde üreme verimliliği nasıldı peki?
Orjinalini yazan: timur eker
Bu karideslerin ölmesini suyun sertlik değerleriyle veya ph değeriyle ilişkilendirilmesi bana akla yatkın bir neden gibi gelmiyor.
O zaman net bir soru sorayım.
Peki size göre ölümleri ne ile ilişkilendirmek akla daha yatkın geliyor?

Ulvi Bey,
amonyak patlaması riski yüksek ph'lı sularda daha yüksektir. Yani Ph 8 bir suda amonyumun amonyağa dönüşmesi Ph 6 bir suya göre çok daha çabuk gerçekleşir. ''Düşük ph daha riskli'' derken neyi kastettiniz anlayamadım? Eğer oluşacak osmotik basınç farkını kastediyorsanız, amonyak tek başına karideslerin toplu ölümüne neden olur zaten.
Asit konusunda haklısınız, fosforik asitle çalışmanın kolaylığını tecrübe ettiğimden beri bu asidi kullanıyorum.
Sert suda daha iyi gelişirler diyemeyiz, ama gelişimlerinde bir sıkıntı çıkmıyor, onu vurgulamak istedim. Karideslerin gelişimi ve ulaştıkları boyutlar, balık gibi, ortamın hacmiyle ilişkilendirilebilir. Havuzlarımızda, tanklarımıza kıyasla, daha iri boyutlara ulaşıyorlar.
Yukarıdaki değerlerde ürettim evet, ama yumuşak suya kıyasla çok daha yavaş ve az sayıda. Yumuşak su 7.6 Ph iyi ürediler bende. Yumuşak su 6.5 Ph çok iyi ürüyorlar. Hafif asidik suları daha çok sevdikleri kesin.
Mutlu beyin karidesleri hangi nedenden ölmüştür bilemem. Ancak karides ölümlerinin en yaygın nedeni nedir, onu söyleyebilirim. Taze, tam anlamıyla oturmamış bir tank ve biyolojik döngü. Buna bağlı olarak su değerlerindeki dalgalanmalar.
Selamlar


Biraz reklam yapalım. Caridina' da çıktık arkadaşlar : http://www.akvaryum.com/Forum/karidesevi_alman_caridina_dergisinde_k749434.asp

Beğenenler: [T]125478,msurucu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2014 15:09
Ulvi Bey gelişme var mı ? Paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 00:19
Bence herşeye son noktayı testler koyar. Ben ulvi beyden sıkı bir test raporu umuyorum yakın zamanda:) tartışmaya olumlu yönden baktım yeniden okudum bugün. Başta yazdığım zamankinden daha çok bilgi edinmişim. Kafama takıp araştırmışım.
Bence tıkanma yok ortada hobiciler için faydalı olacak iddialar oluştu. Buda hırs ve sevgiyle yeni testler yapmanızı sağlar umarım.
Bir sene önce benzeri bir faliyeti yapmıştım. Birtakım katkı maddeleri ve onlarsız test denemesi;) sonucunda ulaştığım bilgiyi de zaten evvelden ima etmiştim.
Bir de co2 li co2 siz denemesi yapmıştım ( ilk zamanlar ) pek hayırlı sonuçlanmamıştı

İnsan test etmek söylenilenlerin doğruluğunu kendi görmek istiyor. Ben elimden geldiğince de bunları paylaşmaya çalışıyorum.

Sizden de en yakın zamanda tabii mali durum çerçevesinde benzeri testleri ve tecrübelerinizi bekliyorum. İyi ki acemice bu tartışmaya ilk yorumu ben yapmışım. Böylece başından beri takip etme şansım oldu. Kendi bildiklerimden şüphe duyup araştırma yapma, alternatifler arama hevesimiz güçlendi.

Özellikle aktif soil ve osmos ( almayı düşündüğüm için ) sonuçları merakımı cezbediyor. Arı türlerinde deneyim o kadar az ki vesveselerde oluyor, reklamlarda, gerçeklerde ayırt etmek güçleşiyor.

Sonuçları ilgiyle bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RustyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,119401[/C] [B]7567,2[/B] [B]8834,3[/B]
Kayıt: 27/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1701
RustyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 11:49
Merhabalar,

Konu dahilinde yapılan tartışmalar ve sunulan fikirler hobiye katkı sağlamaktadır.Fakat fikir ayrılıkları veya anlaşmazlıklardan dolayı oluşabilecek gerginlikleri hakaret, kötü üslup boyutuna taşımamak gerektiğini düşünüyorum.Bunun haricinde forum kurallarına aykırı bir durum olduğunda yönetim mutlaka müdahalede bulunacaktır, bizim gözden kaçırdığımız durumları 'hata var' butonuyla bildirmek gereksiz münakaşaların önüne geçecektir. Konunun devamında bunu dikkate almanızı rica ederim.

Hepinize sağlıklı balıklar, iyi forumlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir