Karides ve Vatozlar İçin Ev Yapımı Yem


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2009 23:21
TATLI SU KARİDESLERİ VE KEDİ BALIKLARI İÇİN EV YAPIMI YEM


Hep diskuslar için yem hazırlayacak değiliz ya. Bu kez de karideslerimiz ve kedi balıklarımız için ev yapımı yem yapalım. Hem ucuz, hem de kolay.

MALZEMELER:

1 adet kabak

1 adet havuç

4-5 yaprak ıspanak

1 adet kırmızı tatlı biber

3 yemek kaşığı bezelye

Spirulina tozu (bulabilirseniz ekleyin, şart değil)

Soya unu

Bitkisel jelatin (Agar agar)

Streç film



YAPILIŞI:

Kabak, havuç, kırmızı biber ve bezelyeyi yumuşak bir hale gelinceye kadar haşlayın. Kırmızı biberin kabuklarını tamamen soyun. Aynı şekilde bezelyelerin de içini çıkararak kabuklarından arındırın. Ispanakları tek başlarına çok az bir süre haşladıktan sonra kalın damarlarını temizleyin, sadece yumuşak yaprak kısımları kalsın.


Bu malzemelerin hepsini rondo/blendır/mutfak robotunda iyice parçalayın, krema kıvamında olması gerekiyor. O nedenle bu işi dikkat ederek, büyük parça kalmayacak şekilde yapın. Parçalama işi bitince içine 2 tatlı kaşığı soya unu ile temin edebildiyseniz 2-3 çay kaşığı spirulina tozunu ekleyip iyice karıştırın.


Bir kaba yarım su bardağı ılık su koyun. Üzerine 3-4 tatlı kaşığı toz bitkisel jelatin( ya da plaka olanlardan aldıysanız 2/2,5 plaka)  jelatin ekleyin. Suyun içinde iyice eriyene kadar karıştırın. Karışım hazır olduğunda, önceden hazırlayıp krema haline getirdiğiniz sebzeleri kaba koyun. Bitkisel jelatinle sebzelerin iyice karışmasını sağlayın.



Bir miktar streç filmi düz bir zemine serip karışımı bunun üzerine dökün. Üzerini tekrar streç filmle kapatıp düzleştirerek yemin iyice incelmesini sağlayın. Keskin kenarlı plastik bir malzemeyle de yemin üzerinde izler açıp, küçük parçalar halinde olacak şekilde karelere bölün.


Hazırladığınız yemi dağıtmadan buzdolabınızın dondurucu kısmına koyun. Ertesi günü yemi belirlediğiniz parçalara bölüp kullanmaya başlayabilirsiniz. Günde sadece bir kez bu yemden kullanın ve su değişimlerinizi hiç aksatmayın. Yem miktarını canlılarınızın sayınıza göre ayarlayın ve çok miktarda artık yem kalmışsa mutlak dip çekip temizleyin.

Hazırladığınız bu yemi, tatlısu karidesleri ile kedi balıklarını (vatoz, corydoras) beslemede kullanabilirsiniz.


Sağlıklı akvaryumlar.

TARIK BAKICI

Not-01: Bitkisel jelatini aktarlarda bulabilirsiniz. Hem toz, hem de plaka halinde satılıyor. Toz halinde satılanlar daha ekonomik oluyor. 100 gr dahi alsanız size epey yetecektir.

Not-02: Spirulina tozunu saf halde bulamadıysanız, yine aktarlarda satılan spirulina tabletlerden de kullanabilirsiniz. Ancak fiyatı fazla olduğu için ben pek tercih etmiyorum. Spirulina yem tabletlerini de ezerek kullanabilirsiniz, ancak bunlar suyun bozulmasına neden olduğu için ya az kullanın ya da hiç kullanmayın.

Not-03: Bu malzemenin miktarını, canlılarınızın sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Canlı sayınız fazlaysa, kullandığınız malzemenin miktarını arttırarak yemi hazırlayabilirsiniz.

Not-04: Sebzeleri parçalayıp krema haline getirdiğinizde eğer çok cıvık ise, bir miktar daha soyu unu ekleyerek kıvamını koyulaştırabilirsiniz.


UYARI: İzin almadan ve kaynak göstermeden başka sitelerde yayınlamayınız. Emek hırsızlığını beceri sayanlar bu izin kapsamında değildir, istediklerini yapabilirler.

nikon_2009-12-22 02:15:36

Beğenenler: [T]201832,madencii[/T][T]202892,omursari89[/T][T]187754,Blena[/T][T]100361,MustafaCingil[/T][T]82360,Delraich[/T][T]211193,docere[/T]
Teşekkür Edenler: [T]100361,MustafaCingil[/T]
+1: [T]187754,Blena[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2009 23:29
 Elinize sağlık nediyelim söylenecek pek söz yok , gerçekten güzel yapılabilir yem çıkmış ortaya.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2009 14:02
Çok güzel bir çalışma. Yapmaya kalkmadan önce aslında bir de suya atılmış halinin fotosunu görsek. Suda ne kadar dağıldığını merak ediyorum.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2009 14:09
Sizin için bu fotoğrafı çekip ekleyeceğim sayın başkanımTebessüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atanÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2013
İl: Bursa
Mesaj: 1
atanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2013 17:03
Tarik bey
Soya unu bulamadim bunun yerine ne kallanabilirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yiwotxÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 54
yiwotxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2019 19:46
Suda ne kadar dağılıyor? Ben bu tariften başka havuç, bezelye, mısır, kırmızı biber haşlayıp bilendırladım.. Suya attığım gibi dağılıyor.[QUOTE=bjkalley]Çok güzel bir çalışma. Yapmaya kalkmadan önce aslında bir de suya atılmış halinin fotosunu görsek. Suda ne kadar dağıldığını merak ediyorum.

Saygılar,

[/QUOTE]

[QUOTE=batuhan5507]Gokay beyin yazdığına ek olarak haşlanmış ıspanak,biber,bezelye gibi malzemeleri de yukarıdaki malzemelerin içine ekleyip iyicene karıştırın.Daha sonra bir tepsinin üzerine yayarak (veya şırınga yardımıyla da yapabilirsiniz) kurutunuz.Ben böyle yapıyorum gayette iyi oluyor.[/QUOTE]

Heralde kurutmak lazım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir