Karınca Çiftliği Hakkında


SpeckhartÇevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 299
SpeckhartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 18:46
Arkadaşlar birden aklıma böyle bir fikir geldi. 50x20x35'lik akvaryumda karınca çiftliği kurmak istiyorum. Gerekli malzemeler nelerdir? Nasıl ve nereden başlayarak yapayım? Karınca çiftliğinde karınca bakan arkadaşlardan tecrübelerini almak istiyorum. Örneğin kaç karınca olabilir? Kraliçeyi falan nasıl bulabilirim? Ne ile besleyebilirim?

                                                             Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyazFbÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 176
BeyazFbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 19:21
ilk önce çiçekçilerde satılan toprak almalısın akvaryumun yarısını toprak dolduracaksın. Kapağın herzaman kapalı olmalıdır. Ve karıncaları koymadan çimen koymalısın. Birkaç ağaç dalını yatay şekilde koymalısın. Ve toprağın üstüne hergün spreylerle su sıkmalısın ve ufak bir su birikintisi yapmalısınki karıncalar sıvı ihtiyacını gidersin. Ve sonradan hergün bitane küp şeker ve yaprak olur veya kmek olur koymalısın ve onlar orda gül gibi geçinir giderler. 

karıncaları nasıl almalısın sizin orda orman gibi biryere gidip karınca yuvasu bulmalısın ve yuvayı dağıtmadan yuvanın altan delmelisin ve sonradan çıkan karıncaları dondurma kapına koymalısın dikkat et havasızlıktan ölmesinler en az 50 tane karınca bulmalısın. .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yazgunesiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 330
yazgunesiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 19:24
Biraz araştırma yaptım bilgi edinmek açısından..

http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/1783.htm

http://www.inciminci.com/?s=karinca+ciftligi+deney

http://mylittleantfarm.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

http://antfarm.yuku.com/topic/11834#.T6qZPVIlvIU

http://antfarm.yuku.com/forums/2/Keeping-Ants#.T6qZvFIlvIU 


Karınca çiftliği başlangıç kılavuzu :

kaynak : http://antfarm.yuku.com/topic/13211/The-Beginner-s-Guide-to-Ant-Keeping

Google traslate linki :

http://translate.google.com.tr/translate?sl=en&tl=tr&js=n&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fantfarm.yuku.com%2Ftopic%2F13211%2FThe-Beginner-s-Guide-to-Ant-Keeping&act=url
yazgunesi2012-05-09 19:28:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tarık ÜnlüerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1231
Tarık ÜnlüerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 19:50
Karınca çiftliği için normal karıncaları koysak olmaz mı ? Bende merak ettim açıkçası.İlla yuvanın altından mı almalıyız ? 

Beğenenler: [T]184724,Hsynemre[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SpeckhartÇevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 299
SpeckhartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 20:45
[QUOTE=BeyazFb]ilk önce çiçekçilerde satılan toprak almalısın akvaryumun yarısını toprak dolduracaksın. Kapağın herzaman kapalı olmalıdır. Ve karıncaları koymadan çimen koymalısın. Birkaç ağaç dalını yatay şekilde koymalısın. Ve toprağın üstüne hergün spreylerle su sıkmalısın ve ufak bir su birikintisi yapmalısınki karıncalar sıvı ihtiyacını gidersin. Ve sonradan hergün bitane küp şeker ve yaprak olur veya kmek olur koymalısın ve onlar orda gül gibi geçinir giderler. 

karıncaları nasıl almalısın sizin orda orman gibi biryere gidip karınca yuvasu bulmalısın ve yuvayı dağıtmadan yuvanın altan delmelisin ve sonradan çıkan karıncaları dondurma kapına koymalısın dikkat et havasızlıktan ölmesinler en az 50 tane karınca bulmalısın. . [/QUOTE]

Sırayla sorularımı soruyorum;

1- Çimeni çiçekçide bulabilir miyim? Çimen çok uzun olmaz mı? Çimenin uzunluğu nedeniyle gözlem yapamam diye düşünüyorum.
2- Aydınlatmadan hiç söz etmemişsiniz, aydınlatma hakkında bilgi alabilir miyim?
3- Şuan akvaryumda kullandığım Mango kökünü koyarsam sorun olur mu?
4- Karıncalar varken de spreyle sulamalı mıyım? Sulama ne kadar olmalı? Aydınlatma sayesinde su döngüsü gerçekleşmez mi?
5- Su birikintisini ne ile yapmalıyım? Direk toprak üstünde su hemen emilir. Bunun hakkında da bilgi istiyorum.
6- Karıncaların hepsini bir koloniden mi toplamalıyım? Farklı kolonilerden alamaz mıyım? Ayrıca kraliçe  bulma konusunda tedirginim, bir kolay yolu yok mu bunun?
7- Akvaryuma işçi ve kraliçe dışında büyük karıncalardan da koyabilir miyim? Aralarında anlaşmazlık çıkar mı?
8- Üremeleri nasıl olur ? Sayıları çok fazla olur mu? Ölen karıncaları almalı mıyım?
9- Çimenden başka ne tür çiçekler koyabilirim?
10- Sadece bir çeşit toprak yeterli olacak mı? Altına kum yada çakıl tarzı şeyler eklemem gerekir mi? Çünkü sulamadan bir süre sonra toprak suyu emecek ve çamur oluşacak. Bu da karıncalara zorluk olabilir mi?
11- Akvaryumdaki taş yerleştirme düzeni nasıl olabilir?
Backgraund2012-05-09 20:49:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 08:18
Karıncaları gözlemek istiyorsan zaten yanlış boyutta bir çiftlik yapıyorsun, amaç sadece beslemek ve izlemekse onların doğal ortamlarını birebir taklit etmek en doğrusu olur.. Bunun içinde tek yapman gereken gidip bir karınca kolonisini izlemen.. Mesela gittikleri yolları nasıl seçiyorlar, en güvenli mi yoksa en kısa yolu mu kullanıyorlar, kumdan geçmeyi mi yoksa ıslak toprak üzerinden mi geçmeyi tercih ediyorlar vb.. Daha önce kraliçe karınca bulup buna benzer bir konu açan çok da başarılı bir arkadaş vardı.. Forumda bir aratırsan bulacağına eminim.. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HealÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 103
HealÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 21:04
Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.
1.si çimenleri tüm çiçekçi veya çiçek seracılarında yada büyük marketlerde bulabilirsiniz.Çimenleri işçi karıncalar sürekli olarak kesecektir yani çimlerini çok fazla uzamasına izin vermezler öyle birşey olursa siz kesersiniz.
2.si karıncalar yeraltında yaşarlar bu nedenle duyuları çok keskindir.Toprakta çim ekeceginiz için fotosentez geregi olacaktır.Bu nedenle güneş gören bir yerde çiftliğinizi kurmanız mantıklı olur aksi taktirde çimleriniz büyümez.
3.sü mango v.s. herhangi bir agaç köküde koyulabilir.Karıncalar besin degeri tasıyan çoğu seyi yiyebilirler fakat dogada asıl olarak çimleri yuvalarına tasıyarak yuvalarında bir mantar yapar ve bu mantarı yerler.
4.sü sulama tabikide sürekli olmalıdır dogada su ihtiyacı yagmurdan alınır fakat akvaryumda boyle bir olanak olmadıgı için bu işi siz yapacaksınız.
5.si su birikintisini herhangi su geçirmez folyo veya elinizde ne varsa bunun içine koyabilirsiniz.Topraga döktügünüzde toprak mantık olarak emer.
6.sı karıncaları aynı koloniden almanız daha mantıklı olur zaten farklı farklı yuva gezmektense tek yuvadan alın.Koloniler belli bir iş grupları oluşturmustur bu nedenle aynı koloniden almak herzaman daha mantıklı olur.Kraliçe karıncanın nasıl oldugunu zaten resimdede görüyorsunuz.
7.si karıncalar aynı tür oldugu sürece bir sorun çıkmaz zaten genelde işçiler yapılı olur.Farklı bir tür koymayın.
8.si üreme görevi kraliçe karıncanındır.Erkek karıncalar üredikten sonra ölürler.Kraliçe karınca ne kadar döl aldıysa yada ne kadar işçi karınca gerekirse o kadar üreyebilir.Sayılarını tam olarak size vermemi beklemeyin.Fakat saglıklı bir koloni yaparsanız binlerce karınca alıcagınızdan emin olabilirsiniz.ölü canlılar bir vakit sonra çürümeye baslarlar ölü karıncaları en azıından gorduklerini almanızda bir sakınca olmaz.
9.su karıncalara koyacagınız bitkinin pek önemi yoktur sizin göz zevkinize kalmıs birşey fakat kökleri çok kalın ve uzun bitkiler karıncaların yuvalarını kapayabilir bu nedenle kökleri kısa veya ince bitkiler seçilirse daha iyi olur.
10.su toprak çamur olmayacaktır.Siz sürahiyle su dökmiyeceksiniz spreyle su püskürtceksiniz.Bu suyun miktarı topragın üstünün nemlenmesi kadar olmalı ve toprak kurudukca ilave yapabilirsiniz.
11.si akvaryumunuza istediginiz türde taşı koyabilirsiniz.Carbon olmaması tercihiniz olsun.Yuvayı kapatmadıgı sürece tası istediginiz yere yerleştirebilirsiniz.
Sorularınıza cevap vermeye çalıştım umarım faydalı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KralMuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 388
KralMuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 02:21
Çiftliğin sürekliliğini sağlayabilmen için Kraliçe Karınca bulman gerekiyor, çünkü işçi karıncalar üreyemez, sadece kraliçe karınca yumurtlar ve koloninin devamlılığını sağlar.

Her kolonide sadece 1 tane kraliçe karınca bulunur (birden fazla olduğu çok nadirdir) o yüzden evinizde bir formikaryum (karınca evi) kurmak istiyorsanız doğadan bir karınca kolonisinin kökünü kazımanız gerekecek, çünkü yuvayı darmadağın edip kraliçe arıyı almalısınız, kraliçe arıyı aldığınızda da o kolonide işler nasıl işler, yeni bir kraliçe arı ortaya çıkar mı, yada koloni yokolur mu detayını bilmiyorum, ama yuvalarını dağıtıp kraliçeyi çıkarmanız gerekiyor her halukarda. 

Birde formikaryum kurarken cam ölçüleri 50x4x50 gibi ölçülerde olmalı, burda 4 genişlik, yani uzun ince bir akvaryum, içi toprak dolu (veya NASA'nın geliştirdiği bir saydam mavi jel var, ANTWORKS diye aratırsan bulabilirsin, toprak yerine bunu koyuyorsunuz, hem yiyecek oluyor hem yollarını açıp içinde yürüdüklerini daha rahat görebiliyorsunuz) bir ortama karıncaları koyuyorsunuz, onlar hemen işe koyulup yuvalarını kazıyorlar, odalarını yapıyorlar, üreyip koloni kurmaya başlıyorlar, sizde formiakryumun üzerinden ekmek kırıntısı ile onları besliyorsunuz.




KralMurat2012-05-11 02:23:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HealÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 103
HealÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 09:05
anladıgım kadarıyla anıl bey akvaryumda beslemek istiyor çünkü koymak istedigi kökler çimen bitkiler taslar ancak 70-100 lt bir akvaryumda oluşabilir.Kraliçe karıncanın oluşumuna gelince dişi karıncalardan özel raliçe karınca türü olanlar ki bunları karınca fark der ve daha iyi besler.Büyüme cagına geldiginde çiftleşir ve kendi kolonisinden ayrılır baska yerde yeni bir koloni kurar ve orada ilk yumurtalarını bırakır boylece koloni yavaş yavaş olusur.Kraliçeler ihtiyaca gore fazlada yumurta dölleyebilir çünkü spermleri kendi vucutunda saklayabilmektedir.Hacim ve iş çoklugu üretilecek karınca miktarınıda etkileyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SpeckhartÇevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 299
SpeckhartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 16:28
50x20x35'lik akvaryumda yapmayı planlıyordum yani 40lt akvaryumda ama sanırım camcıdan ince bir şey yaptırabilirim. Zaten bütün iş kraliçeyi bulmama bakıyor. Gerisi zaten kolay. Sorumu cevapladığınız için teşekkür ediyorum. Güneş alan yere koyamam. Bu nedenle 8w'lık gün ışığı flüoresan iş görmez mi?
Yeni aklıma gelen bir sorum daha var. Bildiğim kadarıyla dişi karıncalar zamanı gelince kanatlanıp yuvadan ayrılıyorlar. Zamanı gelince onları dışarı çıkarmalı mıyım? Ayrıca karınca sayısı artınca alan darlığı nedeniyle sıkıntı çekerler. Ne yapmam gerekiyor? Onları dışarı bırakırsam yaşayamazlar kolonisiz. Başka bir koloniye de kabul edilmezler. 

Ben 2 gün yokum. Gelince yazılan olursa okuyup cevap vereceğim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HealÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 103
HealÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 16:25
güneş ışıgının yerini tutmasada tabiki yapay ısıklarda kullanılabilir.Dişilerin yuvadan ucmasına izin verebilrsiniz.Çünkü dişilerin çiftliğinizde durması yarardan çok zarara yol acar çiftleşen dişiler uçarak çiftliğinizden uzaklasırlar ve farklı yerde koloni kurarlar kraliçe karıncayı bulduktan sonra kraliçe ölse bile saltanat sistemi devam eder önemli olan koloninizi suanlık tam olarak kurabilmeniz.Sayılarının çok olup olmaması sizin elinizde dedigim gibi kraliçe karınca ihtiyaçına göre yumurtlar ve geri karan spermleri saklar.Eger akvaryumunuza çok bitki,çim koyarsanız yada işçi karıncaların zor kesebilecekleri bitkileri koyarsanız(zor kesebilecekleri derken yani lifli bitkiler) kraliçe karınca kooniyi büyüterek iş bölümünü daha fazla yaymak isteyecektir.Fakat az çimen koyarsanız,lifsiz bitkiler koyarsanız koloni sayısı az olacaktır(2000-5000 kadar)Kolonilerin fazla olabilmesi için alanda önemlidir alan ne kadar geniş olursa karınca koloniniz o kadar fazla üyeye sahip olur.Örn:Amazon ormanlarında bir karınca kolonisinin en az 5.000.000 üyesi oldugu tahmin ediliyor bu sayı milyonlarcayada ulaşabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tayfun-A.Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 01/01/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 702
Tayfun-A.Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 17:21
Kraliçe olmadan yaşamaları imkansız. Hepsini öldürmüş olursun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuzucuÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1
kuzucuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2012 01:24
Bazı yerlerde, uygun ortam sağlanması halinde, işçi karıncaların da üremeye başlayabileceği yazılmış ancak ayrıntı verilmemiş ve bilginin doğruluğu da kesin değil. Bilgisi olan arkadaşlar aydınlatabilir mi acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SpeckhartÇevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 299
SpeckhartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2012 11:24
Peki sizce bu akvaryuma yapayım mı? Bazı yerlerde karınca teraryumlarında yuvaları cam kenarlarına açtıkları söylenmişti. Böyle mi olur? Çünkü gözlem yapamadıktan sonra hiç bir anlamı kalmaz. Önereceğiniz boyutlar nelerdir. Eğer kestirirsem camcıdan çok büyük istemiyorum (bkz: 30x5x20 gibi) Ayrıca bu dediğim büyüklükte bir teraryumda aydınlatma gereksiz diye düşünüyorum. Çabuk buharlaşma olur ve nemlenme artar.Backgraund2012-05-14 11:25:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir