Kerevit ve Karidesler.


canan numanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 733
canan numanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2011 18:43
Fotoğraf:

Boyut (cm):30 enx38 boy x 40 yükseklik civarı
Kapasite (litre):
Canlılar:  Portakal meksika cüce kereviti, beyaz inci karides, kiraz karides mavi inci karides yeşil karides, kaplan karides. Hiç yokolmayan minare salyangozlarım. Akvaryumumum en dayanıklı ve umumi üyesi.

Malzemeler:  Yuvarlak kırmızı bitki kumu, makarna taş, kuru yapraklar bitkiler. bir çömlek
Sağ tarafta fontinalis sandığım bitki ve top mosslar böldüm gene büyüdü. Antalyadan karides yanında gelen crismıs moss-mercimek  ve diğer bitki ekmedim yüzeydede yaşayan bitki adını  unuttum birde çok minik anabuaslar var tütün sandığım fotodaki iri yapraklı bitkim.Siyah fon.

Akvaryum Bakımı: Su değişimi az miktarda.

Kullanılan Yemler: Çeşitli yemler.

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: YOK

Kalitesiz görüntü oldu cep telefonu ile çekim.
Kerevitim dişi ve yumurtalı vaziyette teslim aldım Antalya Timur beyden.
akvaryum sağdan görüntü bol yaprak attım. Sanırım biraz fazla oldu inat ettim geri almadım.


Akvaryum soldan görüntü akvaryum bitkisi alttan yaprak dökük tü ancak genede toparlar diye aldım minik yapraklı birşey bebek gözyaşı mı diyorlar ama bilemiyorum.

buda Yüzeyde ekilmedende yaşayabildiğini okuduğum kerevit ile gönderilen bitkim.


Buda hamile mavi karidesim ama çekim kötü olduğundan karidesler belli olmuyor daha net çekim yapabilirsem resim ilave edeceğim.

Nasip olursa masmavi karideslerden ve kristal karideslerdende ilave edeceğim karides koleksiyonu olacak ama en sevimlisi kesinnnnnlikle kerevit keşke daha önceden besleseymişim komik şeyler ilk  gezinirken dişi erkek birbirlerine kıskaçları ile elim sende yaptılar çocuklarımla gülmekten öldük Çok büyük akıllılık etmişim çok sevdim bu canlıyı diğer büyük akvaryumumada kesin kerevit akvaryumuna ama bu sakin ve renkli sevimli kerevit türüne ayıracağım. Çok şirin aman herkeze tavsiye ederim ayrıca yeni kurum olduğundan ölen karideslerim de olmuştu bir tane ölüyü buldu bayrak gibi panikle salladı dönendi şaşkın hareketler yaptı gitti. Sonra gene baktım ölü bir tane daha vardı o  duruyor. Demekki çokta meraklı değil yettimi daha aramıyor et türü. Balık yemi sebzeli atıyorum. Pek aç gibi saldırmıyorlar sanırım ortamda çok yem var. Yalnız sıkıntım yeşillendi suyum ve beyaz mini kurtlar asılı camda biraz alabora ettimdi suyu o hatamın ceremesini çekiyorum. Şu an su otursun bekliyorum filtreyi günde 2 saat açıyorum otursun hiç açmayacağım. Su değişimi yeterli olur temizliğine çünkü akvaryumumu kirletmiyorlar ufak canlılar.

Fikir ve öneriler eleştiriler için şimdiden teşekkür ederim.


canan numan2011-10-03 19:14:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duhan turkÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 94
duhan turkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2011 00:13
Oncelikle  tebrikler Canan Hanim.Gercekten de karidesler cok ilginc canlilar.Baliklardan daha keyifli benim icin.Fotolar biraz daha net olsaydi keske daha dogru yorum yapabilirdik.Ama olen karidesler, kurtcuklar vede suyunuzun berrak olmamasi su kalitesinin iyi olmadiginin gostergesi.Filtrenin 2 saat calistigini soylemissiniz,surekli acik olmasi ve yuksek debiyle calismamasi karidesleriniz sagligi icin cok onemli.Filtreyi surekli calistirarak azar azar su degisikligi yapmanizi oneririm.Yoksa malesef canli kayiplariniz devam edecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunerdincÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 28
harunerdincÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2011 04:04
Merhabalar canan hanım,

benim de iki akvaryumum var; aşağı yukarı 1 ay önce küçük olan akvaryumu kırmızı kiraz, hayalet karides ve sizinkiyle aynı tür olan meksika turuncu cüce kerevit akvaryumuna çevirdim. Ben de amatör sayılırım omurgasızlar konusunda lakin bildiklerimi paylaşmakta yarar görüyorum.

öncelikle omurgasızlar için her ilaç faydalı olacaktır diye bir şey söz konu değil ve edindiğim bilgiler doğrultusunda bu yüzden bitkilerden(yapraklardan) destek alınıyor diyebilirim (ph, suyun sertliği vs).

suyun rengi konusunda aslında bence akvaryumu çok kurcalamış olmanız değil de yaprakların suya verdikleri maddelerden kaynaklanıyor(tanen vs. ) tabi bunun yanında aşırı yemleme de olabilir.

yaprakları 30 lt ye 1-2 adet olarak önerildiğini okumuştum bir yerden(sanırım timur eker beyin bir yazısıydı ama yanılıyor da olabilirim) ve su değişimlerinde eskilerin yenileriyle değiştirilmesi tavsiye ediliyordu. Ve en önemlisi yaprakların kendi kendine dalından düşmüş ve yine kendiliğinden kararmış olmaları lazımmış. Yani yaprakları dalından değil yere düşmüş ve kararmış olanları toplamak gerekli. Yaprakları koyma sebeplerinin başında yukarıda da bahsettiğim gibi bir takım maddeleri (antibiyotik, antibakteriyel, ph, suyun sertliği vs) suya bırakmaları. Bu konuda daha tecrübeli arkadaşların yardımcı olacağına inanıyorum. Dediğim gibi bende daha yeni başladım karides ve kerevit beslemeye.

bence akvaryum dizaynınız beslediğiniz canlılar için güzel olsada seyirlik için çok da iyi durumda değil. Bence bitkilerinizi yüzeyde pek tutmayın kerevitlerin akvaryumdan firar etme olasılıklarının olduğunu biliyorsunuzdur belki. Mümkünse dikmenizi öneririm ve bitki çeşidi olarak aşırıya kaçmadan sade bir hale getirmeniz bitkilerin gelişimi için daha yararlı olacaktır. Ayrıca bazı bitki türlerinin çürümüş yaprakları zararlı salınımlar yapabiliyormuş. Yada çeşit olmasını istiyorsanız bir takım akvaryum gübreleriyle destekleyebilirsiniz. Christmas moss bitkisini "carpet moss" ve "moss wall" yada "moss duvarı" hatta kök veya kütük varsa "moss driftwood" şekilde sitede veya arama motorlarında aratıp incelerseniz yosunlar(moss) açısından daha kontrollü bir bitki dizaynı elde edebilirsiniz. Üstelik uygulamaların basit olduğunu ve ileride göze hoş geldiğini sizde göreceksiniz. Aksi takdirde yosunlar yani moss'lar akvaryumu ele geçirirse işiniz baya güçleşebilir.

örnek olarak birtanesinin linkini veriyorum buradan fikir edinebilirsiniz:
carpet moss ---> http://www.Youtube.Com/watch?v=imzvgug3noı&feature=related  (sanırım link'te hata oluşuyor. youtube'a girip "how to moss carpet" diye araştırabilirsiniz.

filtre konusunda duhan turk beyin dediklerine katılıyorum. Filtreyi hiç kapatmayın; filtre akvaryumun kalbi gibidir. Hatta filtreniz umarım pipo filtredir. Değilse en kısa zamanda bu canlılar için küçük bir harcama yapmanızı ve mümkün mertebe kaliteli bir motor almanızı öneririm; akvaryuma gönderdiği havanın ayarlanabildiği ve en az iki çıkışı olan ki ikinci bir akvaryuma da kullanma ihtimalinizi düşünürek söylüyorum ve sessiz çalışması açısından iyi olur. Ayrıca pipo filtreyi alıp kullandığınızı varsayarsak, filtreyi mecbur kalmadıkça temizlemeyin yada senede 1 veya 2 kez temizleyin. Süngerin de nasıl temizleneceğini bildiğinizi varsayıyorum.

son olarak yemlemede çok titiz ve hazır yemler için çok cimri olmanızda yarar var. İleride karides ve kerevitleriniz çoğalacak ve sık sık akvaryumun her yerinde değiştirdikleri kabukları göreceksiniz. O kabukları çıkarmayınız, onlar diğerleri için çok besleyici bir yemdir. Hatta canlılarınız baya çoğaldığında (abartarak söylüyorum) neredeyse beslemeye ihtiyacınız bile olmayacak, çünkü kabuklar popülasyonu bir süreliğine idare edebilecektir.

unutup atladıklarım dışında omurgasızlar için bildiklerim şimdilik bu kadar.

ileride diğer 1m'lik akvaryumu da bu canlılara ayırmayı ben de çok istiyorum ama balıklarım düşündürüyor beni. Belki satın aldığım akvaryumcu kabul eder de balıklarla takas yaparım ileride. Kerevitler gerçekten çok komik ve eğlenceli canlılar. Bir çok kez akvaryumun başına geldiğimde beni görüp saklanmak yerine kovuklarından çıkıp her hareketime tepki olarak üzerime doğru yürümeleri ve göz dağı vermeleri çok hoşuma gidiyor. Bir keresinde akvaryumun içerisinden parmağımı uzattım. Kendisi diklene diklene geldi ve daha anteniyle parmağıma dokunur dokunmaz bir kaçışı vardı ki kırdı geçirdi beni. Üstelik parmağımı hiç oynatmamışken. Ne diyeyim; donkişot yel değirmenine karşı.

birçok balık çeşidi alıp besledim ama kerevitler de "iyiki almışım" dediğim ender canlılardan biri oldu.

saygılarımla. harunerdinc2011-10-04 04:11:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2011 08:32
Kerevitler köpekler gibi akıllı ve çok şirin canlılar. Sahiplerini tanıyor ve elde yem bile yiyorlar. Cüce kerevit bir alan bence bir daha bırakamaz. Yeni trend kerevitler
GÜVEN2011-10-04 08:32:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canan numanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 733
canan numanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2011 16:12

Bende 1-2 yaprak sınırını  bayağı bir aşmış durumdayım ancak bile bile lades oldu çıkarmadım. Pipo filtrem var ama bu motor suyu çekip yukarıdan kapaktan aşağı damlatıyor. Şelale gibi sadece siyah sünger almam lazım. Suyu çektiği hortuma bağlayayım bir nevi pipo filtre gibi olsun. Daha önce öyle yapmıştım karides akvaryumumda. Yavru karidesleri çeker deniyor. Ama ön kısımdaki yemi bile çektiği yok açıkçası bu filtremin. Tabii yanından geçen tozumsu pislikleri yaprak parçalarını çekiyor.

Öncelikle fazla yaprakları çıkarayım. Sanki kozalakların kimisinin üstü pamuk pamuk olmuş. Yıkamadan attım unuttum doğadan toplandığını. Evet Yaprak kendi ömrünü tamamlayıp düşünce esas vermesi gerekeni veriyor ama öteki türlüde az miktarda içinde olması gerekenler oluyor diye hatırlıyorum. Birde hindistan cevizi kabuğunda tanin vardı hatırlıyorum. Renk değişimi yapraklardan.
Ben suyu ne bozdu diye düşünüyorum. Kumu yıkadım içinde salyangozlar kırıldı kaldı. Onlar mı bozuyor acaba dedim. En az yüzde elli suyu yavaş yavaş  değiştirmem şart oldu. Kerevit de ölmeyeceğim diye direniyor Maaşallah o kadarda çıt kırıldım değiller. Hala karidesler yumurtalarla dolaşıyorlar. Bakalım biraz düzene girsin. Zaten düzene girene kadar. Sonra ellemeyip seyredeceksin ben bunu öğrendim bunca yıldır.
 
Biraz daha sadeleştirmek istiyorum ama karides ve kerevitlerin de kormadan severek dolaşmasını istiyorum.
canan numan2011-10-04 16:13:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora BÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 225
Bora BÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2012 07:04
Canan hanım türleri görünce baya şaşırdım nerden buldunuz bu kadar çeşiti elinize sağlık.Beslediğiniz karidelerden çaprazlama yavrularınız olucak şimdiden hayırlı olsun neler çıkıcak baya merakediyorum.Daha net fotoğraflarını bekliyoruz akvaryumun.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2012 20:24
Canan hanım sizin akvaryumu görünce gerçekten kerevit besleyesim geldi. Çünki akvaryumunuz çok harika görünüyor maşallah.Allah nazardan saklasın güle güle besleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir