Keyholerın derdi ne olabilir? Sıcaklık?


darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 22:17
1hafta 10gün öncesine kadar hepsi çok sağlıklıydı. Hatta yumurtladılar, yavru çıkardılar. Sonra tetralarda beyaz benek başgösterdi. Ardından önce yavruları sonrada bir yetişkin keyholeu kaybettim. Şimdi kalan iki tanesininde bir problemi var. Sürekli kararmış halde saklanıyorlar. Bir tanesi hiç yemlenmiyor.

Aklımı kurcalayan keyholelarda beyaz benek yok. Hastalanmalarına ve çok daha nazik türler olmalarına rağmen hiç cardinal tetra veya ramirezi, hiç birini kaybetmedim. Buna rağmen niye keyholerlarda sorun çıkıyor.

Sorun su değerleri yada nitrat olamaz. Ramireziler çok mutlular.

Büyüklüklerinden oksijene daha hasas olabilirler dedim hava girişini artırdım. Birşey değişmedi.

Geriye beyaz benek ilacından etkilenmeleri ve sıcaklık kalıyor.

İlaç olarak normal dozda contra icthyo kullandım. Bildiğim her balıkda sorunsuz kullanılan bir ilaç. Normal dozda niye keyholeda problem çıkarsın.

Sıcaklıkdan şüpheleniyorum. ama 28-29 derece problem çıkmasıda aklıma yatmıyor. Netice bunlar güney amerika balığı. O bölgede yazları 30un altına indiğini hiç sanmıyorum.

En önemlisi yumurtalar ben tedaviye başladıkdan sonra çatladı. Yavrularda günlerce yaşadı. İlaç yada sıcakdan rahatsız oluyorlarsa normal suda mantarlaşan yumurtalar nasıl çatladı ve hasas yavrular günlerce yaşabildi.

Suya tuzda eklemedim. Sorunları ne olabilir sizce.

NOT: Niye hasta balıkları ayırmadın diyeceksiniz. Tank aşırı bitkili ve dekorlu. Küçük tetraları yakalamak imkansız. Yumurtalardan dekorlarıda sökemedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gentli67Çevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2009
İl: Zonguldak
Mesaj: 884
gentli67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 22:54

Konuyla ilgili makaleyi ısrarla oku..


Beyaz Beneği Nasıl Akvaryumdan Uzak Tutabiliriz?

Önceki bölümde akvaryumcudan aldığımız neredeyse tüm balıkların siz gözle görmeseniz bile beyaz benek parazitini taşıdığından bahsetmiştim. Uzun süredir gözünüz gibi baktığınız sağlıklı balıklarınızın yanına Cryptocaryon irritans taşıdığını bilerek bir balık eklemek diğer balıklarınız için gerçekten büyük bir risktir. Eğer akvaryumunuzdaki balıklarınızda hiçbir zaman beyaz benek görmek istemiyorsanız bunun tek yolu beyaz beneğin akvaryuma girmesini engellemektir. Peki bunu nasıl engelleyeceğiz?

Beyaz benek akvaryuma balık üzerinden girer ve diğer balıklara da bu şekilde yayılır. Eğer akvaryuma ekleyeceğiniz tüm balıkların Cryptocaryon taşımadığına emin olursanız, akvaryuma bu paraziti sokmamış oluruz. Bunu yapmanın tek yolu da aldığımız balıkları bir süre karantinada tutmaktır. Cryptocaryon irritans’ın yaşam süresi 15 – 20 gün arasındadır. Eğer yeni aldığımız balığı 4 ile 6 hafta arasında karantina akvaryumunda tutarsak ve bu süre içerisinde balık üzerinde beyaz benek gözlemlenmezse; bu, çok büyük ihtimalle, balığın beyaz benek taşımadığı anlamına gelir. Eğer bu süre içerisinde balığın vücudunda beyaz benek görürseniz karantina akvaryumunda tedaviye başlayabilirsiniz. Bu şekilde her yeni balığı önce karantinaya alıp beyaz benek taşımadığından emin olduktan sonra akvaryuma eklersek, akvaryuma Cryptocaryon irritans girme ihtimali neredeyse sıfırdır ve eski balıklarımızı da riske atmamış oluruz.

Karantina akvaryumunun beyaz benek üzerindeki diğer bir etkisi de balığın stresini azaltmasıdır. Yeni aldığınız balığı direkt ana tanka attığınızda eski balıklarınız tarafından köşeye sıkıştırılabilir, parlak ışıktan rahatsız olabilir ve yeme alışması çok zor olabilir. Tüm bu faktörler balığın bağışıklık sisteminin çökmesine yardımcı olup, balığın çok daha kolay hastalanmasına neden olacaktır. Bu nedenle karantina akvaryumu yalnızca akvaryumdaki balıklarınızı hastalıklardan korumak için değil, aynı zamanda yeni aldığınız balığın yaşama ihtimalini yükseltmek için de çok önemlidir.

 

Tedavi

Beyaz benek vücudunda gözle görülebilir şekilde artmış bir balık üzerinde tedaviye başlamak gerekir, aksi halde balık çok fazla zarar görebilir. İlk yapılması gereken, balığın neden zayıf düştüğünü bulmaktır. Balık yeni geldiği için mi? Yeteri kadar sağlıklı beslenmediği için mi? Diğer balıklar tarafından hırpalandığı için mi? Su değerleri kötü olduğu için mi? Bu sorular daha çoğaltılabilir ve uygulanacak ilk ve en etkili tedavi hastalığa neden olan sorunu çözmek olacaktır. Eğer balık yeni geldiği için strese girip beyaz beneğe yakalandıysa balığın akvaryuma alışma sürecinde balığı çok iyi bir şekilde besleyip, diğer balıkların rahatsız etmediğinden emin olmak gerekir. Balık yeteri kadar beslenemediği için bağışıklık sistemi zayıfladıysa, balığı doğru ve sık beslemeye başlamalısınız. Özellikle kelebekbalığı, Anthias gibi balıklar hem sağlıklı hem de sık beslenmeye ihtiyaç duyar ve günde birkaç kez besleme bir süre sonra yetersiz gelebilir. Ayrıca kuru yem de balıklar için sağlıksız bir yemdir ve balıkların bağışıklık sistemini güçlü olmamasının başlıca nedenlerindendir.

Sorun neden kaynaklanıyorsa kaynaklansın en etkili tedavi iyi beslenmedir. Balığın bağışıklık sisteminin zayıflamaması için doğada beslendiği tarzda beslenmesi gerekir. Kuru yemden kaçınıp taze deniz ürünlerine ağırlık vermek gerekir. Başlangıç seviyesindeki çoğu beyaz benek vakası iyi bir beslenmeyle birkaç gün içinde geçer. kaya tuzuda atmayı unutma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4240
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 23:05
İyi güzelde. Keyholelar beyaz benek değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir