Kiraz Karides


gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2008 14:46

Kiraz Karides

Çeviren: Gülay BARAN

Su Değerleri

Sıcaklık: 23⁰C-24⁰C

PH: 7.0-7.8

GH: Orta sertlikte ya da 8-12⁰

Amonyak/Nitrit: 0

Nitrat: 5-10 ppm

KH: ilişkisiz ama 1⁰ ve üstü tercih edilebilir

Yukarda belirttiğim su sıcaklığının kiraz karidesleri için en optimal değer olduğunu ve suda biraz sertliğe ihtiyaç duyduklarını farkettim fakat en önemli şey amonyak ve nitrit değerleriydi. Eğer amonyak ve nitrit değeriniz 0’dan yüksekse, bunu size ilk söyleyecekler karidesler olacaktır. İkisinden birindeki ani bir artışta, birkaç ölü karides toplamayı bekleyebilirsiniz.

 
Yem
 

Yengeç ve ıstakoz yemleri – HBH markasını kullanıyorum ama Hikari ve diğerleri de iyi, tercihen batan türleri.

Haşlanmış ıspanak – ince doğranmış. Az miktarda verin çünkü tüketmeleri zaman alıyor.

Ev yapımı yemler – plantgeek makalelerinde ev yapımı dondurulmuş bitkisel yemlere bakın.

Pul yem – bitkisel ya da spirulina yosunu yemleri.

Algae wafers – herhangi bir markayı yiyeceklerdir.

Yosunlanmış bitkiler – Diğer tanklardan yosun tutmuş bitkileri budayıp düzenli olarak buraya aktarıyorum.

 
Stoklama
 

Bu karideslerin biyolojik yükü çok azdır, onlara vereceğiniz yemin etkisi çok daha büyük olacaktır. Filtrasyon biyolojik yükü kaldırabilse bile 40 litrelik bir tankta 895 karides besleyemezsiniz çünkü yenmemiş yemlerin biyolojik yükünü kaldıramayacaktır. Genel bir stoklama kuralı söylemem gerekirse, karides başına 2 lt olarak bir oran verebilirim.

 
Tank Arkadaşları
 

Agresif tank arkadaşları önerilmez. Kiraz karidesi üretmeyi planlıyorsanız çoğu balık uyumsuz olacaktır çünkü kiraz karides yavruları aynı artemia larvalarına benzer ve muhtemelen tatları da yakındır. Oscar gibi büyük cichlidler kiraz karidesini tank arkadaşı değil bir ara öğün gibi görecektir. Loach ve benzeri kabuklu yiyen türler de kiraz karidesini muhtemelen bir öğün olarak görecektir.

Karideslerle beslediğim balıklar onlara karışmayan türlerdir:lepistesler, cardinal tetralar, neon tetralar, harlequin rasboralar, corydoraslar, salyangozlar, saeler vs. 285 litrelik tankımda birkaç kiraz karidesini zebra loachlar, gold zebra loachlar, bolivian ramler ve diğer pek çok uygun olmadığını düşündüğüm türle besledim ve bir şekilde karidesler hayatta kaldı. Yoğun bitki örtüsünün yarattığı kamuflajdan mı yoksa sadece akıllı karidesler olduklarından mı böyle sonuçlandı emin değilim!

 
Substrat
 

Karidesler için türe özgü bir tank ya da üretim tankında kum ne kadar ince olursa o kadar iyidir. Filtrasyondan, benim dip sifonu kullanmamı gerekli kılmadan herşeyi çekebilmesini bekliyorum. Tankın tabanını kaplayacak kadar ölçüde kum kullandım. Karidesler en çok suüstü bitkilerinden hoşlanıyor fakat terracotta saksıların dibine ekleyeceğiniz biraz torf ve üzerine akvaryum kumuyla da köklü bitkiler dikebilirsiniz.

 
Üretim
 

Gözleri belli olan yavrunun bulunduğu yumurta suya bırakılıyor. Anne bir şekilde yumurtanın çatladığını hissederek onu dışarı itiyor.

Yumurtadan çıkan yavrunun neredeyse şeffaf kuyruğunu ve yavruya halen yapışık olan yumurtanın sarısını görebilirsiniz.

Yavru karides bir parça moss’a tutunmuş şekilde duruyor. Artık tamamen kendi başına olduğundan sarı yumurtanın yokolduğunu görebilirsiniz. Gözler tam olarak gelişmemiş, şiş duruyorlar. Belki de gözler gelişimini tamamlayana dek yeni doğmuş karides belirli bir süre göremeyecek.

Genelde erkekler dişilerden daha küçüktür ve daha saydam bir renkleri vardır yine de yumurta taşıyan tamamen saydam kiraz karidesler de gördüm bu yüzden renklenme için kesin kurallar yoktur. Ruh hali, beslenme, ışık ve su değerleri gibi tüm etkenler kiraz karidesin renklenmesine etki eder. Ayrıca deri değiştirme ve yaşlarının değişik aşamaları da etkendir. En az 10 karidesle başlamanızı öneririm, ben tercihen 12 taneyle başladım.

Kiraz karides tarafından taşınan yumurtaların çatlaması yaklaşık 28 günü bulur. Yavru karidesler yetişkinlerin minyatür versiyonları olarak dünyaya gelirler yani larval evre geçirmezler. Gelişmek için acı ya da tuzlu suya ihtiyaç duymazlar.

Yumurta dökmelerini sağlamak için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. İyi yem verin, iyi su parametreleri sağlayın ve yavru karideslerin filtrenin içine çekilmesine engel olun; siz bunları yaptıktan sonra yavrular kendi kendilerine gayet iyi bakacaklardır. İri gözenekli bir süngerden ön filtre yavru karideslerin içeri çekilmesini önleyecek kadar iyi değildir; çok ufak olan yavrular süngerin gözeneklerinden içeri çekilirler. Filtre giriş borusuna lastikle bağlanmış ince ağdan bir filtre torbası kullanımını öneririm. Daha da iyisi hareket eden kısımları olmayan hava motoruna bağlanmış bir iç filtredir.

 
Katkı Maddeleri/Bakım
 

Aşağıda kullandığım katkı maddelerini listeledim. Hiçbiri için bilimsel bir formülüm yok ama çoğu sadece orta yumuşaklıktaki suyumun sertliğini ayarlamak için kullandığım maddeler. Suyunuz yumuşak değilse pek çoğunu atlayabilirsiniz. Bunların çoğunu karıştırıp su değişimlerinde ekliyorum yani doğrudan tanka dökmüyorum.

Seachem Reef Iodine: Kimileri karideslerin deri değiştirmesine yardımcı olduğunu söylüyor, kimileriyse hiçbir işe yaramadığını belirtiyor. Bütün bildiğim şişesinin 10 dolar olduğu ve kullanılması gerektiği söylenen miktarın önemsenmeyecek bir miktar oluşu. Hiçbir zarar vermeyecek ve 10 dolarlık şişe sonsuza kadar gidecek. İşte bu yüzden neden olmasın diyor ve su değişimlerinde çok az bir miktar ekliyorum.

Seachem Equilibrium: Karides tanklarımda bunu uygun bir genel sertlik oranının sürdürülmesi için kullanıyorum. Karidesin kabuğu için gereken kalsiyumu ve ilaveten magnezyum, demir, manganez ve çözünebilir potasyum içeriyor. Hiçbiri karidese zarar vermez ve özellikle kalsiyum ile magnezyumu sevecekler.

Oceanic natural sea salt: Kalsiyum ve tamponlar içermekte. Karideslerin birazcık tuzdan hoşlandığını duydum. 20 litrelik su değişimlerinde 2 çay kaşığından fazla eklemiyorum. Eğer karideslerin hoşuna gitmiyorsa bunu bilemem. En küçük paketi bile benim için sonsuza kadar yetiyor ve bu da benim iyot teorimle örtüşüyor.

Bitki Gübreleri: Karides tanklarında bitkiler çok önem arzediyor, özellikle de suüstü bitkileri. Kiraz karidesler suüstü bitkilerine yarasalar gibi tutunup ters bir şekilde suyun yüzeyinde yiyecek birşeyler aramaktan çok hoşlanıyorlar. Tankı pek çok markanın gübresiyle normalde olduğu gibi gübreledim ve hiç olumsuz bir etkiye rastlamadım.

Mercan kırığı: Filtrenin içine koyuyor ve istediğim kalsiyumu elde ediyorum. Gh/kH/pH filtrenin içinde, bundan iyi ne olabilir? Marka olarak CaribSea Florida mercan kırığını kullanıyorum.          

Bakım konusunda eğer bir karides üretim tankı kurmayı düşünüyorsak, yavru karidesleri çektirmeden nasıl güvenli şekilde su değişimi yapılacağını anlatmak istiyorum. Standart bir hava hortumu ve ucuz bir hava vanası kullandım. Su çekmeyi planladığım kısmına küçük bir parça bayan çorabını lastikle tutturdum ve sifonlamaya başladım. Sonucunda hiç yavru karides çektirmemiştim. Bazı kimseler sifonlarına ince bir ağla kapatıp kullanıyor. Hangi yöntemi denerseniz deneyin şunu unutmayın ki; yavru kiraz karidesleri yavru artemialardan daha küçüktür. İşim bittiğinde vanayı kapattım ve hortumu yukarı çektim. Hortumun içinde bir dahaki su değişiminde vanayı açtığımda sifonlamayı tekrar başlatacak kadar su kalmıştı. Yapışkanlarla cama tutturabileceğimiz hava hortumunu tankta sabit bir parça haline de getirebiliriz.

 
Özet
 

Kiraz karidesler benim tavsiye ettiğimden daha düşük sıcaklıklarda yaşayabilirler ama su sıcaklığı çok düşükse üremeyeceklerdir. Oldukça dayanıklı canlılardır ancak özellikle amonyak ve nitrite karşı çok hassastırlar. Yüksek nitrat oranları da iyi değildir. Bitkilerden çok hoşlanırlar ve büyük miktarlardaki suüstü bitkileriyle bakıldıklarında iyi geliştiklerini gözlemledim. Bitkiler amonyak ve nitriti sorunlarını da azaltır.

Neocaridina denticulata sinensis doğada kendiliğinden bulunurken, kiraz karides olarak bilinen kırmızı varyasyonu ilk kez Tayvan’da üretilmiştir yani bu bölgeden geldiği söylense de tabiatta doğal olarak bulunan bir renk varyasyonu değildir.

Diğer pek çok benzer kabuklu gibi uzun bir ömürleri yoktur ve çok büyümezler ama yine de beslenmeleri ve büyütülmeleri ödüllendiricidir. Düşündüğünüzden çok daha eğlendiricidirler. Balık olmadıklarından muhtemelen onlara isim koyamazsınız ama bir kez tankınızda karides besledikten sonra onlarsız bir tank hayal etmek zordur.

 

Kaynaklar:

-          www.plantgeek.net/article_viewer.php?id=19

-          www.planetinverts.com/red_cherry_shrimp_hatching.html (resimler ve yumurtadan çıkış gözlemleri)

 

 

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarknumiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1881
DarknumiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2008 14:54
Ellerinize sağlık güzel paylaşım yapmışsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 11:53

Peki karidesler bitkisiz akvaryumda olabilirmi platilerin yanında.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Uğursay GEZGEZÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Uğursay GEZGEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2009 13:55
     Çeviriniz ve emeğiniz için teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umut2002Çevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 30
umut2002Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2009 13:30
Gülay Hanım ,Seachem Reef Iodine adlı ürünü su değişimlerinde ne kadar kullanılmak gerekir ve su sertliğinin yüksek olduğu zamanda mercan kırığı   kullanmak gerekirmi ?
Saygılar .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meriç82Çevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
meriç82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2009 13:37
Güzel paylaşım sizi tebrik ederim. Size bir sorum olacak moly ve makrakanta beslediğim akvaryumumda kiraz karides beslemeyi düşünüyorum. Sizce başarılı olabilirmiyim moly ler karideslere dokunurlarmı . Hiç bir müdahale etmeden bu tankta rahatça üreyebilirlermi.  SAYGILAR

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashizaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 182
ashizaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2009 14:02
Üreyeceklerini hiç sanmıyorum, yeni doğan yavrular çok küçüktür ve çoğu balık yavruları lezzetli yemler olarak görürler. Bunun yanında makrakantanın boyutuna göre yetişkin karidesler için de bir tehlike söz konusu olur. ashiza2009-05-03 14:02:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2009 10:09
[QUOTE=umut2002]Gülay Hanım ,Seachem Reef Iodine adlı ürünü su değişimlerinde ne kadar kullanılmak gerekir ve su sertliğinin yüksek olduğu zamanda mercan kırığı   kullanmak gerekirmi ?
Saygılar .[/QUOTE]
 
Akın Bey, bence suya katkı ilave etmenize hiç gerek yok sadece klorunun uçması için 1-2 gün üstü açık bir yerde dinlendirmeniz yeterli. Seachem'in bahsettiğiniz ürünü resif tankları için özel bir ürüne benziyor isminden, hiç kullanmadım bir bilgim yok. Su sertliğini arttırmanız gerekmiyor karidesler için. Mercan kırığı yerine quartz ya da lav kırığı kullanmanız çok daha uygun olur.
 
[QUOTE=meriç82]Güzel paylaşım sizi tebrik ederim. Size bir sorum olacak moly ve makrakanta beslediğim akvaryumumda kiraz karides beslemeyi düşünüyorum. Sizce başarılı olabilirmiyim moly ler karideslere dokunurlarmı . Hiç bir müdahale etmeden bu tankta rahatça üreyebilirlermi.  SAYGILAR[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim. Ben molilerle uzun süredir besliyorum, molilerden yana bir sorun yok. Karideslerse yeni doğmuş ama hasta güçsüz yavruları yakalayıp yiyebiliyor. Fakat genelde gayet güzel geçinip gidiyorlar. Öte yandan arkadaşın da dediği gibi makrakantalar karidesleri yiyecektir. Sadece molilerle beslerseniz en geç 3-4 aya bir sürü yavru karidesiniz olurTebessüm
 
 
gulay2009-05-04 10:12:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 07:20
Bende ilk kurulum aşamasında akdım 2 tane kiraz karides ancak ne yazıkki tankım oturmadığından nitrit, nitrat dalgalanmasında öldüler ...  Şimdi 15 gündür tankım oturdu diye düşünüyorum, son 3 gündürde nitrivec uygulaması yapıyorum. 1 hafta içinde 5 tane daha alıcam, umarım bu sefer sorun olmaz ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumvaktiÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2007
İl: Zonguldak
Mesaj: 533
akvaryumvaktiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 00:10
Bu güzel paylaşım için teşekkürler.
Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir