Koi Havuzuna Dair Herşey


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 12:32

Koi havuzunun kurulması

 Ana bölümde verilen talimatlar birkaç ilave yapılarak Koi havuzlarına da uygulanabilir.

Koi'lerin boyu 1 metreden fazla uzayabilir! Boyları nedeniyle Koi diğer havuz balıklarına oranla daha fazla alana gerek duyar.

En basit kurallardan biri:

Yaklaşık 50 cm uzunluğundaki bir Koi için 1 m3 su gereklidir.

Birkaç modelin dışında pek çok prefabrik havuz uygun değildir.

Genellikle daha geniş havuzlar daha uygundur. Geniş olan bir havuzların su bakımı küçük olan havuzlara nazaran daha azdır.

Koi havuzlarında genellikle dik kenarlar bulunur. Sığ bataklık bölgelerinde, balıklara bitkilere takılabilirler ve genellikle kendi kendilerine kurtulamazlar. İdeal olanı, Koi havuzlarında yaklaşık 25cm yüksekliğinde dikey kenarlar olmasıdır. Böylece, süs balıklarının rakun veya kedi gibi kara hayvanları tarafından zarar görmesi engellenmiş olur. Bazen bu kara hayvanları balıkların havuzdan sıçramasına neden olabilir.

Ortalama bir Koi havuzu 0.5 - 1 metre derinliğinde olmalıdır. Balıkların kış uykusu için suyun derin bölümlerinin en az 1.5m ya da daha iyisi 2m olması gerekir.

Pek çok Koi sever şimdilerde havuzları için özel ısıtıcılar kullanmaktadır. Su sıcaklığı yıl boyunca 20 °C’de korunmaktadır.

Bu durumlarda balıklar yıl boyunca aktiftir ve beslenmeleri gerekir. Bu durumda balıkların kış uykusuna yatmaları tabii ki mümkün değildir. Süs balıklarına bir zarar gelmez, Koi kış uykusuna yatmaya zorlanmaz.

Başka bir alternatif de, sera gibi, kışın havuzun üzerini kapatan hava geçirgen bir çatı kurmaktır. Bu durumda su sıcaklığındaki artış balıkları kışın aktif durumda tutmaya yetmeyecektir.

Su göstergesinin kontrol edilmesi

Bahçe havuzunuzun su hacmi bütün bakımlar için önemlidir, çünkü çeşitli düzenleyicilerin ve su bakım ürünlerinin dozajı su miktarına bağlıdır.

Doldurmadan önce ve sonra su göstergenizdeki sayıyı kaydederek kontrol edin. Mümkünse, çok su gerektiren ev işlerinden kaçının.Su tüketimini kaydedin. Bundan sonra havuzun üçte ikisini doldurun ve suyu hazırlayın. Sonra havuzu tamamen doldurun.

Havuzun doldurulması için tavsiye:

Havuzu bir kerede tamamen doldurmayın. Yalnızca bir kaç aşamada doldurun. Güçlü su basıncı havuz koruyucuya ve zemine basınç uygular.

Havuza bir kaç aşamada su doldurulursa, koruyucu normal basınç altında kendini ayarlayıp uyarlamak için yeterli zaman bulacaktır. Bunun nedeni gücün daha az etki etmesidir. Havuzun üçte ikisi doldurulduktan sonra su hazırlanmalıdır.

Su hazırlama talimatları aşağıdadır.

Havuzu doldurmak için suyu hızla püskürtmeyin. Dekorasyonunuzun çoğuna zarar verir ve çakılı karıştırır. En kolayı suyu düz bir plastik tüpe ya da kovaya doğru püskürtmektir. Kabı daha sonra havuzdan çıkarmak için en iyisi bir iple bağlamaktır. Daha önce temizlik maddeleri ya da başka kimyasal maddelerle kullanılan kapları kullanmayın.

Havuz suyunun kullanıma uygun hale getirilmesi

Çevre kirliliğinin artmasından dolayı, musluk suyumuzun kalitesi gün geçtikçe düşmekte ve insanlara zararlı mikropların yok edilmesi için içine güçlü klor ya da dezenfektanlar eklenmektedir. pH değeri çoğunlukla yumuşak bazik bölgededir (7.5’tan 8.5’a kadar). Diğer sorun kaynakları, yüzen ve yapışan yosunların büyümesinden sorumlu olan nitrat ve fosfat değerleridir. Tabii ki havuz suyunu etkileyen başka pek çok çevresel faktör vardır.

Kristal berraklığında havuz suyu ve sağlıklı bir havuz

Yüzen yosunları (yeşil, bulanık su) ve hastalıklara yol açan bakterileri hiç bir şey UV ışığı kadar etkili biçimde yok edemez. Bunu göz önüne aldığınızda, sera UVC Havuz Temizleyici'nin havuz bakımını kolaylaştırdığını göreceksiniz. Ayrıca uzun boyutlarından ötürü, su ortalama süreden fazla UV ışığına maruz kalır. Bazı modellerde mevcuttur ve bakımı kolaydır.

 

sera UVC Havuz Temizleyicileri

Farklı watt değerlerindeki UV-C Temizleyici serileri, her havuz için doğru performansı seçmenizi kolaylaştırır.

Yüzen yosunları yok etmek için

Filtre, su devresinde UV-C temizleyicinin arkasına takılmıştır. Bu yerleştirme ile bağlı yosunlar filtre tarafından hemen toplanır ve filtrenin temizlenmesiyle kolaylıkla yok edilebilir.

Dezenfekte etmek ya da hastalık tedavisini desteklemek için

Temizleyiciye geçmeden önce suyun bulanıklığını gidermek önemlidir. Böylece parazitlerin parçacıkların gölgesinde fark edilmeden geçmesini önlenir. Bu nedenle filtre su devresindeki UV-C Temizleyiciden önce yerleştirilmelidir. Pompaların yeri, filtreden önce takılırsa parçacıklarla tıkanmayacağı için daha az önemlidir.

İyi işleyen bir havuzda bitkilerin çok önemli bir rolü vardır. Dekoratif yönlerinin yanı sıra balıklar için oksijen, gizlenme ve yumurtlama yeri sağlarlar. Dahası zarar verici yosunlara karşı besleyici rakiplerdir. Çok sayıda bitki türü sayesinde çok çeşitli tasarımlar yapılabilir.

Aşağıda farklı bitki türleri yer almaktadır:

• Sualtı bitkileri

• Yüzer yapraklı bitkiler

• Bataklık bölgesi bitkileri

• Sazlık bölge bitkileri

İlerleyen sayfalarda bazı bitki örneklerini bulabilirsiniz.

Akvaryum satıcıları stoklarda pek çok tür bulundurur ve doğru seçimi yapmanız için size nitelikli yardım sağlayabilirler.

Lütfen bitkileri doğadan koparmayın!

Sualtı bitkileri

Bu bitkiler havuzdaki biyolojik denge için önemlidir. Suya oksijen sağlar ve kirletici maddeleri ayrıştırırlar.Hızlı gelişen bitkiler, özellikle seratofilum ve su mercimeği, yosunlara karşı besleyici rakiplerdir ve bu yüzden önemle tavsiye edilir.

Seratofilum
Ceratophyllum demersum, çoğunlukla bol besinli, sakin sulada yüzer, su derinliği: 150 cm'e kadar Boyları : yaklaşık 50 cmdüğün çiçeği
Ranunculus circinatus su derinliği: 30 cm'e kadar Boyları: yaklaşık 100 cmSu mercimeğiElodea sp. hızla kök salar ve suyu oksijen bakımından zenginleştirir. İlk dikim için uygundur. su derinliği: 100 cm'e kadar Boyları: 100 cm’den fazlabladderwort
Utricularia vulgaris su derinliği: 50 cm'e kadar Boyları: en fazla 50 cm

Yüzer yapraklı bitkiler

En çok bilinen ve en popüler yüzer yapraklı bitkiler nilüferlerdir. Su altı bitkilerinin ihtiyacı olan ışık alanını kapamamalarına dikkat edin. Yüzer yapraklı bitkileri gölün belli bir kısmında sınırlamanızı öneririz. Bitkiler sınırlanan alanı aşarsa, yaprakları yavaş yavaş azaltın.

Nilüferler en güzel havuz bitkilerinden biridir. Havuzun boyutlarına uygun nilüferler seçin, çünkü pek çok çeşidi yalnızca geniş havuzlar için uygundur.

Bitkileri dikmeden önce köklerinden çürüyen noktaları çıkarın. Akvaryumcunuzdan bitkilerin dikimi, kış uykusu ve bakım hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bataklık bölgesi bitkileri

Havuz kenarları havuzun görsel sınırlarıdır ve pek çok canlı için değerli bir yaşam alanı oluşturur. Bu bölgelerde bitkileri doğru biçimde derlerseniz, ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açan güzelliklerin tadını çıkarırsınız. En çekici düzenlemeyi yapmak için, en uzun bitkileri (ana görünüme göre) arka tarafa dikin.

su yoncası
Menyanthes trifoliata
Bataklık fasulyesi güneşli noktalara dikilmelidir!
  • çiçek açama zamanı: Mayıs - Haziran
  • boyları: en fazla 30 cm

Çiçek açan saz
Butomus umbellatus
  • çiçek açma zamanı: Haziran - Ağustos
  • su derinliği: 30 cm'e kadar
  • Boyları: 80 – 100 cm arası

Mübarek otu
Geum rivale
  • çiçek açma zamanı: Mayıs - Haziran
  • boyları: 30 cm


Bataklık kadife çiçeği
Caltha palustris
çoğunlukla bol besinli, sakin suda yüzer
  • çiçek açma zamanı: Nisan - Haziran
  • boyları: yaklaşık 30 – 40 cm

Nemli bölgesi bitkerli

Kına çiçeği
Lythrum salicaria
çalılıkları oluşturur!
  • çiçek açma zamanı: Temmuz - Eylül
  • su derinliği: 20 cm'e kadar
  • Boyları: en fazla 150 cm

süsen
iris sp.-doğada bu bitki korunur!
  • çiçek açma zamanı: Mayıs - Temmuz
  • boyları: yaklaşık 60 – 80 cm

Yılan yastığı
Calla palustris
rhizomes köksüz yatay saplar da suda yüzer durumda bırakılabilir.
  • çiçek açma zamanı: Mayıs - Temmuz
  • boyları: en fazla 30 cm


Su sinir otu
Alisma sp.-Arten
  • çiçek açma zamanı: Haziran - Ağustos
  • boyları: yaklaşık 60 – 80 cm

Hassas ve zayıf bitkiler büyük Koiler tarafından kısa zamanda yenir, bu yüzden yalnızca sağlam türleri seçmenizi öneririz. En iyi sonucu geniş nilüferlerin verdiği görülmüştür.

Bir Koi havuzunda bataklık bölgesinin bulunması sorun yarattığı için, pek çok havuz sahibi başka bir çözüm yolu bulmuştur:

Ana havuzun yanı sıra, Koilerin giremediği bir kanal yapmışlardır. Bu kanal bataklık bitkileriyle kaplıdır ve havuz suyu içine bir pompa ile verilir. Bu bitki filtresi, nitratın sualtı bitkileri ve bataklık bölgesi tarafından parçalanmasının yerine geçer. Ancak havuz filtresinin biyolojik fonksiyonunun yerine geçmez.

Mevsim

Bitki dikmek için en iyi zaman ilkbahardan yaza (Nisandan Ağustosa) kadar olan zamandır. Bu süre içinde su sıcaklığının daha yüksek olmasından dolayı bitkiler hızla kök salar. Akvaryumcunuz da bu süre içinde en geniş seçenekleri sunabilir.

Sualtı bitkileri ve yüzer yapraklı bitkiler

Bu çeşitler en iyi şekilde, uzun bir süre bir bölgede tutulsalar bile kolaylıkla (örneğin uzun bir çubuk yardımıyla) çıkarılabilecekleri bitki sepetlerinde yetiştirilirler. Sepetler önce astarla kaplanmalı, sonra kaba kum ya da çakılla doldurulmalıdır. Daha sonra seratofilum ya da su mercimeği gibi bitkiler içine yerleştirilir.

Yalnızca balıklar havuzda doğru atmosferi, hayatı ve sürekli hareketi sağlayabilir. Japon balığı ya da göz alıcı Koi, bahçe havuzu için uygun, güzel balık örnekleridir. Evcil hayvan mağazalarında ya da bahçe merkezlerinde, geniş bir balık seçiminin yanı sıra bahçe havuzunuza en uygun miktarda balık koyabilmeniz için öneriler de alabilirsiniz.

Havuzu sonbaharda kurarsanız balıkları bırakmak için ilkbahara kadar bekleyin, böylelikle balıklar ilk kış mevsiminde sıkıntıya girmez.

Bütün balıkları aynı anda bırakmayın

Bir kaç (2 – 4) balıkla başlayıp, her seferde bir kaç balık ekleyerek, bir kaç hafta süreyle havuz istediğiniz şekilde doluncaya kadar, sayıyı artırmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle havuz balıkların atıklarını ayrıştırmak için gereken bakterilerden yeteri kadar yetiştirebilir.

Ayrıştırma sürecinin hızlandırılması

Koi (Taisho Sanshoku)

Bir ya da iki gün sonra nitrit-Testi ile suyun nitrit seviyesini kontrol edin. Nitrit seviyesi 0.1 mg/l’nin (ppm) altına indiğinde balıkları bırakabilirsiniz. Balıklarınızın oldukça büyüyeceğini ve hızla çoğalabileceğini unutmayın!

 
 
 
 
 
 
 
Altın orfe
Japon balığı
Japon balığı
Kaya balığı
Altın kiliz
Mersin

Temiz ve berrak su, bahçe havuzunun içinde ve çevresinde yaşayan hayvanların ve bitkilerin yaşam koşulları için son derece önemlidir. Su değişimleri, güneş ışığı, yağmur ve havuzun içine düşen cisimler (örneğin yapraklar) su koşullarının değişmesine neden olur.

Doğal havuz düzenlemesi değişimleri dengelemekte yetersiz kalırsa, yosunların güçlenmesine yol açacak ve bitkiler ile balıklara zarar verecektir.

Bahçe havuzunda kontrol dışı yosun gelişimi ve balık hastalıkları neredeyse daima uygun olmayan su koşullarından kaynaklanır. Bu yüzden en önemli kimyasal su parametrelerini düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir.
 

Sıcaklık

GH Toplam sertliği

İdeal: maksimum 25°C

 İdeal: 6 – 16 °dGH

 

 

KH Karbonat sertliği

pH değeri

İdeal: 5 – 10 °dKH

İdeal: pek çok balık için 6,5 – 7,5 Yüksek pH değerleri yosun gelişimine neden olur.

NH4/NH3 Amonyum/amonyak

NO2 Nitrit

İdeal: 0,0 mg/l (ppm)

İdeal: 0,0 mg/l (ppm)

0.02 mg/l üzeri tehlikeli

pH değerine bağlı

0,3 – 0,9 mg/l (ppm) NO2

(nitrit- azot [NO2-N] seviyesi0.1 – 0.3 mg/l [ppm] arasındadır): su kirliliği

NO3 Nitrat

Fe Demir

İdeal: Maksimum 20 mg/l (ppm)

İdeal: 0,5 – 1,0 mg/l (ppm)

O2 Oksijen

Cu Bakır

İdeal: 4 mg/l (ppm) üzerinde:

yeterli oksijen

İdeal: 0,0 mg/l (ppm)

1.0 mg/l (ppm) üzerinde: bahçe havuzunda yaşayan bütün canlılar için ölümcül (tehlikeli ağır metal)

Cl Klor

PO4 - Fosfat

İdeal: 0,02 mg/l (ppm)’den az

Ideal:
max. 1 mg/l

Sert suya ne sebep olur?

Yağmur suyu kireçtaşına ya da mineral bakımından zengin toprağa sızarsa çözünür:

kalsiyum + magnezyum = toplam sertlik (GH)

ve

karbonat + hidrojen karbonat = karbonat sertliği (KH)

Havuz balığı beslemek için en uygun su sertliği değerleri 6 – 16°dGH ve 5 – 10°dKH arasıdır.

Asidik ve bazik suyun oluşması

Suyun asidlik ve bazlık derecesi pH değeri ile ifade edilir. Su asidik oldukça pH değeri düşer. Diğer taraftan, suyun bazlık derecesinin yükselmesi pH değerini yükseltir. pH değeri 0’dan (kuvvetli asidik) 14’e (kuvvetli bazik) kadar uzanır. Nötr suyun pH değeri 7.0’dır. Musluk suyunun pH derecesi, içme suyunuz hazırlanırken şehrinizin sular idaresi tarafından ayarlanır. Normalde musluk suyunun pH değeri (7.5 – 8.5).zayıf bazik Asidik su, su borularına zarar verir.

Yağmur suyu genellikle asidiktir, pH değeri 5.0'ın altındadır. Çoğunlukla, son derece asidik olan 3.5 pH değerini de gösterir. Yağmur suyu turba içeren topraktan sızarsa, hümik asitleri ve mevcut olan asitleri ayrıştırır. Bu alandan gelen kuyu suyu kesinlikle asidik olacaktır. Bunun aksine, yağmur suyu kireçtaşını yoğun bir şekilde içeren toprağa sızdığı zaman, su içinde bulunan asidik maddeler kireç taşı tarafından tutulur böylece su sert ve bazik hale gelir.

Fazla asidik ya da fazla bazik olan aşırı pH değerleri balıklar ve bitkiler için zararlıdır. Kırsal alanlarda bile, pH değeri 3.5’tan az olan bol miktarda asidik suyun sağnak yağışlarla havuza dahil olabileceğini unutmayın.

Amonyum/amonyak, nitrit, nitrat ve fosfat oluşumu

Bakteriler havuzun içinde bulunan balık pisliklerini ve diğer atıkları ayrıştırırlar. İşlem kesintiye uğrarsa suda zararlı maddeler birikir. Amonyak ve nitrit balıklar için son derece zehirlidir. Nitrat istenmeyen yosunların gelişmesine neden olur.

pH değerine bağlı olarak ya zararsız amonyum ya da zehirli amonyak oluşur. pH değeri 7.0’ın altında olduğu zaman amonyum oluşur. pH değeri yükseldikçe daha kuvvetli amonyum oluşur.

Azot döngüsü
 
Balıkların dışkısı, idrarı, protein parçalanması, üre
 
Amonyum/amonyak NH4/NH3
Nitrosomonas bakterileri amonyum/amonyak ve oksijeni işleyerek nitrite dönüştürürler.
 
nitrit NO2
Nitrobacter bakterileri nitrit ve oksijeni nitrata çevirir.
 
nitrat NO3 
İyi dengelenmiş sualtı bitkilerinin ve bataklık bitkilerinin dikilmesi nitrat ve fosfat seviyelerini düşük tutar.
 

Oksijen

Koi diğer balıklara, örneğin japon balığına göre daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu nedenle aşağıdaki noktaları Koi havuzlarında özellikle göz önünde bulundurmak gerekir:

• Havuz, mümkünse içine hiçbir yaprak ya da yabancı madde düşmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Çürüyen bitki parçaları bol miktarda oksijen tüketerek balıkların oksijenini azaltır. Daha yüksek sıcaklıklarda, sudaki oksijen miktarı daha soğuk suya göre daha düşüktür. Aynı zamanda Koiler, beslenmeleri için daha çok oksijene ihtiyaç duyar.

• Suyu asla Koilerle kalabalıklaştırmayın. Bir seferde birkaç balık bırakın ve her zaman yetişkin bir Koinin ulaşacağı son büyüklüğü göz önünde bulundurun.

• Azar azar yem verin. Yenmeyen yemler suyu kirletir ve yosunların oluşmasına neden olur.

Muhtemel sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmek için oksijen seviyesinin oksijen Testi ile düzenli olarak kontrol edilmesini öneririz.

Oksijen azlığına karşı acil bir önlem olarak sera O2 plus kullanılabilir. Sorunu çözmek için, yukarıda listelenen nedenleri kontrol edin ve ortadan kaldırın.

Sıcaklık

Sazanların orijinal biçimine kıyasla, Koilerin hareketli ve canlı kalabilmeleri için biraz daha sıcak suya ihtiyaçları vardır.

18 ve 25°C arasındaki su sıcaklıkları en iyisidir. Pek çok Koi havuzu, yıl boyunca ortalama 20°C‘lik su sıcaklığını korumak için ısıtılır.

Tabi ki ısıtılmayan havuzlarda da Koi beslenebilir. Bu durumda balıklar sonbaharın son günlerinden ilkbahara kadar havuzun tabanında kış uykusuna yatar.

İlkbaharda su sıcaklığı 8°C‘nin üstüne çıktığında, düzenli olarak beslemeye başlayın.

Yosunlar suda doğal besin zincirine dahildir. Pek çok küçük organizma (örneğin protozoanlar, böcek larvaları) bunlarla beslenir, yalnızca yosun oluşumu aşırı derecede fazlalaşırsa müdahale edilmelidir.
 

Yüzen yosunlar

Havuz suyu yoğun biçimde yüklü ve kirlidir.

Bu tür su kirliliğinin nedenleri balıkların aşırı beslenmesi ve çürüyen yapraklar ile bitki parçalarının temizlenmemesidir. Bu nedenleri ortadan kaldırın ve kısmi su değişimi gerçekleştirin. Çatıdan gelen yağmur suyu havuza karışıyor.

Çatıdan gelen su, çevresel kirlilikle yoğun biçimde yüklüdür. Kuyu suyu ya da musluk suyu kullanın.

Havuzda humus ya da bahçe toprağı var.

Besleyici bakımından zengin humuslu toprak yosun oluşumuna neden olur. Havuzdan humuslu toprağı temizleyin ve çakılla değiştirin. Ayrıca yağmurun havuza humuslu toprak dökmesine izin vermeyin. Havuz kenarlarının tasarımıyla ilgili tavsiyeleri “Havuz inşası” bölümünde bulabilirsiniz.

Bataklık bitkilerini bahçe gübresiyle mi, turbayla mı, yoksa çim parçalarıyla mı gübreliyorsunuz?

Bu gübrelerde havuz suyunu kirleten nitrat ve fosfat bol miktarda bulunur. Büyük miktarda kısmi su değişimi gerçekleştirirken bunları havuzdan temizleyin.

Havuz suyu kötü kokuyor

Havuz suyu “dönmüştür”.

Güneşin çok fazla parlaması ve aşırı besleme, yosunların hızla gelişmesine neden olur. Besinler tüketilince yosunlar ölür ve çürür. Bu da sudan oksijen çeker. Bu şartlar altında bitkiler büyüyemez. 1/3 su değişimi gerçekleştirin. Bu kısmi su değişimini bir ya da iki günde bir tekrar edin.

Kaynak: Sera.de
Derleyen: Furkan CAN

Beğenenler: [T]197499,turkcu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir