Kedibalıkları


uk77656Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 324
uk77656Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2015 18:41
Kedibaliklari Siluriformes bilimsel ailesine verilen addır. Amazon nehrinde bütün balık ailelerinden daha çok kedibaliği bulunur. Dünyanin en devasa balıklarınıda bu balıklar oluşturur.

Dev Mekong Kedibaliği dünyanin en büyük tatlısu baliği kabul edilir. (Bu balıklarin devasa boylarını görmek insan dünyada olduğu sürece mümkün olmadığı için 1.liği tartışmalıdır.)


Pangasianodon gigas

Bizi ilgilendiren kısım akvaryum hobisinde ise Vatoz, Pleco denen Loricariidae bilimsel ailesine ait ve Corydoras denen Callichthyidae bilimsel ailesine ait baliklar çok yaygındır. Ne yazık ki bu baliklar dipten beslendiği için çöpçü denilerek satılmaktadır, her balık gibi kendi ihtiyaçlari vardır.

Corydoras balıkları bilimsel adıyla Callichthyidae, dipten beslenen sürü halinde yaşayan küçük bir kedi balığı türüdür. 180'den fazla türü vardır, muhtemelen bir bu kadar daha keşfedilmemiş tür keşfedilmeyi beklemektedir. Akvaryum hobisinde sıkca ezilen ve çöpçü adıyla satılan bu balıkların her balık gibi kendi ihtiyaçları vardır.


Corydoras Delphax

Yaygın adı Pleco olan Loricariidae ailesine ait balıklarda akvaryum hobisinde yaygındır. 680'den fazla keşfedilmiş türü vardır. Bazı türleri hassas, bazıları dayanıklı, bazıları ucuz, bazılarının ise bir koloni fiyatıyla araba alabilirsiniz. Tüm vatozlar omnivordur, bazıları otçulluğa daha yatkın, bazıları ise etçilliğe daha yatkındır. Genel boyları 6-80 CM arasındadır.


L046, Hypancistrus zebra

Ters yüzen kedibalıkları olarak bilinen Synodontis ailesine ait balıklarda akvaryumcularda bulunabilir. Boyları ortalama 15 CMdir. Tam bir sürü balığı olmasa da gruplar halinde bakılmalıdır.


Synodontis Angelicus

Monster Fish severlerin beğenisini kazanmiş türlerde çoktur.

Kırmızı Kuyruk Kedıbalığı belkide hiçbir Cichlid'in sahip olamadığı kadar karakterli bir balıktır. Devasa boylara ulaşabildikleri icin çoğu akvaryuma uyumsuzdur. 120 CM olabilir.


Phractocephalus hemioliopterus

Tiger Shovelnose Kedıbalığıda bir çok Monster fish severin akvaryumlarında yer alır. Kırmızı kuyruk kedibalığıyla melezlenebilir, ne yazık ki paragöz insanlar yüzünden bu melezler orijinalinden daha yaygındır. Boyu 1 metreyi bulabilir.


Pseudoplatystoma Fasciatum

Dünyanın en büyük balıklarından biride Wels Kedibalığıdır, avrupada yaşayan bu balik hakkında bir çok efsane mevcuttur. Akvaryumda bakması ise mümkün değildir. Boyu 2.5 Metreyi bulabilir.


Silurus glanis

Kedibalığı Köpekbalığı olarak bilinen Pangasidae aileside ne yazık ki akvaryum hobisinde yaygındır. Bazı türlerin boyları 3 metreyi bulabilir, biraz yukarda bahsettiğim dünyanın en büyük balığı, dev mekong kedibalıgıda bu gruba aittir. Balıkların geneli ürkek ve titreşimlere duyarlıdır. Akvaryumda kendilerini sert cisimlere vurararak öldürmeleriyle bilinirler. Pangasius Pangasius denen 1 metre olan türü beslemek bir bakıma mümkün olsa da Challenger denen balığı beslemek pek mümkün değildir.


Pangasius sanitswongi

Not: Makale tamamen bana aittir, resimler alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir