L144 Vatoz Bilmediklerim,yem,yavru,protein, Sebze.


TylerDurden*Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 299
TylerDurden*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2024 02:19
Merhabalar. Herkese iyi hobiler.
Bu aralar çok konu açtım farkındayım. Ama araştırma yapmadan açmıyorum. Ne kadar başka konu okusak bile yine soru işaretleri kalıyor ister istemez. Her istediğimiz konuya da ulaşamıyoruz. Herkesin sorunu farklı olduğu için çok fazla başlık okumakta kafa karıştırıyor bazen..

Normalde karantina tankı olarak kullandığım 30 30 30 tankımda 23 adet 2.5 3 cm L144 tüllerim var. Alalı yaklaşık 5 gün oldu. İlk gün aç bıraktım, 2. Gün kapya biber verdim. 3. Gün Ispanak verdim. Dün aç bıraktım, bugün Tetra Wafer Mix verdim ama pek ilgi göstermediler. İlk defa bugün kuru yem verdim.
Şimdi artemia çıkartıyorum, yarın çıkmış olur. Okuduğum başlıklarda artemia hakkında %50 %50 verilir verilmez diyenler var.
Akvaryumumun içinde 1 capatta yaprağı, 5 adet küçük kozalak var. Filtrasyon Dıy olarak yaptığım 1 Litre fanta şişesi ve kafa motoru var. İçerisinde sporax, matrix,elyaf ve Sünger var. Filtrasyon olarak memnunum. Dipte cok tortu bırakmıyor ve çok pisletmelerine rağmen berraklığı tatmin ediyor.

5 gün içerisinde 2 kere dip çekimi ve su değişimi yaptım. Dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum. Suyumu dinlendirirken içerisine 3 adet kozalak atıyorum, su rengi sarıya dönüyor. Daha sonra tanka alıyorum.
Bugün yüzde %80 kadar su değişimi yaptım. Dipte olmasada köşelerde çok tortu birikmiş. Alana kadarda su yarıdan aşağı iniverdi ve 2 tane yavrumu hortum ile çektim. Bunun bir çözümü yok mudur acaba [:?] Kesin hortuma 1 2 tane takılıyor...
Daha önce hiç Vatoz büyütmediğim için kaç günde dip temizliği ve su değişikliği yapmam gerekiyor bilmiyorum, pis gördükçe temizlemete gayret ediyorum. Doğru mu yapıyorum emin değilim. Her canlı bir olmuyor.
Birde su değişiminden sonra yavrular camın en zirve yerine kadsr çıkıyorlar, normalde camlarda yukarıda takılmayan balıklar su değişikliğinden sonra en yukarılara çıkıyorlar, bunu da anlayamadım, inşallah taze sudan dolayıdır.[:)]

Yem diyetlerine gelirsek,
Tetra Wafer Mix
Tropical Spriluna SuperForte Chips
Jbl Novo tab
JBL Novo Pleco
Sera Plankton
Sera O Nip
Artemia, edindim. Bu yemleri forumda konulardan baka baka elimden geldiği kadar kombinlemeye çalıştım. Az evvel protein değerlerine baktım ama nasıl bi diyet yapmam gerekiyor pek emin değilim. Fazla protein de yüklemek istemem. Ama WaferMix harici çoğunun Protein değerleri birbirine çok yakın.. Bu liste üzerinden günlük programında yardımcı olabilecek olursa çok sevinirim.. Ekstradan kapya ve ıspanakta vereceğim..

Daha önde yavrudan düz kuyruk büyütmüşlüğüm vardı ama maswa yavrularıyla baktığım için onların arasında o da büyüdü gitti. Özellikle tek tür olarak bakmadım.Tül kuyruk baya baya hassas bir tür olduğunu biliyorum. Bu süreçte kayıpsız gitmem için ne gibi ince detaylar önerirsiniz...

60/70/60h arkadan arkadan sumplı bir akvaryumum var. İçerisinde şuan eski canlılarımdan kalma su dolu, yarın onu boşaltıp yeni su koyacağım. Dinlendirip yavruları bu tanka alacağım. En çok beni tedirgin eden bu, tank değişimlerinde ve su değişimlerinde tül kuyruklarda genelde kayıp yaşanıyormuş. 2 akvaryumumda yan yana ve ikiside oda sıcaklığında 24 derece. Sadece büyük akvaryumumun dibinde dere kumu ve ekstra olarak anubiasım var. O şekilde aktaracağım. Suyun oturması 4 5 gün desek, yine oraya aktarmam için ortalama 1 haftam var. Sizce aktarmalı mıyım ? Ya da bu şekilde ne kadar süre daha devam edebilirim. Boylanma konusunda yanma falan yaşamamak için..
Aklıma gelenler şimdilik bunlar, tüm sorularınıza, tavsiyelerinize, eleştirilerinize açığım.. Amacım en iyi, sağlıklı ve kayıpsız şekilde ilerlemek inşallah. Gördüğünüz eksikleri yazarsanız sevinirim.
Herkese iyi hobiler. [:iyi:]


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195514/300320240219251.jpg[/IMG][EDIT]TylerDurden*,2024-03-30 02:27:54[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JotaReis007Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2024
İl: Izmir
Mesaj: 270
JotaReis007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2024 02:52
MaşaAllah Rabbim esirgesin. Çok bilgili biri değilim ama bir balıkçı ağabeyim demişti laf aklımda kalmış. Sürekli dipte olan balıklar yukarı çıkıyorsa bu nitratla alakalı durum demişti. Yani oksijen ihtiyacı için zirveyi kullanıyorlar demişti. Ne kadar doğru bilemiyorum ama söylemek istedim aklınızda olsun. İnşaAllah kayıpsız büyürler.

Beğenenler: [T]195514,TylerDurden*[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TylerDurden*Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 299
TylerDurden*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2024 03:09
[QUOTE=JotaReis007]MaşaAllah Rabbim esirgesin. Çok bilgili biri değilim ama bir balıkçı ağabeyim demişti laf aklımda kalmış. Sürekli dipte olan balıklar yukarı çıkıyorsa bu nitratla alakalı durum demişti. Yani oksijen ihtiyacı için zirveyi kullanıyorlar demişti. Ne kadar doğru bilemiyorum ama söylemek istedim aklınızda olsun. İnşaAllah kayıpsız büyürler.[/QUOTE]
Allah razı olsun. Estağfurullah hocam, Evet bildiğim kadarıyla benimde öyle ama şöyle söyliyim, mesela az evvel %80 neredeyse su değişimi yaptım. Dip çekimi yaptım ve dipteki pisliği neredeyse sıfıra indirdim. Kumda kullanmıyorum, benim deliler su değişiminden hemen sonra cama, zirveye çıkıyorlar[:)))] Suyu değiştirdiğim gibi hepsi piyasaya çıkıyor. [:)] Hava taşı kullanmıyorum. İçerisindeki filtreden gelen debi yüksek olduğu için onu yüzeye yatay şekilde çevirdim. Onun hareketlendirmesinden faydalanıyorum. Oksijen eksikliği olabilir belkide. Küçük bi pipo filtre alacağım zaten, fırsatını bulamadım. Teşekkür ederim hocam cevabınız için.. 👋

Beğenenler: [T]242486,JotaReis007[/T]
Teşekkür Edenler: [T]242486,JotaReis007[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JotaReis007Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2024
İl: Izmir
Mesaj: 270
JotaReis007Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2024 21:50
[QUOTE=TylerDurden*]
Allah razı olsun. Estağfurullah hocam, Evet bildiğim kadarıyla benimde öyle ama şöyle söyliyim, mesela az evvel %80 neredeyse su değişimi yaptım. Dip çekimi yaptım ve dipteki pisliği neredeyse sıfıra indirdim. Kumda kullanmıyorum, benim deliler su değişiminden hemen sonra cama, zirveye çıkıyorlar[:)))] Suyu değiştirdiğim gibi hepsi piyasaya çıkıyor. [:)] Hava taşı kullanmıyorum. İçerisindeki filtreden gelen debi yüksek olduğu için onu yüzeye yatay şekilde çevirdim. Onun hareketlendirmesinden faydalanıyorum. Oksijen eksikliği olabilir belkide. Küçük bi pipo filtre alacağım zaten, fırsatını bulamadım. Teşekkür ederim hocam cevabınız için.. 👋[/QUOTE]

Rica ederim amin sizden de inşaAllah razı olsun Rabbim. Acaba o türe özgü bir davranış mı bilemedim. Su değişimi nitratı sonlandırmıştır zannımca yüzde 80'den bahsetmişsiniz. Benim başka tür büyük vatozum var oda bazen yukarı çıkıyor hızlıca oksijen kapıp sert bir şekilde yere iniyor. Allah bilir vallahi keşke bilgili arkadaşlar destek verse hem siz sizin vesilenizle de biz öğrensek. Görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizOlsamÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 16
DenizOlsamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2024 22:58
Haftalık 3/1 su değişimi yeterli. Alan ileriye dönük yeterli değil. Delikli tuğla ve mangrow kökü edinin, saklanma alanları oluşturun derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TylerDurden*Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 299
TylerDurden*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2024 00:30
[QUOTE=DenizOlsam]Haftalık 3/1 su değişimi yeterli. Alan ileriye dönük yeterli değil. Delikli tuğla ve mangrow kökü edinin, saklanma alanları oluşturun derim. [/QUOTE]

Başka tanklarım var. Konunun sonunda belirtmiştim. Kök vs. Hepsi hazır. 3 adet vatoz küpü, 1 adet yatı köküm, 2 adet anubiasım var. [:iyi:] teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 556
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2024 01:37
%80lik su degişimi epey yüksek bir oran. Eger bu tarz bir degişiklik yapacaksanız, degişimden önce yeni suyun ısısını tamamen eşitleyin ve bir süre önceden havalandırmaya başlayın. Yeni su oksijen yönünden epey az olacagından, oksijen için yukarıya dogru cıkıyor olabilirler.

Ek olarak off gas diye bir şey var. Suyun havalandıktan sonraki ph ı ile, çeşmeden gelen phı aynı olmayabiliyor. Isı eşitlenmesinin ötesinde, %80lik su değişimi, her seferinde bir ph şoku etkisi de yaratıyor olabilir. Her iki problemi de hem ısıyı eşitlemek, hem de suyu kullanmadan bir süre önce bir hava taşı yardımıyla havalandırmak suretiyle engelleyebilirsiniz.
Bir diger opsiyon ise, suda potansiyel amonyak ve nitrit bulunması. Yaygın bir şey degil, lakin olabiliyor.

Artemiaya gerek yok bence. Ancistruslar, özellikle yavrular, hayvansal proteine karşı daha hassas oluyorlar. Dogaları genel anlamda aufwuch diye geçen şeyden beslenmekten geçiyor. Olabildigince cok beslenebilecekleri yüzey saglamak iyi bir fikir.

Benim tavsiyem ise, seçtiginiz yemlerin alg ve alg çeşitliliği yönünden zengin olması olur. Çoğu yeminiz hayvansal protein agırlıklı ya da hep spirulina. Novo tab falan hele direkt etçil balık yemi.

Su degişimi bu tarz bitkisiz bir tankta özellikle nitrat ölçümüne göre ayarlanır. Genelde nitratın balıklar için bazı türler daha hassas olmasına karşın, 30 civarı üzerine cıkmaması istenir. Daha dogrusu, biyolog arkadasım bana oyle demişti. Dolayısıyla örnegin; tankınızda nitrat bugün 30 ise, siz %50 su degişimi yapıyor ve onu 15 e düşürüyorsanız, bir hafta sonra aynı gün yine deger 30 ise, sizin için haftada bir kere yapılan %50lik su degişimi yeterli demektir. Bu durum kişin daha fazla sayıda/daha az sayıda ya da daha büyük/küçük hacimde su değişimi yapma istegine göre şekillenebilir. Zaman içinde rutine oturuyor zaten[EDIT]Lennie,2024-03-31 01:38:33[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TylerDurden*Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 299
TylerDurden*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2024 20:38
[QUOTE=Lennie]%80lik su degişimi epey yüksek bir oran. Eger bu tarz bir degişiklik yapacaksanız, degişimden önce yeni suyun ısısını tamamen eşitleyin ve bir süre önceden havalandırmaya başlayın. Yeni su oksijen yönünden epey az olacagından, oksijen için yukarıya dogru cıkıyor olabilirler.

Ek olarak off gas diye bir şey var. Suyun havalandıktan sonraki ph ı ile, çeşmeden gelen phı aynı olmayabiliyor. Isı eşitlenmesinin ötesinde, %80lik su değişimi, her seferinde bir ph şoku etkisi de yaratıyor olabilir. Her iki problemi de hem ısıyı eşitlemek, hem de suyu kullanmadan bir süre önce bir hava taşı yardımıyla havalandırmak suretiyle engelleyebilirsiniz.
Bir diger opsiyon ise, suda potansiyel amonyak ve nitrit bulunması. Yaygın bir şey degil, lakin olabiliyor.

Artemiaya gerek yok bence. Ancistruslar, özellikle yavrular, hayvansal proteine karşı daha hassas oluyorlar. Dogaları genel anlamda aufwuch diye geçen şeyden beslenmekten geçiyor. Olabildigince cok beslenebilecekleri yüzey saglamak iyi bir fikir.

Benim tavsiyem ise, seçtiginiz yemlerin alg ve alg çeşitliliği yönünden zengin olması olur. Çoğu yeminiz hayvansal protein agırlıklı ya da hep spirulina. Novo tab falan hele direkt etçil balık yemi.

Su degişimi bu tarz bitkisiz bir tankta özellikle nitrat ölçümüne göre ayarlanır. Genelde nitratın balıklar için bazı türler daha hassas olmasına karşın, 30 civarı üzerine cıkmaması istenir. Daha dogrusu, biyolog arkadasım bana oyle demişti. Dolayısıyla örnegin; tankınızda nitrat bugün 30 ise, siz %50 su degişimi yapıyor ve onu 15 e düşürüyorsanız, bir hafta sonra aynı gün yine deger 30 ise, sizin için haftada bir kere yapılan %50lik su degişimi yeterli demektir. Bu durum kişin daha fazla sayıda/daha az sayıda ya da daha büyük/küçük hacimde su değişimi yapma istegine göre şekillenebilir. Zaman içinde rutine oturuyor zaten[/QUOTE]

Merhabalar.
%80 su değişimi keyfi olarak olan birşey olmadı. Mecbur kaldım, ıspanak çok dağılmıştı ve temizleyene kadar su yarıdan inmiş oldu. Ana tankım, yavru tankım ve dinlendirme tankım aynı yerdeler. Yani havası, ısısı stabil. Hiç birinde ısıtıcı kullanmıyorum hepsinin dereceleri 24ten düşmüyor. Yüksek oranda da oynamıyo. Yanyanalar zaten.. Değişim yaparken hiç bir şekilde çeşmeden direk ya da havasız su eklemem. İçinde kozalak olan uzun süreli hazır olan sudan ekliyorum. Çok şükür puanlık bir kayıp yaşamadım.
Şöyle izah edeyim, %80 lik su değişimim 1 defaya mahsus oldu. Daha önceki normal çekilde 4/1 3/1 su değişimlerimde yine bunlar camlara, yukarılara cıkıyorlardı [:)))]
Benim en çok tıkandığım konu ye konusu. Yemlerimi forumda konulara bakarak ve tecrübeli arkadaşlarla mesaj yoluyla konusarak seçtim. Ama neye dikkat etmem gerekiyor mesela. Yediği yemler ve herkesin önerdiği yemler bunlar. Ben şimdi nasıl bir öğün hazırlamalıyım ya da hangi yemleri ekleyip çıkarmalıyım.. [:?]

Artemia konusuna gelirsek dediğim gibi %50 %50 verilir verilmez deniyor. Ama üretici bir arkadaşa danıştığımda 5 cm olana kadar verdiğini sonra kestiğini söyledi. O sebepten suanlık veriyorum. Ama kesicem..

Nitrat konusunda dediğinizi anladım. Gayet açıklayıcı anlwtmışsınız teşekkür ederim. Bi nitrat ölçer almalıyım. Cevabınj için çok teşekkür ederim. Yemler konusunda tavsiyeniz varsa öğrenmek isterim .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 556
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2024 23:46
[QUOTE=TylerDurden*]

Merhabalar.
%80 su değişimi keyfi olarak olan birşey olmadı. Mecbur kaldım, ıspanak çok dağılmıştı ve temizleyene kadar su yarıdan inmiş oldu. Ana tankım, yavru tankım ve dinlendirme tankım aynı yerdeler. Yani havası, ısısı stabil. Hiç birinde ısıtıcı kullanmıyorum hepsinin dereceleri 24ten düşmüyor. Yüksek oranda da oynamıyo. Yanyanalar zaten.. Değişim yaparken hiç bir şekilde çeşmeden direk ya da havasız su eklemem. İçinde kozalak olan uzun süreli hazır olan sudan ekliyorum. Çok şükür puanlık bir kayıp yaşamadım.
Şöyle izah edeyim, %80 lik su değişimim 1 defaya mahsus oldu. Daha önceki normal çekilde 4/1 3/1 su değişimlerimde yine bunlar camlara, yukarılara cıkıyorlardı [:)))]
Benim en çok tıkandığım konu ye konusu. Yemlerimi forumda konulara bakarak ve tecrübeli arkadaşlarla mesaj yoluyla konusarak seçtim. Ama neye dikkat etmem gerekiyor mesela. Yediği yemler ve herkesin önerdiği yemler bunlar. Ben şimdi nasıl bir öğün hazırlamalıyım ya da hangi yemleri ekleyip çıkarmalıyım.. [:?]

Artemia konusuna gelirsek dediğim gibi %50 %50 verilir verilmez deniyor. Ama üretici bir arkadaşa danıştığımda 5 cm olana kadar verdiğini sonra kestiğini söyledi. O sebepten suanlık veriyorum. Ama kesicem..

Nitrat konusunda dediğinizi anladım. Gayet açıklayıcı anlwtmışsınız teşekkür ederim. Bi nitrat ölçer almalıyım. Cevabınj için çok teşekkür ederim. Yemler konusunda tavsiyeniz varsa öğrenmek isterim .[/QUOTE]

Bulabilirseniz Tropical Hi-algae iyidir. ÇEşit ve alg yüzdesi olarak bu ürüne yaklaşan pek yok

Onun haricinde Tropical 3 algae tablet, spirulina super forte tablet, Sera spirulina tab/ plankton tab falan olabilir.

İçerik incelemeniz, en yüksek oranda ve çeşitlilikte algleri içeren yemlere yönelmeniz iyi olur. Öyle ki, bazı ürünler alg yemi olarak geçer ama en başta balık unu gibi içerikler bulunur. İçerik okumak önemli

Zaten alg yemlerinde de kaçınılmaz olarak hayvansal protein ekliyorlar. Bir de gidip üstüne agırlıklı otcul olan bir canlıya ek hayvansal protein yönünden zengin başka yemler vermenin manası yok de düşünüyorum. Bunlar dışında olabildigince yüzey saglamak ve dogal biofilm, alg vb gelişimlerden gün içinde beslenmelerini saglamak, Bolca kuru yaprak yine aynı şekilde, iyi oluyor.

Algler zaten başlı başına protein açısından zengindir. Hayvanı dogasına uygun ya da benzer ürünleri replike edecek şekilde beslemek daha dogru geliyor bana. İlla saglıklı ve iyi yetişmesi için hayvansal protein lazım gibi düşünülüyor. Dogada birçok güçlü ama hayvansal proteinle beslenmeyen canlı var. Önemli olan canlının dogal besin düzenini yansıtmak. Bakınız atlar, goriller, filler, gergedanlar, hipopotamlar, zürafalar, bizonlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir