Led İle Sorunsuz Bitki Yetiştiren Göremedim.


SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2015 19:30
[QUOTE=fahrisinan][QUOTE=Selanikli][QUOTE=fahrisinan]""Power led'i icad etmis gibi agresifce yuklenmelere gerek yok. Herkes fikrini soyluyor, tartisip konusuyoruz.""

Barış Bey, bakınız yukarıdakini bir önceki mesajınızda siz yazmışsınız...

Sonrasında ise, ilyas arkadaşımızın yazdıklarına da bunu yazmışsınız;

"Sen bu bilgiyle su mercimegi bile yetistirebilsen o bile buyuk basari..."

Ben anlayamadım, arkadaşımız emek vermiş 40 satır yazı yazmış, nesini beğenmediniz de, böyle bir tek cümleyle kestirip attınız?[/QUOTE]
Orada 40 satir var da ici bos... Toplasan bir cumle:[b] "bitkiler ledle cok hizli fotosentez yaparlar, bu yuzden led en iyi birseydir"[/b]. Adam philips i865'de kontagi kapatmis... Neresinden tutacaksin... Orada yazanlari konustuk zaten bitti. "Led'le fotosentez hizli oluyor mu, oluyor. Spektrum ve dagilim konusunda ileride iyilestirilebilir olmak uzere sikinti var mi, var. Her iki sistemin de artilari eksileri var mi, var. isteyen istedigini kullanir mi, kullanir. Biri digerinden kesinkes daha iyidir diyebilir miyiz, diyemeyiz."

Neyse neticede forum, herkes birseyler yaziyor tabi... [/QUOTE]

Adam dediğiniz arkadaşımız yazısında yosunlanmanın sebeplerini, yosunlanma koşullarını şahane şekilde anlatmış. Ledlere getirilen en büyük eleştiri aşırı yosunlanmadır, tatile gittim, döndüm yosun dolu vs. yazılıyor. Zahmet edip, araştırarak saatler harcayacağınız bilgileri 40 satır yazdım daha fazlasına emek harcayıp okuma zahmetine katlananlar için buraya yazmış. İçi boş deyip geçiştiriyorsunuz.
Floresanı nerede bıraktığının bu yazdıklarıyla alakası yok, kaldı ki iddia edilen de 865 floresanla şahane işler çıkarıldığı, onunla bile ledden daha iyi sonuç alındığı idi.

Bu başlığı ledlerle denemeler yapan, ledlerle başarı yakalayanlar değil, ledi hiç kullanmamış, denememiş ancak ledle olmaz diye başlık atan arkadaşlarımız açtı. Led kullananlar da zahmet edip bilgi paylaşıyor. Zahmet edip dikkatlice okunduğunda ve anlamak istendiğinde çok önemli bilgiler var.[/QUOTE]
Siz isin ozunu bu kadar laf kalabaligiyla anliyorsaniz o sizin teveccuhunuz. Bana gore yazinin tamami bir cumle... Yazdim yukarida...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DetayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Mugla
Mesaj: 311
DetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2015 12:47
Hangi tür aydınlatma yöntemini seçecekleri elbette kişinin kendisinin belirleyeceği birşey, buradaki tüm yazılanlara rağmen fikrini değiştirmeyen olacaktır elbette. Benim anlamakta zorluk çektiğim şey şu; deneme yapmadan sağdan soldan duyduklarıyla yada deneme yapıp, uygun şartları sağlayamamaktan dolayı istenmeyen bir sonuçla karşılaşınca sistemin olamayacağını ileri sürmek. Bu davranış şeklinin de bilimsel bir açıklaması vardır ama ben bu konuda fikir yürütme bilgisine sahip değilim.

Epey zamandır LED aydınlatma ile uğraşıyorum, elektronik konusunda bilgime güvenirim fakat konu sadece elektronik değil, kimya, fizik de giriyor işin içine. darkaura ve ringo kullanıcı adlı arkadaşların tecrübelerini paylaşmasından epeyce faydalandım, kendilerine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Çeşitli dalga boylarında LED kullanılarak suda yaşayan bitkilerin kullanabildikleri ışığı elde etme çalışmaları tüm dünyada yapılıyor ki ben de yaptım akıma uyarak. Sonuç; istediğim sonucu tam olarak elde edemedim. Araştırmalar yaparken Eheim, Sera*, Aquel vb firmaların kullandıkları LED ışıklandırmalarını incelemeye başladım ve gördüm ki konusunda liderliği tartışılmayan firmalar genellikle 6500K LED kullanıyorlar ve litre başına kullandıkları güç bizim hesapladığımızdan daha düşük. Yurtdışından ürün temininde sorun yaşamayan şanslı biri olarak bu armatürlerden deneme amaçlı aldım ve bir test akvaryumu kurdum. Amacım öyle yetiştirilmesi özen isteyen bitki yetiştirmek falan değil, sadece LED ışık kaynağının yosun üzerindeki olası istenmeyen etkisi olup olmadığını görmekti.

*: Sera Biotop hazır akvaryum serisinde 2 şer wattlık 6500k ledler kullanıyor, ekstra olarak pazarladığı çeşitli spektrumlarda yine 2 şer wattlık LED ler de var ve kullanıcı tarafından kolayca değiştirilebiliyor ama isteseniz de toplam gücü arttıramıyorsunuz.

Test akvaryumu Sera Biotop Nano LED Cube 16. Zeminde Ada Aqua Soil Amazonia kullandım, bitkiler: java moss, bonsai, monte carlo, anubias nano ve staurogyne repens. Su değerlerinden ve yüzen canlılardan bahsetmeye gerek yok, yetiştiren herkes olması gerekenleri biliyor zaten. 2 aydır sadece orijinal 6500K 2 Watt LED ile aydınlatıyorum, ne camlarda nede bitkilerin üzerinde bir yosuna rastlamadım, her hafta düzenli su değişimi yapıyorum ve bitkiler gayet sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar. Büyümeleri hemen hemen yok gibi (java mosslar hariç) ama bir erime yada sararma da yok. CO2 elektronik devre yardımı ile kontrol ediliyor ve stabil ama fotosentez gözlemleyemiyorum (du).

Dün deneyin ikinci safhasına geçtim, yine 6500K 5630 Samsung LED kullanarak sadece 1.5 watt daha fazla ışık vermeye başladım, yani toplamda kullandığım ışık gücü 5.5 watt oldu. Sonuç inanılmaz, monte carlolar hava taşı gibi oksijen üretmeye başladılar, anubiaslar daha seyrek kabarcıklar üretiyorlar. Sonuçta hiçbir ilave renk kullanmadım sadece gücü arttırdım. Peki neden spektrum üzerinde oynayarak özel armatür yapma gereğini hissediyoruz? Yada neden büyük üreticiler genellikle tatlı suda 6500k LED pazarlıyorlar?

İlk sorumun cevabı; optimum spektrum kullanarak güce abanacağımız yerde enerji tasarrufu yapmak ve hem görsellik açısından hem de emilim açısından daha tatminkar sonuç elde etmek (emerson etkisi gibi şeyler).

İkinci sorumun cevabını şöyle buldum kendimce. Yıllardır biz kullanıcılar diğer ışıklandırma sistemlerine alışkınız ve var olan sisteme göre kendimizi uzmanlaştırdık, şimdi ise çok daha efektif bir ışık kaynağı var elimizde ve biz bu gücü kullanmakta henüz yeterli tecrübeye sahip değiliz. Marka üreticiler olası ters sonuçları engelleyebilme adına (ismini kullanıcı hatalarından dolayı riske atmayı hangi firma göze alabili ki) ne öldürür ne süründürür ürünlerle kullanıcıyı yeni teknolojiye alıştırmaya çalışıyorlar. Geri dönüşlere göre çok daha üstün ürünlerle yakında piyasada yer alacaklarına adım gibi eminim. Nasıl ki bir zamanlar akkor flamanlı lambalar ile gayet mesut mutlu yaşarken floresanla tanıştık, ardından enerji tasarruflu lambalara yayıldı ve akkor flamanlı lambaları unuttuk, zaman gelecek floresanları da, diğer gaz şarjlı ışık kaynaklarını da unutacağız. LED daha iyisi bulunana kadar şimdilik en iyisi olacak, artık lüks araçlarda bile bi-zeon farlar yerini LED'e bıraktı halbuki daha çok yakın zamanda zeonlar devrim kabul ediliyordu.

Not: Şimdi deneyin üçüncü aşaması için yine aynı akvaryumda kullanılmak üzere prototip armatür yapıyorum. Toplamda güç 12 watt olacak (ne kadar güç kullanacağımı deneyebilmek için toleransı yüksek tutuyorum, nasılsa 0-12 watt arası gücü ayarlamam sorun değil), 12 adet 1 watt power LED kullanacağım, 6 adedi 6500K, 3 adedi 660nm, 1 adet 450nm, 1 adet 490nm ve 1 adet 730nm. Sonuç ne olacak bende çok merak ediyorum doğrusu :)

Sonuç olarak benim görüşüm, LED kullanarak çok rahatlıkla bitkili, bitkisiz akvaryum aydınlatılabilir ve gayet sağlıklı olarak idame ettirilir. Sanılıyorki floresan doğal ışık, LED ise yapay ışık, bitki tarafından konuya bakılsa onun için ışığın kaynağının bir önemi yok, yeterki doğadaki ışık kaynağının benzerine en yakının özelliklerinde ışık olsun. Sonuçta floresan da, LED de elektiriği kullanarak foton yayıyorlar değil mi?

Sağlıcakla kalın.

Beğenenler: [T]65045,Cüneyt ERGÜN[/T][T]152084,fahrisinan[/T][T]101090,darkaura[/T][T]41753,ringo[/T][T]163906,pekozgur[/T][T]173545,segado[/T][T]101834,ÖZGÜR İNCE[/T][T]36012,Hiko[/T][T]96014,kemakinen35[/T][T]188647,e1000m[/T][T]196907,Altispinoza[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2015 10:48
Farkli seylerden bahsediyoruz Simavi Bey... Hickimse "bitkiler led aydinlatmayla fotosentez yapmaz" ya da "fleurescent yosun yapmaz, led yosun yapar" gibi bir iddiada bulunmadi zaten. Fizik, kimya, biyoloji kismini da herkes arastirmistir merak etmeyin. Bitkili akvaryumlarla ciddi sekilde ugrasan herkes bol bol okur. Neticede hickimse tanklarinda tesadufen basari yakalayamaz. "Fleurescentin dogal isik oldugunu" zanneden biri oldugunu da dusunmuyorum. Dogdugundan beri elektrik kaynagiyla calisan cihazlar gormus insanlar olarak, dogal gun isigiyla yapay isigi da ayiriyordur herhalde herkes... Ayrica "buradaki tum yazilanlara ragmen" derken; burada yazilanlarin herkesin bildigi, yerli yabanci kaynaklardan farkli olarak hangi radikal, yeni ve farkli bilimsel veri sundugunu dusunuyorsunuz ki okuduktan sonra insanlarin tercihlerinde koklu degisiklikler olsun..? Yani kimse kimseyi ikna etmeye calismiyor ama ben "ben fotosentez gordum"den baska bir sey okumadim. Tasarruflu Tornado da fotosentez yaptiriyor... Bitki bu, yapacak tabi...

Bu arada evet, led aydinlatma bence de gelecegin teknolojisidir, yenisi cikana kadar... Akkorlu ya da gazli aydinlatmanin omru tamamlanmak uzere... Ancak emin olun bahsi gecen 1w'lik power ledlerden bahsetmiyorum. Fiziksel yapisi degisecek, tek bir hucreye gercek zamanli ya da onceden programlanabilecek cok genis spektrum araligi atandigi zaman istenen noktaya gelinmis olacaktir.

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T][T]117945,Keys[/T][T]175762,mahmut özen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖZGÜR İNCEÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1244
ÖZGÜR İNCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2015 11:25
Bende tankımda günde 6 saat aydınlatma şeklinde2 adet phlips 6500 kelvin tasarruf ampul kullanıyorum. Pervula monte carlo gül gibi bitkiler var tankımda gelişimleri gayet iyi kaldıki henüz gübre takviyesi yapmadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2015 11:37
[QUOTE=ÖZGÜR İNCE]Bende tankımda günde 6 saat aydınlatma şeklinde2 adet phlips 6500 kelvin tasarruf ampul kullanıyorum. Pervula monte carlo gül gibi bitkiler var tankımda gelişimleri gayet iyi kaldıki henüz gübre takviyesi yapmadım.[/QUOTE]
Cok kisi var bu sekilde bitkili bakan. Bir yere kadar olur tabi neden olmasin... 6500K led ya da floyla gayet guzel fotosentez yaparlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖZGÜR İNCEÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1244
ÖZGÜR İNCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2015 11:39
Barış bey biyere kadar derken tam olarak neyi kast ettiniz. Bitkilerin gelişim hızı düşermi zamanla

Şuan için bir sıkıntı görünmüyor ama

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2015 12:01
Tankin geneli icin dedim. Bazi bitkilerin farkli dalga boylarinda isiga ihtiyaclari olabiliyor. Bazi bitkilerinizin gelisimi iyi olabilirken bazilari degisik dalga boylarinda isiga ihtiyac duyabilirler. Gerci fleurescentlerde vaad edilen 6500K cok stabil bir dalga boyu degil illa ki... Led gibi cok keskin degerler saglayamiyorlar. Ust ve alt kisimlarda da isinimlar yapacaktir. Ama tabi ki, hepimizin bildigi fotosentez spektrum araligindan tam faydalanamadiklari icin ileriki zamanlarda gelisim problemleri yasanabilir. Tankin geneli de yosuna bir miktar daha meyilli olabilir, Bunun yaninda ADA marka led armaturler de 7000K ve bitkilerin gayet guzel gelistigini iddia ediyorlar. Gelisime bakmak lazim.

Bir de gubre vermiyorum demissiniz, onun icin dedim. Tank yeni diye de gubre vermiyor olabilirsiniz tabi. Bu durumda normal. Birkac haftaya kadar pek tavsiye edilen bir durum degil.

Beğenenler: [T]101834,ÖZGÜR İNCE[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖZGÜR İNCEÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1244
ÖZGÜR İNCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2015 13:12
Gübre takviyesi önümüzdeki hafta yapmaya başlayacağım inş. Umarım gelişim aynı hızda devam eder

Birde ebaydan co2 tüp sipariş edicem sizce hangisini almalıyım bi öneriiz varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2015 11:30
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/152084/20151021_173501.jpg[/IMG]

2 otocinclus, 20 adet kadar rilli karides, 10 tane corydoras pygmeaus, haftada bir 4ml Hagen Aqua Gro gübre, ayda bir 4 ml NPK karışım. 18W power led kombi, ista pasif CO2....[:nazar:]

Monte Carlo dikim merkezinden her yöne yayılıyor. Işığın ortalanması ile yayılım çok hızlandı. Ayrıca singapore moss da kayaların arasından hızla gelişim gösteriyor. Heterantera'ları 2 haftada bir budamak zorunda kalıyorum çünkü coştular iyice. Monte Carlo'ları da budadım. Reenicki Mini ise hala hareketsiz ve zayıf, muhtemelen kökleri monte carlo tarafından da sarıldı, onun da etkisi olabilir. [:nazar:]

Camlarda az miktarda yosun, tahtalarda sakal yosunu başladı ancak karidesler kontrol altında tutuyor, ayrıca fırça şeklinde başka yere yayılım göstermedi, azalıyor, sorun da değil bence çünkü tahtalar çok daha estetik görünüyor.[:nazar:]

Sabah 1 saat, akşam 4 saat led aydınlatma uyguluyorum, direkt olmayan ama orta derece gün ışığı alan bir konumda. Led aydınlatma açıldıktan yarım saat sonra yağmur gibi oksijen çıkışı gözlemliyorum.[:nazar:]

Yani sonuçta, dikkatli olunursa her türlü teknolojiyle istenen sonuç elde ediliyor.[:nazar:]

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T][T]176226,Selanikli[/T][T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2015 11:52
"Ortalayinca" oluyor tabi :)) Haftaya da azicik yanlara kaydirirsiniz, tamam... :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2015 13:20
Barış Bey, takılın tabii, eğlence de lazım.[EDIT]fahrisinan,2015-10-22 13:22:14[/EDIT]

Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2015 14:59
E lazim tabi :) Hep gerilim hep gerilim, nereye kadar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2015 15:33
Çok şükür sabitlendi yeri artık, armatürde modifiye yaptım istediğiniz şekilde, dağılım eşitlendi [:lol:]


Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2015 16:44
Bu siteyi daha çok bir bilgi paylaşım formu olarak gördüğümden elimden geldiğince, okuyanların yararlanacağı şekilde bilgi paylaşmaya özen gösteriyorum. Tabi yazılan ve okunan her bilginin, okuyanın bilgi ve zeka dağarcığına göre farklı etkileşimleri olabiliyor. Okuyan süper cahil anlayamaz deyip paylaşım yapmamaktan ziyade okuyup anlayabilecek birilerinin de olması hem bugün hem ileride konuyu okuyacak olanlardan bazılarının bilgilerine bir nebze katkıda bulunabilmesi ihtimali sebebiyle bu konuya da ek bazı katkılar yapmak istiyorum.

Tabii cehaletin farklı çeşitleri de var. Kişi bilgisizliğinin ve o konudaki cehaletinin farkında olduğu sürece okuyup araştırıp düşünüp cehaletini giderebilir, ancak kişi öylesine cahil olabilir ki kendi cehaletinin farkında olmayabilir, tehlikeli olan cehalet şekli budur, Allah hepimizi bu cehalet şeklinden muhafaza eylesin. Bu tür cahillere kısaca “uzay cahili” diyebiliriz. Yani cahil ötesi cahil, süper ötesi cahil anlamlarına gelir.

Konuya bilgi olarak birşeyler yazıyoruz, yazılan hangi bilgiye itiraz ediyorsun diye soruyorlar cevap veremeyen vatandaş, kişisel saldırı şeklinde sen 865 te kalmışsın vesair cümleler kuruyor. Bu kişiyi kaale aldığımdan değil ancak forumda kimi üyelerin de çoğunlukla hatalı düşündüğü bazı şeyler hakkında kimi bilgiler yazacağım.

Şimdi vatandaş 3 liralık floresana bitki floresanı adı altında 50Tl verince haliyle şöyle düşünüyor. Şu firmaya ve Arge’ye bak yaaa, bir grafik yapmışlar, girintili çıkıntılı, bu sayede yosun da yaptırmıyor, bu grafiği nasıl hesaplamışlar yahu bravo diyor. Diğer taraftan bizde adamın kafasındaki gerçekliğe aykırı birşeyler yazmışız.

Vatandaşın uzay firmasının adı genellikle Gieseman oluyor, onlar daha iyi kandırabiliyor demek ki. Vatandaşın uzay teknolojisi uygulandığını zannettiği floresanının grafiğine bir bakalım. Tabii sonra da vatandaşın ifadesiyle benim aşağı teknolojileri bildiğimden kasıtla phlips 865 te kaldığımı ifade ettiği için bir de başka firmaların 865 vs grafiklerine bir bakalım.

En üstteki uzay teknolojisi içeren floresanı. Alttakiler de farklı markalara ait sıradan t5 floresanlar grafikleri. (bazıları 4000k)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/1_image.png[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/3_image.png[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/4_image.png[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/2_image.png[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/5_image.png[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/6_image.png[/IMG]
………..

Şimdi grafiklere iyice bakıyoruz, sonra bir daha bakıyoruz ve yine bakıyoruz. Ne gördünüz, 77 benzerliği bulabildiniz mi. Aaa ne görüyoruz, yahu bu grafiklerin hepsi aynı. Bütün grafikler istisnasız 410nm civarında 430nm civarında, 500nm civarında 550nm civarında, kırmızı bölgede 630nm civarında pik yapmışlar, bütün girinti ve çıkıntılar neredeyse aynı. Tabii bazı firmaların dolgun çizimlerini göz ardı edin, o dolgunlukta çizmese neredeyse aynı floresan olduğu belli olacak. Sonra sizden 50lira nasıl isteyecek ki.

Peki neden grafikler aynı . Çünkü floresan teknolojisi ancak buna elveriyor, nedir bu derseniz kısaca şöyle. Florean ilk ateşlendiğinde flamanlarında uv bir ışık oluşuyor, insan gözünün görmediği bu ışık, floresan camının iç yüzeyine kaplanmış beyaz gözüken fosfor tabakası tarafından emiliyor, fosfor uv ışığın dalga boyunu değiştirerek dışarıya görünür ışık olarak yansıtıyor. Ancak tek çeşit fosfor kulanılmıyor, mavi bölge kırmızı bölge yeşil bölgeler için ayrı ayrı fosforlar kullanılarak, bugün artık beş çeşide kadar kulanıyorlar, bir ışınım yaptırıyorlar. Işığın dalga boyunu kontrol eden şey fosfor olduğu için buna direk müdahale edilebilme şansı yok. Mesela floresan sadece mavi bölgeyi veren fosforla kaplanırsa floresan coral floresan oluyor diyelim ki par değeri yüksek bir flo yapmak istiyorsanız yeşil rengi veren fosforu az kullanıyorsunuz oluyor size bitki floresanı. Tabii bir fabrika standart üretiminin haricinde bir ürün ürettiği zaman ve bunun sınırlı sayıda özel alıcsı bulunuyorsa fiyat yüksek olur. Yani fiyatı yüksek diye teknolojik ve teknik bir üstünlüğü bulunmuyor. Tabii fosforun kaitesi vardır, flamanın kalitesi vardır bunlar ayrı hususlar.

Diğer taraftan beyaz ledler de aynı mantıkla yapılıyor, normalde bir beyaz power led çoğunlukla 455nm mavi bir led oluyor, bu led başka bir çeşit fosforla kaplanarak hali hazırdaki mevcut led grafikleri oluşuyor. Aslında yaygın olmasa da başka fosforlar kaplanarak farklı grafikler elde ediliyor. Zaten ledlerin en üstün yanı istenilen bir grafiğin oluşturulması olarak (akademik ve bilimsel olarak böyle) gösteriliyor. Ayrıca led denilen şey geniş bir kavram bir 5730led var cri değeri 99, grafiğini siz düşünün yani. Tabii bu kısmı biraz teknik bilgisi olanlar için yazıyorum.

Kısacası floresanların grafikleri fosfor tarafından belirlendiği için altında uzay teknolojisi aramanıza gerek yok. Bitki floresanlarının diğer floresanlardan temel farkı kırmızı ve maviyi çok içermesi olup, normal floresanda insan gözünün yeşil hassasiyeti yüksek olup o kısmı iyi gördüğünden yeşil boldur.
Ancak her rengin bir dengesi bulunur, özellikle RGB düzgün karıştırlmazsa beyaz rengi elde etmek zor olur. Bitki floresanlarındaki pembe renk de kırmızı ve mavi yoğun karıştırıldığı için ortaya çıkmaktadır. Bitki floresan üretici veya satıcısı övünçle yaptığı floresanın PAR değerinin yüksek olduğunu ifade eder. PAR açılımı fotosentetik aktif radyasyondur. Ancak tam Türkçesi şudur; fotosentez yaptıran aktif ışık demektir. Par yüksek olursa fotosentez yüksek olur. Yani daha az enerji harcayarak daha yüksek ışıkla elde edebileceğiniz fotosentezi elde edebilirsiniz. (bu kısmı uzay cahillerine yazıyorum)

Yani anlayacağınız üzere bugüne kadar olduğu gibi, akvaryumlarınızda normal floresanlar da kullanabilirsiniz, (ki zaten kullanılıyor) ancak yeterli fotosentezi elde etmek için daha fazla normal floresan kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Diğer taraftan normal floresanlarda yeşil biraz fazla olduğunda phyoceritryn absorbas ihtimali artar, yani kırmızı yosun ailesinden sakal yosunu oluşma ihtimali artar. Ancak kesin yosun oluşur denemez, çünkü başka bir sürü şartın bir araya gelmesi gerekir. Diğer taraftan aynı yosun mavi bölgeden absorbans da yapabildiği için, hiç yeşil içermeyen bir ışıkta da aynı yosunu oluşturabilirsiniz. Diğer taraftan önceki yazıda değindiğim gibi farklı grafiği olan floresanları bir arada kullanmak gerekir.
Çok uzun yazmak istemiyorum, kısaca bazı şeyler yazayım, yosunların kullanmadığı herhangi bir dalga boyu ışık yoktur, yani her ışıkta, ışığın her dalga boyunda yosun olur. Diğer konuya bazı alg pigmentlerinin absorbans grafiğini eklemiştim, bilgi edinmek isteyenler o grafiği bulup incelesinler. Üzerine klorofil c ve d absorbanslarını da araştırsınlar.

Bir önceki yazıda led kullananların neden yosun yaptırdığına değinmiştim, bunlardan biri de hatalı spektrum kullanımı idi. Ledle doğru bir spektrum nasıl yapılır, nasıl yanlışlıklar yapılıyor diğer konuda yakında paylaşıcam.

Floresanlara dönersek, (özellikle uzay teknolojisini olanına) adam bitki floresanı yapmış adını superflora yani süper bitki yetiştirici koymuş. Diyor ki süper floresan yaptım, yosun yaptırmaz diyor, sonra arkasından başka bir cümle de söylüyor ama ona sonra değinecem, sonra diyor ki bu floresanımı şu flo ile kombin yapın. Eeee hani süperdi bu, bu süper grafikli floyu diğeriyle niye kombinliyorum ki. Sen bu floya kırmızıyı fazla koydum yosun yaptırmam diyorsun, kombinle dediğin floda kırmızı az, ne oldu şimdi. Bu senin süper floresanından niye iki tane kullanmıyorum. Eee senin önceki floresanın grafiği de farklıydı. Led armatür yapmışsın onunda grafiği daha farklı.

Tabii satıcılar sahtekarlıkta sınır tanımıyorlar, yosun yaptırmaz dediği şey aslında şu, bu floresan bitki gelişimini teşvik edeceği için şartlar uygunsa sağlıklı bitkileriniz olur ve bitkileriniz büyüyorlarsa bitkileriniz yosunlarınızı baskılar demek istiyor. Ancak bu sahtekar firma bunu açıkça söylemiyor, mesela sylvania bu husus açıkça vurgular, bu bakımdan çok daha dürüst davrandığını söylemek gerek.

Tabii tüm bilgisi ürün altı bilgisi okumaktan ibaret olan uzay cahillerimiz bu floresanı satın alıp kullandığında, akvaryumunda da yosun olduğunda bahaneyi başka şeylerde aramak durumundadır. Sonra forumda tutururlar sıcaklık yarım derece arttı yosun oldu diye. Çünkü uzay cahilinin ışığı yosun yapmıyor, yosun nasıl olmuş olabilir ki, kesin sıcaklıktandır.

Öyle uzay cahilleri varki, 6500k nın dalga boyundan bahsediyorlar, tabii onu anlat bunu anlat nereye kadar ne anlatabilirim ki, bilmeyenlerin merak edip öğrenebilmeleri için kısaca birşeyler yazayım.
Arkadaşlar 6500k nın dalga boyu çok dalgalıdır, bu dalgalar okyanusta gemi batıran dalgalar gibidirler, 7000k olursa bunun dalgası artar ve çok çalkalar. Diğer taraftan Cuba bitkisi çok özel bir ışık ister, biliyorsunuzdur bu bitki Küba bölgesinden geldiği için, oranın da tütünü meşhurdur, kısacası bu bitki x ve gamma ışınlarının tütünden geçirilmiş halindeki ışığı çok sever. Yukarıda ismi anılan firma floresanın içine tütün sarmış, içeride x ve gama ışınları üretiyorlar, ışın tütünden geçiyor ve bu şekilde çok sağlıklı şekilde cuba bitkisi oluyor ve yosun olmuyor.

Konunun özelinde son birşeyler yazarak noktalayayım. Bu konunun hem başlığı hem içeriği oldukça ilginç oldu. Sanki birileri birileri ile kendi ürünlerini yarıştırıyorlar gibi bir durum oluştu. Kim ne istiyorsa onu kullansın, bana ne. Ancak konu hakkında teknik bilgi sahibi olmak isteyenler için birşeyler yazdım. Neyle ne kıyaslanıyor bilinsin diye birşeyler ifade etmeye çalıştım. Ledler hem istenilen grafiğin istenilen şekilde oluşturulabilmesi bakımından, hem de enerji tasarrufu bakımından floresandan çok çok üstündür. Led mi kullanalım, bana ne canım, ne istiyorsanız onu kullanın. Ama uzay teknolojisini öğren, floresan grafiklerindeki piyono tuşları gibi inip çıkan dalga boylarını bir halt zannetme yeter. Bu konuyu sabırla okuyanlara teşkkür eder sabırsızlıkla okuyanlara şifalar dilerim.




Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]163906,pekozgur[/T][T]152084,fahrisinan[/T][T]174194,enginm2000[/T][T]96014,kemakinen35[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T]
Teşekkür Edenler: [T]174194,enginm2000[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T]
+1: [T]174194,enginm2000[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir