Led nedir?


şifo1978Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
İl: Manisa
Mesaj: 51
şifo1978Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 18:07
 
LED Nedir?

LED, kelime olarak Light Emmİting Diode (Işık Yayan Diod)' un baş harflerinden oluşmaktadır. LED'ler, aslında bir yarı-iletken diod olmakla birlikte normal diodlardan farklı olarak jonksiyon bölgelerinde yayınladıkları fotonlar aracılığı ile ışık verirler. Fakat yaydıkları ışık diğer akkor flamanlı lambalar veya flouresan tüplerde olduğu gibi LED'ler her hangi bir termik veya kimyasal işlemler sonucu ışınım yapmazlar. Bu sebeple ömürleri, verimleri çok daha yüksek ve fiziksel boyutları ise tam tersine çok daha küçüktür. Ve yine bu sebeple yüksek ısı yaymadıkları, kırılma olasılıkları bulunmadığı için düşük aktivasyon enerjili patlayıcı sıvıların ve gazların bulunduğu yerlerde ve diğer kazaların ortaya çıkabilecekleri yerlerde kullanılmak için en iyi çözümdür. LEDler çok çeşitli kimyasal maddelerden üretilirler. Farklı maddelerin bileşimi ışığın rengini belirler ve böylelikle ışığın rengi elde edilir. Infra-Rouge (Kızıl altı) dan Ultra-Viole (Mor Ötesi) ye kadar çok geniş bir spektrumda ışık verebilecek şekilde üretilirler.

LED Teknolojisi

  Aydınlatma teknolojisinin gözbebeği ampul her geçen gün geliştiriliyor. Bilimadamları, sağlık sorunlarına yol açmayan, çevre dostu ve estetik ampullere ulaşmak için yoğun çaba harcamaya devam ediyor.

 Aydınlatmada son yıllarda en çok üzerinde durulan teknoloji LED'dir. Bunların kullanıldığı ürünler tasarlamak ve kullanım alanlarını genişletmek aydınlatma firmalarının en önemli konusu durumundadır.

 LED aydınlatmasının diğer aydınlatma sistemlerine kıyasla en önemli farkı, enerjinin en düşük şekilde kullanılması ve uzun ömürlü olmasıdır. LED teknolojisi artık iç aydınlatma, sokak, cadde, park ve bahçelerin aydınlatılmasının yanı sıra daha birçok alanda kullanılıyor. LED, ister dekoratif olarak outdoor ve indoor uygulamalarında, ister sanayi her alanda kullanılabilir.

 LED'i ışık yayan diyotlar olarak adlandırıyoruz. LED (Light Emitting Diodes) öG'ların yan iletken devriminden kaynaklanan buluşların devamı niteliğindedir. Teknik açıdan bakıldığında, P-N ve N-P bağlantılı yarı iletken bir maddedeki elektron ve delikler birleşirken, elektriği ışığa çeviriyor.

 LED' ler, elektrik enerjisini ışığa çeviren katı-hal yarı iletken aygıtlardır. Alevler ve akkor filamanlar gibi, ışığın termik kaynakları, ya alevlerde olduğu gibi kimyasal reaksiyonla yada filamanlardaki gibi elektriksel ısıtmayla, ışık yayar. LED (soğuk) ışığın üretimi yüksek etkiye yol açar, çünkü enerjinin büyük bir kısmı görünen spektrum içerisinde ışın yayar. Floresan lambaları ve elektro gaz ışıl aletleri gibi diğer yaygın yüksek verimli ışık kaynakları da, görünen spektrum dışarısında fazla termik radyasyon olmadan ışık üretir. LED'ler katı hal aygıtlar oldukları için, aşın derecede küçük ve dayanıklıdırlar. Aynı zamanda diğer kaynaklardan daha uzun lamba ömrü sağlarlar.

 Akım, farklı madde bileşimlerinin birleşme yerlerinden, bir taraftan öbür tarafa aktığında; ışık, katı kristal maddenin, cipin içinde üretilir. LED, P-tipi ve H-tipi yan iletkenler olarak adlandırılan işlemden geçirilmiş maddenin iki elementinden oluşur. Bu iki element P-N birleşme yeri adı verilen bir tabaka oluşturarak doğrudan lense yerleştirilir. Farklı maddelerin bileşimi ışık rengini belirler ve böylelikle ışığın rengi üretilir. LED diğer diyod türlerinin çoğuna benzer, ama önemli farklılıklar vardır. LED'in görünebilir olmasına ya da IR enerjisinin içinden geçmesine izin veren saydam bir ambalajı vardır. Bunun yanı sıra LED'in şeklinin uygulamaya göre değiştirildiği büyük bir PN-birleşim yeri alanı vardır. Şekil I'de gösterilen aygıt, bir AlGalnP LED'dir, çünkü yan-iletken tabakalar alüminyum (Al), galyum (Ga), indiyum (İn) ve fosfattır (P). AlGalnP'nin değişik bileşimleri san-yeşil den kırmızıya renkler içerisinde ışık üretir.

LED Teknolojisinin Avantajları

  LED ışık kaynaklar, geleneksel aydınlatma kaynaklarıyla karşılaştırıldığında son derece uzun ömür, yüksek dayanıklılık ve düşük enerji kullanımı gibi önemli avantajlara sahiptirler; fakat onları tamamen eşsiz kılan özellik renk üretme yetenekleridir. Milyonlarca renk üretmelerine ve çok çeşitli renk sıcaklıklarında beyaz ışığın sağlamalarına ek olarak. LED ışık motorları tamamen kısılabilir ve bir şalter gibi basit bir şeyle ve internet yoluyla bağlantılı bir bilgisayar gibi kompleks bir şekilde kontrol edilebilmektedir. Mevcut lamba teknolojileri, LED'lerin sağladığı büyük tasarım sayısı ve görüntü olanaklarıyla rekabet edemezler. LED'lerin sağladığı ek avantajlar arasında aşağıda belirtilenler yer almaktadır:

  • LED'ler doğal bir ışık yaratır.

  • LED ampulleri, elektrikli aydınlatma ampullerinden daha dayanıklı, uzun süreli ve enerji verimlidir.

  • Düşük Güç Tüketimi ve ısı dağıtma.

  • Enerji tasarrufu sağlar ve bakıma ihtiyaç duymaz

  • Bütünüyle şoka ve titreşime dirençli olurlarken, ortada ne paramparça olacak bir cam ne de kırılacak bir flaman vardır.

  • Ortalama 50.000 saat/ömrü vardır.

  • Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliği.

  • Göz alıcıdır ve emniyet düşünülmüştür.

  • LED'lerin yumuşak parıltısı kaba gölgeyi, yansımayı ve göz kamaştırıcı parıltıyı azaltır.

  • Yüksek ışık gücü , düşük enerji tüketimi ve uzun ömürleri ledlerin en önemli özelliklerindendir.

  • Power LED'ler

  • ***Power Led ler genellikle 1W ve 3W olarak kullanıma sunulmaktadır.(3w olanlar akvaryum aydınlatmasında idealdir)

     Beyaz renkli Power led ler iç ve dış genel aydınlatma için kullanılmakta olup, mavi, kırmızı, sarı, yeşil ve RGB powerled ler Wallwasher diye de adlandırılan duvar boyama aydınlatmaları için kullanılmaktadır.

     Powerled konusunda lider firmalar Samsung ( sunnix-5), Cree ( X-lamp), Osram ( Dragon-X), lumileds ( Luxeon rabel), Seul semi conductor (z-powerled) , Nichia dır. Arkalarından Awago, Edison ( edixeon), Everlight, Prolight, Kingbright , Huey  jann, lummicro gibi firmalar gelmektedir.

     

  • Dalga Boyu :

    Renkli ledlerde sadece rengi belirtir. Herhangi başka bir amacı yoktur. Ancak Beyaz powerled lerde renk belirtmek üzere dalga boyu yerine Kelvin (°K) kullanılmaktadır. Beyaz led lerde 3200 °K - 8000K °K aralıklarında farklı isimlerle adlandırılmaktadır. 3200 °K - 3300  °K Sıcak beyaz ( Warm White), 3500 °K - 4500 °K Naturel beyaz ( Natural White), 5500 °K - 6500 °K Saf beyaz , gün ışığı ( Pure White), 6500 °K - 8000 °K  Soğuk beyaz ( Cool White) olarak adlandırılmaktadır.

     

  • Power led ler  renklerine göre farklı ışık şiddetlerine sahiptirler ve buna lümen denir.

    Örnek tablo verilmek istenirse;  

    Renk   

    Dalga boyuyu   Boyu

    Akım

    VoltajıVoltajı

    Parlaklık

    Açı

    (color) 

    velenght)

    ( IF)   

    (VF)

    (Lumen) 

    (ViewAngel)

    Yeşil

    520-525

    350mA

    3,6

    55

    120

    Sarı

    590-595

    350mA

    2,3

    43

    120

    Kırmızı

    625-635

    350mA

    2,3

    45

    120

    Mavi

    462-465

    350mA

    3,3

    33

    120

    Beyaz

    6000K

    350mA

    3,6

    80

    120

    Sıcak Beyaz

    3300K

    350mA

    3,6

    60

    120

    Açı (View Angel) :

     Renkli ve RGB 1W ve 3W Powerled ler genellikle dekoratif amaçlı duvar boyamalar ( wall washer) için kullanılmaktadırlar. Bu nedenle Işığın uzun mesafelere taşınması gerekmetedir. Işığın uzun mesafeye taşınması power led lerin önüne konan ve çeşitli açılarda olan lens ler le mümkün olmaktadır. Bu power led lensleri 5°C, 15°C, 20°C, 35°C,  55°C derecelerinde bulunabilmekte olup ışığın taşınmasında kullanılmaktadırlar.

     Ledli aydınlatmaya yönelik uygulamalarda kullanılan Beyaz renkli powerled ler genellikle 55°C ve 120°C olarak kullanıldığından sıcak ve soğuk beyaz rekli 1W ve 3W ledler genelde lensli veya lenssiz olarak bu açılarda üretilmektedir.

     http://www.sinirsizenerji.net/Power_led_ay.aspx

şifo19782011-02-18 18:22:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlker ALTUNTAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 673
İlker ALTUNTAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 18:44
Teşekkür ederiz yeni başlayanlar için gayet bilgilendirici olmuş....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

şifo1978Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
İl: Manisa
Mesaj: 51
şifo1978Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 22:17
Faydalı olursa ne mutlu bana. şifo19782011-02-18 22:17:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir