Lepistes Balığı Ölümü


alperderyaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 35
alperderyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 00:34
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: 
Sirtinda beyazlik, durgunluk, dudaklarda siyah benek

Akvaryum Kapasitesi (litre): 
30

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 
4 Yetiskin Lepistes, 6-7 adet 1-2 cm lepistes, 6 tane yeni dogan lepistes + Salyangoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 
26 C

Filitrasyon:
Resun CY-20

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: 
Sera Aquatan, Su degisimlerinde 20 LTye 5 ml oraninda

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
15 Gun once kurulum yapildi. 3-4 gunde bir %30 oraninda degisim, bir kez B vitamini takviyesi. 

Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 15 gün önce 30 LT lik bitkili bir lepistes akvaryumu kurdum. 
Akvaryumcuma vermemesi konusunda ısrar etmem rağmen 2E 4D ve 1-2 cm boylarında 7-8 yavru balık verdi. 
Kurulum öncesinden sabırsızlıktan ötürü çok beklemeden (kurulumdan 2-3 gün sonra) balıklarımı koydum. Beklemiş su ve aquatan uygulayarak kurulum yaptım. Sıcaklığım sabit ve 26 derece. 
15 gün içinde 3 kere dip çekimi yaptım. İç filtre vardı debisi çok geldiği için Resun CY20 200l/h dış filtre aldım. 

2. gün erkek balıklarımdan biri öldü. Ciddi bir işaret vermeden öldü. 

Daha sonra ikinci yetişkin erkek balığım öldü. Fakat bunun kuyrukları tırtıklanmış gibiydi. 
Araksından 3. balık fakat bu sefer yetişkin değil 1-2 cm boylarında olan bir erkek. 

Ve bugün damızlık bir lepistesim öldü. Ölen lepistesim aşağıda fotoğrafını paylaşacağım lepistes ile çok benzer davranıyordu. Hala hayatta olan ve son ölen lepistesimin ikisinin de ağzı sürekli açıktı.
Aynı zamanda ağızlarının etrafı yani dudakları siyah siyah olmuş durumda. Bir de ikisinin de sırt kısmı beyaz ve soyulmuş gibi. Küçük erkek lepistesler bu bölgeye sürekli vurmaya çalışıyor. 

Bu hastalık nedir? 
Bu son yetişkin lepistesim kaybını engellemek için ne önerirsiniz?

Teşekkürler,


 
alperderya2013-04-17 09:07:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 07:56
1. Balıkları tankınızda gerekli bakteri oluşumu tamamlanmadan koymuşsunuz. Bu da balıkların mukoza tabakasını güçsüz bırakmış ve ölmüşler.
2. Balıkları tanka koymadan önce akvaryum suyuna alıştırma yaptırmadan direkt koymuşsunuz. Bu da balıkların mukozasına etki etmiş ve ölmüşler.
3. Suyun PH değerini bilmeden aldığınız yerdeki PH değerinde çok farklı bir değerdeki tanka koyduğunuz için bu da Mukozayı zayıf düşürmüş ve balıklarınız ölmüşler.

Bu yukarıda saydığı 3 sebep de aslında aynı hatadan kaynaklanıyor. Acele etmek. Diğer balıklarınız da ölebilir veya hayatta kalabilirler, hayatta kalırlar ise bu onların metabolizmalarının ve mukozalarının çok dirençli olmasından kaynaklanıyordur.

Bundan sonra balık almadan ve balıkları tanka koymadan önce yapılacakları aşağıda sıralıyorum.
1. Tankınızın en az 2 hafta balıksız, bitkileri kumu ve tüm setup'ı tamamlanmış olarak çalışması lazım. Isıtıcı ve filitre düzenli olarak çalışmalı.
2. Tankınızdaki syun PH değerini bilmelisiniz.
3. Akvaryumcudan aldığınız Balıkların içinde oldukları suyun PH'ını ölçmelisiniz. torbadaki su ile akvaryumdaki suyunuzda PH farklılıkları var ise balıkları tanka koymadan önce su alıştırmasının süresini çok uzun en az 6 saat yapmalısınız.
4. Su alıştırması yaparken, 1 adet 5 litrelik temiz bir kap, hava horumu ve hava musluğu ile bir adet de hortum tutturulabilecek delikli bir vantuz lazım. Hortumu vantuzdan geçirin vantuzun bulunduğu bölümü akvaryumun içine su seviyesinin altında bir noktaya tutturun, öbür ucu ise 5 litrelik tanka gelecek şekilde uzunluğunu ayarlayın. 5 litrelik kabın akvaryumunuzdan alçakta olmasına dikkat edin, aynı seviyede olurlarsa su akışı olmaz. Daha sonra ağızınızla pipetle kola içer gibi tanktan su çekin, suyu hortumda ilerlediğini gördükten sonra ağızınızdan çıkartın ve ucuna hava musluğunu takın, bu musluğu taktıktan sonra da suyun yavaş yavaş damla damla akması için ayarlayın ve 5 litrelik kabın içine koyun. Bu suya alıştırma süresi en az 6 saat olmalı, damlaların çok seyrek aralıklarla akmasını ayarların. Saniyede 1 damla olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bir de arada sırada 5 litrelik tanktaki suyun seviyesini kontrol edin, taşmaması için içinden bir miktar suyu belirli periyodlarda dökmeniz gerekecektir. Bir de bu damlatma işlemi esnasında balıkların strese girmemesi için Stress guard isimli bir ilacı suya damlatmanızı öneririm, bu balıkların strese girmelerini engeller.
6 saat geçtikten sonra, balıkların bulunduğu 5 litrelik kaptaki suyu yavaş yavaş lavaboya dökün ve sadece içinde balıkların kalabilecekleri az bir miktarda su kalana kadar bu işleme devam edin sonra o su ile birlikte balıklarınızı akvaryumunuza aktarın. Bu arada akvaryumunuza da litre hesabına göre stress guard isimli ilaçtan damlatınız. Balıklarınız ortama alışmış olacaklardır. ve bu yöntem ile balık ölümlerinin büyük oranda önüne geçmiş olursunuz.

Sağlıklı balıklarınız olması ümidiyle

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperderyaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 35
alperderyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 08:45
Eray Bey Tesekkurler.
Maalesef bu sabah son damizlik lepistesim de öldü.

Akvaryumda kalan ve bahsettiginiz stres yaratacak olaylara maruz kalan baliklarima ne gibi bir bakim yapmaliyim ki daha fazla kayip yasamiyim? Yada artik is isten gectimi? 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperderyaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 35
alperderyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 09:05
Merhaba Tekrar,

1 gundur lepisteslerimin keyifleri yerinde. Fakat nadir de olsa bir iki lepistesim de hala, durgunluk, dipte hareketsiz bekleme, yeme diger baliklar kadar ilgi gostermeme gibi davranislar mevcut. 

Bir onceki mesajimda sordugum soruyu tekrarlayacagim. Verdigim kayiplardan sonra tekrar bir kayip vermemk icin tankima yapabilecegim herhangi bir mudahele var mi? Vitamin, ilac, tuz vs?

Gozumun onunde olmeleri cok aci verici.Caresizlik gercekten kotu bir duygu. 

Tesekkurler,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir