Lepistes yavru yemeyi önleme deneyim.


armağan ilgarÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2013
İl: Kars
Mesaj: 268
armağan ilgarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 18:46
Tekrar merhabalar herkese yeni bir sorunu daha halletme amacı ile bu yazımı yazıyorum okuyan herkesin fikrini beyan etmesini rica ederim.. (Kesinlikle kendi fikrim ve deneyimdir alıntı değildir. )
Genelde lepistes yavrularını yemesinden şikayetçiyizdir ve buna bi çözüm gerektiğini düşündüm ve tekrar denedim olay çok basit aslında sadece biraz sabır gerektiriyor öncelikle 2 tane tanka ihtiyacımız var daha sonra 1 e düşecek anaç lepisteslerimiz bir tankta duruyor yavru doğar doğmaz alıyoruz yavruları ve diğer yavru tankımıza alıyoruz ( mümkünse yavru tankı daha büyük olsun olabildiğince büyük olsun ki ileride sorun olmasın) 1 ay boyunca yavrulara başka ekleme yapmıyoruz daha sonra yine doğum yapacak olan anacın doğan yavrularını ekliyoruz tekrar tekrar tekrar yavruluğundan itibaren yanında yeni doğmuş balık olan lepistesler artık yeni doğan balığa alışmış olduğu için dokunmuyorlar kewsinlikle ve yüzde yüz işe yarıyor kendimde denedim. teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 18:49
Bu deneyinizi kaç ay süreyle yaptınız acaba?

Kaç batın yavru üzerinde çalıştınız?

Bilgi verebilirseniz sevinirim.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armağan ilgarÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2013
İl: Kars
Mesaj: 268
armağan ilgarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 18:51
6 Ay yaptım artık kesin sonuçtan sonra sizinle paylaşma gereksinimi duydum her ay  yaklaşık 10 tane yavru yeni doğan ekledim. Ben teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arrapÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2013
İl: Mus
Mesaj: 145
arrapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 19:03
Aynı konu başlığından bende açmıştım :) Yöntemini beğendim. Burada asıl amaç büyük balıklara küçük balığı yememeyi öğretmekten ziyade aslında yiyemeyeceğini göstermektir. 
Örneğin balıkların arasına yiyemeyeceğine emin olduğumuz büyüklükte yavrular atacağız. Bu yavrulara hamleler olacak baya bi kovalamaca yaşanacak ama pes edecekler. Sonra onları çıkarıp biraz daha küçüğünü. Küçülterek devam ettiğimizde göreceğiz ki bir süre sonra yavrulara hareket bile gelmeyecek :) Tabi bu Armağan Bey in de  söyledği gibi uzun bir süreç 4-7 ay arası değişir.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 19:52
Arkadaşlar merhaba, kendinizce çalışmalar yapmanız mutluluk verici.
Fakat bir gerçeği unutmayalım. Lepistesler ve diğer tüm balıklar, siz ne yaparsanız yapın fırsat yakaladılar mı yavru balıkları yerler bu onların iç güdüsü, iç güdüyü ortadan kaldıramazsınız.
Yıllardır ben selektif lepistes üretimi yapıyorum. Beslediğim ve ürettiğim türler de imza kısmında mevcut. Şunu söylemelliyim. İlk doğan yavru doğduğu ilk andan itibaren ilk bir iki gün süreyle tam bir balık gibi yüzmez. Tedirgin ve panik halinde bir yüzüşleri vardır ve bu yüzüşten ötürü de suda farklı titreşimler ve elektrik sinyalleri yayarlar ve bunu da erişkin balıklar canlı yem olarak algılar veya zayıf bir yavru olarak algılar ve hamle yapar ve o yavrunun çok büyük bir ihtimalle yem olmasıyla sonuçlanır. İlk 2 günü atlatabilen yavrularda yüzüş normal bir hal alır ve diğer erişkin balıklar artık yavrulara pek ilgi göstermezler. 

Lepisteslerin çok üretken olmalarının altında da bu neden yatar. Doğada doğum yapan bir dişi doğum esnasında kaybettiği büyük enerjinin bir kısmını doğan zayıf ve güçsüz yavruları veya önünden geçmek gafletinde bulunan bir yavruyu yiyerek geri kazanırlar. Bu bir nevi doğal seleksiyondur. Bizler ise evlerimizde doğan her yavruyu kurtaralım diye bu doğal seleksiyonu ortadan kaldırmış oluyoruz. 
Doğum yapan dişi siz ne yaparsanız yapın yavrularının bir kısmını veya fırsatı olursa hepsini yer buna bizler engel olamayız. 
Siin 6 aydır yapıyorum dediğiniz deney aslında tam sonnuçlanmamıştır. Bu tarz bir deneyin tam anlamıyla sonuca ulaşabilmesi için en az 2 sene booyunca yapmalısınız. Bir de doğum yapmış dişiyi ayırmanız bir fayda sağlamaz. Doğum yapan dişiniz kaybettiği enerjiyi iyi beslenerek almaz ise ve de o dişiyi tekrar yüksek oranda testesteron yüklü erkeklerin arasına bırakırsanız kovalanmaktan da yorgun düşecek ve ölecektir. Yani sizin doğum yapan dişinizi de ayrı bir tankta en az 1 gün düzgün ve kaliteli yemlemeyle kondisyon kazandırıp ana tankınıza geri koymanız lazım ve bunu da yapabilmeniz için ayrı bir tankın daha olması lazım. 
Biz seçici üretim yapanlar, yani seçtikleri özel bireylerle daha sağlıklı ve daha canlı renkleri ve desenleri olması için çalışanlar, tüm yavruları kurtarıp aralarından en sağlıklı olanların  hayatta kalabileceği bir seçme işlemi uygularız, işte bizim burada yaptığımızı doğada dişi balık ve diğer erişkinler kendi başlarına yaparlar. 

Sizin deneyinizi yaparken hangi yöntemleri, hangi ölçülerdekki tankları kullandığınızı, balık birey sayılarını, her doğumda kaç yavrunun doğduğunu sayılarıyla eksiksiz tutmanız ve bizlere kanıt olarak sunmanız gerekir ki bu süreç en az 2 sene sürmeli ki kesin ve net diyebilelim. 6 ay böyle bir deney için çok kısa bir süre. 

Diğer bir konu da sizin balıklarınızı ne gibi yemlerle beslediğiniz. Sizin sadece kuru yemlerle 6 ayda bir boya getirdiğiniz bir balığı ben 4 ayda sürekli canlı yem, sprulina ve diğer proteince yüksek yemlerle besleyince getirebiliyorum. Benim balığım 6 aylık olduğğunda sizin balığınız benim balığımın 4 ayllık halindeymiş gibi kalabilir. Cüssece tam erişkin boya gelmemiş bir balığın zaten yavru peşinde fazla koşması beklenemez. Bir de Lepistes gibi bir balığın 2 yıllık bir yaşam süreci olduğunu da göz önüne aldığımızda 6 aylık olan bir balık belki yavru yemeyi kesebilir ama 1,5 yaşına geldiğinde yavru yemeye tekrar başlayabilir. Bu da ihtimaller arasındadır.

Sonuç olarak, 6 aylık bir deney süresi bizlere anaç ve erişkin lepisteslerin yavrularını yemeyeceğini ispatlamaz. Sizin o 6 aylık dişileriniz doğum yaptıklarında bırakın da bakalım kendi doğurduklarını yeme isteği gösterecekler mi? 

Ben kendim 6 bölmeli 2 set içinde çalışmalarımı sürdürüyorum bazı bu işe daha fazla önem veren arkadaşlarımın sadece bir tür için bile toplam en az 24 bölmeleri veya setleri mevcut. Ben 30 yılı aşkın süredir lepistes besler ve üretirim, ben bile sizin kadar kesin söylemlerde bulunmaktan kaçınıyorum. Çünkü bahsettiğimiz balık lepistes ve bu balıklar ağızlarından sığabilecek canlı ne bulurlarsa (kendi yavruları da dahil) yemek için programlanmışlardır. Sadece canlı olması da şart değil protein olsun Lepisteslere yeter.

NOT: Lepisteslere ne kadar geniş alan verirseniz yavrularıyla ilgilenmeyi onları kovalamayı o kadar çabuk bırakırlar. Çünkü Lepistesler boş yere enerji harcamayı sevmezler. Onlar için her şey potansiyel yemdir. 1 dişiyi 10 litrelik bir tanka koyarsanız yavrularının hepsini bir kaç gün içinde bitirir. Bir ddişiyi 20 litre içine koyarsanız yavrularının büyük bir kısmını yiyecekktir ama bir kaç yavru sağ kalacaktır. Bir dişiyi 50 litre bir tanka koyarsanız yavrulardan bir kaç tanesi yem olacaktır. ama bir dişi lepistesi 100 litrelik bir tanka koyarsanız yavrularının hemen hemen hepsi hayatta kalacaktır. Olay balıklarınıza sunduğunuz ortamdır. Ne kadar geniş ve ferah o kadar çok yavru. 

Sevgiler saygılar

Eray 
LEPİSTES DERNEĞİ ÜYESİ
www.lepistes.org da moderatör. 


Eray Gurdogan2013-09-06 19:58:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armağan ilgarÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2013
İl: Kars
Mesaj: 268
armağan ilgarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 21:28
Fikir görüş ve tavsiyeleriniz için özellikle teşekkür ediyorum. Yaşım 16 lise 3 e geçen garip birt öğrenciyim bu hobi için fırsat buldukça çalışıyor notlar tutuyorum uygun imkan yer fırsat akvaryum buldukça çalışmalarıma devam edeceğim ve tekrar sizlerle olacağım tekrar çok teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 06:31
Eray Beye sonuna kadar katılıyorum ayrıca canlı doğuranlarda ana karnından çıktıktan sonra ilk solunum için su yüzeyine yüzme aşamasında en fazla kaybın olduğunuda eklemek isterim



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 11:25
[QUOTE=armağan ilgar]Fikir görüş ve tavsiyeleriniz için özellikle teşekkür ediyorum. Yaşım 16 lise 3 e geçen garip birt öğrenciyim bu hobi için fırsat buldukça çalışıyor notlar tutuyorum uygun imkan yer fırsat akvaryum buldukça çalışmalarıma devam edeceğim ve tekrar sizlerle olacağım tekrar çok teşekkür ediyorum.
[/QUOTE]

Armağan bey kardeşim,

Umarım eleştirilerimle seni üzmemişimdir? İGün gün notlar tut. Başlangıç noktasında 1 çift balıkla yeniden başla. Fotograf makinan var ise her gün dişi balığın hamilelik durumunu fotografla, eğer yakalabilirsen doğum anlarını da çek. Genç bir çiftten onların hayat döngüsü bitene kadar kaç yavru alabildiğinin notlarını tut. Gelecekte buhobiye yeni başlayacak olanlara çok iyi bir kaynak oluşturmuş olursun. Bu tarz şeyler gençken yapılabiliyor. Benim yaşım 40, iş güçç hayat derken bazı şeylere vakit bulunamıyor, zamanım olsa sana dediklerimi kendim yapacağım ama nerde? 

Hadin kal sağlıcakla.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

frezya3Çevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2013
İl: Konya
Mesaj: 173
frezya3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 12:39
Benimde bu olay küçükkken başıma gelmiş babam bana fanusta beslemem için lepistes almıştı bir dişi bir erkek ben doğdukları andan itibaren küçük bir kavonoza almıştım ne kadar doğururlarsa doğursunlar o kavonoza almayı sürdürdüm ama yavrular hiç ölmüyordü tabi sonra annem istemedi attı babam Karaman'da bakamadığı için öldüler ÇOK UZUN ZAMAN JAPON BALIĞI  BESLEYEN BİRİ OLARAK CANLI DOĞURANLARI HEP SEVMİŞİMDİR TAM BİR HOBİ İŞİ BİTKİLER DOĞURMALARI SABIRLA BÜYÜTMEK

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilay-28Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2011
İl: Giresun
Mesaj: 886
kubilay-28Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2013 22:54
[QUOTE=frezya3]Benimde bu olay küçükkken başıma gelmiş babam bana fanusta beslemem için lepistes almıştı bir dişi bir erkek ben doğdukları andan itibaren küçük bir kavonoza almıştım ne kadar doğururlarsa doğursunlar o kavonoza almayı sürdürdüm ama yavrular hiç ölmüyordü tabi sonra annem istemedi attı babam Karaman'da bakamadığı için öldüler ÇOK UZUN ZAMAN JAPON BALIĞI  BESLEYEN BİRİ OLARAK CANLI DOĞURANLARI HEP SEVMİŞİMDİR TAM BİR HOBİ İŞİ BİTKİLER DOĞURMALARI SABIRLA BÜYÜTMEK[/QUOTE]



Sizden habersiz doğurupbir anda sizi sevince boğan hele birde 10 15 yavru kaçabilmişse anaçlardan işte o zaman dünyanın en mutlu insanısın :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dekremerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2012
İl: Tokat
Mesaj: 248
dekremerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2013 16:55
[QUOTE=armağan ilgar]Tekrar merhabalar herkese yeni bir sorunu daha halletme amacı ile bu yazımı yazıyorum okuyan herkesin fikrini beyan etmesini rica ederim.. (Kesinlikle kendi fikrim ve deneyimdir alıntı değildir. )
Genelde lepistes yavrularını yemesinden şikayetçiyizdir ve buna bi çözüm gerektiğini düşündüm ve tekrar denedim olay çok basit aslında sadece biraz sabır gerektiriyor öncelikle 2 tane tanka ihtiyacımız var daha sonra 1 e düşecek anaç lepisteslerimiz bir tankta duruyor yavru doğar doğmaz alıyoruz yavruları ve diğer yavru tankımıza alıyoruz ( mümkünse yavru tankı daha büyük olsun olabildiğince büyük olsun ki ileride sorun olmasın) 1 ay boyunca yavrulara başka ekleme yapmıyoruz daha sonra yine doğum yapacak olan anacın doğan yavrularını ekliyoruz tekrar tekrar tekrar yavruluğundan itibaren yanında yeni doğmuş balık olan lepistesler artık yeni doğan balığa alışmış olduğu için dokunmuyorlar kewsinlikle ve yüzde yüz işe yarıyor kendimde denedim. teşekkürler.
[/QUOTE]

Arkadaşa katılıyorum... 1998 yılından beri lepistes bsliyorum ve bu yöntemle yavru kaybı sorununu bende aşmıştım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2013 22:02
Dursun bey merhaba,

Ben 1980 yılından beri Lepistes besliyorum, nedense bendeki Lepistesler yavruları yememeyi bir türlü öğrenemediler. Sanırım öğrenme güçlüğü çekiyorlar :) Full redler, Snakeskinler, HB White'lar nedense hep yavrularının bir kısmını yakalayıp yediler.Yemeğe de devam ediyorlar.
Hayvanların iç güdülerini silmişsiniz bravo size. 

Bu arada 135 litrelik tankınızda Hem katil salyangoz hem de diğer salyangozların bir arada yaşıyor olması da dikkatimi çekti. Helenalara da, salyangoz öldürmemeyi mi öğrettiniz? Benim Helenalarım akvaryumda dev gibi elmalar da dahil hiç canlı salyangoz bırakmamışlardı. Nasıl yaptığınızı öğrenebilir miyim acaba? Helenaları (Salyangoz katili salyangoz) neyle besliyorsunuz acaba?

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2013 22:19
Bende bırakın yetiskinleri yavrular bile kendinden küçük yavruları yemeye çalışıyor.
Dediğim olay 1 aylık yavru ve yeni doğan yavrular arasında gerçekleşiyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2013 03:59
Ben de yazayım da iş bilmemne yarışına dönsün 75 yılından bu yana canlı doğuran ağırlıklı olarakta lepistes ben yaşlı emekli bi hobiciyi 40-50-100-150- tl lepistes almadım alamamda ben almandan başka lepistes tanımıyorum kim ne derse desin 5 cm dışkılarında yaşıyorlar (isteyen profilimden bulur bakar) ama benim balıklarım mutlu mesut 6 sene önce aldığım 3 erkek 6 dişinin torunlarının torunları  merak ederseniz yavrularınıda pek yemiyorlar en son 3 dişi kaldı sabah kalktım akvaryumda 25-30 yavru akvaryumda 30 cm lik taymur :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir