Lepistes yavru yemeyi önleme deneyim.


dekremerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2012
İl: Tokat
Mesaj: 248
dekremerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2013 13:07
[QUOTE=Eray Gurdogan]Dursun bey merhaba,

Ben 1980 yılından beri Lepistes besliyorum, nedense bendeki Lepistesler yavruları yememeyi bir türlü öğrenemediler. Sanırım öğrenme güçlüğü çekiyorlar :) Full redler, Snakeskinler, HB White'lar nedense hep yavrularının bir kısmını yakalayıp yediler.Yemeğe de devam ediyorlar.
Hayvanların iç güdülerini silmişsiniz bravo size. 

Bu arada 135 litrelik tankınızda Hem katil salyangoz hem de diğer salyangozların bir arada yaşıyor olması da dikkatimi çekti. Helenalara da, salyangoz öldürmemeyi mi öğrettiniz? Benim Helenalarım akvaryumda dev gibi elmalar da dahil hiç canlı salyangoz bırakmamışlardı. Nasıl yaptığınızı öğrenebilir miyim acaba? Helenaları (Salyangoz katili salyangoz) neyle besliyorsunuz acaba?

Sevgiler saygılar

Eray
[/QUOTE]

:) Üstadım tankın içinde birlikte yaşıyorlar evet... Ama bendeki şeytan minaresi popülasyonu sandığınızdan çok daha büyük. 15 tane filan katilim var ve yetişen 40'a yakın minik katillerim var... Hepsine en az 1 yıl daha yetecek adi salyangoz türleri var tankımda... Katil salyangoz için farklı bir yemleme yapmıyorum. Ayrıca sebebini bilmiyorum ama katillerim erişkin elma salyangozlarıma yanaşmıyorlar... Belki de çok büyük elmalarım olduğundandır...

80'den beri lepistes beslediğinizi yazmışsınız... Tecrübelerinizden yararlanmak isterim... Takipçinizim... :)


[QUOTE=egemen62]Ben de yazayım da iş bilmemne yarışına dönsün 75 yılından bu yana canlı doğuran ağırlıklı olarakta lepistes ben yaşlı emekli bi hobiciyi 40-50-100-150- tl lepistes almadım alamamda ben almandan başka lepistes tanımıyorum kim ne derse desin 5 cm dışkılarında yaşıyorlar (isteyen profilimden bulur bakar) ama benim balıklarım mutlu mesut 6 sene önce aldığım 3 erkek 6 dişinin torunlarının torunları  merak ederseniz yavrularınıda pek yemiyorlar en son 3 dişi kaldı sabah kalktım akvaryumda 25-30 yavru akvaryumda 30 cm lik taymur :)

[/QUOTE]
:) Estağfurullah abi... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2013 13:46
[QUOTE=Eray Gurdogan] [QUOTE=sametk] [QUOTE=Eray Gurdogan]Samet bey merhaba,

Akvaryumunuzun fotografını , ölçülerini ve içinde barındırdığı erişkin balık sayılarını bizlerle paylaşır mısınız lütfen.
Gelecek bu detaylara göre yorum yapabilirim ancak.

Sevgiler saygılar

Eray[/QUOTE]

Merhaba akvaryum 60 lt resimdeki boyu 70cm   bitkiden geçilmiyor içi.
[URL=#][/URL][URL=#][URL=#]</a></a>

Erişkin balıklar : 3 erkek blugrass lepistes,5 dişi bluegrasss lepistes, 1e 1d 1orta boy plati,4 kılıc yavrusu 2aylık,2 kuhli,2 albino vatoz,2 çöpcü,4 neon
Bu kadar. Şimdiye kadar hiç içinde yavru büyütemedim bu akvaryumun, defalarcada bitkilerin arasındaki yavruları yakaladıklarını gördüm.
Günde düzenli saatlerde 2 kez yemlerini veririm.

düzeltme: omurgasız olarak 4 elma salyangoz 2 helena ve sayısını bilmediğim adi salyangozlar var 





[/QUOTE]


Samet bey tekrar merhaba,
Öncelikle tankınız çok güzel maşallah.

Kusuruma bakmayın fakat o tankta hiç bir zaman yavru yaşatamazsınız.
Doğan yavrular, anne babalarından kaçsa tetralara, tetralardan kaçsa platilerden, platilerden kaçsa kuhlilerden kaçamaz.
Lepistes, plati ve neonlar geceleri uyurken kuhliler gece avcılarıdır. Yavrularınız o akvaryumda nereye saklanırlarsa saklansınlar kuhliler yakalar ve yerler. Lepistes yavruları doğum anından hemen sonra ilk iş zemine saklanmaya çalışırlar, kısaca yukarı tükürsem bıyık aşağı tükürsem sakal misali, birinden kaçarken diğerine yalalanırlar.

Tankınızda sadece Lepistesler olsaydı o kadar bitkili ortamda büyük çoğunluk hayatta kalırdı.
Karma tanklarda lepistes yavrularının , hatta diğer balık yavrularının hayatta kalmasını ummak mucize beklemekle eşdeğer.

Eğer lepistesleri üretmek istiyorsanız ya başla bir tankı sadece lepisteslere ayırın ya da mevcut tanktan neon, plati, kuhli türlerini çıkartın. Bakın o zaman yavrularınız nasıl hayatta kalıyorlar :)

Sevgiler saygılar

Eray[/QUOTE]


Dediklerinize itiraz edecek durumum yok hobide zaten yeni sayılırım fakat şunu söylemek isterim.
Şimdiye kadar yavru yakalarken gördüklerim şaşırtıcı şekilde hep lepisteslerdi özellikle üstteki bitkilerin arasına yatıp yavruları izliyorlar yaklaşınca götürüyorlar,diğer balıklar (plati ve neonlar) üst seviyedeki bitkilere yaklaşmıyorlar bile genelde orta seviyede yüzüyorlar,platilerin iyi yavru yiyici olduğunu duydum fakat şahit olmadım daha.
Kuhliler ise şimdiye kadar gördüğüm en sakin barışcıl canlılar  2 adet ana akvaryumda 2 adet yavrulukta var siz kuhliler yavruları avlar dediğinizde içime bir şüphe düştü kontrol ettim yavru akvaryumunu ama sayı 1 ay önceki sayıyla aynı 17 adet yavru duruyor özellikle her hafta sayarım yavruları o yüzden ana tanktaki katil olarak kuhlileri suçlayamıyorum 

sametk2013-10-08 13:54:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_tcÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 224
serkan_tcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2013 09:08
2 hafta once üretimciden 2e 4d genc moscow blue aldım bu benim ilk tecrubem oluyor bayramın 1. günü lepistesin biri yavrulamıs tahminim 20 adet sayabildim ilk gun fazla bakmadım ama lepistesler yavrulara zarar vermedi sadece yakınlasmaya calıstılar yavrular uzaklasıp durdular bugun hep beraber akvaryumun icinde dolasıyorlar yavrulara zarar vermiyorlar benim sorum yavrular dunyaya geldiği gün mü yem oluyorlar 2-3 günlük olduklarında yavruları yeme ihtiyacı duymuyorlar mı bendeki lepisteslerde yavru yeme icgüdüsü kalkmıs olabilir mi ben bayramın 2.3. günleride evde olmadıgım icin yemde vermedim.aç aç dolastılar.
mateseko2013-10-18 09:10:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuraltinsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
Mesaj: 113
onuraltinsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2013 11:18
[QUOTE=mateseko]2 hafta once üretimciden 2e 4d genc moscow blue aldım bu benim ilk tecrubem oluyor bayramın 1. günü lepistesin biri yavrulamıs tahminim 20 adet sayabildim ilk gun fazla bakmadım ama lepistesler yavrulara zarar vermedi sadece yakınlasmaya calıstılar yavrular uzaklasıp durdular bugun hep beraber akvaryumun icinde dolasıyorlar yavrulara zarar vermiyorlar benim sorum yavrular dunyaya geldiği gün mü yem oluyorlar 2-3 günlük olduklarında yavruları yeme ihtiyacı duymuyorlar mı bendeki lepisteslerde yavru yeme icgüdüsü kalkmıs olabilir mi ben bayramın 2.3. günleride evde olmadıgım icin yemde vermedim.aç aç dolastılar.
[/QUOTE]
sanırım balıklarda şartlanma durumu var yavrulara alışınca yeme eğilimi ortadan kalkıyor benim tankımda yavru sürüsü var birini ıskalasalar diğerini yakalarlar ama hiçbiri yemeye teşebbüs etmiyor. Yavruluk deneyimim olmadı ama yavrulukta büyütülüp sonradan tanka eklenenleri yeme eğilimi daha çok oluyormuş bana şartlanma gibi geliyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2013 18:38
Arkadaşlar bir de şu konuya açıklık getireyim. Eğer anne ve baba genç bireyler ise yani boyları 3 4 cm'i geçmemişse yavruları yemeye çalışsalar da yakalayamazlar. Ufak ağızlı olduklarından yavruları yiyemezler. Eğer  erişkin bireyle bizim damızlık olarak nitelendirdiğimiz 6 ila 8 cm büyüklüktelerse o zaman yavruları affetmezler. 
Bu arada doğumdan sonraki ilk 2 gün yavrular için en kritik dönem, yukarıdaki yazılarımda da anlatmıştım zaten. Çırpınır gibi yüzdüklerinden erişkin balıklara yem miş gibi algı yaratıyor ve erişkinler de hemen hamle yapıp doğru düzgün yüzemeyen yavru yem oluyor.

İlk 2 günü atlatan yavrular daha seri yüzebildiklerinden erişkinlerden kaçmaları daha kolay oluyor. 
Bu arada ben lepistesler üzerinde bir şartlanma etkisi olduğuna inanmıyorum, okuduğum hiç bir yurt dışı kaynakta da böyle bir şartlanmadan bahsedildiğini görmedim. 

Daha önce de bahsettiğim gibi tankınızın hacmi populasyona oldukça rahat bir geniş ortam sunuyor ise yavruların hayatta kalma olasılıkları çok yüksektir.

Benim 210 litrelik tankımda yavrular tam damızlık dişiler , damızlık altları hep beraberler, arada bazı yavruların yendiği oluyor ama o da zayıf bireylerin yenmesi şeklinde vuku buluyor zaten doğada da olan bu.

Sevgiler saygılar

Eray



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir