Lepistesin kendine özgü özellikleri bulunuldu.


YargıcıÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 271
YargıcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 00:55

Yapılan bir araştırmada, ender renklere sahip olan balığın daha çok hayatta kalmayı başardığı tespit edildi.

Bilim adamlarının, lepistes gibi akvaryum balıkları üzerinde yaptıkları bir araştırma, bu balıkların pullarının renginin kendilerini yemek isteyen diğer balıklardan kaçmaları konusunda etkili olduğunu ortaya çıkardı.

ABD’nin Illinois üniversitesinden araştırmacılar, bilimsel adı “Poecilia reticulata” olan lepisteslerden yüzlercesini Karayibler’deki Trinidad’ın nehirlerinden topladı. Bunları renklerine göre ayıran ve işaretleyen bilim adamları, daha sonra bazı renkleri taşıyanlar azınlık olacak şekilde gruplar oluşturarak, balıkları yeniden nehre saldı. Araştırmacılar, 3 hafta sonra ender renklere sahip lepisteslerin daha çok hayatta kalmayı başardığını tespit etti.

İngiliz bilim dergisi Nature’da da yayımlanan araştırma, “doğal seleksiyonun, bazı durumlarda ‘ender’ olanların lehine çalıştığı” teorisinin doğruluğunu ortaya koyarken, avcıların, ölçütler dışında kalanların kaçmalarına izin vererek neden öncelikle “koşullara uyan” balıklara saldırdığı sorusunun yanıtı henüz bilinmiyor.

Bilim adamları tarafından bu konuda ileri sürülen bir teze göre, büyük balıklar, zihinlerinde avlarının baskın renkleri üzerine kurulu görüntüsünü oluşturuyor. Böylece bu robot resimden daha fazla uzaklaşan lepistesler, daha az potansiyel av oluyorlar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 19:16
 Çok güzel bir paylaşım gerçekten çok ilginç ama bir okadar da önemli ve güzel bir olay.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir