Limon’da yaprak erimesi ve su değişimi


...HolloW...Çevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 75
...HolloW...Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 13:53

Merhaba,

1 sera daylight (30W) ve 1 grolüx (30 W) kapak reflektör ile kaplı. Günde 12-13 saat ışıklandırma yapılıyor. Kumun altında sera aqua depot bulunmakta. Karbondioksit (mayalı sistem), sıvı ve tablet gübreleme cuma günü başlayacak.

Akvaryumu yeni kurdum, ilk bitkilerimi (limon, anubias barteri nana ve çınar) koyalı yaklaşık 15 gün geçti. İlk 1 haftadaki inanılmaz gelişmeleri görünce bitki sayısını zamanla artırdım. Özellikle limon çok büyük gelişme gösterdi, 2-3 misli büyüdü. Fakat boyu uzamadı sadece 15-20 civarı sağlıklı yaprak verdi. Işık yeterli olduğu için uzamadığını düşündüm. Buraya kadar herşey güzel...

Cumartesi günü akvaryumun su seviyesini optimuma getirmek için 1 gün dinlenmiş olan 10 litrelik suyu ekledim. Bir miktar sera marka su hazırlayıcı solüsyon da döktüm. Limonun aynı kökten vermiş olduğu kalın ve sağlıklı dallarından birini kesip yanına ektim. Diğer bitkilerde de bir miktar budama yaptım.

O günden beri limonumun yapraklarında çok yoğun bir erime var. Diğer bitkilerim de sağlıklarını yitirdiler. Akvaryum da ciddi bir sakal yosunu saldırısına uğramış durumda.

Söz konusu 10 litre suyu 1 gün bekletmem yetmemiş olabilir mi?  Demir eksikliği, fazla yemleme vs gibi başka şeyler de söz konusu olabilir mi? Ya da budama yaparken yanlış bir şey mi yaptım?

Daha önemlisi; ne yapmalıyım?

NOT: Henüz su testlerini yapamıyorum. Cuma günü tetra 5in1 test kiti elimde olacak, sonuçlarını sizlerle paylaşırım.

Yanıt verenlere şimdiden teşekkür ederim.

...HolloW...2007-2-27 14:27:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 16:24
Limonların tüm yapraklarında erime varsa sebebi büyük ihtimal besin eksikliğidir.Bu bitki iri yapraklı olduğu için uzadıkça alt yaprakları gölgede kalıyor.Işık ulaşmadığı için alt yaprakların erimesi ya da dökülmesi kaçınılmaz oluyor.Alg sorunları ile ilgili sitede bir makale mevcut.Göz atmanızı öneririm.Bahsettiğiniz tank imzanızdaki ise ışığın yetersiz olduğunu düşünüyorum.Ek olarak tankınız yeni kurulduğu için denge sekteye uğramış olabilir.Nitrat yükselmesi ya da amonyak artışı meydana gelmiş olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 167
umutnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 21:36
Budama veya su eklemesi yüzünden bir sorun olacağını zannetmiyorum. Denge konusuna bende katılıyorum. Belki de beklemek en iyi ilaç olacaktır gözleminizin sonucunu yazarsanız bize de tecrübe olur. Belki de başka bir sebep vardır.En kısa zamanda sonuca  ulaşırsınız inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir