Maden suyu


murat14Çevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2013
İl: Bolu
Mesaj: 220
murat14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 13:55
Madensuyu olabilir neden olmasın diyeceğim amma,YİNEDE bir araştıralım derim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2013 08:11
Maden suyu, her ne kadar şebeke suyunda ya da damacana suyunda da soda içindeki pek çok elemenet bulunsa da özellikle yoğun bitkili akvaryumlarda eksilen eser miktardaki elementlerin yerine konması için alternatif bir yöntemdir.

Yine küçük kabuklu canlıların kabuk oluşumunu destekleyerek daha sağlıklı renklere kavuşmasına yardımcı olabildiği düşünülmektedir.

Nano akvaryumlarda gazı alındıktan sonra dahi su ile seyrelterek kontrollü şekilde dökülmesi, küçük hacimli olan tankların ani kimyasal değişiminden koruyacaktır. Su değişimlerine duyarlı biraz daha duyarlı karides popülasyonlarında hassas bireylerde ani ölümlere neden olabileceği için gazı alınmış şişeyi, direkt olarak tanka boşaltmak yerine suda seyrelterek yavaş ve kontrollü biçimde eklenebilir.

Tankta su değişimi yapılıyorsa su değişimi yapıldıktan sonra, yeni su şartlarına adapte olmalarına zaman tanıdıktan sonra eklenmesi yine küçük kabuklu canlıların ani ölümlerine karşı önlem olabilir.

Büyük hacimli tanklarda ise derişim hızlı bir şekilde değişmeyeceği için gazı alındıktan sonra şişe direkt olarak akvaryuma boşaltılabilir. 

Eklenmesi gereken soda miktarı, akvaryumdaki bitki yoğunluğuna, bitkilerin eser element ihtiyaçlarına, şebeke suyunun kalitesine ve akvaryum içindeki eser element konsantrasyonuna göre değişir. Tüm bu verilerin elde edilmesi standart bir akvarist için oldukça gereksiz ve zahmetli bir eylem olacağı için bitkili akvaryumda sodyum, potasyum, demir gibi esansiyel maddelere ihtiyaç duyulduğuna kanaat getirildiğinde bitki yoğunluğuna (bitki/tank) bağlı olarak takviye yapılabilir. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 18:13
Diğer bir konuya yazdığım cevabi yazıyı bu konuya kopyalıyorum.

"Maden suyunun içinde bolca bulunan ca mg hco3 gibi mineraller, zaten çeşme suyunuzda da, akvaryum ortamı için yeterince hatta yeterinden fazlaca mevcuttur.
Suyunuz r/o gibi çok yumuşak karekterli bir su ise hangi maddenin neyi artıracağını öğrenmek kaydıyla kullanabilirsiniz. Bunun haricinde kullanmanız suyunuzu daha da sertleştirmek dışında bir işe yaramaz.
Maden suyunun içindeki karbondioksit ise geçici bir etki gösterir. Bu etki de eser düzeyde olur. Bir süre sonra da uçar etkisiz kalır. Bu da gereksiz bir eser ph dalgalanması dışında bir şey değildir. (eklenen miktara göre)

Aslında mesela 100 litreye bir şişe maden suyu ne ca ne mg ne hco3 ne de co2 açısından hiçbir etki yaramayacağı gibi ufak bir değişim olsa bile zaten bu artışı mevcut testlerimizle dahi ölçemeyiz.

Örneğin İstanbul çeşme suyunda litrede 160mg/l kalsiyum var. Bu değer Malavi gölünde yanlış hatırlamıyorsam 80mg/l. Canlılarınız daha yağışlı ortam türleriyse muhtemelen bu oran yani kalsiyum miktarı daha da düşüktür.
Maden sularında ise kalsiyum litrede 500-1000mg olabiliyor.
100ml lik içinde litrede 1000mg/l ca olan maden suyunu 100 litre akvaryum suyuna eklerseniz ca oranınız 160 tan kaça çıkabilir yani.

Kalsiyumu örnek verdim çünkü maden suyunun içinde çoğunlukla en çok bulunan katyon bu. Maden sularında bir mineral muhabbeti oluyor özellikle bitkili akvaryumları bulunanlar suya maden suyu eklediklerinde suya mineral eklediklerini bitkilere de iye geleceğini döşünüyorlar.. Daha doğrusu böyle bir inanç var. Neymiş bu mineraller bilen yok. Bilen varsa potasyum demir fosfat vs. yazıp 100 lt akvaryumda ne kadar artışa sebep olabilir bir hesaplasın. Son yazdıklarım maden suyunda da çok azdır. Çünkü suyun tadı bozulur. Kısacası maden suyunda ca mg hco3 ve co2 dışında bir şey de yoktur.

Malawi ve tanganyika balığı besleyenler maden suyundaki birkarbonattan yararlanabilir ancak çok fazla bir miktarda maden suyu kullanılması gerekeceğinden ca ve mg den dolayı da gh miktarı çok artacaktır. Halbuki o göllerin gh ı çok yüksek değildir. Yüksek olan kh yani bikarbonattır. Dolayısıyla çok abuk subuk çeşme suyu değerleriniz yoksa hemen hemen hiçbir akvaryum türünde maden suyu kullanımı isabetli değildir. "

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çagribeyÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2013
İl: Afyon
Mesaj: 1184
çagribeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 18:44
 Ayda 1 kez maden suyu ve yumurtayı haşladığımızda kalan suyu akvaryuma döküyorum.Bitkiler coşuyor.
 Bunu evdeki bitkilerinizde de deneyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 19:06
Mustafa bey,

Üstteki yazının altına bunu yazıyorsanız bitkileriniz nasıl coştuğunun teknik izahını da yapmanız hatta coşan bitkilerinizin bir fotoğrafını da eklemeniz konuyu okuyacaklar açısından daha yararlı olur. Yoksa sadece tecrübesiz arkadaşların kafasını karıştırmış olursunuz.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpersezerÇevrim Dışı

[B]7275,2[/B]
Kayıt: 15/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 125
alpersezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2013 23:30
Okuyoruz kimi arkadaşlar tarçın, çay, maden suyu, haşlanmış yumurta, limon tuzu vb. gibi gıdalar kullanıyor. Zaten kendi doğalarında olmadığı için rahat değiller. Hastalık vb. durumlar gözlemlenmediği sürece ilaç ve bu gibi şeyleri zorlamanın bir mantığı olmadığını düşünüyorum. Bu konuda bir çok kayıp yaşandı. Yan etkilerini hiç düşünmüyoruz. Bana kalırsa daha çok zarar veriyoruz. alpersezer2013-04-28 23:39:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2013 04:14
Malavi ve tanganyika balıklarında kullanılabilir.
*Suyun ph oranını az da olsa yükseltir. (ölçüm cihazları ile desteklenmesi şartı ile)
*Bitkili akvaryumlarda bitkilerin mineral ihtiyacını karşılar fakat bitkilerin çabuk sararmasına sebep olur (kullanım dozu ayarlanmalı).

*Bu yüzden herkes yapıyor bende yapayım zihniyeti ile yapılmamalı ve gerekli ekipmanlarla destek alınmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir