Makro ( NPK ) Gübreleme


handeakcayÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 45
handeakcayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 09:12
Selamlar.Akvaryumda bitki yetiştirme işimde acemi biri olarak öğrenmek istediğim birşey var yardım eden herkese şimdiden teşekkürler. Akvaryumda düzenli olarak eser element gübrelemesi yapmaktayım anacak makro gübreleme ( NPK ) hakkında ve bu macro elementlein akvaryuma nasıl ilave edileceği konusunda fazla bir bilgim yok. Bugüne kadar bildiğim makro elementlerin zaten şebeke suyunda olduğu idi. Akvaryumda balık olduğu için macro elementlerden nitratın zaten akvaryum ortamında oluştuğunu düşünüyorum. Benim sormak istediğim konu haftalık su değişimleri ile ben macro elementleri akvaryuma eklemiş oluyormuyum yoksa aynen micro elementlerde olduğu gibi dışardan ekleme yapmam mı gerekiyor? Eğer öyle ise bu macro elementleri içeren gübreyi nerden bulabilirim? Verdiğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 14:30
NPK dediğiniz azot, fosfor ve potasyum elementleridir. Bu elementler balık olan bir akvaryumda zaten yemleme sayesinde yeterince bulunur. Dışarıdan eklemeye genellikle gerek yoktur. Musluk suyunda genellikle bitkili bir akvaryumun ihtiyacını karşılayamayacak kadar az bulunurlar. Makro elementlerin fazlalığı cidden başa beladır. Mesela bu elementlerden azot su değişimi ile devamlı akvaryumdan atılmak zorundadır çünkü balıklar bu elementin bileşiklerinden suya bolca atarlar.(Amonyak) Eğer akvaryumunuzda balık mevcutsa büyük ihtimalle NPK eklemek zorunda değilsiniz. Zaten akvaryum bitkilerini yetiştirmekte en büyük sorun makro değil mikro besinleri karşılamaktır çünkü çeşme suyu ile gelen mikro besinler de yemleme ile gelenler de genellikle bol bitkili bir akvaryuma yetmez.


Ben NPK gübre kullanıyorum fakat kullanımında çok dikkatli olmak lazım. Eğer balık sayınız yeterli ise yemleme yoluyla gerekli makro besinleri zaten elde ediyorsunuz. Fazladan ekleme yapmak alg patlamasına, bitkilerin çürümesine ve balıkların ölmelerine yol açabilir. Kullandığım malzemeler:

(6-20-30-3) NPK+Mg
(15-15-15) NPK
Amonyak
Potasyum Nitrat

Yalnız bu gübrelerin çok düşük miktarda ve hesaplanarak kullanılması gerekir. Ben hepsini aynı anda kullanmıyorum. Dönüşümlü olarak hangi besinin gerekli olduğuna karar verip kullanıyorum. Hangisinin gerekli olduğuna da bitkileri gözlemleyerek karar veriyorum. Artık belli bir sistem oturttuğum için bitkilerin ihtiyacını rahatça karşılayabiliyorum. 1. gübreyi magnezyum ve yüksek miktarda fosfor ve potasyum ihtiyacı varsa kullanıyorum. 2. gübreyi düzenli olarak kullanıyorum ama gözlemleme yapmayı da ihmal etmiyorum. Amonyağı filtre girişine 2 günde bir çok cüzi miktarda vererek nitrifikasyon bakterilerinin besin ihtiyacını karşılamak ve nüfuslarını yüksek tutmakta kullanıyorum. Onlar benim acil durum sigortam. Potasyum nitratı ise fosfor eklemek gerekmiyorsa kullanıyorum. Yaptığım tüm işlemler bir kenara not ediliyor. İstediğim an 1 ay önceki gübrelememin ne olduğunu öğrenebiliyorum.

Kullandığım gübrelerin içinde az miktarda da manganez, demir, bakır, bor, molibden gibi elementlerin şelatları bulunuyor. Temelde mikro besinleri musluk suyundan elde ediyorum. Bu gübreler ile destekleniyor ayrıca demir eklemesi de yapıyorum.

Bunları yazdım ama bitki konusunda tecrübeli değilseniz sakın bu maddeleri yanınızda bu işten anlayan biri olmadan kullanmayın. Sonu bitkilerinizin ve balıklarınızın ölümüne kadar gidebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

handeakcayÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 45
handeakcayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2007 15:21

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim Onur Bey.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir