Malawi Akvaryumları


aLkIn41Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1101
aLkIn41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 23:35

Malawi akvaryumları

 

   Malawi gölü Afrikanın en büyük 3 gölü içinde yer almaktadır. Göl düz kumluk ve bol kayalık olmak üzere iki farklı şekilden meydana gelmiştir. Su degeri sert olan bir göldür. Ph yaklaşık 7.5 ve 8.5 arası degismekte Gh 7 Kh 10-12 ‘dir.  Su sıcaklıgı ise 24-26 derece arasındadır. Kurulacak malawi akvaryumlarında bunlar göz önünde bulundurularak kurulması ve dekore edilmesi gerekir. Besledigimiz türün yaşadıgı bölgeye göre akvaryum dizaynını yapmamız gerekmektedir. Malawi akvaryumları beslenilen türe göre iki şekilde dekore edilmelidir;

 
      a.    Mbuna akvaryumu

b.      Haplochromis akvaryumu

c.       Karışık malawi akvaryumu

 
 
Mbuna akvaryumları

 

   Mbuna türü cikletler kayalık bölge balıklarıdır. Dogal ortamda besinlerini kayalarda bulunan alglerden alırlar. Kurulacak mbuna akvaryumu en az 200 litre olmalıdır. Akvaryum dekoru kayalıklar şeklinde olmalıdır ve balıklara bol saklanma yerleri oluşturulmalıdır. Ayrıca mbuna türü cikletler köprü gibi dizayn edilmiş taşların altından geçmeye oradan etrafı seyretmeyi severler. Akvaryumu kayalar ile dekore ederken çok dikkatli olunması gerekir. Kaylar yerlerine iyi oturmuş olması gerekmektedir. Bunun sebebi mbuna cikletlerinin yuvalarını kayaların dibine kumu kazarak yapmalarıdır. Ayrıca malawi akvaryumunda kayalar arasına anübias türü bitkilerde koyulabilir. Bitkiler sert yapraklı bitkiler olması gerekir aksi taktirde balıklarınız bitkilerinizin tadına bakacaktır. Kayaların arasına sabitlenmiş anübias türü bitki malawi akvayumda çok hoş durmaktadır. Işıklandırma malawi akvaryumlarında fazla önemli degildir akvaryumun boyuna göre aydınlatacak bir yada iki florasan yeterli gelecektir.

 

   Balık seçimleri koloni halinde olmalıdır. Eger güzel bir malawi akvaryumunda tek tür iyi bir koloni beslenirse bol yavru alınabilir. Tercih edilen yetiştirme biçimi yavruyken alıp büyütmek yönündedir. Balıklar büyüdügü zaman beslediginiz türe göre 1e 5d/2e 8d gibi koloniler oluşturulabilir.

 
 
 

Haplochromis akvaryumları

 

   Haplochromis türü cikletler kumluk bölgelerde yaşayan balıklardır. Dogal ortamda avcı balıklardır. Besinlerini ufak balıkları yiyerek veya kumu süzerek alırlar. Kumu süzmelerindeki amaç kumun içinde yaşayan omurgasızları yemektir. Akvaryumlarda kumlarla oynamayı çok severler. Akvaryumları en az 400 litre olmalıdır. Akvaryumun dekoru kumluk şekilde olmalıdır. Akvaryuma bir öbek şeklinde biraz kaya koyulabilir. Kumu kazarak açarlar yumurtlama işini orada yaparlar. Haplochromis akvaryumlarında mbuna akvaryumlarındaki gibi pek bitki tercih edilmez, istenildigi taktirde anübias türü bitkiler koyulabilir. Fakat her ne kadar karnivor balıklar olasalarda bitkilerin biraz tadına bakacaklardır. Işıklandırma yine pek önemli dedildir. Akvaryumu aydınlatacak bir florasan olsa yeterli gelecektir.

 

   Balık seçimleri koloni halinde olmalıdır. Tek tür beslemek bu türlerdede yararlı olacaktır.

 

Karışık Malawi akvaryumları

 

   Bu iki türün yaşadıgı yerler birbirlerine zıt olasada aynı akvaryumlarda beslenebilir. Buradaki şart akvaryum büyük olması yönündedir +400 litrede iki türde beslenebilir. Tek tür beslemek her zaman için daha iyi olacaktır. Akvaryumun dizaynı her iki türe de hitap etmelidir. Bir tarafta kayalar bir tarafta kumluk bölge olmalıdır. Kayaların magara ve saklanma yerleri oluşturacak şekilde olması gerekir. Kumluk alanın ise geniş ve düz olması gerekir. Labidochromis cearuleus (Sarı prenses) ve Crytocara morii (Yunus) bu türler karışık akvaryumlarda en çok beslenen türlerdir. Yinede malawi cikletlerinin tek tür beslenmesi daha iyi olacaktır.

 

 

Not:

 

   Kurulacak malawi akvaryumlarında suyu, çesmeden 24 saat dinlendirip kullanmamızda bir sakınca yoktur.(Su düzenleyiciler ile kaliteli hale getirilip ph’ın ayarlanması gerekmektedir.)

Akvaryumun taban malzemesi çok ince olmamalıdır. Malawi akvaryumlarında tercih edilen kumlar genellikle midye kırıgı, mercan kırıgı ve quartz kumdur. Taban 5 cm civarı kum ile kaplanmalıdır. Filtrasyon çok iyi olmalıdır ve suya düzenli olarak bol hava vermek gerekir. Bu akvaryumlarda debisi akvaryum boyutuna göre uygun olan dış filtreler kullanılabilir. Ayrıca akıntı ve hava saglaması için bir iç filtre kullanılmalıdır. Haftalık olarak %30-%40 dip çekimi yapılmalıdır. Nitratın kontrol altında tutulması gerekir.

 

 

Yazan

Alkın Yılmaz

 

aLkIn412009-02-12 22:49:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

correct79Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 801
correct79Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2008 19:42
   Güzel bir çalışma olmuş Alkin,ellerine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKIN BAYERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1004
AKIN BAYERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2008 18:44
Merhabalar,
 
Alkın'cım ellerine,emeğine sağlık kardeşim.
 
Saygılar...
AKIN BAYER2008-09-30 18:46:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShineÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 231
ShineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2008 18:46

Çok yararlı bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık.Gösterdiğiniz akvaryumlar da gerçekten muhteşem.Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aLkIn41Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1101
aLkIn41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2009 23:18
Hepinize teşekkür ederim Arkadaşlar yaralı olabildiysem ne mutlu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir