Malawi akvaryumu kurulum rehberi neden yok?


vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 16:37
Belki bu başlığı site için tavsiyeler bölümüne de açabilirdim ama devamında kişisel sorularım olduğundan burada olmasını daha uygun buldum.

Uzun süredir kuracağım malawi akvaryum için araştırma yapmaktayım.2007 yılının konularına,cevaplarına,akvaryum tanıtımlarına kadar okudum ama malesef istediğim bilgilere ulaşmak çok zor ya da imkansız oldu.Her zaman dediğimiz bir laf vardır  ''balıklarınızı almadan önce onlara uygun ortamı sağlayın sonra canlı alın''.Bu bağlamda bende araştırıyorum ama forumumuzda bilgiler çok dağınık ya da ulaşmak çok zor.Gönül isterdi ki bu rehberi kendim hazırlayacak bilgilere sahip olayım ama bu, bu konuda tecrübelerle dolu ustalara düşer diye düşünüyorum.Bu rehberde su değerlerinden(özellike ph ayarlama),kum seçiminden,dekor konusuna,ışıklandırmaya,akvaryumda olması gereken ekipmanlara kadar tam bir rehber oluşturulmalı diye düşünüyorum.Böyle bir rehberi kimse zorla hazırlayamaz tabiki.Bunun tamamen ustaların kendi isteğiyle olması gerekir.Umarım böyle bir paylaşımı yapıp,tecrübelerin paylaşıldığı bir rehber kısa zamanda çıkar ve sabit başlık olur,kolayca ulaşılır.Bu sayede sürekli malawi tankı kuruyorum ne lazım,sp akvaryumunda sorun,hangi kumu seçsem diye başlıklar açılmaz,bir rehber sayesinde herkes yeteri kadar fikir edinebilir diye düşünüyorum.

Bana göre olması gerekeken bu rehberden bahsettikten sonra bulamadığım ve merak ettiğim soruları sormak istiyorum.

Akvaryum tanıtımlarında gördüğüm kadarı ile en popüler taban malzemesi silis kum.Hem yeteri incelikte olması hemde uygun fiyatı (40-50kg/15tl ye kadar).Diğer kullanılan kumlar aragonit ve mercan kumu.Aragonit yüksek fiyatı ile çoğu hobicinin alamadığı,ph seviyesini yükselten bir kum.Sanırım tavsiye edilen kumların başında.Diğer bir kum mercan kumu.Bu kumunda aragonit kadar olmasada ph ı yükselttiğini okudum.

Yani sıralama;
Aragonit
Mercan kumu
Silis kum

şeklinde.

Bu aşamada aklıma takılan bir soru var.Malawi cichlidleri için yüksek ph önemli bir konu iken,ph a hiç etkisi olmaya silis kumu kullanıp sadece kayalarla oluşturulan bir dekor ile yeterli ph seviyesini yakalamak mümkün mü?Değilse silis kum kullanan arkadaşlar bu dengeyi nasıl sağlıyor?Ph buffer gibi takviyeler mi şart bu aşamada?

Aklıma takılan başka bir konu iç filtre,dalga motoru,hava taşı gibi ekipmanlar.Dış filtre kullanılan bir akvaryumda acaba bu ekipmanlarıda kullanmadaki tam amaç nedir ve olmaları zorunlu mudur?

Işıklandırma da 350lt lik 60h yüksekliğe sahip bir akvaryum için nasıl bir aydınlatma kullanılmalıdır.Bitkili konusunda tecrübeli olduğumdan bu konudada sıkıntı yaşadım.Kullanılan mavi ve pembe renkler olduğunu gördüm ama ben doğal olmadığını düşünüyorum ve doğal renk tavsiyesi istiyorum açıkçası.Ne kadar ve ne tür bir aydınlatma yeterlidir bu hacim için?

Şu an aklıma gelen sorular bunlar ama rehber için eminimki daha çok ayrıntı paylaşılacaktır.Şimdiden yardımları geçenlere çok teşekkürler.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 16:41
Ben bu mantıkla bir konu hazırladım fakat bu bilgilerin hepsini tek başlık altında toplamak imkansız. Her seçenek kendi başına bir konu oluşturur. Örnek silis kumun birçok konusu vardır. Aragonit kumun birçok konusu vardır. Bahsettiğiniz şekilde bir rehber bütün konuları içermelidir. Bu yapılamaz değil yapılabilir ama bu kalınca bir kitap yazmak anlamına gelir. Ayrıca bütün bilgileri tek bir ağızdan tek bir yorumdan ve tek bir tecrübden almak bana doğru gelmiyor.

Konuyu açan arkadaşlar konuya kendi tecrübelerinide ekliyorlar bizde bu tecrübeleri okuyoruz.

Bence şu an ki haliyle daha kullanışlı ancak ufak başlıklar altında toplamalar yapılmalı bunda haklısınız.

Soracağınız sorular farklı başlıklar içeriyor bunları forumda rahatlıkla bulabilirsiniz veya farklı başlıklı konular açabilirsiniz.

Silis kumun ph etkisi notr dur. Fakat nromalde zaten çeşmelerden akan suyun ph oranı ortalama 7,5 buda genel olarak birçok malawi cichlid türü için uygundur. 

Motorlarla ilgili konuları ve ilk kurulum ile ilgili bilgileri ufakta olsa bu linkte bulabilirsin.

Burak Bulut2011-01-21 07:44:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 01:13
Burak bey tebrikler yeni başlayanlar için güzel bir yazı olmuş.Bu yazıların sayısı umarım artar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mynamesinanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2008
İl: Erzurum
Mesaj: 115
mynamesinanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 02:01
Size tavsiyem bu kadar çok araştırmayın. akvaryum hobimin neredeyse 2. yılı bitmek üzere hala ph, nitrat vs nedir değerleri nasıl ölçülür ne  işe yararlar yararları zararları nelerdir bilmiyorum. araştırmanızda haklısınız. o kadar sistemi kurduktan sonra alacağınız balıklar belkide kurduğunuz sistemin 2 katına mal olacak fakat şahit olduğum bir şey var balık ne kadar özenilirse özenilsin ne kadar ayrıntıya inerseniz inin titislik gösterirseniz gösterin balıklarnızın her an bir ölüm  riski olacaktır.
sonuçta yaşayan bir canlı insanlar bile uykularında ölüyorlar.

diğer tavsiyemde akvaryumunuz için malawi beslemeyi düşünüyorsanız en az 300 litrelik bir akvaryum öneririm. besleyeceğiniz türe göre dekorunu ayarlaya bilirsiniz. örneyin yunuslar fazla dekoru sevmezler ortamları sade olmalı ama sp ler saklanmayı kayalıkları çok severler. Hangi türü besleyecekseniz besleyin en az 300 litrelikbir akvaryum öneriyiroum. çünki lerleyen zamanlarda balık sayınız arta biliyor karar değiştirip yeni türleri deneme isteyi oluşuyor, hatta öle zaman oluyorki keşke daha da büyüyünü alsaydım diyorsunuz.  
Su değerlerine gelince kaya tuzu atmanız yeterli olacaktır. Zorunda kalmadıkça su düzenleyici gereksiz ilaçlardan kaçının. ortamları mümkün olduğu kadar doğal olmalı hatta forumda ki bazı arkadaşlar 2-3 günde bir taze su ekledikelrini söylüyorlar akvaryuma bence çok yanlış balıklar eski suya alışmadan yenisi ekleniyor. akvaryum kurcalandıkça sitrese giriyorlar. yem yeme yem atma dışında her şey balıkları strese sokuyor ve kaçışırken kendilerne zarar verebiliyorlar.

Başka bir tavsiyem ise malawi beslemeyi düşündüğünüz için tankınıza dekor olarak sivri uclu keskin ve ya keskine yakın, mercan, sağı solu çıkıntılı zarar verici dekorlardan kaçının. çünki malaviler ölyle balıkarki bir anda hiç beklemediğiniz bir şekilde beklemediğiniz bir tepki veriyorlar ve o kadar süratli kaçışıyorlarki göremiyorsunuz bile. kendilerine zarar verebilir pulları döküle bilir derileri cizile bilir.

kum olarak 0 numara silis kum dışında önermiyorum. çok ince oldukları için balıkların kaşınma ihtiyaçlarnda , çaçıştıkları zaman vs hiç bir şekilde zarar görmüyorlar zaten yapısı öle yumuşak ki yerden kalktıkları zaman uzun uzun suyun üstünde yüzüyorlar. 

dediğim gibi çok takılmayın her şeye gerekli ihtiyaçlarınızı alın geri kalan bir kaç extra şey ise para tuzağı için yapılmış şeyler olarak görüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 07:45
[QUOTE=vipcioglu]Burak bey tebrikler yeni başlayanlar için güzel bir yazı olmuş.Bu yazıların sayısı umarım artar. [/QUOTE]
Zamanım oldukça farklı başlıklar altında toplamalar yapmak istiyorum bunu en kısa zamanda hayata geçireceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir