Malawi Cikletlerinin Akvaryumu Nasıl Olmalı


GencAkvaristttÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 40
GencAkvaristttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2017 21:05
Malawi gölünde yaşayan cichlid türlerinin akvaryumlarda beslenmesi, Malawi akvaryumlarının nasıl olması gerektiği sorununu ortaya koymuştur. Bilinçsizce oluşturulan akvaryumlarda balıklar kısa bir süre içinde ölebilmektedir. Beslenmek istenilen balığın doğal şartları göz önüne alınarak,bir akvaryum ortamı oluşturulmalıdır.

Malawi cichlid’leri doğal ortamlarında bol kayalık ve geniş kumluk göl tabanının çeşitli kısımlarında yaşamaktadırlar. Alt türlerin bazıları tamamen kayalık bölgelerde, bazıları tamamen kumluk alanlarda ve bazıları ise bu iki alanın kesişim alanlarında yaşarlar. Bu çeşitli yaşam alanları, beslemek istediğiniz Malawi cichlid’inin hangi alanlarda yaşadığını öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.

Malawi cichlidlerini beslemek için en az 200 litrelik akvaryumlar önerilmektedir. Cüce cichlidlerden olan sarı prenses’ler en az 135 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duymalarıyla bir istisnadır. 200 litrelik akvaryumların şeklide önemlidir. Şekil itibarıyla uzun dikdörtgen olmalıdır.

Malawi cichlidleri genel olarak 7.5-8.2 pH su sertliğinde yaşayabilmektedirler. Akvaryum suyunda bu oran sağlanmalıdır. Türkiye’deki musluk suları bu pH değerini sağlamaktadır ancak su akvaryuma eklenmeden önce dinlendirilmelidir.

Suyun sıcaklığı ise 24-26 santigrad derece aralığında olmalıdır. Isı bu değerlerin altında olduğunda cichlidler pasif hareketler sergileyeceklerdir. Isı bu değerlerin üstünde olduğunda ise aşırı agresif olabilirler.

Akvaryum suyundaki gerekli parametreler sadece ısı ve pH değildir. Nitrit ve nitrat değerleri, yararlı bakteri değerleri de stabil şekilde ayarlarmalıdır. Bunun içinde cichlidlere özel üretilen su düzenleyiciler kullanılmaldır.

Önemli ve can alıcı noktalardan biri ise akvaryum dekorudur. Alt türüne göre kayalık ve kumluk alanlar oluşturulmalıdır. Kayalarda keskin ve sivri uçlar bulunmamalıdır. Kumların cichlidler tarafından kazılacağı unutulmamalı ve kayalar buna göre dizayn edilmelidir. Balıkların içine girebileceği mağaralar oluşturumaldır. Akvaryumun ön kısmı balıkların dolaşacağı alan olarak düşünülmeli ve boş bırakılmalıdır. Cichlid akvaryumlarında canlı bitki tavsiye edilmemektedir. Yapay bitki ise suda salınım yapacağı için akvaryuma eklenmemelidir.

Akvaryumda bulunan balık sayısıda sağlıklı bir akvaryum kurmak için önemli bir husustur. Her 15 litre su için 5 santimetre boyunda bir cichlid beslenmelidir. Malawi cichlidlerin genel olarak 13-15 santimetre boya ulaşabildiği düşünüldüğünde 200 litrelik bir akvaryumda 1 erkek 4 dişilik koloniler kurulabilir. Böyle bir kolonide baskın erkek sorunu olmayacağından, balıklar yetişkin duruma geldiğinde her ay en az 30-40 yavru alabilmek mümkün hale gelecektir.

Akvaryumun temizliğini sağlamak ve su değerlerini korumak için haftada bir %20 oranında su çekimi yapılmalıdır. Filtrasyon için dış motor tavsiye edilmektedir. Ancak bu iç motor ve askı motorlarla da sağlanabilir. 200 litrelik bir akvaryuma 2-3 adet tatlı su midyesi ekleyerek doğal filtrasyonda yapabilirsiniz.



Balıklara vereceğiniz yemi kendiniz hazırlayabilirsiniz ancak bu her zaman sağlıklı olmayabilir. Bu sebeple malawi cichlidleri için özel üretilen yemleri tercih etmelisiniz. Türün özelliğine göre et ağırlıklı ya da sebze ağırlıklı diyetler uygulanabilir. Yemleme yapılırken hava motorları kapatılmalıdır. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 öğün yemleme balıkların formlarını korumalarını sağlayacaktır. Özel durumlarda, balıkların hasta veya dişi balıkların hamile olma durumunda yemleme diyeti değiştirilmelidir.

Ağızda kuluçka yapan dişiler, hamile olduğu anlaşıldığında ayrı bir akvaryuma alınmalıdır. 20-23 gün içerisinde balıkları kendi salacaktır. Hamile olan dişi balığa da az da olsa yemleme yapmak gerekir.

Yavru balıklar yavrulukta veya ayrı bir akvaryumda beslenmelidir. Tropik bir tür olan Malawi cichlidlerin bakımı öğrenildiğinde kolay ve uygulanabilirdir.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]173213,Bluesis[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir