malawi türlerinde en değerli balık


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2010 15:01
Konuyu aratmama rağmen bulamadım. Ya başlığını yanlış hatırlıyorum ya da konu silindi.
Bu konular belirli periyotlarla açılıyor ve tartışılıyor. Arattığım ama bulamadığı konu en fazla bir iki ay öncesinin konusudur. Evde bodrum katında üretimhane açmak isteyen bir arkadaşımızla ilgiliydi. İşin ticari yönü ve para kazanıp kazanmama tartışılmıştı. Olupta hatırlayan veya linkini bulan olursa paylaşabilir.
Evde bir kaç akvaryum olsun ve bir koloni balık alıp bu işten para kazanayım olayı olsa hepimiz işimizi bırakır buna girerdik. Kaldı ki ciddi malawi üreticileri var ve hala bu işten ciddi para kazanamadıklarını biliyorum. Ancak kendini döndüren bir yapıda ilerliyor. Bu diğer balıklarda da geçerli... Ancak bu işe ciddi yatırım yapan ve yavrusu pahalı olan balıkları üretenler biraz para kazanabiliyor. Örneğin discus veya tropheus üretenler... Onlarınki de risk ve yüksek maliyet içeriyor.
Canlı doğuran veya japon gibi çok kolay üretilen türler de ucuz. Onlardan para kazanabilenler ayda onbinlerce üretip büyütüyor ve ancak para kazanabiliyor.
İşin özü, bu işten hobici olarak kazanılan para ancak yem, yeni balık, malzeme gibi ihtiyaçları karşılarsa öpün tepenize koyun. Elektrik, su ve benzeri masrafları gözardı ederek konuşuyorum. Onları da katarsanız maliyetlerinizi siz kendiniz hesaplayın...
Bu iş ticari yapılacaksa ciddi yatırım ve emek, hobi olarak yapılacaksa bir o kadar sevgi, ilgi ve tutku gerektirir.
Umarım hepiniz hepsine sahip olursunuz, oluruz.

Beğenenler: [T]211689,Onur Özer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koray kılınçÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 71
koray kılınçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2010 16:20
[QUOTE=cihangir]

Evet arkadaşım yunus artık 2 sınıf oldu,  ama yinede kazanabilirsin ama en az 4 ayrı kolonin olacak ve  bu kolonide 1e 8d olacak yani toplam 4e 32d ayrı 4 adet akvaryum  ortalama her biri  300lt olacak. tanganika oldumu forontosa ve tropheus yavruları bile 1 aylık 5 tl yunus yavusu 1 tl bunlardan koloni kursan arık hesapla hangisi sana uygunsa kara ver saygılar.

[/QUOTE]
 
Arkadaşlar,ticari amaçla düşünen arkadaşlar için bu konuya açıklık getirmek isterim,
ister çok pahalı tanganika besleyin ,ister cok bulunan malawi besleyin hesaba vurduğunuzda her iki cinsinde getirisi aynıdır aşağı yukarı,nasılmı?
bir duboisi dişisi  ortalama iki ayda bir 10-12 yavru veriyor,5tl den 60 tl yapar
bir yunus dişisi ortalama iki ayda büyuklüğüne göre 50-80-100 yavru yapabilir,1 tl den 50-80-100tl yapar aşağı yukarı bu balıkların getirisi aynıdır
birde şu var bir işi severek yapmakta var , sırf getirisi için hoşlanmayacağın bir türü beslemekte var,
bence en çok hoşlandığınız bir türü besleyin her balık kendi masrafını çıkartır (ciklet türlerinden bahsediyorum)
saygılar
 

Teşekkür Edenler: [T]190616,Cerci70[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir