Mayalı Sistem Açma Kapama Vanalı Patlar mı


serrÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 25
serrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 19:55
Meraba arkadaşlar, Mayalı 2,5 lt'lik cola pet şişesinde 2 lt su + 3 su bardağı şeker + 3 çay kaşığı maya + 1 çay kaşığı karbonat karışımından karbondioksit elde ediyorum. Benim sorum,  daha önce Açma kapama vanalı mayalı sistem yapan var mı? Yapan varsa bu patladı mı patlamadı mı? Şunu belirtmek isterim ki tamamen tecrübe edinilen yada kesin bilgiyi soruyorum yorum değil !

Vana konusuna gelince 45 dakkalık bir testle gaz kaçırmadığını test ettim pnömatik bir vana kullandım. Ama tabi sadece 45 dakika deneyebildim :)

Açma kapama vanalı bir sistem yapmak istememin nedeni de akşamları ışığı kestiğimde karbondioksiti de kapatmak istiyorum ama kapatamadığımdan bende difüzörü dışarı ayrı su dolu bi kovaya koymak zorunda kalıyorum. Difüzörü bi yere sabitleyemediğim için gözüme hoş gözükmüyor. Sabitlesem bile tekrar çıkartmak zorunda olacağımdan bana anlamsız geliyor. Ayrıca akvaryumun yanında bi kovanın durması da rahatımı kaçırıyor :) Açma kapama vanalı bir mayalı sistem olmuyo yada bilginiz yoksa bile  alternatif önerilerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DidonÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 628
DidonÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 20:00
Kullandiginiz pet siseye ve sistemin randimanina gore degisir bu ama patlama ihtimali oldugu icin bu risk alinirmi derseniz bence alinmaz, zamaninda bende kullanmistim mayali sistem hic kapamiyor yada akvaryumdan cikarmiyordum zaten co2 i %100 verimle cozmeniz cok zor olacaktir, bu nedenle cozunen co2 in gece boyunca baliklara bir zararinin olacagini dusunmuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serrÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 25
serrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 20:12
Açıkçası balıkları değil daha çok bitkileri ve karidesleri düşünüyorum ben daha çok :)

Her daim şelale tipi filtrem de açık zaten, karbondioksit  çözülüyo olsa bile oksijen de  ortamda devamlı bulunduğu için dediğiniz gibi sorun olmaz heralde.

Ama sorun şu, hiç kimse patlamayla karşılaşmadı mı ? yani başka yerde okuduklarımda da herkes riskten bahsediyor ama hiç evet ya ben patlattım arkadaş yapma yada  Cola şişesi şu kadar basınca dayanır bu basınçtan sonra patlar diyen yok. Deney yapmak zorunda kalacağım eğer burdan tecrübe edinen birinden cevap alamazsam bu konuda.

Deneyimde şu olucak : Tekrar bir şişe aynı miktarlarla hazırladığım mayalı sistem oda sıcaklığında bekleticem ve bu sefer ağzı hiç açılmayacak :) Bakalım kaç gün patlamayacak. Belki hiç patlamayacak bilemiyorum :)
serr2011-12-11 20:25:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 21:35
Serdar bey ben 25 litrelik nano tankıma yeni mayalı sistem kurdum. Cola şişesi yerine biliyormusunuz bilmem ama Tunç beyin gübre kutuları var plastik oldukça sert ve dayanıklı. 500 ml lik olan kutuya yeni kurdum. Oldukça dayanıklı serum aparatındaki ayar vanası ilede gazı ayarlıyorum. Işık kapalı iken gazıda kapatıyorum bir haftadır hiç sorun yok esneme bile yapmadı diyebilirim. Ama yaklaşık 450 ml su var içinde yani küçük çaplı bir reaktör ve üretilen gaz miktarıda 2,5 luk cola şişesine oranla daha az elbette.  Ama aynı malzemeden yapılmış sert su bidonlarından kullanırsanız patlayacağını sanmıyorum. Sistemde kaçak olmadıkça mayalı sistemlerde oldukça uzun dayanıyorlar.Patlayacak kadar basıncın oluşmayacağını düşünüyorum ben...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquariumuniverseÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2011
İl: Izmir
Mesaj: 53
aquariumuniverseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 13:22
Aynı sistemi ben kurdum ve kapaktan çıkan hortumun ucuna hava motorlarında kullandığımız  dağıtıcılardan kullanıyorum hiç sorun yaşamadım ayrıca akvaryumun içinde hava taşına bağladığım için hava kabarcığı sayısını ve boyutunuda bu şekilde ayarlayabiliyorum 3ay oldu sorun yaşamadım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir