Mayalı sistem de Co2 zehirlenmesi yaşayan varmı?


vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 00:56
Co2 konusunda baya kafa karışıklı içerisindeyim.Sanırım tüplü sisteme geçmeme biraz zaman var(mevcut akvaryumumun boyutu nedeni ile).Bu sebeple mayalı sistem denemek niyetindeyim.En büyük endişem tüplü sistemde bile görüldüğünü okuduğum Co2 zehirlenmesi.Acaba mayalı sistemde de balıkları zehirleyebilecek kadar co2 çıkışı olabilir mi?Balıklara zarar verebilecek bir yanı varsa kesinlikle denemeyeceğim çünkü.Zaten akvaryumumda gül,saz,java moss ve tilki kuyruğu gibi kolay bakılan bitkiler var bunun riskine girmeyeceğim.Akvaryumum 45 litre,dış filtre mevcut.

Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 09:20
Volkan Bey,

Mayalı sistemde CO2 zehirlenmesi yaşayacağınızı sanmıyorum. Buna karşı aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz;

-Maya miktarını 2Lt'ye 2 kaşık olarak azaltabilirsiniz.
-Geceleri mayalı sistemin hortumunu bir su dolu bir kaba koyabilirsiniz(akvaryuma giden hotumun check-valf girişininden söküp diğer check-valfe bağlıyorum hortumu)
-Akvaryumdan alacağınız su ile yarısına kadar doldurduğunuz ikinci bir şişeyi bir t boru yardımıyla mayalı sisteme bağlayabilirsiniz. Mayalı sistemin ucuna bir vana takıp gazın çok yüksek miktarda geldiğini düşünüyorsanız bu vana ile gazı azaltabilir aşırı basınç oluşması durumda şişenin patlama riskine karşılık kullandığınız ikinci şişede gazın çözünmesini sağlayabilirsiniz.
-Geceleri akvaryuma az miktarda oksijen verebilirsiniz.

İlk birkaç gün balıkların hareketlerini mümkün olduğunca gözlemleyerek balıklarınızda herhangi bir belirti oluşur ise gaz miktarını buna göre azaltmanızı ve gerekirse oksijen vermenizi öneririm.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigmanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 271
bigmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2010 18:23
Ben sabaha kadar açık bıraktım kardeşimde şişeyi sallayınca akvaryuma karışmış lepistesim ölmüştü ama normalde olmaz merak etmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2010 18:30
 Mayalı sistemde PH düşmesi nedeniyle 1 balığım ölmüştü. Karnı şişmişti kontrolsüzce carparak yüzüyordu.

 Mayalı sistemde de co2 fazlalığından dolayı boğulmaları söz konusudur. Ani PH düşmesi daha sık olur. Ben 10 litre pet şişeye 2 maya atarak günde 1 bardak toz şeker ekleyerek kullanıyorum. Co2 çıkışındaki hava taşının akvaryumun ne kadar derinde olduğu önemli eğer çok dipteyse fazla co2 çözülüyor akşamları geldiğimde bütün balıklar havasız kalmış yüzeyde yüzüyor oluyorlar. Hava motorunu açtıktan 1 saat sonra düzeliyorlar.Benim tankım 300 litre bunun için 10 litre pet şişedeki co2 çözülmesi yetiyor.

 CO2 ve O2 birbirinden bağımsız ayrı ayrı çözülür diye okumuştum. Yazdıklarım bu mantığa ters gelebilir ama pek çok kez yukardaki yazdıklarımı yaşıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir