Mbuna Turlerine Giris


DierianriggÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 274
DierianriggÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2013 11:51
Selamlar arkadaslar, 

Mbuna turlerini beslemeye yeni baslayanlar ve ya baslayacak olanlar icin okudugum bir yaziyi paylasmak istedim. 

Mbuna Türlerine Başlangıç

Temel Bilgiler

Tüm mbuna türleri Afrika’daki Malawi Gölü’nden gelir. Mbuna türleri parlak renkleri ve aktif davranışları dolayısıyla oldukça populerlerdir. Deniz türlerinden sonra en renkli türler olarak düşünülmektedirler.

Bu gölde su sert ve pH yüksektir. Ama bu sizin doğal şartları sağlamak için suyunuzun kimyasıyla oynamanız gerekir anlamını taşımaz. Eğer pH değeri 7.5’tan, kH ve gH 8’den yüksek ise muhtemelen sorun yaşamazsınız. Su değerlerini fazla kurcalamazsanız ilerleyen zamanlarda işiniz çok daha kolay olacaktır.

Akvaryumda besleyebilceğiniz birçok mbuna türü olmasına rağmen eğer bu işte yeniyseniz bakacağınız türleri sınırlandırmalısınız. Birçok mbuna türü oldukça agresiftir ve bu türlere bakabilmek için tecrübe ve büyük akvaryumlara ihtiyacınız vardır.

Mbuna akvaryumları genelde aşırı doldurulmuştur(*overstocked). Bu kasıtlı olarak yapılmaktadır. Baskın erkeğin (akvaryumdaki o türün en büyük erkeği) agresifliğini paylaştırmak amacıyla o türden en az 4-5 balık daha gereklidir. Eğer sadece 1 erkek ve 1 dişiye (daha da kötüsü 1 de daha küçük erkek) sahipseniz, muhtemelen zayıf olan baskın erkek kaynaklı stres sebebiyle ölecektir. Bu aşırı balık sayısı sebebiyle iyi bir filtrasyona ve daha çok su değişimine ihtiyacınız olacaktır. Örneğin yaklaşık 200L bir akvaryum için minimum değerler olarak saatte 380L filtrasyon kapasiteli bir filtre ve haftalık %40 su değişimi düşünülebilinir. Ayrıca akvaryumunuzda balıkların saklanması için çokca yere ihtiyacınız olacaktır. Doğal ortamlarını taklit etmenin en iyi yolu akvaryumda çokca büyük kaya bulundurmaktır.

Başlangıç için türler

Aşağıdaki türler en barışçıl mbuna türleri olarak kabul edilir ve yeni başlayanlar tarafından bakılabilir. Minimum akvaryum 90x30cm taban alanına sahip olmalıdır, eğer imkanınız varsa 120x30cm çok daha iyidir.

·  Labidochromis Caeruleus (Sarı Prenses) – Bu balıklar sarıdır ve siyah yüzgeçleri vardır. Vücudunda çizgiler görülen veya daha beyaz olanlarından uzak durmak gerekir. Agresif değildirler. 

·  Pseudotropheus Acei (Iceman) – Başlarda vücutları koyu mavi olur. Ancak büyüdükçe daha parlak renkleri ve sarı yüzgeçleri olur. Oldukça barışçıldırlar. İnsanlardan korkmazlar, hatta elle besleyebilirsiniz.

·  Iodotropheus Sprengerae (Paslı Prenses) – Kahverengimsi-Morumsu renktedirler. Agresif değildirler.

·  Pseudotropheus Saulosi – Yavruyken sarı renktedirler. Baskın erkekler büyüdükçe renk değiştirir. Tam olarak olgunlaştıklarında vücutları mavi renkler ve koyu renkli çizgiler sergiler. Hem mavi hem sarı renk sergilediklerinden tek tür beslenecek ise tercih edilebilirler.

90x30cm taban alanine sahip bir akvaryum için yukarıdaki türlerden 2 tanesini seçebilirsiniz veya 120x30 için 3 tanesini. Eğer daha kolay bakım amaçlıyorsanız 120x30cm ölçülerinde 2 tür besleyebilirsiniz. Daha az biyolojik yük ile daha az su değişimine ihtiyacınız olur.

İdeal olarak, her türden 7-8 yavru satın alırsınız. Yavrular büyüdükçe, baskın erkek ve diğerlerini ayırt edebilir hale gelirsiniz. Yetişkin hale geldiklerinde hepsi yaklaşık olarak 7-10cm’e ulaşır. Bu noktada amaç 1 erkek ve 3-4 dişi tutarak daha az baskın erkeği akvaryumdan çıkarmaktır.  Aksi halde az baskın olan baskın erkek tarafından öldürülecektir.

Bunlar tüm mbuna türleri için genel kurallardır. Yukarıda bahsedilen türler daha affedici türlerdir. Yani birbirlerine karşı daha az agresiflerdir. Bu sebepten 1e4d oranını tutturamazsanız bile muhtemelen sorun yaşamazsınız. Ancak yine de durumun kontrol altından çıkması halinde daha az baskın erkeği akvaryumdan çıkarmaya hazırlıklı olun.

Beslenme

Mbunalar aktiflerdir ve çok yerler. Ama fazla yemlememeye özen göstermeniz gerekir. Günde bir kere, 1 dakikada tüketebilecekleri kadar yem vermek yeterlidir. Ayrıca ben haftada birgün yemsiz bırakmayı tercih ediyorum. Bazı mbuna türleri fazla proteini kaldıramazlar. Yukarıdaki türler için, spiruluna temelli beslenme önerilir. Bu türler hemen hemen herşeyi yerler. Ben New Life Spectrum peletlerini (küçük topak) ve Spirulana pul yemlerini tercih ediyorum. Kaynatılmış sebzeleri de verebilirsiniz.

Büyük HAYIR HAYIR

Aşağıdaki türlerlerle akvaryumcularda sıkça karşılaşılabilinir;

·  Melanochromis Auratus

·  Pseudotropheus Lombardoi (Kenyi)

·  Pseudotropheus Demasoni

Yukarıdaki türler popülerdir çünkü çekiçi görünürler. Malesef, en agresif mbuna türleri arasındadırlar. Eğer ne yaptığınız bilmiyorsanız baskın erkek muhtemelen geri kalanları öldürür. İlk 6 ay sorun yaşamazsınız ancak daha sonra her gece balıklarınız kaybetmeye başlarsınız. Uyarı!

Üreme

Tüm mbuna türleri ağızda kuluçka yapar. Yumurtalar bırakıldıktan ve döllendikten sonra dişi yumurtaları ağzında tutar. Yaklaşık 3 hafta boyunca. Bu sürede dişi oldukça zayıflar. Endişelenmeyin, bu durum normaldir. 3. Haftanın sonuna doğru dişi yumurtaları tükürür. Bu aşamada yavrular yüzebilir, yem tozları ve haşlanmış karides yiyebilirler. Yaygın uygulama dişiyi 2. Haftanın sonunda yakalayıp 30-40L hacminde ayrı bir akvaryuma koymaktır. Bu şekilde yavruların çoğu hayatta kalmayı başaracaktır. Yavruları büyütmek görece daha kolaydır, zaten yumurtadan çıktıklarında boyları 1cm civarındadır. 2.5-3cm boyuna ulaşana kadar küçük akvaryumda bakabilirsiniz. Daha sonra daha büyük bir akvaryuma koymalısınız.

Dip Yiyiciler

Dip yiyiciler mbuna türleriyle bakılabilir. En çok önerilen türler şunlardır, Synodontis Petricola (Leopar Kedibalığı) ve Synodontis Multipunctatus (Gugukkuşu Kedibalığı). Bu iki tür de 15cm’den daha kısa kalacaklardır ve mbuna türleri ile barışçıl bir şekilde geçineceklerdir. Bristlenose Pleco da mbuna ile bakılabilir. Ancak mbuna akvaryumuna kesinlikle Corydoras Kedibalığı koymayınız!

Alıntıdır.

Yazar: Yeo-Hoon Bae

Son düzenlenme: Kasım 13, 2009

Kaynak: AqAdvisor.com

Dierianrigg2014-01-02 01:12:04

Beğenenler: [T]180817,onrbgs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ykoseÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ykoseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2013 12:27
Yeni başlayan arkadaşların özellikle ne alacaklarını bilmeden herşeyi akvaryuma doldurmadan önce okumaları gereken bir konu oldugunu düşünüyorum anlaşılır ve ana hatları ile gayet sade bir yazı olmuş. Gelgelelim ama çöpçü veyahut vatoz türlerini ne zaman tanka eklesem sonu hep hüsran oldu :(ykose2013-12-28 12:28:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir