Meleklerde cinsiyet ayrımı?


barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2006 18:41

Arkadaşlar ben biraz araştırdım ama bulamadım.

Meleklerde cinsiyet ayrımı nasıl yapılıyor?Ayrıntısıyla bir arkadaşımız açıklıyabilirmi?

Bende İki tane melek var ama cinsiyetleri konusunda en ufak bir fikrim yok. Şimdiden teşekkürler!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2006 18:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2006 19:34

Fatih beyin linkini ilgilenen arkadaşlar için kopyaladım.Teşekkürler

"MELEK
Akvaryum balıkları içinde her zaman popülerliğini korumuş balıklardan birisidir Melek. Belki her zaman koruduğu asaleti belki de gerek vücut formu gerekse davranışları ile daima seçkin olduğu izlenimi yaratmasıyla bu isme layık görülmüştür.

Cicladea ailesinden olan Melek balıklarının günümüzde diğer balıklar gibi pek çok varyetesi üretilmiş olup en çok beğenilen türleri Black Angelfish, Veiltail Angelfish, Pterophyllum scalare golden morph, Pterophyllum scalare marbled, Pterophyllum scalare half black lacefin dir. Doğada vahşi olarak bulunan türlerden ise Pterophyllum dumerilii ve Pterophyllum Altum en beğenilen türler olup özellikle bir çift Pterophyllum altum’a sahipseniz akvaryum dünyasındaki en güzel hazinelerden birisine sahipsiniz demektir.

Karma akvaryumların vazgeçilmez sakinlerinden olan melek balıkları Güney Amerika kaynaklı olup akvaryumlarda pek çok cins balıkla uyum sağlayabilen bakımı kolay bir türdür.

Melek balıklarında cinsiyet ayrımı diğer türlere oranla daha zordur. Dişi ile erkek arasında belirgin bir fark olmamakla birlikte iyi bir gözlemci ayırımı doğru olarak yapabilir. Yumurtlama tüpüne ve kafa yapısına dikkat edilerek yapılacak olan cinsiyet ayırımı aşağıdaki şekillerde gösterilmiştir.

DİŞİ MELEK ERKEK MELEK

BAKIM:

Genç melek balıkları 100 lt nin üzerindeki tanklarda, 22-30 C sıcaklıklarda ve 6-7.5 ph değerlerin de ve bolca bitkilendirilmiş yumuşak nitelikli su şartlarında bakılmalıdır. Hemen her türlü yemi kabul etmelerine rağmen kaliteli kuru yemlere ilave olarak haftada 2 kez canlı yem verilmesi meleklerinizin daha süratli bir şekilde gelişmelerini ve daha sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Doğaları gereği sakin yapıda olmaları nedeniyle karma akvaryumlarda kolayca bakılabilirlerse de meleklerinizi rahatsız edecek sert mizaçlı ve çok hareketli balıklarla bir arada tutulmamalıdır.

Yaşadığı bölgeler durgun suların olduğu yerler olması nedeniyle bulundukları tanklarda aşırı su sirkülasyonunun olmaması ve her zaman temiz ve kaliteli bir suda bulundurulmaları gereklidir. Unutmayın ki bakımlarının kolay olduğu kadar hastalanmaları da kolay olabilen bir tür olan melek balıkları diğer Güney Amerika türlerinde olduğu gibi kimyasallara ve ilaçlara karşı oldukça duyarlıdır.

ÜRETİM:

Melek balıkları cicladea ailesindendir ve yumurta ve yavrularına kendileri bakarlar. Meleklerin üretilmesi için öncelikle eş tutmuş bir çift meleğe ihtiyacınız vardır. Üretim için kullanacağınız eş tutmuş çifti akvaryumculardan yada arkadaşlarınızdan temin edebileceğiniz gibi 4-5 cm boyunda iken alacağınız 6-7 adet yavru balığı kendiniz yetiştirip özenli bir bakımla içlerinden eş tutacak olan çiftinizi kullanabilirsiniz. Genç melekler iyi akvaryum koşullarında ve kaliteli bir besin kürü ile 7-8 ayda süratle gelişir ve üreme kabiliyeti kazanırlar. Eş tutmuş olan çift tanktaki belli bir bölgeyi sahiplenerek diğer balıklara karşı bu bölgeyi savunurlar. Eş çiftin bölgesine giren diğer balıklar süratle bu bölgeden kovularak uzaklaştırılırlar. Üreme hazırlığındaki çift kendi bölgelerindeki geniş yapraklı bir bitki, tankın camı, bir filtrenin gövdesi gibi herhangi bir materyali temizlemeye başlar. Bu hareketler meleklerinizin eş tuttuğunu ve yumurtlama hazırlığı içinde olduklarını gösterir.

Eş tutmuş olan çift önceden hazırlanmış olan üretim tankına alınmayı müteakip protein değeri yüksek kaliteli yemlerle beslenmelidir. Bulunabildiği taktirde beyaz kurt, sivrisinek larvası gibi canlı yemlerle takviyeli olarak yapılacak diyet balıklarınızın verimini arttıracaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta üretim çifti kesinlikle aşırı beslenmemeli, üretim tankının su niteliğini bozacak şekilde dibe yem artıklarının düşmemesine dikkat edilmelidir.

Üretim tankına alınan melek çifti yeni tanklarına alışmayı müteakip 1-2 gün içinde tankın her yerini gezerek tanıyacaklar ve yumurtlamak için en iyi yeri tespit edeceklerdir. Yumurtlamak için seçilen yer genellikle önceden sizin tarafınızdan üretim tankına yerleştirilen plastik materyal olacaktır.

Yumurtlama yerinin seçilmesine müteakip melek çifti süratle bu bölgeyi temizleme işine koyulacaktır. Yumurtaların bırakılacağı yer balıklar tarafından küçük dokunuşlarla bakteri, yosun ve diğer maddelerden temizlenir. Temizleme işinin bitmesini müteakip önce dişi melek yumurtlama için seçilmiş olan yere bir sıra halinde yumurtalarını bırakır. Yumurtalar yumuşak ve yapışkan özellikte olup bırakıldıkları yüzeye yapışırlar , daha sonra erkek dişinin bıraktığı yumurtaların üzerinden geçerek onları döller bu işlem dişinin bütün yumurtaları bitene kadar devam eder. Yetişkin ve iyi bakılmış bir dişi bir yumurtlamada 1000 kadar yumurta bırakabilir.

Yumurtlama işleminin bitmesini müteakip ebeveynler özenle yumurtalara bakacaklar, yumurtaları sürekli havalandırarak mantar ve bakterilerden koruyacaklardır.

Yavrular 2.5-3 gün içinde yumurtadan çıkarlar. Yumurtadan çıktıklarında henüz larva şeklindedirler ve ilk günlerini üzerinde bulundukları materyale asılı olarak geçirirler. Bu dönemde yeme ihtiyaçları yoktur. Ebeveynler özenle larvalara bakmaya devam ederler. Birkaç gün sonra yüzmeye başlayan yavrular öncelikle microskobik canlılarla beslenirler. Bu dönemde yavrulara ilk 1-2 gün yumurta sarısı vermek faydalı olacaktır. Daha sonra yavruların süratle büyüyüp gelişmeleri için artemiye verilmelidir. Bir hafta, on gün sonra ise ince kıyılmış beyaz kurtlar, micro kurtlar gibi besinleri alabilecek büyüklüğe ulaşırlar. Hızla büyüyen yavrular düzenli su değişimleri ile desteklenmeli ve büyüdükçe uygun şartlardaki daha büyük tanklara alınmalıdır. Yavrular uygun bir bakımla 3 ayda 3-4 cm büyüklüğe erişebilirler.

Melek çiftlerinde ilk 5-6 yumurtlamada başarısız olma ihtimali oldukça yüksek ve normaldir. Ancak bir yumurtlamada, genç ebeveynlerin yumurtaları yemesi, yumurtaların bozulması gibi aksaklıklarla karşılaşılması sizi düş kırıklığına uğratmasın, çünkü çiftleriniz bir hafta gibi kısa bir sürede tekrar yumurtlayacaklardır.

ÜRETİM TANKININ HAZIRLANMASI:

Üretim için 45*45*50, 50*50*50 ebatlarındaki tanklar idealdir. Ancak bunların dışında 80-100 lt lik, çiftinizin büyüklüğüne uygun edatlardaki tankları da kullanabilirsiniz. Üretim tankı basit bir sünger filtre ile havalandırılmalı, bir köşesine meleklerinizin üzerine yumurtlayacağı tercihen koyu renkli plastik bir materyal (4-5 cm çapında bir boru gibi) asılmalı yada akvaryumculardan temin edebileceğiniz bir yumurtlama konisi tankın ortasına yerleştirilmelidir. Tankın içinde motorlu iç filitre, kum, kaya ve gereksiz hiçbir malzeme bulundurulmamalıdır. Üretim tankının suyu balıklar içine konulmadan önce iyice dinlendirilmeli, Ph < 6.5, dGh 5 derece ve ısı 27-28 derece olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Yumurta döken melekler
Farklı zeminlerdeki melek yumurtaları
1 Haftalık melek yavrusu Yumurtlamaya hazır dişi melek
"

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2006 19:38

http://www.geocities.com/melekdunyasi/sss.htm 
Kaynağından şu bilgileri buldum!

"·         Hangisi erkek hangisi dişi  / Cinsiyet ayrımı

Melek balıklarında erkek ve dişi ayrımı dikkatli gözlendiği takdirde 12 ay ve yukarısı yaşlarda çok kolaydır. Ancak daha genç aylar için veya 5cm gövde boyunın altında bir ayrım yapmak pek mümkün değildir. En basit bir gözlem ile erkek balıklar her zaman dişilerden daha büyük, daha enli ve sert davranışlı olacaklardır. Dişilerin gelişimi yumurta üretmeleri nedeni ile yavaş kalır ve daha erken durur. Erkeklerin gelişimi daha uzun süre devam edecektir. Bu nedenle aynı zamanda aynı büyüklükte alınan balıklardan erken büyüyüp diğerlerini rahatsız etmeye başlayanı çok güçlü olasılık ile erkek balıktır. Büyüklüklerine bakılarak cinsiyet ayrımı yapmak en basit karardır fakat yanılma şansı çok fazladır. O nedenle bu gözlemi ön bir fikre sahip olmak için dikkate almak gerekmektedir. Esas ayrım için diğer özellikler üzerinde yoğunlaşılmalıdır.

Erişkin erkek meleklerin kafa bölgeleri şişkin, çıkıntılı ve enli olur. Yaş ilerledikçe bu çıkık kısım daha da belirgin hale gelecektir. Dişilerin kafa bölgeleri ise erişkin olmayan bir balıkla aynı görünümdedir. Diğer pek çok balık türünde de cinsiyet ayrımında kullanılan bu özellik nedeni ile melek balıklarında cinsiyet ayıımı yapmak biraz tecrübe sahibi akvaryum severler tarafından zor olmayacaktır.

 

Dişileri tespit etmek için karın bölgesine bakmak yeterli olabilir. Karnında yumurta taşyan balıklarda bariz bir karın şişliği dikkat çeker. Yem vermeden önce bile karnı şiş olan balığın kabız olmasından şüphe edilmiyorsa dişi olduğuna karar verilebilir.Sağdaki resimde görüldüğü gibi yumurtlamaya hazır olan meleğin karnı bariz olarak şişkindir. Yumurtlama ertesi bu şişkinlik iner ancak bir sonraki yumurtlama dönemi yaklaştıkça tekrardan şişlik artacaktır.

Üreme zamanında daha net ayrım yapılır. Dişi ile erkeğin üreme tüpleri çıkması ile birlikte uzun tüpe sahip olan balık kesinlikle dişi olandır. Ayrıca yumurtlarken gözlenirse yumurta bırakan balığın dişi,diğerinin erkek olduğu kesinleşmiş olur. Ancak satın alma aşamasında böyle bir imkana sahip olunamayacağı için görsel ayrımın yapabilmek daha önemli olmaktadır."


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2006 00:01
kafasına bakarak daha kolay anlarsınız kavisli ve düz inen dişi içer çukarlu inen erkek

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barakudaonurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Rize
Mesaj: 52
barakudaonurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2006 14:45
En güzel özeti yapmışsınız Şimdi baktım benimkiler Hafif çıkıntılı iniyor yani ikiside dişi:) Zor eş tuttuklarının farkındayım ama 2 erkek eklemeyi düşünüyorum nasrettin hoca misali ya tutarsa:).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sercanusteÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2005
İl: Denizli
Mesaj: 215
sercanusteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 23:34
Bu kadar araştırmana fazla gerek yoktu.Çünkü melekler kendi eşlerini seçerler.Yani grup olarak beslemen daha iyi.Bilgiler için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir