Midas makale (çeviri)


NumiiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 189
NumiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2009 23:29
Merhaba arkadaşlar....
 
Başlıkta da belirtmiş olduğum üzre Midas cichlid ile ilgili bir çeviri hazırladım. (www.midas-cichlid.com)
 
American cichlid ve midas severlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Teşekkürler...
 
MIDAS CICHLID (Amphilophus Citrinellus)

 

 
 
 

MIDAS CICHLID BİLGİ:

Orta Amerikanın en güzel cichlidlerindendir.Dış görünüş rengi bir türden diğerine çok geniş bir yelpazede seyredebilir.Erkeklerinin büyük geniş kamburu onları çok populer bir tank balığı kılar.Özellikle Kuzey amerike ve Asya'da çok fazla Midas Chiclid hayranı vardır.çok kolayca ayaklanabilen bu türü hafife almamak gerekir.Bu tür güçlü ağızı ve gelişmiş adaleli yapısı ile nasıl kavga edileceğini iyi bilir.

 

MIDAS CICHLID BAKIMI:

 

Midas Cichlid,saf musluk suyu ile sorunu olmayan gürbüz bir balıktır.Alkalik suda da büyütmek mümkündür.1,50 m * 0,60 m *0,60 ölçülerinden başlayan bir tank bu tür için uygundur.

Yetişkin balıklar karakterlerine göre daha fazla yere ihtiyaç duyarlar ve streslerini azaltmak için bariyerleri görmeleri gerekir.Radix bitkileri ve taşlarla engeller ve mağaracıklar yaratabilirsiniz.Bir tankta besleyebileceğiniz balık sayısı tankın büyüklüğüne bağlırıd.1000 LT lik bir tankta sadece bir kaç tane balık tutabilirsiniz.

Orta Amerikanın diğer robust chiclid türleri ile büyük balık veya kedibalıkları arasınde mükemmel bir sosyalleşme mümkündür.Gece aktif olan canavar kedibalığı tank için uygun bir arkadaş değildir çünkü chiclidin uykusunu bölecektir.Barışcıl Oscar veya Hero türleri bazen Midas Cichlid'in karakteri üzerinde olumlu bir etki yaratır.Yine de Oscar ve diğer türler kavgalarda kolaylıkla kaybedip ciddi yaralanabilir.

 

MIDAS CICHLID YEM:

 

Midas Cichlid değişik yemek yelpazesine göre çok narin bir tür değildir.Yine de balık bakımının temel prensiplerine göre yemeği çeşitli olmalıdır.pet shoplardan alınan yüksek kaliteli Chiclid çubuklarına ek olarak bu balıklar suyun dışındaki diğer uçan böceklerle beslenmeyi severler.Bu böcekler temiz sulardan alınmış olmalıdır fakat kırmızı larva uygun değildir.Uçan böcekler olarak herhangi bir evcil hayvan dükkanından cırcırböcekleri ve küçük çekirgeleri temin edebilirsiniz.

Bol karoten içeren beslenme cichlidin portakal rengini güçlendirmektedir.Bu dış görünüş açısından bir avantajdır ve herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.Sığır kalbi ile beslemek çok miktarda protein içermesine rağmen chiclidin iç organlarını negatif yönde etkilemektedir.

 

MİDAS CICHLID SALDIRGANLIĞI:

 

Midas Cichlid,en saldırgan ve agresif chiclidlerdendir.Bir nehrin en derin ve en iyi bölgelerine el koymasını sarı ve portakal olan rengine ve doğal ortamindaki gçlü yapısına borçludur.Derin alanları ele geçirebilmeleri onları dinamit balıkçılığından kurtarmıştır,bu tarz balıkçılık daha az saldırgan bir tür olan grileri yok etmiştir.Hatta bu balığın bazı genç türleri büyük Astronotus Ocellatus (Oscar). tarafından sindirilmiştir.Kuvvetli ön kamburlarıyla erişkin erkekler kolayca kendi dişilerini ve dost diğer balıkları öldürebilirler.Saldırganlıklarını bazı başka dost tür chiclidlere yönelten türler de vardır.

Mağaralarda radicelerle ve engellerle dolu bir tank bu saldırganlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olur.Bazı dost chiclid türleri ile benzer büyüklükte veya  daha küçük boyutta Orta Amerika balıklarından oluşturulmuş tank arkadaşları bu saldırgan yapısını baskılamaya yardımcı olur.Bu balıklar birbirlerini her zaman terörize etmeyen uygun tank arkadaşlarıdır.

 MIDAS CICHLID AKRABALARI:

 

Amphilophus Labiatus Midas Chiclidin en yakın akrabasıdır.İkisi de Orta Amerikadan gelmiş olan bu iki balık sıklıkla karıştırılırlar.Amphilophus Labiatus,Amphilophus Citrinellus'dan ağız bölgesi ile ayırd edilir.Ayrıca ön kamburu erkek türlerde çiftleşme sırasında daha çok bir tümseği andırır ve irileşir.Asyada Kan Kızıl Şeytan diye adlandırılan Amphilophus Labiatus'ın vücut yapısı uzundur.Citrinellus'un vücut yapısı mukayese edildiğinde daha güçlüdür.

Amphilophus Trimaculatus,yine Orta Amerikadan benzer bir tür olup vücut yapısı Midas Chiclide daha çok benzer.Yine de  yapısı tamamen farklıdır ve bu balıkta geniş bir ön kambur yoktur.A.Trimaculatus'un karakteri A. Ctrinellus kadar kabadayı olup kesinlikle galip gelen bir türdür.

A. Trimaculatus,sevgi dolu bir şekilde Trimac veya gökkuşağı chiclidi olarak adlandırılmıştır ve Amphilophus ailesindeki en güzel renklere sahiptir.Kırmızı göz rengiyle ve üstündeki belirgin siyah noktalarıyla bu chiclid Flower Horn hibridlerinin temeli olarak kullanılmıştır.Trimaclar 30-35 cm bir uzunluğa sahip olabilirler.

Amphilophus Labiatus ile çapraz çiftleştirmeler akvaryumlarda çok sık rastlanan bir şeydir.Bu iki Amphilophus türü çok benzer olmakla birlikte aynı doğal ortamda yaşayamazlar.

Çok popüler bir Midas Cichlid melezi Kan Kırmızı Papağan olarak adlandırılır.Bu melez şimdiden, tank hayranlarının arasında birçok tartışmaya sebep olmuştur.Burada anahtar sözcük İşkence cinsidir.Onun dış görünüşü kuvvetle, genç bir ötücü kuşun gagasıyla yapıştırılmış bir VW arısını hatırlatır.Bu balık genellikle portakal renginde olup bazen de suni olarak renklendirilmiştir ve muhtemelen bir Amphilophus Citrinellus'u daha ufak bir Orta Amerika chiclidi ile birleştirerek elde edilmiştir.

Başka bir melez ise Flower Horn ( Çiçek Boynuzu ) olup temel olarak asyada üretilmiştir.Bu çok güzel balık Orta Amerika chiclidlerinin çapraz üretime ne kadar uygun olduklarının göstergesidir.Midas chiclidden Flower Horn türüne büyük ön kambur olduğu kadar Vieja Synspillum da geçmiştir.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ali05Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 2147
hasan_ali05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2009 23:37
 Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurayazÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1125
onurayazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 00:15
Emeğinize sağlık,teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedCapOrandaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 769
RedCapOrandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 17:56

Faydalı bir makale.Paylaşım için teşekkürler.Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NumiiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 189
NumiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 21:27
Teşekkürler arkadaşlar. Zaman zaman bu tip ingilizce makaleleri forumda paylaşmaya çalışacağım. Çevirileri ingilizcem olmadığı için ablama ricada bulunarak yaptırıyorum :) Onunda emeğine sağlık sağolsun zevkle yapıyor.. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TürkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 656
TürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 03:44
Çeviri güzel olmuş fakat yem olarak neler verebiliriz ayrıntılı bir anlatım değil.Onunda bahsi ayrıntılı geçiyorsa çevirisen sevinirim mesela evimizde olan hazir yem olmıyan ne verebiliriz ne veremeyiz dana ciğeri v.s Emeğine teşşekkurler ayrıca oturup uğraşmıssın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Lovebug16Çevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2011
İl: Bursa
Mesaj: 37
Lovebug16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2011 01:02
Numan bey,hem ablanızı hemde sizi tebrik ederim,uğraş verip güzel bilgilerle bizide aydınlattığınız için..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sezerdmnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 539
sezerdmnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 16:01
Bu midaslar çok heybetliı ve hep beslemek istediğim balıklar geçenlerde bir tane alacaktım ama akvaryumcu satıldı dedi gerçekten böle aradığım gibi kınalı ve hafif kafa yapmıştı :))Böyle çeviri yapan kardeşlerime çok teşekkür ediyorum karşılık beklemeden birşeyler yapmak hoş gerçekten. enginkoc342011-06-27 11:05:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2011 19:53
Numii, midas ile ilgili makale dahil çok paylaşım yapıldı.
Emeğine teşekkür ederiz.
Forumda eksik bir çok balık tanıtımı var, ilgili yönetici ile iletişime geçip gerekli balıklar hakkında çeviri yapman daha faydalı olacaktır.
Sezer, benim başlığı incele istersen..
Yurtdışında da çeviri görüp yayınlanan bana ait bir makale

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir