Nadir Bir Tur: AXOLOTL (Bebekler Geliyor)


Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2013 23:17
Sunu da belirtmek istiyorum dogada 4-5 yil omru olan bu canlilar akvaryum sartlarinda 20 yil kadar yasayabiliyor.Dogada cesitli nedenlerle omurleri kisa oluyor av yada insanlara yemek oluyorlar.Canlilarin yasadigi ortami hatirlarsaniz su camur balcik gibi kirlilikte onalri olume surukluyor ve gol uzerinde salla yapilan turistik gezilerde ki kurek darbeleri cabasi..

Ayni bukalemunlarda oldugu gibi..
Bukalemunlarda dogada 3-4 yil omru olan canlilardir ve uremeleri onlari buyuk strese sokar hayvani cok yipratir.Ama terra ortaminda iyi sartlarda bakilan bir bukalemunun omru 8 yila kadar uzayabilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 00:34
Bukalemun benim favorim işte! =) Ömür konusunda çok haklısın Akgül abla.
36 litrede 13 balık bakılır mı? Balıkların boyuna ve türüne bağlı. 8 neon, 4 cöpçü ve UYUMLU bir beta ise tabi bakılır ama uyumlu bir beta bulmak mümkün olmakla beraber zor bir iş.

Daha dün Nick Baker'ın sunduğu bir belgesel izledim, belgeselde Florida'ya gidip oradaki Timsah Kapan Kaplumbağaları araştırıyorlardı. Bu kaplumbağların soyu tükeniyor, neredeyse Axolotl'lar ile aynı durumdalar. Özellikle Avrupa'da evcil hayvan olarak satılıyorlar ve Florida'da avlanıyorlar (kaplumbağa çorbası yapmak için). Bu kaplumbağa ile ilgili izlediğim belgeselde kaplumbağaları korumaya çalışan insanları ve dernekleri de ziyaret ediyorlardı ve ziyaret ettikleri her yerde en az 1 Timsah Kapan Kaplumbağa besliyorlardı. Bu insanlar ve dernekler kaplumbağaları korumalarına rağmen evlerinde besliyorlar. Onların amaçları üretmek bile değil ama onlar besliyor ve bunu belgeselde gösteriyorlar. Peki bu belgeselde bu beslenen soyu tehlikedeki kaplumbağaları gösterme amaçları belgeseli izleyenlerin Timsah Kapan Kaplumbağa alması mı? Elbette hayır, onlar bu türü tanıtarak insanları bilinçlendirmeye çalışıyorlar! Akgül abla da Axolotl besleyip tanıtarak bu canlılar hakkında insanları bilinçlendirmeye çalışıyor. Üretmesi ve akvaryumda üretilmiş Axolotl'ları Türkiye'ye yayması güzel bir şey ama bir şeyi gören veya okuyan her insan aynı şeyi anlamıyor. Ne yazık ki çok büyük ihtimalle bu konuyu görüp f0 Axolotl almak isteyecek bir çok kişi olacaktır. Ama eğer bu konu sayesinde bilinçlenen kişiler bu konuyu umursamadan Axolotl almak isteyenlerden baskın olur ise o zaman Akgül abla bunları iyi ki yapmış diyebiliriz. =)

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 08:42
Selamlar...
Bir kaç da benim sözüm var, eklemek istedim;

1: Axolotl'lar yeterli şartlar sağlandığında harika bir akvaryum canlısıdır. Daha önce belgesellerde görebildiğim bir canlının Akgül Hanımın çabaları emekleri ile Türkiye'de özenle yetiştirildiğini görmek beni gururlandırıyor. Daha yakından tanıma imkânımız oldu bu canlıyı, Akgül Hanımla birlikte biz de araştırdık, okuduk, öğrendik, takip ettik.

2: Bu Axolotl'ların doğadan toplama olması - F0 olması imkânsız. Doğada Albino'luk yaygın değildir. Binde bir görülen bir şeydir ve böyle nadir bir türün doğadan 2 adet Albino'sunu bulmak imkânsız desem yalan olmaz. Zaten Albino canlı üretmek için devamlı albinoların kendi içlerinde çoğaltılması gerekmektedir. Muhtemelen doğada yaşayan albino Axolotl'ların sayısı 20'yi bulmuyordur. En basit örneği ile;
Sokakta binlerce güvercin var, siz kaç defa albino güvercin gördünüz? Olabilecek bir durum ama göremiyoruz. Bir de Axolotl'ları düşünün, sizce bir çift Albino Axolotl bulmak ne kadar gerçekçi geliyor? Hiç...

3: Bu canlının yaşam alanı sürekli daralıyor, başta insan olmak üzere sayısız düşmanı var ve birilerinin bu canlıya sahip çıkması, emek vermesi, onları özenle beslemesi çok hoş bir durum.

4: Konunun sapmasını istemesem de konu oraya gelmiş madem;
Egemen Bey, siz balıklarınıza daha doğru bakın derim. Hacim sorununu geçtim, Canlı Doğuranlar ile Tetra'lar uyumlu değildir. Biri alkali ve sert su şartları isterken diğeri asitli ve yumuşak su şartları ister. Canlı Doğuranlar Omnivor'dur, Tetra'lar etçildir... Beta beslenebilir elbet ama karma akvaryumda Beta beslemek için geniş hacim olması gerekmektedir. Bununla da bitmez, Beta'nın karakteri önemlidir. Ayrıca ne olursa olsun etçil ve avcı bir balık olan Beta'lar yavruları avlayacaktır. Yanlışlar yapmanıza bir şey demem, hepimiz hatalar yapa yapa öğrendik. Ama "yanlış yaptınız" diyen birine "hayır iyi okuyun, benimki doğru" derseniz orada ipler kopar.
Konumuza gelirsek:

Akgül Hanım'ın bu konusunu yakından takip ediyorum ve onun ne derece özen gösterdiğini, Axolotl'ları için Canlı Yem, Uygun ısı, uygun ortam gibi bir çok konuda en iyisini yaptığını görüyorum. Ayrıca baştan beridir bu canlıları insanlara tanıtmak, üretmek ve kendisi kadar özen gösteren insanlara dağıtabilmek için nasıl çaba gösterdiğini görüyorum. Kendisini tebrik etmekten parmaklarım yoruldu, tekrar tekrar tebrik ve teşekkür ederim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 09:26
Arkadaslar olumlu yada olumsuz tum yorumlariniz icin tesekkur ederim. 
Olumlu yorumlara kimse karsi cikmaz dogal olarak sadece gurur duyar saniyorum.
Olumsuz yorumlar da kabul edilebilir.Ama yorumu yaparken kullandiginiz dil ve samimiyet cok onemli. Olumsuz yorum ayri "art niyet" ayri diye dusunuyorum!!!
En onemlisi bir konu hakkinda yeterince bilgi sahibi olmadan gereksiz yorum ve karalama yapmak,iftira atmak kabullenemeyegim seylerdir haksizliga tahammulu olmayan bir insanim kusura bakmayin.

Baska bir konumda bir bey de elestiri yorum yapmis ama oyle guzel bir dil kullanmiski hic olumsuz dusunmuyorsunuz cunku elestirileri yapici ve size dogru yolu gosteriyor, farkindalik yaratiyor. Besledigim farkli yasam alanlarina sahip canlilari ayni ortamda tuttugumu cok guzel bir dille anlatmis o arkadasa defalarca tesekkur ettim cok ictenlikle ve ne kadar tesekkur etsem az gibi geliyor.


Diger arkadasa ne anlatsak az o nedenle uzatmak istemiyorum. Rant katti bize sagolsun :D Sonucta ANLATTIKLARIN KARSINDAKININ ANLAYABILECEGI KADARDIR diye dusunuyorum.



akgul2013-06-15 09:28:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 10:00
Farkındalık yaratmak için farklı olmak gerek. Farklı olmayandan farkındalık beklememeli. Ağazı olan konuşur bu devran böyle süreeeer gider.. :) 
Umutcum ağazına sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Virgülünü geçtim boşluğuna kadar katılıyorum :) Buğracım senin yazında tam anlamıyla manteliteyi ortaya koymuş anlayana.. Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az demişler ancak zannediyorumki kişi herkesi kendisi gibi zannediyor. Olay burda yatıyor. Genel olarak insanoğlunun yapısında vardır başarıyı cezasız bırakmaz. Karakter ve kişilik meselesi... Ben bir önceki sayfadaki yorumumda da belirttim yapıcı olmayan eleştiri hasettir. Hala arkasındayım. Yol göstermeyen sonuca taşımayan yapmak için yapılan eleştiri hasettir. Umursanmamalı.. İnsanoğluyuz çeşitli duygularımız var.. Bir elin parmakları bile eşit değildir. Yapılacak eleştirinin de bir dozu olmalı. İnsanlar bilmedikleri hatta en ufak fikirlerinin dahi olmadığı konularda o profesör önlüklerini takıpta bilirkişi gibi yorum yapmamalı diye düşünüyorum. Evet yanlış olduğunu söyleyebilirsiniz, hoşunuza gitmemiş birşeyi de söyleyebilirsiniz. Söylemeliyiz ki herkes yapılan eksiklik ya da yanlışlardan kısa vadede U dönsün ancak sadece çamur at izi kalsın mantığıyla yapılmamalı eleştiri. Doğrusu gösterilmeli. Ben bugüne kadar görmedimki Umut ve pek çok yakın arkadaşım bir konuya yorum yaparken sadece şu şöyle olmaz bu böyle yapılmaz desin. Kalkar olumsuzlukları söylerler altına da gerekirse madde madde yazarlar doğrularını. Karşıdaki zat-ı muhterem de bunlara uyar veya uymaz. Dikta ederek arpa boyu yol gidilmez ve tepki çeker bu yöntem. 
İnsanı en çok kıran üzen yıkan ve sinirlendiren yedi kat elin sözleri değildir. Yakınlarının, ailesinden, arkadaş ortamından, kısaca çevresinden kişilerin sözleri burkar yüreğini insanın. Bizlerde akvaryum ailesinin üyeleriyiz. Birbirimizle iyi geçinmeli mantık çerçevesinde konuşmalı allahımızın verdiği bazı uzuvlarımızı yeterince kullanmalıyız. Çok şükür hepimizin kafası çalışıyor...
İnsan önce kendini tanımalı. Kendini yaşı kaç olursa olsun geliştirebilmeli. Öğrenmenin yaşıda yok ayıbıda. Kendinde olmayana hasetle bakmamalı. Kendi yapamadıklarıyla yapabildiklerini ayırt edebilmeli. Yapmak istediklerini gerçekleştirebilmek için çaba sarfetmeli. Büyük lokma yemeli ancak büyük laf etmemeli. Bilmediği konuda düşüncesi olmadığı konuda konuşmamalı. Eleştiri yapabilecek bir insan, konu ne olursa olsun eleştirilecek insandan bir gömlek üstün olmalı ki söyleyecekleri değer görsün. Karşıdakinin hevesini kırmamalı, açık yüreklilikle ve yüce bir gönülle güzeli de takdir edebilmeyi bilmeli. O yorum yazan tecrübesiz arkadaşı da dışlamamalıyız. O da bizim akvaryum ailemizin bir ferdi. Söylediği sözlerin takındığı uslübün yanlış olduğunu kendisi de fark edecek. Belki dün canı başka birşeye sıkkındı kalkıp böyle bir yazı yazdı olabilir. Onu da anlıyor ve seviyoruz. Kimse yanlız değildir bizlerin burada toplanma amacımız belli. Birbirimize destek ve yardımcı olabilmek adına paylaşımlar yapıyor araştırıyor ve aktarıyoruz. Bilgi alışverişine ihtiyacımız var. Sende gel gir aramıza İzmirli arkadaşım. Biz öcü değiliz korkma...

Velhasıl bu yada başka bir konuda, burada yada gündelik hayatımızda eleştirinin sınırını iyi ayarlayalım, nitekim eleştirmek zor zanaattır. Durulması gereken gerde durmak, tehlikeli sularda gezmemek gerekir...

Umut Başar2013-06-15 10:06:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 10:08
Oncelikle belirtmek isterim ikinizde cok alemsiniz Umutgiller siziiiii :D
Poso Umut arkadasim (UMUT BASAR) sanirim senin konunda yaptigim son yorumda elestiri tarzinda hatirlarsan!!!Umarim kirici olmadim. Olmadimki sende cok ictenlikle cevap vermissin. Ben daha iyisine sahip olman, daha basarili olmani icten istedigim icin elestirdim ve karsilik olarakta kotu bir tepki almadim.Bu isler bu sekilde olur diyorum ;)


Ve bende ikinize de noktasi virgulu hatta bosluguna kadar katiliyorum :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bukalemun012Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 598
Bukalemun012Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 10:44
Şu gergin hava bitsin ve konumuza geri dönelim yeni fotoğraf ve video bekliyoruz :)).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 11:13
Tabiki Yigitcim haklisin buyrun size bikac sirinlik muskasi fotografi :)


Resmen kopek gibi koklayarak mama ariyor :)
buldu ve mideye indiriken :)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal GüçlüÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 526
Erdal GüçlüÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 11:38
Bunlar hep zevk meselesi işte. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bukalemun012Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 598
Bukalemun012Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 11:48
Sanırım artık iyi anlaşıyorlar birbirlerini yemeyi bırakmışlar 3.resme baksana en azından ben öyle umuyorum belkide lulu E.T yi boydan yutmak istiyordur.Bukalemun0122013-06-15 11:53:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 14:43
[QUOTE=Bukalemun012] Sanırım artık iyi anlaşıyorlar birbirlerini yemeyi bırakmışlar 3.resme baksana en azından ben öyle umuyorum belkide lulu E.T yi boydan yutmak istiyordur.[/QUOTE]

Yigitcim evet o fotograftaki olay tamamen boydan yutma denemeleri..Yokluyor acaba agzima sigarmi sigmazmi diye..Pek iyi anlastiklarini soyleyemem yemek saati disinda ayri takiliyorlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnuncuTorunÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1012
OnuncuTorunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 15:18
Çok güzel canlılar tebrik ederim. Ben özel tür lepisteslerime bir şey olmasın diye etraflarında dört dönüp üzerlerine titriyorum artık siz bir dakika bile yalnız bırakmıyorsunuzdur herhalde. Sonuçta bir nevi bu türün geleceği sizin elinizde. Sağlıkla büyüyüp yavru verirler İnşAllah :) OnuncuTorun2013-06-15 15:19:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 22:42
Insallah yavru hatta torun goruruz ve beslemek isteyenlere bu canlilari veririz ve insallah bu canli turu yok olmaz cok sirin ve ozel yaratiklar silinmesin yeryuzunden..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 00:46
Bilimadamları deneylerinde kullanabilmek için birkaç tane ayırırlar, soyları tükenmez merak etmeyin… =S Biraz olumsuz bir düşünce oldu galiba. =)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir