NE OLACAK BU FRONTOZALARIN HALİ?


LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 11:22

Frontozalar ilk Türkiye'ye geldiğinde 1999 yılında Altınpark'ta Fuarda  Brundi Frontoza damızlıklar 1.000-1.500 dolardan satılıyordu. Daha sonra 2.000 yılında ben 3 cm. 3 adet brundi frontoza yavrusunu 300 marka almıştım. Arkasından 2005'li yıllarda Blue Zaire Moba ve diğer frontoza türleri giriş yaptı ve tanesi 400 Euro'lardan satıldı. Şimdi ise bakıyorum ben ve diğer hobiciler 4 yaşında 30 cm.lik Blue Zaireleri Frontozaları bile 200-250  tl.den aylarca satamıyorlar nerdeyse. Bu balıklar tropheus, leptosoma gibi 8 ayda değil, 3,5-4 yaşında yavru yapıyorlar ve damızlık olmaları 4 yıl sürüyor. Frontozaların dişileri ve erkekleri renkli olmalarına, renklerinin belirgin olmasına rağmen , frontozalara olan talebin gerçekten de çok düştüğünü düşünüyorum. Bütün hobicilerin yorumlarını bekliyorum?

Pacific2013-02-28 11:48:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 11:35
Murat  bey  önce  merhaba, frontozalarda  piyasa  şartlarında  alım  satımı  yapılan  her  mal  gibi  (maalesef  bu  kategoriye  giriyor  ) arz-talep  dengesi  üzerinden  piyasa  yapar.Bir  yandan  tabiri  caizse  popülaritesi  ulaştığı  doyum  noktası  ile  sınırlıdır  insan  açısından. Rakip  mallar  piyasaya  (şu  anda  örnek  albino  kipili) arz  edildiğinde    doyumsuz  ve  piyasacı  bakış  açısı(çok  az  kişi  hobici  olarak  bakıyor) talep  patlaması  yaşatırken  diğerleri  geri  plana  itilmiş  oluyor. Belli  bir  fiyat  aralığına  oturduktan  sonra  ise  gerçek  değeri  piyasadaki  malın  ne  kadar  bulunabilir  ,sürdürülebilir  olduğuyla  orantılı  arz  edilmenin  boyutuna  dayanıyor(yunus,s.p  gibi). Şimdilik  kısaca  değinmiş  olayım. Farklı  görüşlerde  olacaktır  mutlaka.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 11:52

Bir balık Türkiye'ye ilk giriş yaptığı yıldan sonra zaman içinde sürekli olarak fiyatı düşmüştür.   Ama frontozalar ebatları büyük ve yetiştirilmeleri zaman alan balıklar. Ayrıca hem pahalanan elektrik fiyatlarını, yem fiyatlarını da düşündüğümüzde Frontozaların çok dip yaptığını söyleyebiliriz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ebubekir ATARÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,1,122868[/C] [B]8424,2[/B] [B]8162,3[/B]
Kayıt: 23/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1121
Ebubekir ATARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 12:16

Bu hobiye gönül vermiş neredeyse herkez beslemiş olduğu yada hala beslemekte olduğu balıklardan birzaman sonra sıkılmaya başlıyorlar. Bu insanın doğasından var. Bu sıkılma etkeni yalnızca balıklarımızdan yavru almaya başladığımızda ortadan kalkıyor. Düşünsenize yavrudan balık alıyorsunuz ve yaklaşık 1- 1.5 yıl sonra onlardan yavru almaya başlıyorsunuz. Tam sıkılacağınız sırada yavrular geliyor ve sizi kendilerine tekrar bağlıyorlar. Bu konu Frontozalarda çok uzun zaman alması sebebi ile sıkılıp bırakmak kaçınılmaz oluyor. Çünkü neredeyse 3.5 - 4 yıldan bahsediyoruz yavrudan alınan bir Frontozanın damızlık olması için. Bizki yavrudan aldığımız tropheus türlerini 1,5 yıl sabredip bekleyemezken. Frontozaları nasıl bekleriz bu sabırsızlıkla düşünemiyorum. 2. bir husus ise yine biz hobiciler genelimiz böyle, tanklarımızda hareketli kıpır kıpır balıklar görmek istiyoruz. fakat Frontozalar malesef bu konuda biz insanoğlunu tatmin edemiyor. Akşam tankın sağ köşesinde bıraktığımız bir frontozayı ertesi gün anca tankın ortasına doğru gelmiş görüyoruz.

Herhalde bizlerin tatmin olamayıp, popülaritesini kaybettiği için fiyatlarda bu denli aşağılara düştü.
Saygı ve Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 14:55
Hem frontosa hem de tropheus beslemiş birisi olarak diyeceklerim şunlar,

öncelikle frontosanın avantajları; bakımının kolay olması, yem masrafının az olması, balığın ölüm riskinin 0% a yakın olması, özellike blue zairelerin çok gösterişli olması.
Dezavantajları, nispeten az hareketli olması, blue zairelerin üretiminin çok zor olması, tropheustan daha büyük tanklarda rahat etmeleri, brundinin renksiz ve antipatik olması, mpwinbenin yavru fiyatının çok düşmesi gibi şeyleri sayabiliriz.
Blue Zairelerin nerdeyse 1000 tane isimde hemen hemen aynı görünüşte balıkların olması da bir dezavantaj.

Tropheusun avantajları, küçük,hareketli, zevkli,bol renk çeşidi sunması ve kolay yavru verir olması; yavruların kolay satılması gibi.
dezavantajları ise; f0 ların çok mızmız olması, çok kolay hasta olabilmesi, bol ve pahalı yemlerle beslenmesi, sık su değişimi istemesi. Bağırsak ve solungaç enfeksiyonlarının çok can yakıcı olması.

Mpwinbe için genel değerlendirme yaparsak hem geç olgunlaşması hem yavrusunun ucuzlaması balığı kısır döngüye sokmuş durumda. Çok yakın zamana kadar mobayla kafa kafaya fiyatları vardı.

Führer2013-02-28 17:00:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÖKHAN ÖZDEMİRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1703
GÖKHAN ÖZDEMİRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 16:50
Benim teorim şu;
 Frontoza özellikle Blue Zaire MOBA ülkemize ilk girdiği yıllarda bir kısım zümre tarafından farklı alt türlerle çaprazlanarak (kapamba ve brundi) ve piyasaya yayılarak adeta balığa antipatili bakılmasına sebep olmuştur,şuan bir çoğu damızlık boya ulaşmıştır ve gerek piyasada gerekse ilanlardaki Moba başlığıyla satılan bir çok balığın Moba ile uzaktan var ama yakından alakası yoktur.Daha yeni yeni ithalatlarla tekrardan düzgün Mobalar geliyor.

Genel itibari ile Frontoza zaten yavaşlığı,zor yavru vermesi,geç büyümesi gibi etkenlerden çok az bir kısıma hitap ederken birde bahsettiğim hususlardan ötürü talebi iyiden iyiye düşmüştür.

Brundide ise durum farklıdır,eskiden çok temiz ve güzel Brundiler vardı ama bilinçsiz besleme,kardeş eşlemeleri ile artık Brundiler bile ırk özelliklerini yansıtamaz oldu,ben türünü yansıtan bir Brundiyi güzel bir Mobaya değişmem şahsen.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şenol SinoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 356
Şenol SinoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2013 17:59
Bu konuda çok iyi bir örnek olduğumu düşünüyorum.
 
yaklaşık 1 ay önce çok büyük hevesle almış olduğum brundi kolonimi dün akşam itibariyle takasla değiştirerek Tropheus'a geçiş yaptım.
 
Sebeplerini sırayla sıralamak gerekirse;
-Çok Durgun ve haraketsiz
-Çok ürkek, Oda kapısını bile açamıyoruz.
-Bence buralarda yazanlardan çok daha fazla taban hacmi istiyor.
-Ürkekliği neticesinde kendini sağa sola dekorlara vuruyor, her tekrarladığında içim gidiyor.
-Yeme hiçbir hamle yok, Yemi attıktan sonra 5 metre uzaklaşıp anca yediğini izleyebilirsin.
-Akvaryumun ne kadar büyük olsada her Birey için ayrı yuva yapman, Dişi yuvalarını da erkeklerin giremiceği kadar yapman gerek, Bu da hacimi iyice ufaltıyor.
 
Tüm bu etkenler neticesinde 1 ay hem balık hem ben işkence çektik. Dün nihayet hem balıklar hemde ben kurtulduk. Yeni ortamları 170cm lik bir tank olacak daha mutlu olacaklarına eminim.
 
Heybetine, Görüntüsüne, Çirkinliğine ayrı bir hayranım ama Frontosa beslemek herkesin harcı değil :)
 
 
ŞenolSİNOĞLU2013-02-28 18:00:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet-06Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 199
mehmet-06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 10:18
Ülkemizde malesef ticari amaçla türler aralarında çaprazlanıyorlar. Bu işten en çok etkilenen frontoza türü ise kapamba. Moba ile brundi veya mpwimbeleri eşleştiriyorlar. Balık istedikleri gibi çıkarsa moba olarak satıyorlar, yok eğer balık istedikleri gibi çıkmazsa kapamba olarak satılıyor. Halbu ki kapamba ve mobayı aynı akvaryumda dahi ayırt etmeniz zor. Kapamba diğer ülkelerde mobadan daha pahalı bir tür.
 Blue zaire türleri ülkemize girdikten sonra brundiye olan ilgi azaldı. Bantlarının muntazam olması, menekşe moru renkler bu türe insanların hayran kalmalarını sağlıyor. Moba da hala değerini koruyor. Tropheusda da aynı şey geçerli yeni türler geldikçe eski türlere olan ilgi azalıyor.Aslında beslediğimiz balıklarda ne gibi özellikler aradığımız da çok önemli. Tropheus hareketli ama hastalıklara karşı hassas, yemlerini bile özenle seçmeniz gereken  bir balık . Tropheus besleyen birçok hobici yanlış beslemeden dolayı balıklarını kaybedebiliyorlar. Frontozanın ise yavaş ve ürkek olmasından sıkılabiyor insanlar. Bu da her iki balığı besleyenleri de başka balıklara yönlendiriyor. Ben şu anda frontoza besliyorum. İmkanım olsa bir akvaryum da tropheus kurarım. Önemli olan balıklarımıza da bu hobiyle uğraşanlara da bizlerin nekadar değer verdiği. Bu işe sadece işin maddi yönünü düşünerek  giren insanlar var. Bu yüzden ülkemizde ki frontozalar bu halde. Umarım kendilerine yeni bir ticari dal bulurlar da hobiciler de onlardan kurtularlar.       

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 10:41
[QUOTE=mehmet-06] Ülkemizde malesef ticari amaçla türler aralarında çaprazlanıyorlar. Bu işten en çok etkilenen frontoza türü ise kapamba. Moba ile brundi veya mpwimbeleri eşleştiriyorlar. Balık istedikleri gibi çıkarsa moba olarak satıyorlar, yok eğer balık istedikleri gibi çıkmazsa kapamba olarak satılıyor. Halbu ki kapamba ve mobayı aynı akvaryumda dahi ayırt etmeniz zor. Kapamba diğer ülkelerde mobadan daha pahalı bir tür.
 Blue zaire türleri ülkemize girdikten sonra brundiye olan ilgi azaldı. Bantlarının muntazam olması, menekşe moru renkler bu türe insanların hayran kalmalarını sağlıyor. Moba da hala değerini koruyor. Tropheusda da aynı şey geçerli yeni türler geldikçe eski türlere olan ilgi azalıyor.Aslında beslediğimiz balıklarda ne gibi özellikler aradığımız da çok önemli. Tropheus hareketli ama hastalıklara karşı hassas, yemlerini bile özenle seçmeniz gereken  bir balık . Tropheus besleyen birçok hobici yanlış beslemeden dolayı balıklarını kaybedebiliyorlar. Frontozanın ise yavaş ve ürkek olmasından sıkılabiyor insanlar. Bu da her iki balığı besleyenleri de başka balıklara yönlendiriyor. Ben şu anda frontoza besliyorum. İmkanım olsa bir akvaryum da tropheus kurarım. Önemli olan balıklarımıza da bu hobiyle uğraşanlara da bizlerin nekadar değer verdiği. Bu işe sadece işin maddi yönünü düşünerek  giren insanlar var. Bu yüzden ülkemizde ki frontozalar bu halde. Umarım kendilerine yeni bir ticari dal bulurlar da hobiciler de onlardan kurtularlar.       [/QUOTE]

Aynen katılıyorum nerde moba-brundi kırması varsa balığın adı ne hikmetse kapampa oluyor, tipi bozuksa kapampaymış güya. Blue zaireye yapılan en büyük haksızlıktır bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 11:42

Son 5 yıl içinde Moba ile kapamba, brundi, mpimbwe'leri çok kırdılar. Bu yüzden piyasada sağlam moba bulmak oldukça zor bu gerçektende doğru. Ama her frontoza türünün ayrı bir güzelliği var. Mobanın mor menekşe rengi ve ip gibi bantları, kapambanın kafa yapması , Mpimbwe'nin buz mavisi renkleri, brundinin en büyük kafaya sahip olması... böylece gidiyor. Frontozalar büyük boyutlu balıklar, örneğin 3-4 metrelik bir show  akvaryumuna tropheus, leptosoma gibi balıkları koysanız gözükmezler bile, ama Frontozaları koysanız herkezin dikkatini çekerler, buda bir gerçek.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet-06Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 199
mehmet-06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 14:25
Amacım balıklarımı övmek değil. Ben de bir moba hayranıyım. Yeni kurmuş olduğum kapamba kolonimin erkeği ve dişileri mobacıları kıskandıracak kadar güzel .Renkleri menekşe moru. Aslında olması gereken de bu. Fakat ülkemizde saf kapamba bulmak çok zor. Ama emin olun çok güzel saf çaprazlanmamış mobalar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 14:56
[QUOTE=mehmet-06] Amacım balıklarımı övmek değil. Ben de bir moba hayranıyım. Yeni kurmuş olduğum kapamba kolonimin erkeği ve dişileri mobacıları kıskandıracak kadar güzel .Renkleri menekşe moru. Aslında olması gereken de bu. Fakat ülkemizde saf kapamba bulmak çok zor. Ama emin olun çok güzel saf çaprazlanmamış mobalar var. [/QUOTE]

Zaten olması gereken de bu, kitumba kapampa mikula tempwe moba aslında ilk bakışta ayırt edilmemesi zor(bana kalırsa imkansız), ama gel gelelim tipi bozuksa kapampa çok düzgün bir balıksa moba demek balığa olan sempatiyi bitiriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÖKHAN ÖZDEMİRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1703
GÖKHAN ÖZDEMİRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 16:27
Balığa aşina birinin Safkan bir Moba ile Kapambayı ayırt edememesini ben kabul edemem,kimse üzerine alınmasın ama.Hiç bir şeyine bakmasanız Kapambanın kafası iri benekli ve kütdür,Mobada ise dişi bir Brundi gibidir.Kapambanın bantları Mobaya kıyasla azda olsa siliktir ve çok az beyazlık kabul edilebilir (çatallaşma demiyorum),kuyruk çapı daha büyüktür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet-06Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 199
mehmet-06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2013 18:43
Ben de moba hayranıyım. Sizinle aynı düşüncelere sahiptim. Ta ki f0 kapambaları görünceye karar. Bantlarında siliklik yok.Tam aksine oldukça net ve de düzgün. Renkleri de daha yoğun. Kafalarında ki iri benekler tam uyuyor. Ankara da Abdullah Taylan'dan aldığım erkek kapamba ,Abdullah bey gibi çok güzel bir moba kolonisine sahip birinin bile hayranlığını kazandı. mehmet-062013-03-01 18:46:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir