ne oldu azot döngüsüne?


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2014 16:40

Denitrifikasyon konusunda konuya ben de bir katkı yapayım.

Bizim ilk bilgilerimiz genelde denitrifikasyonun çok zor olduğu zor başladığı şeklindedir ve yine bu konuda değinildiği gibi, filtrelerde vesair bunun pek mümkün olmadığı şeklindedir. Esasen o kadar da zor değildir.

Sera markasının siporax diye bir ürünü var, ürün tanıtımını okuduğunuzda göreceğiniz üzere, bu ürün filtre içinde denitrifikasyon yaptırabildiğini iddia ediyor. Yani gözenekli bir malzemeniz olduğu müddetçe, oturmuş bir akvaryum, hatta dış filtrede (uzun süre açılmamışsa) denitrifikasyon oluyor aslında. 

Ancak denitrifikasyon da aşırı beklenti içinde bulunmamak gerekiyor. Ortalama bir hobicinin akvaryumu işletim tarzı ile doğru orantılı olarak mevcut denitrifikasyon kapasitesi hem tam kullanılamıyor, hem de aşırı canlı yükü ve aşırı yemleme ile zaten kısıtlı yararlanılan bir azot döngüsü daha doğrusu azot gazına dönüşüm döngüsü, sanki hiç iş görmüyor gibi düşünülebiliyor. 

Kısacası bu tür döngülerden mucize beklememek gerektiği gibi, beklentinin makul olması gerekmektedir. 
Yani 100lt akvaryuma 10 tane 10cm balık eklemişseniz, bu tür bir döngü ile nitratın artmayacağını ummak saflık olur. 

Saygılar.

Buraya bir ek yapayım. Denitrifikasyon vesair hususları önemsiyorsak, dikine değil yataya doğru akvaryumlar yapmayı öğrenmemiz lazım. 100x30x60h de bir akvaryum 100x60x30h de bir akvaryum ancak birinin taban yüzeyi diğerinin iki katı. Şimdi bir de yarı yarıya az balık beslediğimizi düşünelim. O zaman denitrifikasyondan medet umulabilinir. Yukarıda bahsettiğim gözenekli alanı, kumunuzun kendisi, kalınlığı, kayalarınız onların altı kayaların gözenekleri vesair size sağlayacaktır.
ringo2014-11-18 15:26:39

Beğenenler: [T]189569,Abdull4h[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189569,Abdull4h[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabenekÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 01/10/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1733
KarabenekÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2017 23:26
[QUOTE=aglarm]Peki arkadaşlar bir sorum olacak akvaryumda kaç çeşit bakteri türü yaşıyorda amonyağı nitrite ve sonra nitrata çeviriyor yani bu işlemleri sadece bi bakteri türümü yapıyor eğer tek bakteri türüyse neden direk amonyağı nitrata çevirmiyorda önce nitrite sonra nitrata çeviriyor Şöylede sorulabilir Amonyağı nitrite çeviren farklı bir ekip Nitriti nitrata çeviren farklı bir ekip mi var akvaryumda (bakteri olarak)[/QUOTE]
Evet aynı türdenler. Mesela Nitrosmonos bakterileri Amonyağı oksid ederek Nitrite çevirirler, Nitrobacterler ise Nitriti, Nitrata çevirirler ama tüm bu bakteriler aynı ortama ihtiyaç duyarlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir