ne oldu azot döngüsüne?


SuizokukanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Aydin
Mesaj: 549
SuizokukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 22:57
Evet inceledim şimdi size bizim yazdıklarımızı okumanızı tavsiye ederim olmazsa olmaz değil demiştim ve dışkıda amonyak %100 vardır 1 önceki mesajımda anlattım arkadaşımız o yazıda belirtmiş tek dışkı ile değil bir çok yoldan atılıyor diye doğrudur ve dışkı uzaklaştırılırsa amonyak yüksek miktarda azalacaktır. Dış filtreninde gereğini dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım yararlı bakterilerin devamlılığını sağlamak için 

Kesinlikle gereklidir demedim yararlıdır yapmanızı öneririm dedim ve uzun uzun mesajlarımda anlatmaya çalıştım lütfen okuyunuz

Hatta yapıp yapmamayıda karşılaştırdım elimden geldiğince ve Cichlid akvaryumlarında önerdim bitkililerde dokunmayn dedim nedenleri yukarda yazıyor :)

DEVAMI

Beyefendi yazınızı görmedim dediklerinizi ben önceki mesajlarımda uzun uzun yazdım gelelim mantığımızın ters düştüğü kısımlara,
1. olarak dışkıda mutlaka amonyak vardır
2. olarak bu bakteriler baklagiller ve bildiğimiz topraktada bulunmaktadır çapalanan bir tarlada verim düşmez artar 02 hiç tahamüllerinin olmaması imkansız mikrofilik yani az 02 tolere edilebilirler.
3. olarak en önemlisi ben %100 gereklidir olmazsa olmaz demedim ama yapılmalıdır öneririm dedim
4. husus bitkili akvaryumda dışarıya daha az amonyak atsanız bile tolere edilebilir bitkisizde birikim tehlikeli sizinde dediğiniz gibi balık hemoglobine bağlar yukarıdaki yazılarımda belirtmiştim zaten

umarım demek istediklerimi anlatmışımdır

özetle diyorumki amonyağı direk uzaklaştırısak bitkisiz akvaryumda 1-0 öndeyiz bitkilide bırakın toleransı yüksek bitkiler emer gübre işlevi görür :) umarım izah edebilmişimdir.
Suizokukan2014-11-09 23:16:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 23:57
şöyle yazarsam daha açıklayıcı olur sanırım;

1-fazlalık olan yemler için benim karideslerim var. Ayrıca minareler ve daha küçük caplı salyangozlar da son kalan kırıntıları hallediyor. Başlık yemleme fazlalıkları diye açılmadığı için bu durum hiç aklıma gelmedi.
yani bu tip canlılar da yoksa çöpçü vatoz gibi, yapacak bir şey kalmıyor. Dip çekimi yapıyoruz.

2-Amonyak balığın kanından solungaçlara taşınıp doğrudan suya bırakılır. Yani bunun dışkıyla ne alakası var anlayamadım.

Sizin demek istediğiniz illa ki dışkıda da proteinler vardır. E onları da çürükçül bakteriler yer yine amonyağa dönüştürür. Eee dönüştürsün ne var bunda. Bende o dönüşen amonyağı kumun içindeki bakteriler nitrit ve nitrat gibi azotlu bileşiklere çevirirler. Bu çevrim olayının da canlı bir kanıtı olarak akvaryumun tabanından gaz çıkışı olur yazmışım. yani ben bir döngü var onu demek istiyorum. siz başka bir noktaya takılmışsınız.

Olayın sonunda bir amonyak çıkışı ve o amonyağın nitrit ve nitrata dönüşümünün etkilerini gözlemliyoruz. 

Sonuç olarak yine balık dışkısında doğrudan amonyak olacağını sanmıyorum. Dışkıda bulunan proteinlerden kaynaklı amonyak çıktısı olsa bile yine bu bakterilerin organize çalışması sonucu nitrit ve nitrata çevriliyor mu? önemli olan o. 

Demek ki çevriliyor ki bir gaz salınımı var. Bunu demek istiyorum. Üstelik bu bakterilerin balıkların dışkılarında ki protein nedeniyle oluşturduğu amonyak miktarı sizce ne kadardır? gerçekten bunu tartışmaya değecek kadar bir miktar mıdır? 

Eğer fazla yemleme yapılıyor, (natteri gibi) yediğinden daha çok dışkılıyorsa evet bu dışkılarda ki protein miktarı es geçilmemeli. (ama ben sıkıntı olacak kadar olacağını sanmıyorum. Araştırıp, öğrenmek gerekir)

ama discuslar da bu ne kadardır. Veya herkes fazla fazla mı? yemleme yapıyor bunları da bilmek gerekir. Buradan çıkaracağımız sonuç balıklarımıza fazla yemleme yapıyor ve onların tam randumanlı yemlerinden yararlanamadan dışkıladığını düşünüyorsak da dip çekimini buna göre bir daha gözden geçirmek gerekir diye düşünüyorum.

bu şekilde daha anlaşılır oldu sanırım. Evet ayrıca dışkılardaki protein miktarıda önemli bir etken gibi gözüküyor. 


+1: [T]186723,Cdoğu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuizokukanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Aydin
Mesaj: 549
SuizokukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 00:11
Evet sanırım demek istediğimi anladınız solungaçtan çıkana birşey yapmamız mümkün değil. Zaten discus gibi bir balık değilde Malawi cichlidlerden bahsettim ben dediğiniz gibi çok büyük yüke sahip olan balıklarda problem bende onları kast ettim.

atıyorum sayıları 
10 litrede 100 gr amonyak, nitrat, nitrit olması  ile
10 litrede 80 gr amonyak, nitrat, nitrit olması bir değildir fazla nitrit ve nitrat yosun artışına sebep olur uzaklaştırıp daha az toksin madde olması demek suda bu şartları aşada tutmak daha yararlı olacaktır sanırım bunun tersini önerecek arkadaş yoktur toksin lazım suya diyen yoktur.

Bende size diyorumki bitkide gereksiz işlem gübre gibi görev görecek bize lazım
Malawilerde öneriyorum ama şartır %100 yapacaksınız diyemem ama kayıp olmaması açısından yapılmalı 

bunuda söyle örneklendiriyim 

1 haftada 10 gr amonyak nitrit nitrat üretilsin (diğer örnek üzerinden anlatıyorum)
110 gr ölümcül olsun 

çok yoğunduk su değişimi yapamadık diyelim bir süre;
dip çekisiz malawi akvaryumu bunu 1 hafta tolere eder
dip çekimli malawi akvaryumu bunu 3 hafta tolere eder 

Sizinde dediğiniz gibi araştırma yapılmalı aslen bunu bizim fakultede yaptırabilirim ama hocamı nasıl ikna edebilirim konu büyükbaş olsa yapardık ama balıkların dışkısıda az ne kadar protein var bakması oldukça zor ekonomik bakımdan daha az önemliler.

Dip not
Bakın sentez Formülü

Nitrit

Bakteri ortamdan 1 oksijen alıyor ve sentez sonunda geri veriyor sonuç hava çıkışı yok

Nitrat

Bakteri ortamdan 1 oksijen alıyor ve sentez sonunda geri veriyor sonuç hava çıkışı yok

Ayrıca daha önce belirtiğim gibi mikrofilik olmalı yoksa sentez devam edemez oksijen lazım 

Sizin kumdan çıkan gaz Co2 çürükçül bakterilerce üretiliyor ve amonyak suya bıraklıyor bu da protein olduğunun en büyük kanıtı arkadaşlar


Suizokukan2014-11-10 00:21:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 11:54
Eksik ve yanlış olan mesajı düzenleyip tekrar yolladım.

Buna göre verdiğim örnekte çelişki yoktur.

Doğrusunu yazdım. o gazda karbondioksit değil. Azotdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 12:57
Çorba olmuş burası. Çürükçül dedikleriniz saprofitlerdir. Bunlar organik atıkları (karbonhidrat, protein, yağ vs) amonyağa çevirir. Nitrifikasyon/denitrifikasyon ise amonyağın sırası ile nitrit, nitrat ve azota indirgenmesi olayıdır. 

Bu iki tür bakteri için de oksijen zararlı değildir. Ancak saprofitlerin iki tür çalışması vardır, aerob ve anaerob. Anaerob çürüme (oksijensiz olan) daha uzun bir süreç ve sonucunda kükürt içeren gazlar ve metan gibi bileşikler suya salınabilir, çöplüklerdeki gaz sıkışması ve patlama olayları bu yüzden olur. 

Aerob bozulma ise hem hızlıdır hem de sonucunda kötü kokan gazlar salmaz. Dolayısı ile çürükçül bakterilerin kum tabanın en üst katmanda olmasını isteriz. Alt katmanlarda olursa bu sülfür ve metan gazları çıkması demektir ki bu da istenmeyen bir durumdur. Diğer bir çözüm de katı atıkların  (çürüyen bitki, balık ölüsü, dışkı, fazla yemler vs) zeminin altlarına ilerlemeden çürümesini tamamlamasıdır ya da direkt olarak uzaklaştırmaktır. Fazla kalın olmayan ya da çok gözenekli/oksijen alan bir taban elde etmek de bu konuda yardımcı olacaktır. 

Nitrifikasyon amonyağın nitirt ve nitrata dönüşmesi, denitrifikasyon ise nitratın serbest azot ya da azotlu organik bileşiklere dönüşmesidir. Akvaryumda nitrifikasyonu çoğunlukla bitkiler sağlar. Denitrifikasyon ise tabanda ve varsa biyolojik filtrasyon malzemelerinde olur. Bu bakteriler ekseriyetle ışığa karşı duyarlıdır. Bu yüzden karanlık ortam ararlar ancak oksijene duyarlı değillerdir ve oksijen varlığından etkilenmezler. Sanıldığı gibi sert kumun aralarında değil ekseriyetle gözenekli malzemelerin içlerinde (sünger, siporax ve benzeri filtre malzemelerinin gözenekleri gibi) yaşarlar. Bu yüzden zeminde lav kayası, özel bitki toprakları gibi malzemeler bitkili tanklar için önerilir. 

Bu bilgilerden sonra benim şahsi kanaatim. Zeminde büyük organik atıklar bulunmaması için tabanın hemen üstünden, kumu oynatmadan katı artıkları almak görsel açıdan faydalı ve olması gerekenden fazla canlı olan, aşırı yemlenen tanklar için de döngü açısından gerekli. Ancak normal canlı nüfusu olan akvaryumlar için şart değil. Bunun yanında tabanı çok oynatmamak şart. Bozulan bakteri yatağı balıkların alışık olduğu amonyak/nitrat seviyesi için olumsuz yönde kayma demek ve bir süre sonra su yüzeyine toplanan, aşırı solunum yapan balıkların boğulması demek.

Zemini çok ince kum ile çok yüksek kurmak da anaerobik bozunma demek ki bu da akvaryumda istenmeyen kötü kokulara yol açar. Önemli olan akvaryumda biriken, bitki ve yosunların kullanamadığı nitratı uzaklaştırmak olduğu için normal canlı nüfusu olan akvaryumda suyun hangi katmandan alındığının önemi yok. İmkan varsa büyük dışkı parçaları zemini karıştırmadan havalandırarak çekilebilir ama bu da şart değil.

Çok üstüne basa basa söyledim ama dip çekimi yapılacaksa zemini kurcalamadan yapmak gerektiğinden bahsetmiş miydim? 

Not: Bilgiler liseden kalma bilgiler, ufak hatalar/yanlış hatırlamalar olabilir, Google amcadan biraz yardım aldım ama  16-17 sene geçmiş üzerinden düzeltilmesi gereken bir şey varsa usturubunca düzeltin lütfen.
pekozgur2014-11-10 12:58:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa Armağan Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Kayseri
Mesaj: 499
Mustafa Armağan Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 13:16
Arkadaşlar hepiniz uzun uzun yazı yazıyorsunuz somut şeyler söyleyinde bizde anlayalım 

Örneğin bitkisiz akvaryumlar için konuşalım çoğunluk kullanım bu şekilde diyelim 

Bir akvaryumda kaç çeşit zehirli madde oluyor amonyak.nitrat, nitrit burada herkes tamam değilmi

Şimdi :

Cevaplarda şöyle olmalı: (sadece örnek veriyorum)

Amonyak akvaryumdan yok etmen için ................ yapmak gerekir veya ...,,,,,,, yapmak gerekir yoksa kesinlikle amonyak yok olmaz 

Nitratı akvaryumdan yok etmek için ................... yapmak gerekir veya ............. yapmak gerekir yoksa kesinlikle Nitrat yok olmaz

Nitriti akvaryumdan yok etmek için ................... yapmak gerekir veya .......... yapmak gerekir yoksa kesinlikle Nitrit yok olmaz







aglarm2014-11-10 13:16:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 14:16
Sayın pek özgür bey;

Maalesef denitrifikasyon işlemi için oksijensiz ortam gerekiyor.

Lütfen bu konuyu daha fazla gereksiz yerlere çekmeyelim.

Tamam belki bu bakteriler oksijenli ortamlarda yaşayabilirler fakat istediğimiz Nitrat/Azot dönüşümünü sağlayamazlar. Ne zamanlar sağlarlar?

Ortamda oksijen bulunmadığı zaman.

Yani filtrelerde bu bakterilerin Nitratı Azota çevirmeleri pek mümkün değil.

Eksik bilgilerim varsa af ola.
Neontetra2014-11-10 14:52:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 14:59
[QUOTE=Neontetra]Sayın pek özgür bey;

Maalesef denitrifikasyon işlemi için OKSİJENSİZ ORTAM ŞAAART!!!!!

Lütfen bu konuyu daha fazla gereksiz yerlere çekmeyelim.

Tamam belki bu bakteriler oksijenli ortamlarda yaşayabilirler fakat istediğimiz Nitrat/Azot dönüşümünü sağlayamazlar. Ne zamanlar sağlarlar? 

Ortamda oksijen bulunmadığı zaman. 

Yani filtrelerde bu bakterilerin Nitratı Azota çevirmeleri pek mümkün değil.

Eksik bilgilerim varsa af ola. 
[/QUOTE]

Hocam zaten ben azota dönüşme işleminde (denitrifikasyon buna deniyor diye biliyorum) bakteriler etkilidir demedim nitrata kadar dönüşür ve bunun da azota dönmesi için bitki veya yosun gerekli dedim (bu işlemi de alg scrubber denilen bir aparat ile sump olan akvaryumlarda yapabiliyorsunuz) Aynı şeyi söylüyoruz aslında ama ben bize gerekli olan kısmı söylüyorum. Zaten oksijensiz ortamı sağladığımız noktada balık yaşamıyor. Nitratı azota dönüştürmek değil amaç akvaryum içinde daha sağlıklı bir ortam elde etmek, zahmeti azaltmak, hobicinin işini kolaylaştırmak.

Belki yanlış terim kullanmış olabilirim, sonuçta biyolog değilim. Dış filtrelerden hiç birisi de nitratı uzaklaştırma amacıyla kullanılıyor demedi kimse. Amaç çok zararlı olan amonyağı az zararlı olan nitrata dönüştürmek.

Gereksiz yere çekmek dediğiniz sizin verdiğiniz öneri ve bilgi dışına çıkmak ise kusura bakmayın burası forum herkes bilgi paylaşmak ve öğrenmek için burada.

[QUOTE=aglarm]Arkadaşlar hepiniz uzun uzun yazı yazıyorsunuz somut şeyler söyleyinde bizde anlayalım 

Örneğin bitkisiz akvaryumlar için konuşalım çoğunluk kullanım bu şekilde diyelim 

Bir akvaryumda kaç çeşit zehirli madde oluyor amonyak.nitrat, nitrit burada herkes tamam değilmi

Şimdi :

Cevaplarda şöyle olmalı: (sadece örnek veriyorum)

Amonyak akvaryumdan yok etmen için ................ yapmak gerekir veya ...,,,,,,, yapmak gerekir yoksa kesinlikle amonyak yok olmaz 

Nitratı akvaryumdan yok etmek için ................... yapmak gerekir veya ............. yapmak gerekir yoksa kesinlikle Nitrat yok olmaz

Nitriti akvaryumdan yok etmek için ................... yapmak gerekir veya .......... yapmak gerekir yoksa kesinlikle Nitrit yok olmaz
[/QUOTE]

Öncelikle su değişimi birincil olarak bu üç bileşiği de sudan uzaklaştırmak için etkilidir. %100 su değişimi yapamadığımız için su değişimleri bu bileşiklerin derişimini (yoğunluğunu) azaltır. Bu üç bileşikte sudaki miktarı belli bir oranı geçtiği noktada balıkları öldürür.

Diğer bir noktada bu bileşikler yok olmaz. Daha az zararlı ya da zararsız farklı bileşiklere dönüşür.

Amonyağı akvaryumdan uzaklaştırmak için tabanda ve filtrede bakteri kolonileri olması gerekir, bunlar amonyağı nitrite çevirir.

Nitriti akvaryumdan uzaklaştırmak için yine tabanda ve filtrede bakteri kolonileri olması gerekir, bunlar nitriti nitrata çevirir. 

Nitratı akvaryumdan uzaklaştırmak için bitkiye (köklü, rizomlu, moss, normal yosun vs) ihtiyaç vardır. Bunlar da nitratı azota çevirip bünyelerine katar. Ancak az miktarda balığın saldığı amonyak sonucu elde edilen nitrat bile bir çok bitkiye yettiği için nitrat yoğunluğunu düşürmek adına su değişimi şarttır.
pekozgur2014-11-10 15:00:46

Beğenenler: [T]187739,hakanoz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 15:27
"Zaten oksijensiz ortamı sağladığımız noktada balık yaşamıyor"

İşte bu yüzden kum ve Kumun karıştırılmaması önemli. O oksijensiz ortamın oluşması için en ideal ortamı ince yapılı kalın kum tabakalarıyla oluşturuyoruz. Fakat iş bununla bitmiyor. Kumunda çok mecbur kalmadıkça heleki temizlik olsun diye karıştırılmaması gerekir. Çünkü bu durumda bu işlem için gerekli olan ortam koşulları yine bozulmuş olur.

Gel gelelim sump olaylarına ya da her neyse. Evet Bitkilerin dışında algler ve yosunlar da bu işlemi yapabiliyor fakat bu (süs yosunları dışında) algler açısından hoş değil. Çünkü algler akvaryum camlarına yapışarak kötü bir görüntüye yol açabiliyor.

ki asıl kötüsü alglerin kırılgan yapısı. Öldükleri anda bu süreç tersine işlediğinden alge dayalı nitrat/azot döngüsü hayra alemet değil.

Ayrıca gün ışığınıda akıldan çıkarmamak gerekir. Yine bu yeşil bitkiler gece olunca veya ışıksız ortamlarda bildiğimiz oksijenli soluma yaparlar ki bu da yine amonyum salınımı ve dön başa demektir.

yine en sağlıklısı kumun içindeki bakterilerce, oksijensiz ortamlarda oluşan denitrifikasyon işlemidir.

Ama gel gelelim bu da pek kolay bir işlem değil tabi ki.

Konu gene dağıldı gibi.

Kumunuz bol ve kalın, mümkünse de karıştırmayın derim, dip çekimini de canlı bitkileriniz varsa yapmayın derim. Yoksa da veya balıklarınız çok pisletiyorsa kumu dağıtmadan özenli bir şekilde yapın, özetle bu kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuizokukanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Aydin
Mesaj: 549
SuizokukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 15:32
2 çeşit bakteri var sanırım arkadaş karıştırdı.

1.si nitrifkasyon bakterileri amonyak-->nitrat--->nitrit
2.si denitrifikasyon nitrit-->N azot gazı

Arkadaşım biz sabahtır nitrifikasyon diyoruz daha zehirsiz olsun diyoruz. Sizde mesajlarınıda söylediniz şidmi denitrifikasyondan bahseder oldunuz.

Özgür beye aynen katılıyorum daha toplu benden daha açıkca belirtmiş bence biz nitrit yok ediyoruz hiç demedik bitkili akvaryumda nitrit lazım zaten gübre olarak

Serbest azot bitkilerce kullanılamaz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 17:19
Son olarak akvaryumlarımıza amonyak büyük oranda (%90-95)balıkların boşaltım sisteminden gelir. Kalan küçük kısım (%5-10) ise dışkıda ve yenmeyen yemde kalan protein içeren artıkların çürükçül bakteriler tarafından işlenmesi ile karışır. (düzgün ve dozunda yemleme yapılıyorsa bu oran düşük, aşırı yemleme yapılıyorsa yüksek olabilir)

"Kumu kurcalamadan, sadece dışkı, yem artığı ve ölü bitki parçaları yapılan dip çekiminin hiç faydası yoktur" diyemeyiz. En azından görsel olarak faydası vardır. Kalın ve oturmuş kumu kurcalamak zararlıdır diyebiliriz. 

Ancak 1-1,5cm gibi ince bir kum varsa ve balıklar/akıntı kumu sürekli kurcalıyorsa/oynatıyorsa bu durumda kumu kaldırarak yapılan dip çekiminin bir zararı olmayacağı düşüncesindeyim. Düşünecek olursak cama cam akvaryumlarda biyolojik arıtmanın güçlü olmasının istenmesinin ve sık su değişiminin önerilmesinin en büyük nedeni olarak da amonyak ve diğer organik artıkların temizlenmesi olduğunu düşünüyorum. Ancak bunlar sadece düşünce çünkü şimdiye kadar bu şekilde bir kurulum yapmadığım için tecrübeli arkadaşların da bilgileri, deneyimleri önemli ki bu sonuçların da deneyim ile çıktığını biliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuizokukanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Aydin
Mesaj: 549
SuizokukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 17:21
Benimde demek istediğim tam olarak bu canlı ağırlığı oldukça yüksek olan cichlid akvaryumlarını sürekli örnek gösterdim bu tür akvaryumlarda %10 gibi bir sayı oldukça önemli ve göz ardı edilemez diye düşünüyorum kastım amazonun ufak balıkları az yem tüketen canlılar değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 21:54

Bizim asıl mevzumun Amonyumun giderilmesinde taban kumunun işe yarayıp yaramadığı, yararı varsa kumu karıştırdığımızda bu sakıncalı olmaz mı?

Bunun etrafında dönüyoruz; 

Tartışmanın mantığı nedir? öğrenmek. hatta bildiğimizi sandığımız şeylerinde doğrusunu öğrenmek. Amaç bu değil mi? Karıştırıyor olabilirim. 

tartışıyoruz doğrusunu öğreniyoruz! Yanlış olan bir şey mi? var.

<span style="line-height: 1.4;">Benim yanıldığım nokta nitrifikasyon için kumun gerekli olduğu idi. Doğrusu Denitrifikasyon olacakmış. Bunu öğrenmiş olduk, düzeltmeyi de yaptık. </span>
<span style="line-height: 1.4;">
</span>
sonra ne öğrendik, denitrifikasyon için ortamın oksijenli olup olmamasının önemi olmadığı? orda da gerekli araştırmayı yaptık ve denitrifikasyon işlemi için oksijensiz ortam olması gerektiğini öğrendik mi? öğrenemedik, neden çünkü tartışma kültürü yok.

yeşil bitkilere de çok güvenmeyin zaten ortamdaki nitratın hem çok azını kullanırlar hemde geceleyin süreç tersine döner.

Zor olsa da tüm tartışmalardan ve benim kısıtlı araştırmalarımdan, nitratın giderilmesi için (nitrata kadar gelmekte bir sıkıntımız olduğunu sanmıyorum. En kötü sistemler bile eninde sonunda bu noktaya kendiliğinden geleceğinden burda çok tartışılacak bir noktanın artık kalmadığını düşünüyorum)

denitrifikasyon koşullarının göz önünde bulundurulmasının (gerekli bakteriler ve oksijensiz ortamlar) akvaryumun sıhhati açısından önem arz ettiğini düşünüyorum.

o yüzden gereksiz saçmalıklar ve ben dedim mi? gibisinden absürdlükler yazmak yerine bu bakterilerin oluşum koşullarını en iyi düzeyde nasıl sağlarız onu konuşalım.

belki illa kum gerekli değildir? belki başka bir tür kayaç vardır? atıyorum. Bunları tartışalım ya da hadi bana eyvallah.


omardaing2014-11-11 00:16:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harmancıÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Konya
Mesaj: 32
harmancıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 22:53
Hayırlı akşamlar arkadaşlar. Konuyu ben açmıştım. Sanırım biraz alınganlıklarda oluştu. Maksatımız  birbirimizin tecrübelerinden ve  bilgilerinden faydalanmak.her bir arkadaşın tecrübesi önemlidir.
 Yine her tecrübede kendine has koşullarda gerçekleştiği için her zaman her yerde  hep aynı neticeyi vermeyebilir.Günümüzde de bili bilim adamları bir çok konuyu yeniden değerlemek durumunda kalıyor. Gerçekte bildiğimizi sandığınız  şeyler çok az .çok azını bildiğimiz şeylerin tamamını bildigimizi sanarak kesin sonuç çıkarmak bizi yanlış uygulamalara götürür. Örneğin yıllardır kolesterol açısından zararlı bildiğimiz yumurta  ancak aklanabildi.onun için şu kesin doğrudur diyebileceğimiz konu çok azdır diye düşünüyorum. Her şeyin en doğrusunu her şeyi yaratan Allah bilir diyelim. Ama doğruyu bulmak için de her zaman çalışalım. 



harmancı2014-11-10 22:54:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir