Ne Su Nede Kara Kaplumbağası Almayın


oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2006 13:58
Arkadaşlar lütfen su kaplumbağası yada kara kaplumbağası almayın.
Çok  ucuz oldukları için kimse ilerisini düşünmüyor ve hemen bir tane alıyor.Eğer bilinçli ve doğru bir şekilde bakacaksanız sandığınızdan çok daha zahmetli ve masraflıdırlar yok eğer zaten bilinçli bir şekilde bakmayacaksanız kısa sürede öleceklerdir ki bunu yapmaya da hakkımız yok.Gerek su gerekse kara kaplumbağaları birçok kişinin bir süre sonra sıkıldığı ve başından atmaya çalıştığı canlılar.Bana sorarsanız hevesle alanların en az %75 i kaplumbağalarını zaten olumsuz koşullarda baktığı ve umursamadığı için öldürüyor, en az %20 side eğer ölmezlerse bir süre sonra başından sepetlemeye çalışıyor.Kaplumbağalarına sıkılmadan ve yüksünmeden sonuna kadar bakabilenler bence en fazla %5. Ucuzluğuna aldanıp kolay sanarak gidip hemen bir tane almayın.Bu ticaret zaten aslında kirli bir ticarettir.Kaplumbağaların kısa bir sürede ölmesi üzerine dayanır.Bu ticareti durduramayız ama yavaşlatmamız lazım.
Su kaplumbağası sanıldığında çok daha zahmetli bakım koşulları içerir,  sürekli eliniz akvaryumda olmak zorunda çünkü çok kısa sürede aşırı kirlenir, su çok pis kokar.Şöyle biraz boşveremezsiniz ortalık anında cehenneme döner, hastalıklar sorunlar rahatsızlıklar başlar.Mesela balık akvaryumu gibi yatak odanıza koyamazsınız çünkü öle tangırtı tungurtu yaparlarki gece sizi uyutmazlar. Bu sorunlarla başetmek herkese göre değildir.Evet asla bıkmadan bu zahmetleri karşılayan sıkılmadan omuzlayan kişiler vardır ama almadan önce karar vermeniz lazım ki siz o kişilerdenmisiniz.
Almadan evvel bir kez daha ve iyi düşünün.

Beğenenler: [T]96896,Koray Balcı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 33
ozgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2006 15:05

Hasan Beye katılıyorum.Kaplumbağalar pet olarak değerlendirilmemeliler.Kaplumbağa satımı hayvan köleliğinden başka birşey değildir.(Tabi yanlızca kaplumbağa için geçerli bir durum değil bu)

SAYGILAR


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/06/2006
İl: Edirne
Mesaj: 970
birhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2006 15:13

Özgen Bey, sizin düşündüğünüz açıdan baktığınızda hiçbir hayvanı pet olarak algılamayıp beslememek gerekir. Her hayvanın bazı zorlukları vardır,Hasan Bey de, bakamıyacaksanız almayın demek istemiş ve haklı da.

Ama bunu sadece kaplumbağa olarak düşünmemek gerekir.Yavruyken alınıp sonradan sokağa atılmış o kadar çok hayan var ki...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vipanchiÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 24
vipanchiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2006 09:19

size katiliyorum hasan bey..gercekten cok zor bir is..ama %5 dilimdeki kisilerden biri olduguma inaniyorum. vicdani olan herkes zaten bu dilimin icindedir bence.

yalniz soyle birsey var:iyi baktikca guzellesen hayvanlar bunlar ve onlarin gelisimlerini gordukce daha cok ilgilenmek istiyorum.bir de gozlemlerim sonucu cift olmalarinda yarar var.cinsiyet farki onemli degil,yalnizca bir arkadas..(ve masrafin 2 ye katlanmasiyla ayni anlamda..!!)

 kendileriyle yeterince ilgilenilen kaplumbagalar suda koku da yapmiyorlar,kendileri de kokmuyorlar. su kirleniyor tabi ama sularini degistirmek de onlarla konusmak icin bir firsat bence.

bugune kadar baska bir evcil hayvan beslemeyi dusunmedim.sadece kaplumbagalarim oldu.hicbiri olmedi.kucuk rahatsizliklar atlattilar sadece..kimse inanamiyor bu kadar gelisip buyuyup guzellestiklerine ve kisilik sahibi olduklarina.. :)

zevk icin onlari kullanamayiz.bu bir heves degil. bize arkadas olsunlar,bizi dinlesinler,onlarla ilgilenmek stresimizi alsin diye dusunerek aliyoruz. bilgelik ozellikleri sayesinde dinlemeyi insanlardan daha iyi biliyorlar. boyunlarini uzatip durduklarinda ve kulaklarini size cevirdiklerinde yuzumuzde olusan minik gulumsemecik bize sorunlarimizi cozmemizde yardimci oluyor iste.ve onlarin bu ozelligi bizlere de cok sey katmiyor mu?

ve heves icin dusunmeden alinan kaplumbaga olmemisse elinizde kaliyor,masraflari da fazla oldugundan evin bir kosesine terkediliyor.oldurene kadar bu eziyeti yapiyorlar onlara.

kaplumbaga almak isteyen arkadaslarim lutfen "gercekten" dusunun!!! satin almaya karar verirseniz,onlar sizin cocuklariniz olmustur artik.bu kadar buyuk bir sorumluluk gerektirir..(kaplumbagalarimiz gibi gercekten ve derin "dusunmek" guzel birsey sanki..onlar icin..kendimiz icin..)

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erciyesÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2005
İl: Kayseri
Mesaj: 2545
erciyesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2006 10:22
Bu önlenemez bir süreç.Çünkü bu işin reklamı kendisi.Ne zaman eve çocuklu misafir gelse ardından duyuyoruz ki 3-5 gün sonra eve küçük akvaryum yada fanus alınmış.Sonrası ise ya daha büyük akvaryumlara yada dediğiniz gibi baştan atılmaya çalışılıyor.Bence bu konuda fazla yapılacak bir şey yok...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmandÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1349
selmandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2006 12:09
Bende katılıyorum. Bizde almıştık akvaryumda besliyorduk sonra bir kaç tane alığı haşat edince akvaryumcuya geri verdik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2006 22:27
Bir anımı anlatayım.Şubat ayında istanbulun ara sokaklarından birinde  bir mahalle petshopçusunun önünden geçerken birçok kırmızı yanak su kaplumbağasının ufak bir kap içinde dışarıya konmuş olduğunu gördüm.Kapıyı açıp içerdeki bayana "Bu kaplumbağalar bu soğukta ölür" dedim.Bir müddet "yok canım bunlar derelerde yaşar niye ölsün "-" hayır hanımefendi bunlar bizim derelerde yaşamaz ithal tropik canlıdır " gibisinden konuştuk.Birden gözüme rafta içinde minik kara kaplumbağasına benzeyen birşeylerle dolu bir kap ilişti.Kara kaplumbağası varmı diye sordum.Evet doğru görmüştüm 15 kadar minicik kara kaplumbağası göya yesinler diye üzerine kondukları marul yaprakları üzerinde kabuklarına çekilmiş uyuyorlardı.Marullarda en ufak bir ısırma yeme belirtisi yoktu çünkü soğuktan tümünün bünyesi öyle yavaşlamıştı ki mecburen kış uykusu durumundaydılar.Dükkanın uzak bir köşesinde bir katalitik soba iş olsun türünden nasreddin hocanın mumu gibi yanıyordu .Bayanda hırkasına sıkı sıkı sarılmıştı.Şunlardan birkaç tane alayımda kurtarayım bari hesabı yapmaya başladım.Kadına " Bunların satışı yasak biliyorsunuz değilmi " dedim.Kadın sinirle " Allah Allah nedenmiş burası petshop dükkanı hayvan satmıyacağımda beyaz kadın mı satacam " demezmi. Ben ağzım açık acaba ne cevap versem diye düşünürken " Ne yani " diye devam etti " kaplumbağa almak isteyen vatandaş ormana mı gitsin " Elimde minik bir kaplumbağa yavrusu önümde de diğer 14 tanesi kalakaldım.Dükkan sahibi bayan son vuruşunuda " Madem yasak sen niye alıyorsun o zaman " diyerek yaptı. " Sizden ve bu dükkandan kurtarmak için " dedim
Sonra tartışma kızıştı.Kendimi Dükkandan dışarı attım.Kapı önündeki idam mahkumu kırmızı yanakları ve içerdeki aynı akibete uğrayacakları kesin olan 15 minik kara kaplumbağası yavrusunu bırakarak uzaklaştım.Ama hep akıbetlerinin ne olduğunu düşünmüşümdür.

Herkes canı istediği gibi petshop açamamalı ve her aklına gelen şeyi satamamalı.Artık bunun bir kuralı düzeni denetleyicisi yasakları ve cezaları olmalı.Petshoplar sattıkları yada barındırdıkları her canlı hakkında gerekli tüm bilgileri bilmek bunu ispat etmek ve asgari zorunlulukları uygulamak zorunda olmalı.
Olmalı biliyorumda aslında önce daha neler neler olmalı onuda biliyorum.


Beğenenler: [T]96896,Koray Balcı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MattÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 175
MattÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2006 22:55

Bunun önüne geçilemez.Biz ne dersek diyelim petshoplar yine aynı şekilde bakacaktır o hayvanlara...Şuana kadar en az 20 petshop gezmişimdir.Bunlardan 2'sinde kaplumbağalar ısıtıcılı ve filtreli akvaryumda yaşadıklarını gördüm.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebrar_balımÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 75
ebrar_balımÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2006 00:16
     bende bu siteden öğrendiklerimden sonra özellikle petshop lara gidip kaplumbağa akvaryumlarının içine baktım ki ne filtre var nede ısıtıcı...peki bu hayvanlar orda nasıl hastalanmıyorlar onu anlamıyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2006 09:28
Bu işin sırrı sirkülasyon da. O kaplumbağalar ellerinden fazla durmuyor hızla sizlere satıyorlar.Yani kaplumbağalar sürekli değişiyor.Siz bir tane alıp eve götürüyorsunuz ve birde bakıyorsunuz ki hasta olmuş.Bazen petshoplar tümden suyu boşaltırlar birde bakarsınız kaplumbağa akvaryumlarında damla su yok.Bunun gibi tecrübeye dayanan bazı yöntemlerle ellerindeyken hastalık oluşmasını, ilerlemesini yada sizin tarafınızdan fark edilmesini engelliyorlar.Ama size söylemezler ufak bir kap içinde size satarlar.Siz alıp eve götürünce hastalık saklandığı ( yada baskı altında tutulduğu ) yerden aniden ortaya çıkıyor.Ama esas mesele kaplumbağaların pethoplarda çok fazla durmaması hemen satılması.Zaten tüm canlıların hastalığa karşı bir iç direnci vardır .İşte bu direnç petshoplarda tükeniyor inasanlara satıldıklarında ise artık direnemez hale düşmüş oluyorlar ve kolayca hastalanıyorlar.
oracle2006-11-2 9:28:37

+1: [T]96896,Koray Balcı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2006 09:55
Katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

momoÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2006
Mesaj: 404
momoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2006 13:08

Aslında "Hayvanları Koruma Kanunu" bu konuda çok açık ancakk uygulama alanı bulamıyor. Çünkü onun uygulanması için gerekli yönetmelik yok, dolayısıyla bu konuda sorunu veya şikayeti olan bir vatandaş başvuracak merci bulamıyor, veya bulsa bile o merci o kadar başka işlerle yoğun oluyor ki "elin tospalarından banane" havasına bürünebiliyorlar. Yapılacak en iyi şey, yerel hayvan hakları koruma derneklerine başvurmak, yerel yoksa diğer şehirdekilere başvurmak belki bir çözüm olabilir. Bunun yanında bunun bir cezasının olmaması ise ayrı bir konu. Normal koşullarda hayvan ticareti yapan dükkanlar yani petshoplar bu işi özel izinle yapıyorlar, kanuna aykırı davrandıkları tespit edildiğinde ruhsatlarından olabilirler. Güzellikle olmuyor işte. Yukarıda oracle'ın başına gelenler aslında çoğumuzun bizzat yaşadığı örnekler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalıkkralÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
BalıkkralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2006 13:19

[QUOTE=oracle] Bu işin sırrı sirkülasyon da. O kaplumbağalar ellerinden fazla durmuyor hızla sizlere satıyorlar.Yani kaplumbağalar sürekli değişiyor.Siz bir tane alıp eve götürüyorsunuz ve birde bakıyorsunuz ki hasta olmuş.Bazen petshoplar tümden suyu boşaltırlar birde bakarsınız kaplumbağa akvaryumlarında damla su yok.Bunun gibi tecrübeye dayanan bazı yöntemlerle ellerindeyken hastalık oluşmasını, ilerlemesini yada sizin tarafınızdan fark edilmesini engelliyorlar.Ama size söylemezler ufak bir kap içinde size satarlar.Siz alıp eve götürünce hastalık saklandığı ( yada baskı altında tutulduğu ) yerden aniden ortaya çıkıyor.Ama esas mesele kaplumbağaların pethoplarda çok fazla durmaması hemen satılması.Zaten tüm canlıların hastalığa karşı bir iç direnci vardır .İşte bu direnç petshoplarda tükeniyor inasanlara satıldıklarında ise artık direnemez hale düşmüş oluyorlar ve kolayca hastalanıyorlar.
[/QUOTE]

Petshoplardan alınan ve yaşatılamayan çoğu canlının oralarda yaşayıp evlere getirildiğinde ölmesinin sebebi, zaten kötü koşullarda bağışıklık sistemi ve vucut direnci zayıflamış hayvanın, ilaç/hormon gibi destekleerin de ortadan kalkması ve yeni bir ortama uyum aşamasındaki zorluklar ve stresin eklenmesiyle balığın dayanma süresi daha da kısalır... Kaldı ki yukarıdaki yazıda bahsedilen pet alım satım sirkülasyonu sırasında eğer bu canlıların biraz daha kendinde kaldığında ölmelerinin önüne geçemeyeceğini anladığında ilk geldiğinde örneğin 5'e satılan balık 3'e verilmeye başlanır... Özellikle ithal balıklarda hedef hemen satmaktır, zaten yolculuk sırasında hırpalanan canlılar bir de pet shoplardaki kötü şartlara çok fazla dayanamayacaktır... Bu nedenle de bazen çok daha görkemli/renkliithal bir balığı daha sıradan görünüşlü yerli balıklardan daha uygun fiyata bulmak da mümkün olabiliyor...

fishking2006-11-2 13:36:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarisCaNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5
BarisCaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2006 20:31
evet beyler kaplumbaga alirken cok iyi düsünün cünkü bakimlari bayagi zor benim 2 kaplumbagam var su an iki yasindalar 4 günde bir akvaryumnlarini temizlemem gerekiyor geceleri de evde hirsiz varmis gibi ses cikariyorlar ama bence bunlara deger cünkü cok akilli ve sevimliler..almak isteyenlere tavsiye ediyorum ama bunlarida göz önünde bulundurun ve iyi düsünerek alin...saygilar...

+1: [T]225606,rendezvouss[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir