Neden filtre kullanıyoruz ?


sek_onderÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 376
sek_onderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2010 18:43
   Açıkcası filtre kapatıldığında bakteriler ölür yada filtre çeşme suyunda yıkandıgında bakteriler ölür fikrine katılmıyorum. Bilir bilmez herkes bişey söylüyor. Herkes duydukarını söylemekte bilimsel olarak yaklaşan bu işin eğitimini alan kişiler azınlıkta. Akvaryumda yaşayan bakterilerin tahmini %10-15i belkide filtrede yaşamakta kalanı suya dağılmış ve çoğunluğu ise tabandadır. Ynai filreyi cesmede yıkamak negatıf etki yapmaz. Zaten bakteriler oldukça hızlı üremektedir. Bunlar gözle görünmediğinden herkes birşey söylüyor. Herkesin akvaryumunda aynı bakteri bulunmuyor. Zararlı bakterilerin çoğunlukta olması bile muhtemeldir.. Ben filtremi kapamıyorum ama gece 1 den sabah 7 ye kadar filtrenın kapanmasının bir zararı olacağını dusunmuyorum. Bu tamamen beslenen balıklara bağlıdır. Ben bitkili akvaryumumda bırkac lepistes ve 8 li neon surusu beslıyorum. Daha kum uzerınde dıskılarını bile gormedım. Yani 6-7 saatte nitrat patlaması olmayacağı aşikar. Suyum cok berrak. Ayrıca filtrenin fişi çekildiğinde bakterilerin ölmesi gibi bir yargıya nasıl varılıyo anlamışda değilim doğrusu... kısacası akvaryumunuzda balık yoğunluğu fazla değilse ve çok dışkılayan kalabalık bir balık popülasyonuna sahip değiseniz kısa süreli filtre kapatmak sorun yaratmayacaktır. bu tamamen balıkların türüne vede akvaryumun popülasyonuna göre değişir. Akvaryum konusunda çok tecrübem yok 2-3 aydır sürekli araştırıyorum. ph la ve su degerleri ile ilgilide bir çok yanlış yargı bulunmakta. Yazılanların çoğu bilimselliğe dayandırılmamaktadır. kendim kimyagerim araştırmayı sevmekteyim. Benim söylediklerimde kesin doğru değildir sadece görüşlerimi paylaştım. Kesin yargılardan kacınmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Akvaryumdaki tüm bakteriler filtrede yaşıyormuş gibi konuşulmakta. Filtre çeşme suyunda yıkanınca sankı hayat duracak gibi konusuluyor. Filtrede yaşayan bakteriler belkide akvaryumun %10 u bile olmayabilir. Ayrıca bakteri yoğunluğunun faydadan çok zararıda olabilir. Nedenini anlayamadığımız çoğu balık ölümlerinin nedeni de bakterilerdir.
   Konunun açılış amacına uygun olarak fitre akvaryumda temizliği sağlamaktadır. Bakteriyel döngüyede yardımcı olmaktadır. Filtre nin geçici olarak devre dışı kalması tüm hayatsal faaliyetleri bitirmez. Filtre yokluğunda nitrat miktarı artabilir ama bu aniden olmaz. MÜmkün olduğunca filtreler 24 saat çalışması faydalıdır. Balık yoğunluğu fazla olmayan yada küçük boyutta canlılar besleniyorsa yatarken filtrelerin kapatılması sorun olmayacaktır. ben böyle düşünmekteyim.  Bu arada iç filtre kullanmaktayım ve görüşlerim iç filtreler için.
saygılar
sek_onder2010-12-08 18:55:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.Can AkgüllerÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 499
B.Can AkgüllerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2010 19:22
[QUOTE=kutupaneci] [QUOTE=omer]Filtrelerin akvaryumun suyunu temizlemesinin yanında en önemli özelliği akvaryum için olmazsa olmazlardan mikro organizmaların üreme yeridir. Bu yüzdendir ki filtre temizliği yaparken kesinlikle direktolarak çeşme suyu ile temizlenmemeli akvaryumdan aldığınız su ile bir miktar yıkanmalıdır. [/QUOTE]

Bakterilerin büyük çoğunluğunun taban kumu katmanlarında ürediğini tecrübe etmişimdir.
Eskiden dış filtre malzemesini tamamen değiştirdiğimde veya suyu dinlendirmeden su değişimi yaptığımda su dengesi bozulup su bulanırdı. Böyle zamanlarda kumu mahsus eşeleyerek suya bakteri karışmasını hızlandırırdım. Ve bir güne kalmadan su berraklaşırdı. Bunu çok yapmışımdır.
Dikkat ederseniz özellikle yabancılar ( Takashi Amano gibi) akvaryum kurarken kumdan önce en alta toz bakteri kültürü saçıyorlar.
[/QUOTE]
Peki şunu soruyorum şimdi size tabanda hem oksijenle hemde oksijensiz yaşayan bakteriler var. ( Okj. ile yaşayanlar tabanın üst kesimlerinde okj.siz yaşayanlar alt kesimlerde olmak kayıdesiyle... ) Bu konuda anlaşmaya varmış durumda farz ediyorum kendimi ve sorum şu, kumu eşelediğinizde oksijensiz bakteriler alt kısımdan yukarı doğru yükseltiğinde oksijenle buşuşur buluşmaz ölecektir. Bu durumda kumu eşelemek daha sakıncalı olmaz mı ?

Bu arada verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize teşekkür ediyorum...


[QUOTE=sek_onder]    Açıkcası filtre kapatıldığında bakteriler ölür yada filtre çeşme suyunda yıkandıgında bakteriler ölür fikrine katılmıyorum. Bilir bilmez herkes bişey söylüyor. Herkes duydukarını söylemekte bilimsel olarak yaklaşan bu işin eğitimini alan kişiler azınlıkta. Akvaryumda yaşayan bakterilerin tahmini %10-15i belkide filtrede yaşamakta kalanı suya dağılmış ve çoğunluğu ise tabandadır. Ynai filreyi cesmede yıkamak negatıf etki yapmaz. Zaten bakteriler oldukça hızlı üremektedir. Bunlar gözle görünmediğinden herkes birşey söylüyor. Herkesin akvaryumunda aynı bakteri bulunmuyor. Zararlı bakterilerin çoğunlukta olması bile muhtemeldir.. Ben filtremi kapamıyorum ama gece 1 den sabah 7 ye kadar filtrenın kapanmasının bir zararı olacağını dusunmuyorum. Bu tamamen beslenen balıklara bağlıdır. Ben bitkili akvaryumumda bırkac lepistes ve 8 li neon surusu beslıyorum. Daha kum uzerınde dıskılarını bile gormedım. Yani 6-7 saatte nitrat patlaması olmayacağı aşikar. Suyum cok berrak. Ayrıca filtrenin fişi çekildiğinde bakterilerin ölmesi gibi bir yargıya nasıl varılıyo anlamışda değilim doğrusu... kısacası akvaryumunuzda balık yoğunluğu fazla değilse ve çok dışkılayan kalabalık bir balık popülasyonuna sahip değiseniz kısa süreli filtre kapatmak sorun yaratmayacaktır. bu tamamen balıkların türüne vede akvaryumun popülasyonuna göre değişir. Akvaryum konusunda çok tecrübem yok 2-3 aydır sürekli araştırıyorum. ph la ve su degerleri ile ilgilide bir çok yanlış yargı bulunmakta. Yazılanların çoğu bilimselliğe dayandırılmamaktadır. kendim kimyagerim araştırmayı sevmekteyim. Benim söylediklerimde kesin doğru değildir sadece görüşlerimi paylaştım. Kesin yargılardan kacınmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Akvaryumdaki tüm bakteriler filtrede yaşıyormuş gibi konuşulmakta. Filtre çeşme suyunda yıkanınca sankı hayat duracak gibi konusuluyor. Filtrede yaşayan bakteriler belkide akvaryumun %10 u bile olmayabilir. Ayrıca bakteri yoğunluğunun faydadan çok zararıda olabilir. Nedenini anlayamadığımız çoğu balık ölümlerinin nedeni de bakterilerdir.
   Konunun açılış amacına uygun olarak fitre akvaryumda temizliği sağlamaktadır. Bakteriyel döngüyede yardımcı olmaktadır. Filtre nin geçici olarak devre dışı kalması tüm hayatsal faaliyetleri bitirmez. Filtre yokluğunda nitrat miktarı artabilir ama bu aniden olmaz. MÜmkün olduğunca filtreler 24 saat çalışması faydalıdır. Balık yoğunluğu fazla olmayan yada küçük boyutta canlılar besleniyorsa yatarken filtrelerin kapatılması sorun olmayacaktır. ben böyle düşünmekteyim.  Bu arada iç filtre kullanmaktayım ve görüşlerim iç filtreler için.
saygılar
[/QUOTE]
Bir yerde çok haklısınız bir bilgi okur okumaz kayıtsız şartsız inanıyoruz malesef araştırma konusunda çok zayıfız. Mesela ben yukarıdaki alıntımda bakterilerin tabandaki yaşayış yerlerini okumuştum kendim araştırmamıştım ... Sizin bu kendi çalışmalarınızı takdir ediyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 11:23
Arkadaşlar, filtre ve özelliklede dış filtre biyolojik temizlik açısından çok önemlidir. Tecrübe ettiğimden söyleyeyim ki, filtre süngeri v.s. iyice yıkanınca akvaryumdaki döngü bozuluyor, su bulanıyor. Özellikle de şebeke suyundaki klor bakterileri öldürdüğünden çeşmede yıkamayın.
Denemedim ama filtreyi peryodik olarak kapatmak da döngüyü bozabilir.
Bakterilerin çoğunluğu taban kumundadır. Bu kesin. Kumsuz tanklarda fitre de yoksa su sürekli bulanık kalıyor. Ama kum olunca ve su sirkülasyonu varsa su berraklaşıyor. Eğer sirkülasyon olmazsa mantarlaşma olacaktır.
Bu bakteri popülasyonunun oluşması çok uzun zaman almakta. Ancak aylar sonra tanktaki ideal döngü oturuyor. Bunu bozmamak için filtrelerin sık yıkanmasını tavsiye etmem.
Birde, kumun bir kısmının kurcalanması çok sayıda bakterinin suyla beraber filtre malzemesine taşınmasına yol açıyor. Bu arada ölen bir miktar bakteriden zararımız olmaz. Çünkü tabanda bolca mevcut.
Benzer bir sistemde bizim vücudumuzda varmış. Bağırsaklarda bulunan ecoli bakterileri besinlerin parçalanmasını sağlıyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 12:08
Kumu kaldırmak Bekircan Bey'in de belirttiği gibi sakıncalı bir işlemdir.Bunun deneyini bizzat yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim.Balıkları aldıktan sonra akvaryumun kumunu karıştırmaya başladık.Dijital anlık pH ölçerde değerimiz 8.8 iken birkaç dakika içinde pH 6.8 e düştü ve nitrit sıfırken 1.0 düzeyine yükselmiştir.Önceden teorik olarak bildiğimi pratikle de pekiştirdikten sonra artık eminim.Su değiştirilirken kum mümkün olduğunca karıştırılmamalı.Aynı zamanda oksijenle buluşan oksijensiz bakterilerin hızla ölmesine yol açıyoruz ki,bu bakteriler diğerlerinden daha yavaş bir hızda bölünmekte ve kolonileşmeleri,diğer kolonilerle yardımcı ilişkilere girmesi zaman alıyor.Bu yüzden bunları korumak adına bu tip hareketlerden kaçınmalıyız.

Birçok nitrifikasyon bakterisinin bölünme hızı ise ortam şartlarına göre 16-24 saat ortalamasındadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 13:29
Onur Bey, kumu karıştırmaktan kastınız her tarafı alalak bullak etmekse tabiki yanlış olur. Ama kumun kurcalanması ph düşüşüne neden olmaz, ben de de anlık ph kontrol sistemi var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 15:04
Kastım her tarafta yoğun bir karıştırmanın yapılmasıdır Davut Bey.Sonuçta kumun bu denli karıştırılması zararlı bir durum,bunu ifade etmeye çalışıyorum.Ve bu karıştırmayla beraber de oksijensiz bakterilerin durumunun kötüye gittiği ve kitlesel bir ölümün olduğu da gerçektir.Tabir ettiğimiz durum sizin belirttiğiniz durumun aşırısıdır,kastım sizin uygulamanız değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 15:19
Kesinlikle katılıyorum. Tabanın alt üst edilmesi döngünün yıkımıyla sonuçlanabilir. Sanırım biraz daha ayrıntılı yazmam gerekirdi.
Şöyle ki; diyelim dış filtre biylojik materyallerini ( seramik halka, lav kırığı, sünger v.s ) çok iyi yıkadınız veya yenilediniz. Elinizde dışarıdan ekleyebileceğiniz bakteri kültürü yok. Bu durumda dış filtrede bakteri nüfusunu çoğaltmak için emiş borusuna yakın yerdeki kumun üst yüzeyini parmakla hafif kurcalayın. Kumun içindeki bakteriler ve besinler suda yükselip filtreye gidecektir. Bu pratik bir çözüm ve hiçbir zararı yok. Ben bir çok kez denedim ve kısa sürede filtrasyon kalitesinin arttığını gördüm.
Buna benzer bir uygulama yeni kurulan tanklarada eski bir tanktan alınan filtre süngerinin kullanılmasıdır. Sonuçta amaç filtrede bakteri nüfusu oluşturmak.
Bunu yapmasak yine zamanla döngü kurulacak ama böyle hızlandırabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.Can AkgüllerÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 499
B.Can AkgüllerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 19:30
Bende burdan bu yazıyı okuyanlara bir uyarıda bulunmak istiyorum izninizle...
Döngüyü hızını attırmak için kumu kesinlikle alt üst yapmayın...
Saygılar...

Bir de aklıma bir soru geldi ama ne kadar mantıklı tartışılır...
Eğer suyun içindeki bitki çürümeye bırakılırsa bakteri artış hızında pozitif bir yükselme olurmu ?
B.Can Akgüller2010-12-31 21:58:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir