Neolamprologus Leleupi


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 13:11

NEOLAMPROLOGUS LELEUPİ

Habitat: Tanganyika Gölü’nün kayalık kıyıları

Boy: Erkeklerde 10-11 cm, dişilerde 8-9 cm

pH: 8-8,5

Sıcaklık: 25-26 C derece

 

Neolamprologus Leleupiler, Tanganika Gölü’nün kayalık kıyılarında yaşadıklarından bol kayalıklı bir tank onların en hoşlarına giden şey olacaktır. Mağara ve oyuklar onların yuvaları haline gelecektir. Kum olarak, ince taneli kum veya midye kırığı uygundur. Koyu renkli kumda vücutları siyahlaşmaya başlar, açık renkli kumda renklerini daha iyi sergilerler.

 

Leleupilerin doğada birçok alt varyeteleri bulunmakla birlikte, ülkemizde daha çok portakal, sarı ve lilac denilen renk türleri bulunmaktadır.

Leleupiler, kendileri gibi küçük boyuttaki carnivor(etçil)Tanganyika balıkları ile birlikte karma bir akvaryumda bakılabilirler. Örneğin; Calvus/Compressiceps, Lamprologus türleri, Leptosoma gibi türlerle uyumlu bir şekilde bakılabilirler.

 

 

Beslenme:

Leleupiler, carnivor(etçil) beslenen türlerdir. Yüksek protein oranlı kuru ve canlı yemlerle beslenmelidirler. Kaliteli yemlerle besleme yaparsanız sağlıklı ve renkleri oturmuş balıklar elde edersiniz. Tetra Bits, Tetra Min gibi kaliteli ve protein oranı yüksek yemleri iştahlı bir şekilde yerler. Arada haftada bir-iki öğün vereceğiniz bitkisel yemler, sindirim sistemleri için yararlı olacaktır. Tetra Bits granül yem, renklerinin daha iyi ve daha gösterişli olmasını sağlar. Haftada birkaç kez artemia ve bulabilirseniz temiz su piresi de verebilirsiniz.

 

Cinsiyet Ayrımı:

Erkeklerin görünüşleri; dişiye göre çok daha iri olurlar. Kafaları da dişiye göre daha büyüktür. Sırt ve anal yüzgeçleri uzun ve sivridir. Dişiye göre renkleri daha koyudur. Bölgecidirler, tankın içinde bir yeri kendilerine bölge edinir ve diğer erkekleri buraya yaklaştırmazlar.

 

Dişilerin görünüşleri; erkeğe göre küçüktürler. Kafa yapıları daha küçük, ağızları daha ince ve sivridir. Sırt ve anal yüzgeçleri erkeğe göre daha kısa ve küt uçludur. Renkleri daha açık turuncudur, üreme zamanında koyulaşır.

 

Aşağıdaki fotoğrafta ise, her ikisini bir arada görmektesiniz. Sol baştaki erkek, sağdaki ise dişidir. Boyut, yüzgeç ve kafa farklılıklarına dikkat ediniz.

 

Üreme:

Leleupiler, çok eşli olabilmekle beraber, benim deneyimime göre seçtiği eşin dışında eş kabul etmiyor. Eşinin dışında sonradan yanına koyduğum bir başka dişiyi kabul etmemişti. Ancak, birlikte büyüyen balıklar arasında bu görülmeyebilir. Bir erkek, birden fazla dişi ile eşleşebilir.

 

 

 

Ortalama üreme yaşları 18 aydır. Ancak iyi bir bakım ile daha öncesinde de üremeye başlayabilirler. Bu, sizin balığınıza sağladığınız koşulların iyi olmasına bağlıdır. Normal olarak erkek 6-7, dişi de 5-6 cm civarında iken yavru vermeye başlarlar. Yumurtalarını düz ve dik bir zemine sıralarlar. İlk seferde bıraktıkları yumurta sayısı az olmakla birlikte, bu sayı her seferinde daha da artacaktır. Yumurtalar kirli beyaz renktedirler. Bırakılan yumurtalar 4-5 gün içinde açılır ve yavrular yapıştıkları yerden yere düşerler. Yavruları anne ve baba Leleupi birlikte korurlar. Yumurtadan çıkan yavrular, karınlarındaki yumurta sarısı ile 4-5 gün daha yüzmeden dururlar. Yüzmeye başladıklarında ise, artemia larvası ile beslenmelidir. Günde birkaç defa verilecek artemia larvası, yavruların hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra daha küçük bir tanka da alınabilir. Bunun için alınacakları tanktaki suyun bulundukları tanktaki su ile aynı olması gerekir. Dişiyi de bir süre için yavruların yanına bırakabilirsiniz. Yavruları, 10-15 gün artemia ile besledikten sonra kullandığınız yemleri toz haline getirerek verebilirsiniz. Ben yavrular yumurtadan çıktıktan 2-3 gün sonra bulundukları kap ile ayırıp yavrulukta beslemeye başlıyorum. Bu, yavruların daha iyi beslenmesini sağlayacağı gibi, başka balıklara yem olmasını da engeller.

 

Balıkların yavrulaması için her tarafı kapalı bir yumurtlama kabı yaparsanız, ebeveynler hem yumurta ve yavrularını daha iyi korurlar, hem de yavruları dağıtmadan rahatlıkla başka bir yere aktarabilirsiniz(Yukarıdaki iki fotoğrafta görünen şekilde). Ben bunun için, porselen kupaların altını kapattıktan sonra yanına matkap ile girebilecekleri delik açarak yaptığım ya da toprak saksıları aynı şekilde yaparak oluşturduğum

yuvaları kullanıyorum. Onlar da büyük bir memnuniyetle bunlara yumurtluyorlar.

 

 

Yavruları sık su değişimi(dinlenmiş) ve günde 5-6 defa küçük öğünler halinde yapılan yemlemelerle kısa zamanda büyütebilirsiniz.

Sağlıklı balıklar diliyorum…

nikon_2006-6-13 11:19:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkdiscusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Istanbul
Mesaj: 63
turkdiscusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 14:20
Sn. Tarık bey,

Elinize sağlık.

Hazırladığınız dökümantasyon en kısa süre içinde makaleler içinde yerini alıp diğer amatör kişiler için güzel bir örnek olacağı kesindir.

Siz ve sizin gibi düşünceli akvaryum sever arkadaşlarımızın yaptıkları bu tip çalışmalar Türkiye'de insanlarımızın eğitimine ve akvaryum sektöründe kültürümüzün yükselmesine yardımcı olacaktır.

Akvaryuma gönül vermiş olan diğer arkadaşlarımızında aynı hassasiyeti göstereceğine eminiz.

En derin saygılarımızla,

Akvaryum.com Ailesiturkdiscus2006-6-4 14:23:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 15:45

Batur Bey ve Tolga Bey, bu yazı umarım forumu kullanan arkadaşlara faydalı olur. İş yoğunluğum elverdiği ölçüde, buna benzer yazılar hazırlamaya çalışacağım.

Saygılar, sağlıcakla kalın...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir