Nitrat bakterileri için en uygun PH seviyesi nedir


auctorÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 71
auctorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 14:33
Arkadaşlar öğrendiğim kadarıyla Nitrat bakterileri belli bir PH da yaşayabiliyorlarmış , benim şu andaki PH seviyem 6.5 , bu seviye bakteriler için öldürücü mü ? Nerdeyse 3 aydır defalrca su değişimi yapmama rağmen bir türlü Nitrat ve Nitrit seviyemi düşüremedim değelerim binlerle ifade edilebilecek kadar yüksek :( aklıma sadece PH 'ın düşük olması ve düşük PH da Nitrit ve Nitrat bakterilerimin öldüğü. Sizce bu tezimde haklı olabilirmiyim ? auctor2009-04-22 14:39:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2009 21:26
Aslında internetten ve forumdan nitrifikasyon ve denitrifikasyon şeklinde arama yaparsanız tatmin edici bilgi edinmeniz mükün. Kısaca açıklamaya çalışayım:

Tahminime göre nitrit bakterilerinden kastınız amonyağı nitrite çeviren bakteriler. Nitrat bakterileri içinde nitriti nitrata çevirenler diyebiliriz. Oksijenli ortamda olan ve Nitrifikasyon olarak adlandırılan bu dönüşümde son yıllarda çok farklı bakteri guruplarının rol aldığı görülmüş olsada genel itibariyle amonyağı nitrite çeviren bakterileri Nitrosomanas olarak, nitriti nitrat çevirenleri ise Nitrobacter olarak anabiliriz.

Nitrosomanas' lar geniş bir pH aralığında canlı kalsalarda kayda değer şekilde görevlerini yerine getirdikleri pH aralığı 6.0 ile 8.0 arası. Nirobakterler içinse yine geniş bir pH aralığı ile birlikte pH 7,5 civarı aktivasyon maksuma ulaşıyor şeklinde verilmiş kaynaklarda. Tabi bunun için diğer ortam şartlarınında (sıcaklık, oksijen konsanrasyonu vs.) uygun olması gerekiyor.

Buradan çıkan sonuca göre pH değeriniz nitrifikasyonu çokta olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Bu durumda yerinizde olsam yapacaklarım şunlar olurdu:

- Su değerlerim uygunmu diye bakmak. Özellikle ağır metaller, sıcaklık, oksijen derişimi gibi yönlerden.

- Balık ve yemleme miktarım ile bakterilerimin kolonileşeceği taban ve daha ziyade filtremdeki biyolojik malzemenin özellik ve miktarını karşılaştırmak. Gerekirse balık miktarı ve/veya yemlemeyi azaltmak, biyolojik malzememin kalitesini ve/veya miktarını arttırmak.

Tabi buraya kadar olanlar büyük oranda nitrit miktarınızı azaltma yönünde. Nitratı azalmak içinse denitrifikasyon dönüşümüne ihtiacınız var ancak tatlısu akvaryumlarında bunun tam verimle gerçekleşmesi pek mümkün olmadığı gibi kısmen yapılmasıda oldukça riskli ve ustalık gerektiren birşey. Yine yerinizde olsam yapacaklarım:

- Balık ve yemleme miktarımı azaltmak.

- Bitki kullanma şansım varsa özellikle hızlı büyüyen bitkiler ve su üstü bitkileri kullanmak.

- Su değişimi yapmak ancak değiştireceğim suyunda nitratını ölçmek; nitratı düşük bir su ile değişim yapmak.
mustafaerdogar2009-04-25 21:29:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir