Nokta şeklinde yosun


Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 12:53
Fatih bey nitrat fazlalığı siyah sakal yosununa yol açmaz. Hatta 80 ppm nitrat bile siyah sakal yosununa yol açmaz. Siyah sakal yosununun oluşması için mutlaka fosfat miktarının yüksek olması gerekiyor. Fosfat yüksek durumda iken ayrıca nitrat da normal seviyelerin üzerine çıkarsa o zaman siyah sakal yosunları coşup akvaryumu tamamen kaplayabilir. Yani nitrat siyah sakal yosununun tek sebebi değildir.

Camlarda bulunan yeşil nokta yosunları ise sadece fosfat eksikliğinde değil aynı zamanda besin dengesizliğinde görülür. Yani fosfatınız 3 ppm bile olsa nitrat sıfır ise camlarda yeşil nokta yosunu oluşabilir.

Kontrollü dengesizlik metodunu ben de uyguluyor ve tavsiye ediyorum. Ancak orada bile bahsedilen şey "sadece fosfat eksikliği varsa camlarda yeşil nokta yosunu oluşur. Bu durumda diğer yosun sorunları pek gözükmez." Eğer aynı zamanda yüksek fosfat nedeniyle oluşan sakal yosunu çoğalıyorsa burada sıfır fosfattan söz etmek mümkün değildir. Hele ki böyle yemlenen bir tankta fosfatın sıfır çıkması neredeyse imkansızdır.

Elinizde test kitleri varsa kontrollü deney yapabilirsiniz. Sadece nitratı yükseltin ve fosfat normal seviyede iken siyah sakal yosunlu bir yaprağı da akvaryuma ekleyin. Yayılmacı bir şekilde tüm akvaryumu kaplayamadığını göreceksiniz. Nitratı sıfırlayıp, fosfatı yükseltin ve hangi iki yosunun oluşmaya başladığını görünce sanıyorum ki kendiniz de şaşıracaksınız.
Acil Stop2013-03-28 13:07:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 13:49
Sevgili Ergün Kardeşim;

Öncelikle senin ile ilgili gözlemimi paylaşmam lazım, maalesef konuları çok dikkatli okumuyorsunuz. Dikkatli okumadığınız için aralardaki ip uçlarını kaçırıyorsunuz. İp uçlarını kaçırdığınız için teşhisi doğru koyamıyorsunuz, doğru teşhis koyamadığınız için pek çok arkadaşımızı yanlış yönlendiriyorsunuz.

Yukarıdaki yazınıza uzun uzun yanıt vermek istemiyorum, ancak maalesef vermek zorundayım çünkü burada yazdığımız herşeyden sorumluyuz. Neden mi? Yeni başlayan arkadaşlar burada yazanları evde uyguluyor çünkü. 

1) Nitrat fazlalığı sakal yosununa yol açar. 
2) 80 ppm nitrat bile fazlalığı sakal yosuna yol açmaz çünkü 80 ppmdeki asidik ortam biyolojik hayatı bitirir. 
3) Siyah Sakal yosununun olması için illada fosfata gerek çok, eser miktarda fosfat olsa da gelişir olmasa da gelişir, çünkü asıl tetikleyicisi NO3 ve Ca dengesizliğidir. Dolayısıyla elbette nitrat sakal yosunun tek tetikleyicisi değildir. Burada haklısınız. 
4) Camlarda oluşan yeşil nokta yosunu fosfat eksikliğinin ibaresidir. Fosfat eksikliği bile kendi başına zaten bir besin eksikliği belirtisidir. Bu cümlenizi tekrar okuyunuz lütfen işte tam olarak bunu kastediyorum. "Yani fosfat eksikliği değil aynı zamanda da besin dengesizliği belirtisidir. " Bu cümle bile zaten yeni başlayan bir arkadaşın kafasında paradoks yaratmak için yeterlidir. 
5) Bir sonraki cümlenizde tamamen yanlış bilgi ve paradoks içermekte. Buna yanıt yazmıyorum, çünkü hem yanlış bilgi hemde yanlış çıkarımda bulunuyorsunuz. 
6) Bahsettiğiniz deneyi yapmayacağım, öncelikle kontrollü bir deney olmaz, ayrıca tüm bu alg türlerini sıra sıra patlatıp sıra sıra da çözmüş birisi olarak ne bu şekilde alg yaparsınız, nede algi çözersiniz. 
7) Polemik yapmak istemiyorum, lütfen bu konuyu burada çok uzatmayalım, yakında ALG ile mücadelede sık sık yapılan hatalar adlı bir makale yazacağım ve burada yayınlayacağım, oradan dilediğince yanıt yazabilirsiniz. 

Son olarak konuyu özetleyecek olur isek;

1) HER TANKIN KENDİ DİNAMİKLERİ VARDIR, VE BU DİNAMİK ÇOK İNCE BİR DENGE ÜZERİNDE KURULUR. 
2) ALGLER BU DENGENİN BOZULDUĞUNUN VE DİNAMİKLERİN BİR MADDE ÜZERİNE KAYDIĞININ GÖSTERGESİDİR. 
3) ÖNCELİKLE DENGEYİ BOZAN UNSURUN TESPİT EDİLEREK ÇÖZÜLMESİ GEREKİR. (Örneğin dekorun arasında bir balık ölmüş ve çürüyor olabilir, yada filtede kullanılan bir madde doymuş ve suya geri salınım yapıyor olabilir) 
4) BU DENGEYİ TANIMADAN VE ALGILAMADAN EZBERE YÖNTEM ÖNERMEK ETİK DEĞİLDİR. 
5) BEN HAKAN BEY' İN ALG İLE İLGİLİ KONUSUNU İNCELEDİĞİMDE DENGEYİ BOZAN UNSURUN "ÇİÇEK ÇOŞTURAN" OLDUĞUNU TESPİT ETTİM. BUNU KULLANMAYI BIRAKIRSA SORUN ÇÖZÜLECEKTİR. 

Sevgi ve selamlarımla, 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 14:25
Fatih bey bence de şu anda siz yanlış yönlendirme yapıyorsunuz. Ben yazdıklarımın arkasındayım. Konuyu açan arkadaş eğer ölçüm kiti ile ölçüm alabilirse daha somut şeyler üzerinden yazabiliriz.

Nitrat-fosfat ve siyah sakal yosunu arasındaki dengeyi uzun süre gözlemleyip yazdım. (CO2 düzensizliğini de tetikleyici olarak bunlara eklemek gerekiyor.) Su testlerimi de en son sağolsun Hakan bey (Bakış) yapmıştı. Hatta yosunların fotoları da vardır kendisinde. Ancak siz fosfat sıfır iken siyah sakal yosunu üretirebiliyorsanız elinizden öperim.

Birebir gözlemlemediğim, deneyip çözmediğim hiçbir sorun hakkında ahkam kesmek gibi derdim olmaz. Yazdıklarımın tamamı tarafımdan denenmiş yöntemlerdir. Yaşamadığım ya da kesin olarak çözümünü üretemediğim yosun konularına zaten yorum yazmıyorum.

Konuyu tam olarak okumadığmı ya da doğru teşhis koyamadığımı nereden çıkarıyorsunuz? 

[QUOTE=Acil Stop]Çiçek coşturan gübresinin yerine Tunç Sönmezoğlu veya Göktürk Seyhan'dan mikro element gübresi edinirseniz çok daha kolay bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.[/QUOTE]

Benim mesajımı ya okumuyorsunuz ya da anlamak istemiyorsunuz ve sonunda da "ben teşhisi koydum çiçekcoşturan yüzünden diyorsunuz."

O kadar besin dengesizliğini sadece çiçekcoşturanı bırakarak çözebilecekseniz ona da birşey demiyorum.

Bir yandan fosfat eksik diyorsunuz diğer yandan çiçekcoşturanda fosfat var bırak diyorsunuz. Madem tek sorun fosfat eksikliği bırakın bol bol fosfat eklesin.

Neyse siz konuyu açın oradan devam ederiz. Konuyu açan arkadaş muhtemelen kime inanacağını şaşırmış durumdadır. En iyisi suyunu tarafsız birine analize göndersin. 


Bir ekleme yapayım sizin gibi deneyimli bir hobici besin dengesizliği ile besin eksikliğinin farklı şeyler olduğunu zaten biliyordur. Klavyeniz sürçtü herhalde diyorum.
Acil Stop2013-03-28 14:35:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 15:07
Sevgili Ergün Bey Kardeşim;

Alg ile mücadelede sıklıkla yapılan hatalar adında bir yazı yayınlayacağımı söylemiştim, oraya bekliyorum sizi, o yazıda itiraz edecek bir şey bulursanız bol bol yanıt yazarsınız, bu sayfayı daha fazla meşgul etmeyelim. 

Değerli Hakan Bey kardeşim;

Son cümle olarak farklı alg türleri bir arada bulunabilir. Ve her akvaryumun kendi dinamikleri içerisinde besin tüketim eğrisi farklıdır ve kendine özgüdür. Bu durumda her akvaryumun içerisindeki bitkiler, aydınlatma, co2 oranı ve balık yükü kendine has bir alt - ekosistem yaratır. Filtre malzemeler,taban vb gibi faktörler de bunu etkiler. Besinlerin oranı ve tüketim hızları ise bu değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. 

En temel konu budur ve buradan yola çıkarak tıpkı bir orkestra şefi gibi istediğiniz ALG i çoşturur, istediğinizi baskılar, hatta ilerleyen dönemlerde ise bazı alg türlerini peyzajda bile kullanabilirsiniz. 

Bu durumda son olarak söylüyorum;

1) Çiçek çoşturanı bırakın. 
2) %50 Su değişimi yapın
3) Suyun içeriğini analiz edin
4) Dengesizliğin nedenini anlamaya çalışın
5) Dengenin rutine oturmasını sağlayın
6) Gerisini doğa kendisi halledecektir. 

Sevgi ve selamlarımla, 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nothingmanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 305
nothingmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 22:18
Kafam karşıtı ama açıklamalarınız için teşekkürler arkadaşlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 08:54
Kafa karışıklığı kaçınılmaz son... CO2 sağlıyorsunuz fakat hiç nitrat eklemiyorsunuz zaten sorun bas bas bağırıyor ancak yanlış yönlendirmeler sonucu şu anda biraz daha fosfat eklemeyi bile düşünüyor olabilirsiniz. En iyisi maddi sorununuz yoksa nitrat-fosfat testleri edinin ya da bir tanıdığınızdan suyunuzu test etmesini rica edin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 09:05
Sevgili Hakan Bey okumaya devam, okudukça konuya daha hakim olacaksınız, şu anda böyle bir sonuçla karşılaşmanız çok normal. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir